Σε κλοιό προβλημάτων τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 9:55 πμ Οκτώβριος 6th, 2012  


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Στο 50% των τμημάτων στα 150 γυμνάσια και λύκεια της δυτικής Θεσσαλονίκης παρακολουθούν μαθήματα από 26 έως 30 μαθητές, σύμφωνα με στοιχεία της Ε’ ΕΛΜΕ-Θ.

Χτες, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι εκπαιδευτικοί «έστησαν» μία υπαίθρια σχολική αίθουσα χρησιμοποιώντας, συμβολικά, θρανία από τμήμα που συγχωνεύτηκε. Οι περικοπές των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων δημιουργούν φόβους για ένα δύσκολο χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου δεν αποκλείεται να προκύψουν σημαντικές ελλείψεις. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση των 20 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα, ωστόσο σε πολλά σχολεία ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων θα διοχετευτεί στην αποπληρωμή ανεξόφλητων λογαριασμών της περσινής χρονιάς. «Τα χρήματα της δεύτερης δόσης είναι ελάχιστα. Ενα τμήμα του ποσού παρακρατήθηκε από ορισμένους δήμους, διότι είχαν πληρώσει από άλλους πόρους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου», τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας. Αν δε σταλούν επαρκή κονδύλια τους επόμενους μήνες, θα μείνουν σχολεία χωρίς θέρμανση, όπως εκτίμησαν εκπαιδευτικοί.

«Στοίβαγμα μαθητών»

Την ίδια στιγμή, στα 150 γυμνάσια-λύκεια της δυτικής Θεσσαλονίκης λειτουργούν 1.200 τμήματα, εκ των οποίων τα 600 φιλοξενούν από 26 έως 30 μαθητές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε’ ΕΛΜΕ, Χρήστο Ζαγανίδη. «Δυστυχώς, μαθητές στοιβάζονται ακόμη και στις κατευθύνσεις, όπου προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι τραγική η κατάσταση», επισήμανε ο πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ. Προβληματισμό προκαλούν και τα κενά που υπάρχουν, ακόμη και σήμερα, σε σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να χάνονται διδακτικές ώρες σε δευτερεύοντα, αλλά και σε βασικά μαθήματα. «Οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο. Είχαν υποσχεθεί ότι θα στείλουν 14.000 αναπληρωτές στα σχολεία της χώρας και μέχρι σήμερα έχουν προσλάβει περίπου 4.500 στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια», είπε ο κ. Ζαγανίδης.

Αξιολόγηση

Το υπουργείο Παιδείας, όπως είναι γνωστό, έχει καλέσει τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν τις απόψεις τους για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγιο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη θεσμοθέτηση του πλαισίου και των βασικών αρχών. «Μας καλούν να απαντήσουμε στο ερωτηματολόγιο, αλλά η απόφαση είναι προειλημμένη. Μας ρωτούν εκ των υστέρων για κάτι που έχει νομοθετηθεί από το 2011», τόνισε ο γραμματέας της Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Μανόλης Αρίδας.

Οι περικοπές στους μισθούς, σε συνδυασμό με τα «χαράτσια» και τη λαίλαπα των μέτρων, προκαλούν τη θυελλώδη αντίδραση των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των νεοδιορίστων, οι οποίοι φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, αφού είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα, υπηρετώντας στις εσχατιές της Ελλάδας.

Τοπικοί σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων, που αποφάσισαν να μεταφέρουν την αγωνία του εκπαιδευτικού κόσμου στην κοινωνία, προγραμματίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη θα αποκλείσουν τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και την Πέμπτη θα συγκεντρωθούν μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ συμμετέχουν και στο πανεργατικό συλλαλητήριο της Δευτέρας με προσυγκέντρωση στην Καμάρα (5.30 μ.μ.). Επίσης, την Τρίτη θα συναντηθούν εκπαιδευτικοί της πόλης για να συζητήσουν για τη διαμόρφωση υλικού για αντιρατσιστικές δράσεις στα σχολεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 11 π.μ., καθηγητές, γονείς και μαθητές μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

agelioforos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...