Home / Αγγλικά / Νέα από τις σχολές / Ε.Α.Π. – Από σήμερα οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα 6 Προπτυχιακά και 25 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Όλες οι λεπτομέρειες

Ε.Α.Π. – Από σήμερα οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα 6 Προπτυχιακά και 25 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Όλες οι λεπτομέρειες

Δημοσιεύτηκε: 1:48 μμ Νοέμβριος 1st, 2012  


esos.gr

Από σήμερα 1η Νοεμβρίου μέχρι και 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο Ελληνικό Ανοικτό πανεπιστήμιο , όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν,μέσω κλήρωσης, μία από τις εκατοντάδες θέσεις που προσφέρονται για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, στα 6 Προπτυχιακά και 25 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Σήμερα η διοίκηση του ΕΑΠ εξέδωσε και την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΕΔΩ.

Αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση πιέστε εδώ (Προσοχή! ΟΧΙ για Α.Μ.Ε.Α. ή μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού Α.Τ.Ε.Ι.

 

Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών – Μελών εκπαιδευτικού προσωπικού ΑΤΕΙ με προσωποπαγή θέση και Εργαστηριακών Συνεργατών που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης – για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Υποβολή αιτήσεων υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών – Μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Α.Τ.Ε.Ι. για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 στο Ε.Α.Π. θα εισαχθούν Μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Α.Τ.Ε.Ι. με προσωποπαγή θέση και Εργαστηριακοί Συνεργάτες, οι οποίοι δεν διαθέτουν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, εκτός των θέσεων που προκηρύχτηκαν σε κάθε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, σε ποσοστό 10% (380 θέσεις). Αν επιθυμείτε να εγγραφείτε στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, αφού διαβάσετε τις προϋποθέσεις συμμετοχής, για να υποβάλετε αίτηση πιέστε εδώ (Προσοχή! ΜΟΝΟ για μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού Α.Τ.Ε.Ι.)

Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Φοιτητών – Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες – σε 6 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Υποβολή αιτήσεων υποψήφιων φοιτητών – ατόμων με ειδικές ανάγκες για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014
Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 στο Ε.Α.Π. θα εισαχθούν άτομα με ειδικές ανάγκες εκτός των θέσεων που προκηρύχτηκαν σε κάθε Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, σε ποσοστό 5% (195 θέσεις). Αν είστε άτομο με ειδικές ανάγκες και επιθυμείτε να εγγραφείτε στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, αφού διαβάσετε τις προϋποθέσεις συμμετοχής, για να υποβάλετε αίτηση πιέστε εδώ (Προσοχή! ΜΟΝΟ για Α.Μ.Ε.Α.)

Ειδικότερα:
Υστερα από τη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π., η οποία διατυπώθηκε στην αριθμ. 225/26−6−2012 συνεδρίασή της,το υπουργείο Παιδείας , με απόφασή του, καθόρισε τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων του Ε.Α.Π. στις 3.900 για φοιτητές προπτυχιακών προγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2013−2014, οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

1. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες 200
2. Πληροφορική 1000
3. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών 1000
4. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό 800
5. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό 800
6. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός 100
Επίσης με την ίδια απόφαση ορίζεται η καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και σε ποσοστό 5% επί πλέον του αριθμού παρεχομένων θέσεων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α΄).

Οι θέσεις για Μεταπτυχιακές και Προπτυχιακές σπουδές

Τον καθορισμό του αριθμού των παρεχομένων θέσεων για φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΑΠ το ακαδημαϊκό έτος 2013−2014 στις 3.800, προβλέπει απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, οι οποίες κατανέμονται ανά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Μ.Σ,) ως ακολούθως:

Α. Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών
Εκπαίδευση Ενηλίκων (160)
− Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας (120)
–Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (90)
− Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας (60)
− Σπουδές στην Εκπαίδευση (420)
− Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία (90)
Β. Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας
Διασφάλιση Ποιότητας (270)
− Διαχείριση Αποβλήτων
(180) − Διαχείριση Τεχνικών Έργων (220)
−Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος (45)
− Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά (60)
− Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών
Φυσικών Επιστημών (100)
− Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα (120)
− Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός έργων Υποδομής (90) − Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός
Πόλεων και Κτιρίων (120)
− Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική (45)
−Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές (90)
−Τεχνολογία Υλικού και λογισμικού (60)
Γ. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Διοίκηση Επιχειρήσεων ΜΒΑ (300)
− Διοίκηση Μονάδων Υγείας (270)
− Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (300)
−Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (150)
−Τραπεζική (320)
Δ. Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών
Γραφικές Τέχνες − Πολυμέσα (60)
− Σχεδιασμός Φωτισμού − Πολυμέσα (60).
Η ίδια απόφαση προβλέπει επίσης τον καθορισμό 380 θέσεων (ποσοστό 10%) επιπλέον
των ανωτέρω 3.800 θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ΜΔΕ), οι οποίες κατανέμονται αναλογικά στα Π.Μ.Σ.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές είναι συνήθως μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερομένων να σπουδάσουν, γίνεται, εάν χρειάζεται, ηλεκτρονική κλήρωση των υποψήφιων φοιτητών, με την παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου.
Στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.

Εισάγονται επίσης στο ΕΑΠ φοιτητές – Άτομα με Ειδικές Ανάγκες – σε ποσοστό 3% επιπλέον των καθορισμένων θέσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Σε περίπτωση που σε ένα πρόγραμμα σπουδών οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από το ποσοστό 3% των καθορισμένων θέσεων θα διεξάγεται κλήρωση.
Στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Masters) εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.
Επιπλέον, μπορεί να καθορίζεται κάθε χρόνο πρόσθετος αριθμός παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. με προσωποπαγή θέση, τα οποία δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ο αριθμός των θέσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετήσιου αριθμού των παρεχόμενων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Για την επιλογή και την εγγραφή των ενδιαφερομένων στις εν λόγω θέσεις ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και προϋποθέσεις, οι οποίες ισχύουν και για τους υπόλοιπους υποψηφίους που εγγράφονται στα αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ. Το παραπάνω ποσοστό είναι συνολικό και κατανέμεται ανάλογα στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι σε ένα πρόγραμμα, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Η προσφορά των σπουδών από το ΕΑΠ
Η προσφορά των σπουδών στο πλαίσιο κάθε Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) γίνεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Οι φοιτητές λαμβάνουν στο σπίτι τους και μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο, οπτικοακουστικό και, ορισμένες φορές, σε ηλεκτρονική μορφή), που είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της μάθησης από απόσταση. Για κάθε Θ.Ε. έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται μελέτη περίπου 10ωρών εβδομαδιαίως. Κάθε Θ.Ε. προπτυχιακού προγράμματος σπουδών αποτελείται από 800 περίπου σελίδες εξεταστέας ύλης και κάθε Θ.Ε. μεταπτυχιακού προγράμματος από 1.000 περίπου σελίδες. Ωστόσο, είναι ευνόητο ότι οι παραπάνω αριθμοί σελίδων είναι ενδεικτικοί και διαφέρουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, ανάλογα με το περιεχόμενό του και τις απαιτήσεις του.

Για να μπορέσουν οι φοιτητές να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις μελέτης, θα πρέπει να οργανώσουν κατάλληλα το χρόνο τους και να προγραμματίσουν τις ενέργειές τους. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τις σπουδές είναι η έγκαιρη αποστολή των εργασιών στον καθηγητή τους.

Το υλικό συνοδεύεται από «Οδηγό Σπουδών» (τα μέρη του οποίου βρίσκονται στο χώρο της θεματικής ενότητας) που περιέχει τους στόχους της Θ.Ε., τη διδακτέα ύλη, το χρονοδιάγραμμα μελέτης κ.ά. Είναι σημαντικό οι φοιτητές να μελετήσουν με προσοχή αυτόν τον Οδηγό και να τηρούν το χρονοδιάγραμμα μελέτης και ιδιαίτερα το χρονοδιάγραμμα αποστολής των γραπτών εργασιών τους στον καθηγητή τους.

Οι φοιτητές υποστηρίζονται συνεχώς από τους διδάσκοντες (μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) και επικοινωνούν τακτικά με αυτούς (αντιστοιχεί ένας σε τριάντα περίπου φοιτητές).

Συμμετέχουν στις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (Ο.Σ.Σ.). Κάθε φοιτητής συμμετέχει σε 5 Ο.Σ.Σ. στη διάρκεια των 10 μηνών των σπουδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των Ο.Σ.Σ. μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
Κάθε Ο.Σ.Σ. συντονίζεται από τον αρμόδιο διδάσκοντα. Παίρνουν μέρος οι 30 περίπου φοιτητές που συγκροτούν το Τμήμα για το οποίο εκείνος έχει την ευθύνη. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται για τα προπτυχιακά προγράμματα στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Πάτρα, στη Ξάνθη, στη Λάρισα και στον Πειραιά και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Κάθε Ο.Σ.Σ. έχει τετράωρη διάρκεια.
Παρότι οι συναντήσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικές, εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα ουσιώδεις, γιατί βοηθούν σημαντικά στο να αποσαφηνιστούν δυσνόητα σημεία και να κατανοήσει ο φοιτητής πληρέστερα το γνωστικό αντικείμενο. Επίσης κατά τις συναντήσεις αυτές αναπτύσσεται η γνωριμία και η επικοινωνία καθηγητή ? φοιτητών και των φοιτητών μεταξύ τους. Στην περίπτωση που οι φοιτητές χρειαστεί να απουσιάσουν από τις συναντήσεις αυτές, πρέπει απαραιτήτως να καλύψουν τα κενά σε συνεννόηση με τον διδάσκοντά τους.

Εκπονούν τέσσερις ή έξι (ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών) γραπτές εργασίες 6 έως 10 σελίδων καθεμιά, που αξιολογούνται από τον διδάσκοντα. Οι γραπτές εργασίες είναι υποχρεωτικές για όλους τους φοιτητές και πρέπει να αποστέλλονται στο διδάσκοντα σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, που αναφέρονται στο Χρονοδιάγραμμα Μελέτης & Γραπτών Εργασιών.

Συμμετέχουν στις τελικές εξετάσεις στο τέλος των δεκάμηνων σπουδών κάθε Θ.Ε.

Οι τίτλοι σπουδών που παρέχει το ΕΑΠ
Το ΕΑΠ παρέχει:

α) Πτυχία

β) Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters)

γ) Διδακτορικά Διπλώματα

δ) Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης

ε) Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης

στ) Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θ.Ε.

Πτυχία

Για την απόκτηση Πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον 12 Θ.Ε.

Η εγγραφή των φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου απόλυσης

Λυκείου ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.

Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters)

Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τεσσάρων τουλάχιστον Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.) και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας η διαδικασία εκπόνησης της οποίας ορίζεται από τον Γενικό Κανονισμό Εκπόνησης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών (ΔΕ). Η Δ.Ε. του Ε.Α.Π., με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων και μετά από εισήγηση της αντίστοιχης Σχολής, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών.

Διδακτορικά Διπλώματα

Για την απόκτηση Διδακτορικού διπλώματος απαιτείται η κατοχή συγγενούς μεταπτυχιακού τίτλου και η συγγραφή διδακτορικής διατριβής. Οι διαδικασίες επίβλεψης της ερευνητικής εργασίας, ελέγχου και έγκρισης της διδακτορικής διατριβής καθορίζονται σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις περί Α.Ε.Ι. και εξειδικεύονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Διδακτορικών Διατριβών του ιδρύματος.

Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης

Απονέμονται στους προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Ε.Α.Π. για να παρακολουθήσουν Πρόγραμμα προπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει από 1 έως 11 Θ.Ε.

Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης

Πιστοποιητικό μεταπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμεται σε πτυχιούχους ή διπλωματούχους ανώτατης εκπαίδευσης, που έχουν εισαχθεί στο Ε.Α.Π. για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης. Η Σύγκλητος, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών.

Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θ.Ε.

Παρέχονται σε φοιτητές του ΕΑΠ ύστερα από αίτησή τους και δήλωσή τους ότι δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν κάποιο από τα Προγράμματα Σπουδών, με την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης σε μια ή περισσότερες Θ.Ε. Για την απονομή πιστοποιητικού παρακολούθησης πρέπει ο φοιτητής να δηλώνει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο φοιτά.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Τη μείωση των διδάκτρων που πληρώνουν οι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, στα 650 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και στα 800 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας .
Το ποσό συμμετοχής μέχρι πέρυσι ανερχόταν σε 700 ευρώ για τα προπτυχιακά και σε 850 ευρώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ανά θεματική ενότητα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία Αλλαγές στο σχολείο που αποτελούν ...