Τελευταία Νέα

Κυριακή, 01/08/2021, 14:38


Home / Featured / Ξεκλειδώνουν οι πίνακες των αναπληρωτών. Δέσμευση του υπ. Παιδείας για άμεση προώθηση των αλλαγών.

Ξεκλειδώνουν οι πίνακες των αναπληρωτών. Δέσμευση του υπ. Παιδείας για άμεση προώθηση των αλλαγών.

Δημοσιεύτηκε: 4:18 μμ Οκτώβριος 8th, 2012  


Ξεκλειδώνουν οι πίνακες των αναπληρωτών

Δέσμευση του υπ. Παιδείας για άμεση προώθηση των αλλαγών

«Ξεκλειδώνουν» οι πίνακες των αναπληρωτών δίνοντας… ανάσα σε πάνω από 30.000 εκπαιδευτικούς, ενώ καταργείται η υποχρεωτική διετής παραμονή δασκάλων και καθηγητών στην οργανική τους θέση.

Τις δύο αυτές ρυθμίσεις που θα «ανακουφίσουν» όλους τους εκπαιδευτικούς δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, καθώς αποτελούσαν αίτημα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν σε όποιο νομοσχέδιο καταθέσει πρώτο στη Βουλή το υπουργείο το επόμενο διάστημα. Η πρώτη ρύθμιση αφορά στους πίνακ ες των αναπληρωτών, καθώς με τον νόμο 3848 είχε προβλεφθεί ότι παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010. Η διάταξη αυτή προκάλεσε τεράστιες αδικίες, αφού αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που εργάστηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2010 κατατάσσονται στους πίνακες των αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία που είχαν έως τις 30-6-2010.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η προϋπηρεσία χάνεται και υπολογίζεται (ελάχιστα) μόνο μετά τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ετσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι εκπαιδευτικοί που αποδέχτηκαν τον διορισμό τους και πήγαν σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές να έχουν (πολλές φορές) χαμηλότερη σειρά στον πίνακα από άλλους που δεν αποδέχτηκαν το διορισμό τους. Οι εκπαιδευτικοί δυο χρόνια τώρα ζητούσαν να καταργηθεί η διάταξη αυτή και να υπολογίζεται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών και ωρομισθίων, μετά την 1-7-2010, όπως υπολογιζόταν και πριν από την ψήφιση του Ν. 3848/2010.

Η κατάργηση αυτής της διάταξης έρχεται να ανακουφίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά ίσως αδικήσει και κάποιους οι οποίοι μετά τον νόμο αυτό επέλεξαν να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία ή σε άλλες υπηρεσίες αφού γνώριζαν ότι τα μόριά τους δεν θα υπολογίζονταν. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μέτρο αυτό μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική, όπου η κατάταξη στους πίνακες των αναπληρωτών θα γίνει με βάση την πραγματική τους προϋπηρεσία.

Δημήτρης Μπράτης

Καταργείται το μέτρο της διετίας

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να καταργήσει και την υποχρεωτική διετή παραμονή των εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση. Αρχικά ο νόμος 3848 προέβλεπε την υποχρεωτική τριετία για τους νεοδιόριστους και την υποχρεωτική διετία για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Η Αννα Διαμαντοπούλου κατάργησε την υποχρεωτική τριετία και την έκανε διετία. Τώρα η υποχρεωτική παραμονή στην οργανική αναμένεται να γίνει ένας χρόνος όπως ίσχυε και παλιότερα. Αυτό θα λύσει κυρίως το πρόβλημα της αίτησης για μετάθεση, καθώς οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να περιμένουν δυο χρόνια για να μπορέσουν να μετατεθούν κοντά στα σπίτια τους, γεγονός που προκαλούσε τεράστια οικογενειακά προβλήματα, και μάλιστα σε εποχή κρίσης που οι δάσκαλοι και καθηγητές έχουν υποστεί σοβαρές περικοπές στους μισθούς τους.

 

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

 • Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
 • Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
 • Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
 • Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
 • Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
 • Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα
 • Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 16,80 μονάδες.
 • Σε περιπτώσεις προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο γίνεται αναγωγή στο εκάστοτε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Παρασκευή 30/7 ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για τους μαθητές 12-15 ετών

Μόρια με κοινωνικά κριτήρια:

 • Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία: επτά (7) μονάδες
 • Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω τέκνου: πέντε (5) μονάδες
 • Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή
 • σπουδάζουν: δέκα (10) μονάδες
 • Η ύπαρξη περισσότερων των δύο τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: πέντε (5) μονάδες.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δημήτρης Μπράτης, αιρετός ΚΥΣΠΕ

Ηταν πάγιο αίτημά μας
Από τότε που ανέλαβα αιρετός στο ΚΥΣΠΕ το 2010, με ανακοινώσεις μου και παρεμβάσεις μου, είχα ζητήσει την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και μετά τις 30/6 του 2010, γιατί θεωρώ αδιανόητο σε εκείνον που επιλέγει να εργαστεί στη Δημόσια Εκπαίδευση να μην του προσμετρώνται τα μόρια της προϋπηρεσίας. Επίσης είχα επισημαίνει την αναγκαιότητα κατάργησης της υποχρεωτικής τιμωρητικής τριετίας για τους νεοδιόριστους και της διετίας για τους υπόλοιπους συναδέλφους. Το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό. Αντίθετα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στους εκπαιδευτικούς. Το θέμα της παραμονής των εκπαιδευτικών στην ίδια σχολική μονάδα για περισσότερο από έναν χρόνο λύνεται με την παροχή κινήτρων (π.χ. διπλασιασμό των μονάδων διαβίωσης). Ο υπουργός Παιδείας κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση αυτών των ρυθμίσεων, αλλά ακόμη δεν έχουν θεσμοθετηθεί. Επισημαίνω ότι η κατάργηση συγκεκριμένων διατάξεων πρέπει να γίνει αμέσως, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μη χάσουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετάθεση με τις νέες ρυθμίσεις τον προσεχή Νοέμβριο.

πηγή https://mpratis.gr/index.php/2011-01-06-08-20-40/700-2012-10-08-12-48-07


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Με 158 «ΝΑΙ» και 133 «ΟΧΙ», ψηφίστηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ...