Home / Featured / Μόνο 1 στα 20 κενά θα καλυφθούν με εκπαιδευτικούς

Μόνο 1 στα 20 κενά θα καλυφθούν με εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 9:14 πμ Νοέμβριος 13th, 2012  


Μόνο ένα στα 20 κενά θα καλυφθούν με εκπαιδευτικούς!
  • Ως διαχειριστική λύση φαίνεται ότι προωθούνται συγχωνεύσεις
  • Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες απαντούν γονείς και εκπαιδευτικοί

Με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς καλούνται να πορευτούν για την υπόλοιπη χρονιά τα σχολεία της χώρας όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και στελεχών της εκπαίδευσης.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας προκλητικά απέδιδε τα κενά στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς δηλώνοντας ότι «στη μιαν άκρη της Ελλάδας δάσκαλοι και καθηγητές δουλεύουν με υπερωριακή απασχόληση, ενώ κάποιοι κρύβονται και κάποιοι υποαπασχολούνται» κάνοντας λόγο για ένα σύστημα τοποθέτησης εκπαιδευτικών χωρίς αρχή και τέλος» που «χρειάζεται εξορθολογισμό». Ο προϋπολογισμός για το 2013 δεν κρύβει ότι όλα γίνονται για την εξοικονόμηση χρημάτων. Μιλά για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» με τη «δομική αναθεώρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο την περικοπή του μισθολογικού κόστους των αναπληρωτών καθηγητών με τη βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη κατανομή τους στις οργανικές θέσεις», παράλληλα με τις συγχωνεύσεις σχολείων.

Στο αίτημα γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη των κενών η μόνιμη απάντηση που δίνεται είναι ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για αναπληρωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας η «απάντηση» στα 124 κενά ήταν η τοποθέτηση 4 δασκάλων και 2 νηπιαγωγών. Η συγκεκριμένη αναλογία, ένα προς 20, φαίνεται να είναι και η αναλογία κενών – αναπληρωτών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση εκπροσώπων γονιών και εκπαιδευτικών του Περιστερίου με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής. Παράλληλα, ήδη προωθούνται νέες συγχωνεύσεις και αλλαγή του χάρτη της εκπαίδευσης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά πραγματοποίησαν χτες η ΕΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, αντιδρώντας στην επιχείρηση σύμπτυξης 100 τμημάτων Γυμνασίων και Λυκείων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πειραιά. Στο πλευρό τους βρέθηκαν δεκάδες γονείς και μαθητές. Σε συνάντηση που είχαν με τη προϊσταμένη, ενημερώθηκαν για τις προθέσεις του υπουργείου για δημιουργία τμημάτων με 30 μαθητές και πειθαρχικές κυρώσεις σε όποιον διευθυντή δεν εφαρμόσει το νόμο. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα σχέδια του υπουργείου και με αγώνες δεν θα επιτρέψουν την υλοποίησή τους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγγραφές νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Μαρίας Δελλή, προέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, η οποία υπενθύμισε πως «με νόμους αφήνουν χωρίς φάρμακα τους καρκινοπαθείς, με νόμους είναι άνεργοι 1,5 Ελληνες, με νόμους τα παιδιά μας ζουν στην εξαθλίωση. Με νόμους επιχειρούν να αφήσουν μια γενιά αμόρφωτη για να την έχουν φθηνή εργατική δύναμη».

Με πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Ποιητών στο Μπουρνάζι κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις ηΕνωση Γονέων, Σύλλογοι Γονέων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεών τους είναι η διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Παρασκευή. Σε αυτή θα συμμετάσχει και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Aύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος παναττικής δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις, για τη χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ελλείψεων με ευθύνη του κράτους, τη στήριξη των μαθητών που υποφέρουν από τη βάρβαρη πολιτική.

Ριζοσπάστης


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Εκδόθηκε η πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι ...