Home / Featured / Προωθείται η Ελληνογαλλική συνεργασία στην Εκπαίδευση. Επίσκεψη Υφυπουργού Παιδείας στο Παρίσι

Προωθείται η Ελληνογαλλική συνεργασία στην Εκπαίδευση. Επίσκεψη Υφυπουργού Παιδείας στο Παρίσι

Δημοσιεύτηκε: 6:08 μμ Οκτώβριος 8th, 2012  


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προωθείται η Ελληνογαλλική συνεργασία στην Εκπαίδευση, μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θεόδωρου Π. Παπαθεοδώρου στο Παρίσι 

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θεόδωρου Π. Παπαθεοδώρου με τον Γάλλο Υπουργό Παιδείας κ. V. Peillon, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υφυπουργού στο Παρίσι από 3 έως 5 Οκτωβρίου 2012.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση της Eλληνογαλλικής συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης και ο προγραμματισμός καθώς και η υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Αποφασίστηκε , μεταξύ άλλων, η συγκρότηση Ελληνογαλλικής ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για θέματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης και ανταλλαγής συμπερασμάτων για <<πολιτικές καλών πρακτικών( best practices ) >>. Επίσης, προγραμματίστηκε η από κοινού προώθηση και εμβάθυνση μέσω διδασκαλίας των αρχών της Δημοκρατίας και εμπέδωσης της ιδιότητας και των υποχρεώσεων του του πολίτη στο Σχολείο, για την αντιμετώπιση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

 

Τις δύο πλευρές απασχόλησαν ιδιαίτερα

• η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για το Σχολικό Αθλητισμό μεταξύ των δύο Υπουργείων.
• θέματα στήριξης της διδασκαλίας της Ελληνικής και Γαλλικής γλώσσας, αντίστοιχα στα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο κρατών και η ανάληψη σχολικών δράσεων,
• η από κοινού προώθηση πολιτικών και δράσεων Περιβαλλοντικής Αγωγής και η δημιουργία Σχολικού Ευρωπαϊκού Δικτύου,
• η συνεργασία των δύο Υπουργείων σε θέματα πρόληψης της σχολικής βίας.

Συζητήθηκαν επίσης η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μαθητών και διδασκόντων καθώς και η σύνδεσή τους με την προώθηση θεματικών εκπαιδευτικών δράσεων.

Τέλος, έμφαση δόθηκε στη συζήτηση των εξελίξεων για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της σχολικής εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.

Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο κ. Παπαθεοδώρου με το Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας για την προώθηση των Διαπανεπιστημιακών Σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε και με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα. Irina Bokova, με την οποία συζήτησε θέματα αναβάθμισης των σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας με τον Διεθνή Οργανισμό.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

.

…………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ελληνογαλλική συνεργασία για την εκπαίδευση
Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας

Η διδασκαλία στο Σχολείο μαθήματος για τις αρχές της Δημοκρατίας και της ιδιότητας και των υποχρεώσεων του πολίτη, αποφασίσθηκε σε κοινό πρόγραμμα συνεργασίας των υπουργείων Παιδείας της Γαλλίας και της Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Το θέμα συζητήθηκε στην διάρκεια επίσημης επίσκεψης του υφυπουργού Παιδείας κ. Θεοδωρου Παπαθεοδώρου στο Παρίσι, όπου και συναντήθηκε με τον γάλλο υπουργό Παιδείας κ. Βίνσεντ Πελόν. Στην συνάντηση αυτή που έγινε με θέμα την προώθηση των ελληνογαλλικών συνεργασιών στην εκπαίδευση αποφασίστηκε και η συγκρότηση ελληνογαλλικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.
Η συνεργασία της Ελλάδας και Γαλλίας αναμένεται να επεκταθεί και σε θέματα σχολικού αθλητισμού, στήριξης της διδασκαλίας της Ελληνικής και Γαλλικής γλώσσας, από κοινού προώθησης πολιτικών και δράσεων Περιβαλλοντικής Αγωγής, δημιουργίας Σχολικού Ευρωπαϊκού Δικτύου και πρόληψης της σχολικής βίας.
Συζητήθηκαν επίσης η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μαθητών και διδασκόντων καθώς και η σύνδεσή τους με την προώθηση θεματικών εκπαιδευτικών δράσεων.
Συνάντηση υπουργών Παιδείας την Κύπρο
Οι πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η σχέση που αυτές μπορούν να έχουν στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, καθώς και το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα του αναλφαβητισμού αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης μεταξύ των υπουργών Παιδείας από τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθ. Κυριαζής μίλησε για την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης του συστήματος εκπαίδευσης ενηλίκων εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και του δημογραφικού προβλήματος. Υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση του προβλήματος επιβάλλεται να έχει διυπουργικό χαρακτήρα καθώς το θέμα επηρεάζεται άμεσα από κοινωνικούς παράγοντες, όπως η μετανάστευση.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...