Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο 2012

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο 2012

Δημοσιεύτηκε: 8:06 πμ Νοέμβριος 11th, 2012  


Σας καλούμε να λάβετε μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο 2012, η οποία είναι από τις 10-18 Νοεμβρίου.
Η Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο είναι μια δράση ευαισθητοποίησης, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Νοέμβρη και έχει στόχο να προωθήσει πρακτικές και θεματικές της Εκπαίδευσης για τον Κόσμο στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Εκπαίδευση για τον Κόσμο αφορά την κατανόηση των βασικών στοιχείων που συνιστούν την έννοια της ιδιότητας του πολίτη του κόσμου (Global Citizenship) τα οποία είναι:
  • επίγνωση του κόσμου γύρω μας και του ρόλου μας ως πολιτών του κόσμου αυτού
  • συμπεριφορές σεβασμού για την διαφορετικότητα και δεξιότητες διαπολιτισμικού διαλόγου
  • κατανόηση των αιτίων και των συνεπειών των μεγάλων θεμάτων που αφορούν τον κόσμο
  • ευκαιρίες για ανάληψη δράσης για να δημιουργήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο
Η Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο αναπτύσσεται με διάφορους τρόπους γύρω από ένα κοινό θέμα κατά την ίδια χρονική περίοδο, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο σε πολλές Ευρωπαϊκές και μη χώρες, και συντονίζεται από το Κέντρο Βορρά Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το γενικό θέμα για το 2012 έχει οριστεί από το Κέντρο Βορρά Νότου ως «Moving Towards one World». Η κάθε χώρα και ο κάθε οργανισμός μπορεί να προσαρμόσει τον τίτλο. Στην Ελλάδα η ομάδα των εκπαιδευτικών που συνεργάζεται για την υλοποίηση δράσεων προτείνουμε τον γενικό τίτλο «Προς ένα Κόσμο Ενωμένο» και 3 άξονες:
Εσωτερική Ενότητα, ο όρος αναφέρεται στην ανάγκη για ενότητα και ισορροπία Λογικής και Συναισθημάτων στον κάθε άνθρωπο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενότητα και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενότητα με τον «άλλο», είτε πρόκειται για το γείτονά μας, για τον μετανάστη για τον κάτοικο της Ουγκάντα και της Αργεντινής υπάρχουν πάρα πολλά ως άνθρωποι που μοιραζόμαστε και μας ενώνουν.
Ενότητα με την Φύση – είμαστε μέρος της φύσης, παρά τον αφύσικο σύγχρονο τρόπο ζωής μας και η έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν συμβαίνει έχει συνέπειες σε όλο τον πλανήτη Γη.
Στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο παίρνουν μέρος εκπαιδευτικοί φορείς της τυπικής και της μη τυπικής εκπαίδευσης, οργανώσεις νέων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οποιοσδήποτε άλλος φορέας εκπαίδευσης ο οποίος ενδιαφέρεται.
Για εσάς που θέλετε να υλοποιήσετε κάποιες δράσεις με το σχολείο σας ή με την οργάνωσή/ομάδα σας έχουμε επιλέξει κάποιες δραστηριότητες και αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα βρείτε στο link Δραστηριότητες.
Μπορείτε να μας ενημερώνετε για τις δράσεις σας και να καταθέτετε τις δικές σας εισηγήσεις, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο αίτησης συμμετοχής και αποστέλλοντάς το στην συντονίστρια της Εβδομάδας για την Εκπαίδευση για τον Κόσμο στην Ελλάδα Δρ. Ευγενία Βαθάκου
Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα συμπληρώσουν την
θα λάβουν μια Βεβαίωση Συμμετοχής υπογεγραμμένη από εκπρόσωπο του Κέντρου Βορά – Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Eπίσης περιμένουμε υλικό από την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων (φωτογραφίες, κείμενα, videos, σχόλια κτλ) για να το παρουσιάσουμε στο Blog μας εδώ.
Ευελπιστούμε ότι η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα συμβάλει στη διεκδίκηση ενός κόσμου δικαιότερου, ενός κόσμου ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη.
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το:

Κέντρο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παγκόσμια Αλληλεξάρτηση και Αλληλεγγύη
(North South-Centre of the Council of Europe
European Centre for Global Interdependence and Solidarity)
Ιστοσελίδα Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης: www.nscentre.org

Κατεβάστε


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...