Home / Αγγλικά / Άλλα άρθρα / Έτσι μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα!

Έτσι μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα!

Δημοσιεύτηκε: 2:27 μμ Νοέμβριος 13th, 2012  


Με ποιους τρόπους μπορούμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα; Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί είτε να απευθυνθεί σε ένα φροντιστήριο, είτε να πάρει έναν δάσκαλο στο σπίτι, είτε να προσπαθήσει μέσω ειδικών μεθόδων να μάθει τη γλώσσα μόνος του. Δεν είναι, όμως, αυτοί οι μόνοι τρόποι. Ανά τον κόσμο υπάρχουν πολύ… εξελιγμένα ινστιτούτα ξένων γλωσσών, με ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουσες μεθόδους μάθησης, που διαφέρουν πολύ από μία αίθουσα με θρανία και πίνακα ή το σαλόνι του σπιτιού μας…

Αργεντινή

Στο ινστιτούτο «Spanish Exchange» του Μπουένος Αϊρες στην Αργεντινή μαθαίνεις τη γλώσσα του άλλου από… ανάγκη να επικοινωνήσεις! Η διαδικασία λειτουργεί για ισπανόφωνους που θέλουν να μάθουν αγγλικά και αγγλόφωνους που θέλουν να μάθουν ισπανικά. Χωρίζονται σε δύο ομάδες ανάλογα με τη μητρική τους γλώσσα και ένας ισπανόφωνος π.χ. κάθεται στο ίδιο τραπέζι μ’ έναν αγγλόφωνο για δέκα λεπτά και συζητούν περί… ανέμων και υδάτων. Τα ζευγάρια αλλάζουν ανά δεκάλεπτο, άρα σε πρόγραμμα μίας ώρας ο καθένας έχει έξι διαφορετικούς παρτενέρ! Με δύο τέτοιες συναντήσεις την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες ακόμα κι αυτοί που δεν καταλάβαιναν ούτε λέξη από την άλλη γλώσσακατάφεραν να συνεννοηθούν άνετα!

Γαλλία

Στο Παρίσι λειτουργεί γκρουπ συζήτησης «Parler Parlor», ένας μεγάλος χώρος με τραπέζια ανάλογα με την εξοικείωση του επισκέπτη με τα γαλλικά. Υπάρχει τραπέζι αρχαρίων, όπου ο δάσκαλος-οικοδεσπότης μαθαίνει απλά λέξεις και χαιρετισμούς, μέχρι τραπέζι εξπέρ, όπου γίνονται λογοτεχνικές συζητήσεις! Κάθε τραπέζι, φυσικά, έχει και τον δάσκαλό του και μέσω της συζήτησης με άλλους μαθητές του ίδιου επιπέδου η μάθηση είναι πολύ ευκολότερη.

Έτσι μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα!Μεξικό

Στο Πουέρτο Εσκοντίδο του Μεξικού, ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια θέρετρα, λειτουργεί το Instituto deLenguajes. Δεν πρόκειται για ινστιτούτο, αλλά για… πολυτελές ξενοδοχείο, στο οποίο οι ισπανόφωνοι μπορούν να μάθουν αγγλικά και οι αγγλόφωνοι ισπανικά παράλληλα με τις διακοπές τους. Με το check-in ειδοποιείς το ξενοδοχείο για ποια γλώσσα ενδιαφέρεσαι και στο εξής όλοι, από τον δάσκαλο σάλσα μέχρι το γκαρσόνι, σου απευθύνονται στην… ξένη γλώσσα! Για να συνεννοηθείς πρέπει να μάθεις. Ολοι οι υπάλληλοι, βέβαια, είναι δίγλωσσοι δάσκαλοι, και όταν παρίσταται ανάγκη συνεννοούνται στη μητρική γλώσσα του πελάτη.

Ιαπωνία

Το σχολείο ιαπωνικής γλώσσας στο Μινσάι του Κιότο δεν είναι σχολείο με την έννοια που εμείς δίνουμε στη λέξη. Στην ουσία πρόκειται για τουριστικό πρόγραμμα και εκμάθηση ιαπωνικών μαζί. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διαλέξει από το ταχύρρυθμο τμήμα των δύο εβδομάδων ως το πλήρες τμήμα των δέκα εβδομάδων. Κάθε τμήμα περιλαμβάνει, εκτός από διαμονή και διατροφή, ταξίδια και ξεναγήσεις σε ιστορικούς χώρους της Ιαπωνίας και μαθήματα ιαπωνικών με αποκλειστικό δάσκαλο-ξεναγό, που γνωρίζει στους «φοιτητές» και τον πολιτισμό της χώρας, εκτός από λέξεις-κλειδιά. Οσοι επιχείρησαν το πακέτο των 10 εβδομάδων μπόρεσαν να μιλήσουν ικανοποιητικά τη γλώσσα μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους ακόμα κι αν δεν γνώριζαν ούτε λέξη!

Έτσι μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα!

Ιταλία

Το πρόγραμμα “Vela & Lingua” λειτουργεί στο μικρό νησί Ελβα κοντά στις ακτές της Ιταλίας. Συνδυάζει εκμάθηση των ιταλικών και… ιστιοπλοϊα. Ο πελάτης μπορεί είτε να συμμετάσχει σε διήμερες-τριήμερες εκδρομές με ιστιοπλοϊκό στις παρακείμενες ακτές (όπου, φυσικά, όλοι πάνω στο σκάφος μιλούν ιταλικά κι έχουν πάντα διάθεση να διδάξουν ) ή ακόμα και το μεγάλο ιστιοπλοϊκό ταξίδι από Μάιο ως Σεπτέμβριο σ’ όλες τις ιταλικές ακτές!

flowmagazine


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...