Home / Γαλλικά / Συνδικαλιστικά / ΠΑΣΚ ΔΕ: Το υπουργείο Παιδείας εγκληματεί σε σχέση με τη β΄ ξένη γλώσσα

ΠΑΣΚ ΔΕ: Το υπουργείο Παιδείας εγκληματεί σε σχέση με τη β΄ ξένη γλώσσα

Δημοσιεύτηκε: 8:58 μμ Οκτώβριος 23rd, 2012  


esos.gr

Ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες των δυο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης στερούνται του δικαιώματος διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας την οποία έχουν επιλέξει να διδαχθούν.

Σε πολλά Δημοτικά Σχολεία παρατηρείται το φαινόμενο οι Διευθυντές να πιέζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρακολουθήσουν άλλη γλώσσα από αυτήν που έχουν επιλέξει ή και διδάχτηκαν την περσινή σχολική χρονιά. Αλλά και στα Λύκεια σημειώνονται παρατυπίες και παρεκκλίσεις σε σχέση με τη δημιουργία τμημάτων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας. Ταυτόχρονα οι Διευθυντές Εκπαίδευσης πιέζουν για τη δημιουργία τμημάτων με αριθμό μαθητών πολύ μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η δημιουργία όρων κατάργησης της οργανικότητας των συναδέλφων που διδάσκουν το μάθημα που δεν επιλέγει η πλειονότητα των μαθητών. Πρόκειται για μια ακόμη καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Εκατοντάδες συνάδελφοι των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07 παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ είναι υπεράριθμοι, σε περιοχές μακριά από τα σπίτια τους, με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος. Οι αιτήσεις τους για απόσπαση δεν ικανοποιούνται ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν λειτουργικά κενά στον τόπο των συμφερόντων τους.

Αλλά και το δικαίωμα που έχουν οι μαθητές να επιλέγουν τη γλώσσα που θα διδαχτούν έχει στην ουσία καταργηθεί, αφού τα κριτήρια που θεσπίζονται δε λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες τους ούτε με τον προγραμματισμό των γονιών τους. Και όλα αυτά σε περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που οξύνει ακόμα περισσότερο τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Η ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕ απαιτεί:
• Άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών, ώστε όλοι οι μαθητές να αρχίσουν, επιτέλους, να διδάσκονται τη β΄ ξένη γλώσσα που έχουν επιλέξει.
• Ικανοποίηση όλων των αιτήσεων απόσπασης σε περιοχές όπου εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά κενά ή από πλεονασματική σε πλεονασματική περιοχή.
• Επίσπευση των διαδικασιών για τις μετατάξεις στις νέες ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ενεργειών από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.
• Αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών και τη σύνδεσή της με την Πιστοποίηση Γλωσσομάθειας .
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Π.Α.Σ.Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπό διωγμόν η δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία

Καταγγελία για τις μηδενικές προσλήψεις αναπληρωτών β’ ξένης γλώσσας

ΠΕ.ΚΑ.ΓΕ.ΠΕ.- Τ.Ε. Λάρισας: 50 Δημοτικά σχολεία του νομού χωρίς καθηγητή Γερμανικών – Υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας

Ερώτηση στη Βουλή για τη Β’ ξένη γλώσσα στα δημοτικά σχολεία

Ψήφισμα της έκτακτης κοινής γενικής συνέλευσης των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διδασκαλία Β Ξένης Γλώσσας σε 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία σε 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις

Διδασκαλία Β Ξένης Γλώσσας στα 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία όλης της ...