Home / Γαλλικά / Δημόσια Εκπαίδευση / Υπό διωγμόν η δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία

Υπό διωγμόν η δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 8:14 μμ Οκτώβριος 23rd, 2012  


Στα μαύρα κατάστιχα έχει γράψει τα γαλλικά και τα γερμανικά το μαύρο πακέτο του «εξορθολογισμού» των δαπανών. Όπως καταγγέλλει η έκτακτη γενική συνέλευση των καθηγητών γαλλικής και γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στερούνται του δικαιώματος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας την οποία έχουν επιλέξει να διδαχθούν.

Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν οι εκπαιδευτικοί, έχει ως εξής:

Σε πολλά δημοτικά σχολεία παρατηρείται το φαινόμενο οι διευθυντές να πιέζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρακολουθήσουν άλλη γλώσσα από αυτήν την οποία έχουν επιλέξει ή και διδαχθεί την περυσινή σχολική χρονιά.

Πλήθος παρατυπιών και παρεκκλίσεων στη δημιουργία τμημάτων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας σημειώθηκαν και στα λύκεια, ενώ, ύστερα από πιέσεις διευθυντών εκπαίδευσης, έχουν δημιουργηθεί υπερμεγέθη τμήματα μαθητών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, πολλοί εκπαιδευτικοί γαλλικών και γερμανικών παραμένουν εγκλωβισμένοι, αν και πλεονάζοντες, σε περιοχές μακριά από τα σπίτια τους, διότι οι αιτήσεις τους για απόσπαση δεν ικανοποιήθηκαν, με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος. Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη αναπληρωτών, ούτε λόγος να γίνεται.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να κινδυνεύει να χαθεί η δυνατότητα διδασκαλίας της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας και η όξυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις στα παραπάνω, η γενική συνέλευση των καθηγητών δηλώνει ότι προσφύγει σε κάθε συνδικαλιστικό, μαζικό, νόμιμο, ακόμα και ένδικο μέσο, για την προάσπιση της διδασκαλίας της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

 

Η ΑΥΓΗ, 23/10/2012


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοίνωση του Συλλόγου A.P.L.F. – D.U. σχετικά με τις νέες οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διαδικασία σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία

Ανακοίνωση  του Συλλόγου A.P.L.F. –  D.U. σχετικά με τις νέες οδηγίες  του ...