Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Σαρωτικές αλλαγές στο μηχανογραφικό για τις Ανώτατες Σχολές

Σαρωτικές αλλαγές στο μηχανογραφικό για τις Ανώτατες Σχολές

Δημοσιεύτηκε: 8:27 μμ Οκτώβριος 16th, 2012  


Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ προανήγγειλε ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος
Το μηχανογραφικό της επόμενης χρονιάς θα είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο της εφετινής δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, σχετικά με το θέμα της «Αθηνάς» και του εξορθολογισμού με συγχωνεύσεις τμημάτων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ τους επόμενους μήνες στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Πάντως σήμερα Δευτέρα, αναβλήθηκαν για μια ακόμη φορά οι εκλογές στο ΤΕΙ της Αθήνας για την εκλογή των Συμβουλίου του με το νέο Νόμο Πλαίσιο, οπότε φαίνεται ότι το Ίδρυμα θα προχωρήσει σε εκλογές με «ηλεκτρονική» ψήφο, μέθοδος που θα εφαρμοστεί στις 22 του μήνα και στο ΤΕΙ Πειραιά.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην παιδεία, αλλά εξορθολογισμός των εξόδων και διαρθρωτικές αλλαγές». Πρόσθεσε ακόμη ότι τα 40 ΑΕΙ της χώρας και τα 500 τμήματά τους, πρέπει να αναβαθμιστούν, με συγχωνεύσεις και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους. Ο κ. Αρβανιτόπουλος μίλησε ακόμη και για συγχωνεύσεις σε ένα ποσοστό 10% και στα σχολεία της χώρας όπου υπάρχουν σχολεία με λίγους μαθητές κοντά σε άλλα σχολικά συγκροτήματα και με πολύ προσοχή στην επιλογή τους.
Σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την καταβολή του ποσού του 1.600.000,00 € που αποτελεί την δόση του εφετινού προϋπολογισμού που έχει εγκρίνει για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2012. Ακόμη εγκρίθηκαν χίλιες τετρακόσιες σαράντα πιστώσεις, που ισοδυναμούν με θέσεις απασχόλησης εννέα (9) μηνών για την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων στα ΤΕΙ.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, στο αίτημα των προεδρείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) που ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του για να συζητήσουν το σχέδιο «Αθηνά», απάντησε άμεσα και η συνάντηση με τους εκπροσώπους των 3 ταμείων θα γίνει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.
Υποσιτισμός στα σχολεία
Όσον αφορά το θέμα του υποσιτισμού των μαθητών ο υπουργός Παιδείας στην συνέντευξη του είπε ότι: «Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά και κάνουμε ενέργειες χωρίς δημοσιότητα, γιατί είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Υπάρχει πράγματι ζήτημα. Σε πολλές περιοχές, σε πολλά σχολεία, δυστυχώς, έχουμε κρούσματα μαθητών τα οποία μας θλίβουν και έχουμε κάνει ενέργειες και με ιδιωτικούς φορείς και με την εκκλησία. Θα δείτε πολύ σύντομα και μία πρωτοβουλία που θα γίνει από τη δημόσια τηλεόραση ούτως ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χωρίς όμως δημοσιοποίηση γιατί πρέπει να είμαστε διακριτικοί προς τους συμπολίτες μας».Σχολικά βιβλία για 3 χρόνια

Απόφαση με τη οποία θα ορίζεται ότι τα σχολικά βιβλία δεν θα πετιούνται αλλά θα επαναχρησιμοποιούνται προανήγγειλε ο κ. Αρβανιτόπουλος στην ίδια συνέντευξη, λέγοντας μάλιστα ότι οι μαθητές που θα καταστρέφουν βιβλία θα επιβαρύνονται με το κόστος τους.
«Μελετάμε ένα τρόπο ώστε αυτά τα βιβλία να μην τα πετάμε στο τέλος του χρόνου, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, να δίδονται πάλι για χρήση» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι «στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για τρία χρόνια, εμείς γιατί να τα πετάμε, τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξης των 20-30 εκ. ευρώ το χρόνο. Θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια το βιβλίο και θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα η οποία δεν κοστίζει τίποτα και δεν μουτζουρώνεται και στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα τα παραδίδουμε στους επόμενους» συνέχισε.
Το Βήμα

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσόντα, προϋποθέσεις, κατηγορίες υποψηφίων και διαδικασία για την εισαγωγή στις Σχολές Πυροσβεστικής

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει ...