Σάββατο, 04/12/2021, 21:09


Home / Μαθησιακές δυσκολίες / Δυσλεξία / Δυσλεξία: Μαθησιακή δυσκολία με αντιμετώπιση

Δυσλεξία: Μαθησιακή δυσκολία με αντιμετώπιση

Δημοσιεύτηκε: 11:09 πμ Νοέμβριος 18th, 2012  


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ο παιδοψυχίατρος Δημήτρης Φιλοκώστας δίνει βασικές κατευθυντήριες γραμμές στους γονείς παιδιών με δυσλεξία

επιμέλεια: Μαίρη Αλισάνογλου

Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τη δυσλεξία, μία από τις πιο συνηθισμένες μαθησιακές δυσκολίες. Ο παιδοψυχίατρος Δημήτρης Φιλοκώστας επιχειρεί μία προσέγγιση, δίνοντας βασικές κατευθυντήριες γραμμές στους γονείς παιδιών με δυσλεξία.

Ορισμός και φορείς αντιμετώπισης

Η δυσλεξία είναι ένας γενικός όρος που αφορά στη δυσκολία του παιδιού να διαβάσει λέξεις με ακρίβεια, να τις αναγνωρίσει δηλαδή ως φθόγγους και συλλαβές ώστε στη συνέχεια να τις κατανοήσει. Έτσι, όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο, φαίνεται να αργεί πολύ στο διάβασμα ενός σύντομου κειμένου και δυσκολεύεται πολύ σε ό,τι αφορά την ορθογραφία των λέξεων. Μουτζουρώνει, διστάζει ή αποφεύγει τελικά να ασχοληθεί με ό,τι έχει σχέση με τη γραφή και την ανάγνωση.

Συνήθως, όταν εμφανίζονται προβλήματα που αφορούν τη μάθηση, είτε ο εκπαιδευτικός παραπέμπει το παιδί στο ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών), είτε η οικογένεια ζητά βοήθεια σε ένα Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Η δυσλεξία είναι μια διάγνωση, η οποία προκύπτει από την εκτίμηση μιας ομάδας ειδικών, ανάμεσα στους οποίους τον κύριο λόγο έχουν ο ειδικός παιδαγωγός, ο λογοθεραπευτής και ο σχολικός ψυχολόγος. Εκείνοι αποφασίζουν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών που παρουσιάζει το εκάστοτε παιδί, παρέχοντας συμβουλές ή προτείνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ο ρόλος των γονιών

Σε ό,τι αφορά το ρόλο τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν οι γονείς, προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί με δυσλεξία, ο παιδοψυχίατρος απαντά με βάση την εμπειρία του, «Δεν ξέρω αν υπάρχει μια ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος από πλευράς των γονιών. Από την εμπειρία μου, συνήθως οι γονείς αισθάνονται ανακουφισμένοι ακούγοντας μια τέτοια διάγνωση, επειδή μέχρι πρότινος έτειναν να θεωρούν ότι το παιδί τους τεμπελιάζει, αδιαφορεί, είναι αντιδραστικό κ.ο.κ. Έτσι, οι γονείς αρχίζουν να ασχολούνται πλέον με το τι θα βοηθούσε το παιδί να ξεπεράσει τη δυσκολία του αντί να το κυνηγούν για να διαβάσει και να γράψει». Σύμφωνα πάντα με τον παιδοψυχίατρο, «οι γονείς είναι ευχαριστημένοι όταν βλέπουν το παιδί τους να προσπαθεί. Και απογοητεύονται όταν το παιδί τους παραιτείται από την προσπάθεια. Η συμβουλή που θα έδινα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν μια απλή διαπίστωση: ‘Τα παιδιά συνήθως προσπαθούν να τα καταφέρουν, όταν αντλούν χαρά και ικανοποίηση από αυτό που κάνουν. Εσάς, αν ήσασταν στη θέση του, τι είναι αυτό που θα σας έδινε χαρά και ικανοποίηση, ώστε να συνεχίσετε να προσπαθείτε;’».

Τι να πείτε στο παιδί

Με ποιο τρόπο μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει; «Αν το παιδί μου είχε δυσλεξία, θα του εξηγούσα ότι αρκετά παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολίες που αφορούν στο να γράφουν και να διαβάζουν», εξηγεί ο κ. Φιλοκώστας. «Και ότι θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους ώστε να μάθει να αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες. Δε θα προσπαθούσα να του εξηγήσω πού ακριβώς οφείλεται η δυσλεξία – επειδή κανένας δεν έχει ως τώρα καταφέρει να ξεκαθαρίσει αυτό το πολύπλοκο ζήτημα. Και θα του αγόραζα όσο γίνεται περισσότερα ακουστικά βιβλία, για να μπορεί να ‘διαβάζει’ χωρίς να δυσκολεύεται».

Θυμηθείτε ακόμη:

  • Τα παιδιά με δυσλεξία ανταποκρίνονται πολύ αργά ακόμα και στις πιο «αποτελεσματικές» παρεμβάσεις.
  • Ανάλογα με τις δυσκολίες που έχει ένα παιδί, μπορεί, μέσα από την καθοδήγηση ενός ειδικού, να εκπαιδευτεί ώστε, σε κάποιο βαθμό να τα καταφέρνει καλύτερα.
  • Θα είναι βοηθητικό να μάθει το παιδί να τα καταφέρνει με διαφορετικούς τρόπους σε σχέση με τους κοινά αποδεκτούς. Για παράδειγμα, θα είναι σημαντικό να μάθει από νωρίς να γράφει στον υπολογιστή με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού ελέγχου ορθογραφίας. Ή να χρησιμοποιεί τη φωνητική ανάγνωση κειμένων, όπως αυτή παρέχεται σε πολλά προγράμματα για υπολογιστές.
  • Στις εξετάσεις στο σχολείο, το παιδί έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον χρόνο για να προλάβει να γράψει, όπως επίσης έχει το δικαίωμα να εξετάζεται προφορικά και όχι γραπτά.
  • Είναι σημαντικό οι γονείς να στηρίξουν το παιδί στις ακαδημαϊκές του δυσκολίες, διεκδικώντας δικαιώματα που απορρέουν από μια τέτοια μαθησιακή δυσκολία. Μπορεί, δηλαδή, να είναι απαραίτητη η βοήθεια από έναν ειδικό παιδαγωγό στο σχολείο. Ή, επίσης μπορεί να είναι επιτακτική η ανάγκη να αναγνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί ότι ορισμένοι τρόποι διδασκαλίας χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να εφαρμοστούν νέες προσεγγίσεις, χρήσιμες τόσο στα παιδιά με δυσλεξία όσο και στους υπόλοιπους μαθητές.

Ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά του τον κ. Δημήτρη Φιλοκώστα, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, οικογενειακός θεραπευτής.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία & Μαθησιακές Δυσκολίες, https://www.dyslexia-goneis.gr

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Επιμόρφωση: Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία

Επιμόρφωση: Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία Τι θα μάθεις; ✳️ Παραδείγματα Μεθόδων ...