Home / Γαλλικά / Δημόσια Εκπαίδευση / Επιστημονικοί Φορείς Γαλλικής και Γερμανικής – Επιστολή προς υπουργείο για τα βιβλία δημοτικού, γυμνασίου

Επιστημονικοί Φορείς Γαλλικής και Γερμανικής – Επιστολή προς υπουργείο για τα βιβλία δημοτικού, γυμνασίου

Δημοσιεύτηκε: 2:41 μμ Νοέμβριος 5th, 2012  


Αθήνα, 04.11.2012

ΠΡΟΣ:

Υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου

ΚΟΙΝ:

Ειδικό Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σ. Γκλαβά

ΘΕΜΑ: Διδακτικό υλικό για τη διδασκαλία της Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας στα δημοτικά και τα γυμνάσια

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε στην έδρα του ΥΠΑΙΘΠΑ στο Μαρούσι την Παρασκευή 02.11.2012, στα πλαίσια του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των επιστημονικών φορέων των κλάδων Γαλλικής (ΠΕ05), Γερμανικής (ΠΕ07), Καλλιτεχνικών (ΠΕ08), Πληροφορικής (ΠΕ19-20) και Θεατρικών Σπουδών (ΠΕ32), σας αποστέλλουμε παρακάτω και γραπτώς τις προτάσεις μας για το διδακτικό υλικό για τη διδασκαλία της Γαλλικής και της Γερμανικής Γλώσσας στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.

Α. ΒΙΒΛΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ & ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΙΑ Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Επιβάλλεται για λόγους διασφάλισης της ποιότητας του εκπαιδευτικού υλικού, η αλλαγή της διαδικασίας προμήθειας των βιβλίων στα δημοτικά σχολεία από το ελεύθερο εμπόριο, αφού η ισχύουσα, όπως αναλυτικά σας εξηγήσαμε στη συνάντησή μας, οδηγεί σε στρεβλώσεις.

Προτείνουμε να οριστεί ανώτατη τιμή για τη προμήθεια των βιβλίων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας. Θεωρούμε δεδομένο πως στη διαδικασία του καθορισμού της ανώτατης τιμής θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (σχολικοί σύμβουλοι, εκδότες, επιστημονικές ενώσεις κτλ.), ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας

Β. ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Επανερχόμαστε στην πρότασή μας να μην ανατυπωθεί το βιβλίο και το τετράδιο εργασιών για τη διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας στη Γ΄ Γυμνασίου (Deutsch – ein Hit! 3), διότι υπάρχει τεράστιο απόθεμα σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. Ο λόγος είναι πως η διδακτική σειρά «Deutsch – ein Hit! 1,2,3» για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, γράφτηκε όταν το μάθημα της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας διδασκόταν για τρεις ώρες την εβδομάδα. Από το 2006 όμως η διδασκαλία του μαθήματος περιορίστηκε στις δύο ώρες την εβδομάδα, ως εκ τούτου δεν ολοκληρώνεται στη Γ΄ Γυμνασίου ούτε καν το διδακτικό υλικό που περιλαμβάνει το «Deutsch – ein Hit! 2».

Γ. ΒΙΒΛΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Προς μεγάλη του έκπληξη, σύσσωμος ο κλάδος  των εκπαιδευτικών γαλλικής ΠΕ05, ενημερώθηκε από την πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας Θ.Π.Α, για τον -ομολογουμένως παιδαγωγικά ανορθόδοξο- τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος της γαλλικής γλώσσας στο γυμνάσιο, με γνώμονα τα εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σχολικά εγχειρίδια.

Όπως γνωρίζετε, για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στο γυμνάσιο έχουν εγκριθεί από το τότε Παιδαγωγικό Ινστιτούτο 2 σχολικά εγχειρίδια: το «Action.fr –gr 1» για το μάθημα στην Α’ γυμνασίου και το «Action.fr-gr 3» για το μάθημα στη Γ’ γυμνασίου. Δεν εγκρίθηκε εξ’ αρχής το ενδιάμεσο επίπεδο ώστε να καλυφθεί η διδασκαλία του μαθήματος στη Β’ γυμνασίου. Μέχρι πρότινος λοιπόν και με βάση τις οδηγίες ο καθηγητής γαλλικής δίδασκε το πρώτο βιβλίο κατά το ήμισυ στην Α’ γυμνασίου, το συνέχιζε έως τη μέση περίπου της Β’ γυμνασίου. Από εκεί και πέρα ήταν στην ευχέρεια του εκπαιδευτικού το τι θα επέλεγε ως εργαλείο για να βασίσει τη διδασκαλία του, ώστε να καλύψει το κενό της μεθόδου και να εξασφαλίσει τη συνέχεια στη διδασκαλία των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διδασκαλία οποιουδήποτε γλωσσικού μαθήματος. Από τη φετινή σχολική χρονιά όμως, με την απόφαση του ΥΠΑΙΘΠΑ καταργείται αυτό το δικαίωμα και οι καθηγητές ΠΕ05 υποχρεούνται να διδάξουν στη Γ’ Γυμνασίου το αντίστοιχο βιβλίο σε συνέχεια του βιβλίου της Α’ τάξης.

Αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία» η διδασκαλία στις δύο τάξεις του πρώτου τεύχους της μεθόδου και στην τρίτη τάξη του τρίτου τεύχους χωρίς να προβλέπεται η διδασκαλία των ενδιάμεσων γλωσσικών, συντακτικών και γραμματικών φαινομένων. Πως θα καλυφθεί αυτή η ύλη και το δυσαναπλήρωτο κενό που θα δημιουργηθεί;

Ως επιστημονικoί σύνδεσμοι ζητάμε την άμεση ανάκληση των οδηγιών και την αναστολή της ανατύπωσης και διανομής του τρίτου τεύχους της μεθόδου «Action.fr –gr 3» και την παραχώρηση της δυνατότητας προμήθειας του καταλληλότερου εκπαιδευτικού εγχειριδίου από το ελεύθερο εμπόριο όπως μέχρι τώρα γινόταν, ώστε να δοθεί λύση στην αγωνιώδη προσπάθεια των συναδέλφων να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ 2 βιβλίων που μόνο εμπόδια μπορεί να προκαλέσει στην αποτελεσματική διεξαγωγή του μαθήματος.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.

Με εκτίμηση

Τα Δ.Σ. των επιστημονικών φορέων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Το έγγραφο 

apf.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοίνωση του Συλλόγου A.P.L.F. – D.U. σχετικά με τις νέες οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διαδικασία σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία

Ανακοίνωση  του Συλλόγου A.P.L.F. –  D.U. σχετικά με τις νέες οδηγίες  του ...