Home / Αγγλικά / Άλλα άρθρα / Να γίνουν οι δυο τάξεις Junior σε μια σχολική χρονιά;

Να γίνουν οι δυο τάξεις Junior σε μια σχολική χρονιά;

Δημοσιεύτηκε: 5:32 μμ Οκτώβριος 16th, 2012  


Από από τις Μαρία Μαρκάκη και Χριστίνα Μαρκουλάκη

Πολλοί γονείς με σταματούνε στο δρόμο πολύ προβληματισμένοι, όπως χαρακτηριστικά λένε, για να με ρωτήσουν αν είναι σωστό για τα παιδιά τους να κάνουν Α’ και Β’ Junior μαζί, σε μια σχολική χρονιά, όχι σε δυο όπως είναι το συνηθισμένο και το λογικό.

Επειδή, λοιπόν, πρώτα από όλα νιώθω και είμαι εκπαιδευτικός και δευτερευόντως ελεύθερος επαγγελματίας, αποφάσισα να καταθέσω τις σκέψεις μου σε αυτό το άρθρο, μήπως βοηθήσω τα σημερινά παιδιά για τα οποία νιώθω απέραντη αγάπη και συμπόνοια.

Θεωρώ ότι ο σημερινός άνθρωπος, εφόσον έχει ανεκπλήρωτα όνειρα και ‘απωθημένα’ από τη παιδική ακόμα ηλικία, έχει βρει ως στόχους ανάδειξης πια τα παιδιά. Αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία, ακόμη και προσχολική, να τα φορτώνει με μαθήματα διαφόρων ειδών ακολουθώντας το ‘ρεύμα’, αυτό που κάνουν και οι υπόλοιποι γονείς.

Ψάχνει να βρει ποικίλους τρόπους που θα αναδείξουν το παιδί του ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Ένας από αυτούς τους τρόπους που υποδεικνύονται στο γονέα είναι και η σύμπτυξη των τάξεων: ο μαθητής, ως δια μαγείας, αποκτά γρηγορότερα ένα πιστοποιητικό (πολλές φορές αμφιβόλου προέλευσης) και ταυτόχρονα υποτίθεται ότι έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις.

Αντί να προβληματίζεται ο γονέας για τη σύμπτυξη των τάξεων Junior, δεν έχει παρά να αναρωτηθεί: Μπορούσα εγώ στην ηλικία των 7 ή 8 ετών να τελειώσω δύο τάξεις σε 8 μήνες και να πάρω την ίδια γνώση με αυτή που θα έπαιρνα σε περισσότερο χρονικό διάστημα; Θα μπορούσα να εμπεδώσω επαρκώς τη γνώση αυτή και να τη χρησιμοποιήσω με επιτυχία; Επίσης, θα αγαπούσα αυτή τη γλώσσα που θα ήταν στην ουσία ένας παράγοντας πίεσης για εμένα; Θα μου άρεσε και θα συμμετείχα με ευχαρίστηση σε μια διαδικασία μάθησης όπου όλα διδάσκονται ‘υπό περίληψη’; Νομίζω ότι η απάντηση για τους περισσότερους είναι όχι.

Το επιχείρημα δε ότι είναι τάξεις Junior δεν ευσταθεί γιατί αυτές είναι οι τάξεις που το παιδί θα εξοικειωθεί με τη γλώσσα με παρόμοιο τρόπο με τη μητρική ούτως ώστε να μπορέσει στις επόμενες τάξεις να καταλάβει τους κανόνες της γραμματικής και τη σωστή σύνταξη της γλώσσας. Αν δε μάθει σταδιακά να διαβάζει ένα κείμενο ή να απαντάει σε βασικές ερωτήσεις, πώς θα μπορέσει να κατανοήσει αργότερα μια πιο σύνθετη ανάλυση του κειμένου γραμματικά και συντακτικά; Τη στιγμή μάλιστα που μια τέτοιου είδους ανάλυση δε θα έχει προλάβει να γίνει ούτε καν στα Ελληνικά για τους τόσο μικρούς μαθητές.

Πιστεύω ότι η πίεση που ασκούμε στα παιδιά μας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και αυτό το βλέπουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες (π.χ. εφηβεία) που αντιδρούν με αδιαφορία και απάθεια. Αντί, λοιπόν, να κατηγορούμε τα παιδιά μας για ελλειπή γνώση, αυτοσυγκέντρωση ή θέληση για μάθηση, ας κοιτάξουμε όλοι -γονείς και εκπαιδευτικοί – μέσα μας και ας αναρωτηθούμε: Μήπως έχω υπερβολικές απαιτήσεις από ένα μικρό παιδί και του αναθέτω καθήκοντα στα οποία είναι πραγματικά δύσκολο να ανταπεξέλθει;

Ας πάψει πια η χρησιμοποίηση αυτή του παιδιού, είτε για να πλουτίσουν οι επαγγελματίες είτε για να ξεχωρίσουν οι γονείς, πάντα με το άλλοθι ότι γίνεται ‘για το καλό’ του παιδιού.

Σχετικά άρθρα:

www.xenesglosses.eu

με την άδεια των συγγραφέων


 

5 Σχόλια

  1. Ας είμαστε ειλικρινείς!! Κ φυσικά μπορούν να γίνουν σε 1 τάξη! Όπως ίσχυε εξάλλου πριν από χρόνια, που έπαιρνες το Lower σε 5 χρόνια και όχι σε 8!!!! όπως τώρα!
    Όσοι κ όσες έχουμε δουλέψει σε φροντιστήρια αγγλικών το γνωρίζουμε πολύ καλά. Απλώς τα φροντιστήρια έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις κ κοιτούν μόνο το κέρδος. Φυσικά αυτό δεν είναι παράλογο-αλλά όχι να χρησιμοποιούμε και «παιδαγωγικά » επιχειρήματα, τάχα, για να υποστηρίζουμε την άποψη.

  2. Το ότι γίνεται, γίνεται… Το πώς γίνεται είναι το θέμα!

    Και πίστεψέ με, Λένα, είναι πολύ πιο εμπορικό να γίνονται οι τάξεις σε 1 χρονιά αντί σε 2. Βγάζεις τα ίδια χρήματα σε χρόνο ρεκόρ- διότι εφόσον το εφαρμόζεις ξέρεις πολύ καλά πόσο χρεώνεις. Το δύσκολο είναι να τυραννιέσαι διπλά με μικρά παιδιά που, ναι, χρειάζονται πολλή δουλειά για να μάθουν από τόσο μικρή ηλικία.

    Θα ήθελα, ωστόσο, να μας υποδείξεις κάποια πιο ‘παιδαγωγικά’ επιχειρήματα για αυτό που υποστηρίζεις και εφαρμόζεις ώστε να καταλάβω τη θέση σου.

    Ευχαριστώ,
    Χριστίνα Μαρκουλάκη

  3. Συγγνωμη, Lower σε 5 αντι των 7-8 χρονων , απευθυνεται σε ενηλικους μαθητες οι οποιοι εχουν ηδη κανει στο παρελθον αγγλικα και θελουν να φρεσκαρουν η να τελιοποιησουν τις γνωσεις τους με το πιστποιητικο σε 3-4 χρονια και ειναι ηδη μορφωμενοι και καταρτισμενοι στην πρωτη τους γλωσσα!!!!!!!!!!!

    Μην ξεγελαμε με τους εαυτους μας!!!! Ενα παιδι 8-9 ετων δεν ειναι σε θεση να καθησει σε ενα θρανιο να διαβασει, να γραψει και να συγκεντρωθει με τον ιδιο βαθμο που κανει ενας ενηλικας!!!!!!!!!!!!!!!!Ποσο μαλλον να καλυψει την υλη 2 ταξεων!!!!!!!!!!!!!!!Ελεος πια!!!!

    Το μονο που επιτυγχανεται ειναι να παρατησει την γλωσσα σε μεγαλυτερη ηλικια ,διοτι θα την εχει μισησει πολυ πρωτυτερα….οσο για μας τους «επιχειρηματιες????» Θα βαλουμε λουκετο 1 ωρα αρχυτερα….

    Thank you
    Paraskevi Andreopoulou

  4. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Παρασκευή! Καλή ημέρα σου εύχομαι!

    Χαιρετίσματα,
    Χριστίνα

    • συμφωνω με τα παραπανω!ασχολουμαι με ιδιαιτερα μαθηματα κ η πειρα μου εδειξε πως οσα παιδακια κανανε τις 2 παραπανω ταξεις σε 2 χρονιες αγαπησαν τα αγγλικα ενώ τα υπολοιπα…απλα είναι στον γονιο αν θα θελησει να πληρωσει 2 χρονια!επισης για να παρεις Lower se 5 χρονια σιγουρα ολοι ξερουμε πως προσπερναμε μια ταξη κ ενώ υπαρχει lesson plan να χωριζονται τα μαθηματα στα 2 καποιοι φορτωνουν το παιδι με ολοκληρο το lesson σε ένα μαθημα με πολύ λεξιλογιο.δυστυχως το προσπαθησα κ αυτο μετα από επιμονη γονιου κ φυσικα το παιδι εδειξε την αναμενομενη απαθεια αν προσθεσεις σε αυτο κ την εφηβεια των παιδιων το αποτέλεσμα ηταν καταστροφικο στην κυριολεξια!!!!!!!!!οποτε μια μια η χρονια για ευνόητους λογους!!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διενέργεια εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ και ΣΕΚ

Διενέργεια εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ και ΣΕΚ Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ...