Home / Featured / Μπλόκο στην αξιολόγηση από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Μπλόκο στην αξιολόγηση από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Δημοσιεύτηκε: 12:01 μμ Οκτώβριος 3rd, 2012  


Την αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προκαλεί το ερωτηματολόγιο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο το υπουργείο Παιδείας

«Απόψεις για την αξιολόγηση έχουμε και εμείς», τονίζουν οι δάσκαλοι, «αλλά το υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο ούτε να τις απορρίψει»
«Απόψεις για την αξιολόγηση έχουμε και εμείς», τονίζουν οι δάσκαλοι, «αλλά το υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο ούτε να τις απορρίψει»

Την άρνησή τους να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια για την αξιολόγησή τους εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί, καθώς πιστεύουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «έξοδος» μεγάλου αριθμού δασκάλων και καθηγητών από τη δημόσια εκπαίδευση.

Σύλλογοι και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών καλούν τους συναδέλφους τους να μη συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το υπουργείο Παιδείας, κατηγορώντας την πολιτική του ηγεσία ότι προσεγγίζει τα εκπαιδευτικά πράγματα μόνο με ποσοτικούς δείκτες και ότι «μόνο οι οικονομικές περικοπές ενδιαφέρουν αυτούς που παίρνουν ασταμάτητα νέα μέτρα».

Χτες η Διδασκαλική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το ερωτηματολόγιο, όπως: Πώς διασφαλίζεται η ανωνυμία όταν απαιτείται μοναδικός κλειδάριθμος; Ποιος θα αποδελτιώσει; Ποιος θα εγγυηθεί ότι δόθηκαν οι συγκεκριμένες απαντήσεις; Ποιος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων; Πώς θα χρησιμοποιηθεί το υλικό που θα συγκεντρωθεί; Θα δεσμεύουν το υπουργείο οι απαντήσεις; Θα τις λάβει απλά υπόψη του; κλπ.

Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι δεν αρνούνται την αξιολόγηση και «ότι διαχρονικά το ζήτημα αυτό προσεγγίζεται από τον κλάδο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με στείρα άρνηση.

Ο κλάδος έχει καταθέσει ολοκληρωμένες θέσεις για μια αξιολόγηση που θα έχει στοιχεία ανατροφοδότησης και βελτίωσης, θα αξιολογεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, θα αποτιμά το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο, δεν θα χειραγωγεί, δεν θα τιμωρεί και δεν θα οδηγεί σε απόλυση».

Οπως τονίζει, μάλιστα, η ΔΟΕ, «το υπουργείο Παιδείας δεν έχει μπει στον κόπο να τοποθετηθεί επί των προτάσεών μας, ούτε καν για να τις απορρίψει. Αντί αυτού δημιούργησε επιτροπή, τα πορίσματα της οποίας είναι φανερό ότι θα χρησιμοποιήσει για να υλοποιήσει τις προειλημμένες αποφάσεις του.

Η αιφνιδιαστική ανάρτηση του ερωτηματολογίου στο Διαδίκτυο και το κάλεσμα για συμπλήρωσή του, ενώ προβάλλεται ως μια δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία, είναι ακριβώς το αντίθετο».

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

…………………………………………………………………..

Ο.Λ.Μ.Ε.
Κορνάρου 2 & Ερμού
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
www.olme.gr
email:olme@otenet.gr
Αθήνα, 2/10/12

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Η εγκύκλιος για την αξιολόγηση στο δημόσιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με βάση τις πάγιες θέσεις του κλάδου μας (αποφάσεις Συνεδρίων και Γεν. Συνελεύσεων) το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να μη συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Σημειώνουμε πως είναι προκλητικό να διατείνεται το Υπουργείο Παιδείας πως ενδιαφέρεται για «τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης» και παράλληλα επιβάλλει τραγικές περικοπές στην εκπαίδευση, διαλύοντας το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνοντας τους εκπαιδευτικούς.
Με την πράξη αυτή το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εξασφαλίσει συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων.

………………………………………………………………….

ΔΟΕ

Θέμα: «ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Με αφορμή την ανακοίνωση από την πλευρά του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. του «ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών» το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει κατ αρχήν τα εξής:

Θεωρεί απαράδεκτη την τακτική του Υπουργείου Παιδείας άλλα να λέει και να δεσμεύεται στις συναντήσεις με τη Δ.Ο.Ε. (18/7/2012 και 10/9/2012) και άλλα τελικά να πράττει. Δυστυχώς το Υπουργείο προσεγγίζει τα εκπαιδευτικά πράγματα μόνο με ποσοτικούς δείκτες και μόνο οι οικονομικές περικοπές ενδιαφέρουν αυτούς που παίρνουν ασταμάτητα νέα μέτρα.

Για το ζήτημα του ερωτηματολογίου το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει τα εξής:

Η αξιολόγηση διαχρονικά προσεγγίζεται από τον κλάδο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με στείρα άρνηση. Ο κλάδος έχει καταθέσει ολοκληρωμένες θέσεις για μια αξιολόγηση, που θα έχει στοιχεία ανατροφοδότησης και βελτίωσης, θα αξιολογεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, θα αποτιμά το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο, δε θα χειραγωγεί, δε θα τιμωρεί και δε θα οδηγεί σε απόλυση.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει μπει στον κόπο να τοποθετηθεί επί των προτάσεών μας, ούτε καν για να τις απορρίψει. Αντί αυτού δημιούργησε επιτροπή τα πορίσματα της οποίας είναι φανερό ότι θα χρησιμοποιήσει για να υλοποιήσει τις προειλημμένες αποφάσεις του. Η αιφνιδιαστική ανάρτηση του ερωτηματολογίου στο διαδίκτυο και το κάλεσμα για συμπλήρωσή του, ενώ προβάλλεται ως μια δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Δεν απαντά σε σειρά ερωτημάτων και αυτό δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι αποτελεί το όχημα για τη λήψη νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων (πως διασφαλίζεται η ανωνυμία όταν απαιτείται μοναδικός κλειδάριθμος; ποιος θα αποδελτιώσει; ποιος θα εγγυηθεί ότι δόθηκαν οι συγκεκριμένες απαντήσεις; ποιος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων; πώς θα χρησιμοποιηθεί το υλικό που θα συγκεντρωθεί; θα δεσμεύουν το Υπουργείο οι απαντήσεις; θα τις λάβει απλά υπόψη του; κλπ.)

Τη στιγμή που πολλούς μήνες μετά τη σύνδεση βαθμού – μισθού μέσω της αξιολόγησης και των αυθαίρετων ποσοστώσεων που έχουν εισαχθεί, (νόμοι 3848/2010 και 4024/2011) παρά τις δηλώσεις κατανόησης από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση επί της ουσίας, δεν είναι δυνατό να ανοίγεται πρόχειρα ένα ακόμα ζήτημα χωρίς να μπορούν να δοθούν σοβαρές απαντήσεις σε όλα τα προηγούμενα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο σχολικό έτος

Για όλους αυτούς τους λόγους το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκφράζονται δημοκρατικά από τα εκλεγμένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, έχουν θέσεις και προτάσεις για την αξιολόγηση – αποτίμηση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου, θέσεις που έχουν βγει από μαζικές διαδικασίες, επιστημονικά συνέδρια και τη διεθνή εμπειρία και βρίσκονται στη διάθεση των αρμοδίων φορέων.

Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τη σημερινή κατάσταση, με τον πιο σκληρό, άδικο και ανάλγητο τρόπο, αφήνουν όμως την πίκρα και την οργή έξω από τη μαθησιακή διαδικασία παλεύοντας για τα παιδιά του ελληνικού λαού δεν είναι διατεθειμένοι όμως να δεχθούν άλλα τετελεσμένα, άλλη επιβολή, άλλη υποβάθμιση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι κατηγορηματικά αντίθετο στη μορφή αξιολόγησης – χειραγώγησης που προσπαθεί να επιβάλλει η Κυβέρνηση και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να μη προχωρήσει στην υλοποίησή της, σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση του οργανωμένου κλάδου θα είναι τέτοια που θα ανατρέψει για άλλη μια φορά τα σχέδιά τους.

ΟΧΙ στην αξιολόγηση- χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

ΟΧΙ στην κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων.

Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

Κατάργηση του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση Ν. 3848/10 και 4024/11.

Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Το υπουργείο Παιδείας με τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν -και μάλλον βρίσκονται λίγο ...