Home / Featured / Στον αέρα το πρόγραμμα ERASMUS 2013

Στον αέρα το πρόγραμμα ERASMUS 2013

Δημοσιεύτηκε: 6:56 μμ Οκτώβριος 27th, 2012  


Τρύπα 90 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus», σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί από έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ειδάλλως οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13. Με απλά λόγια οι φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει μία θέση στο πρόγραμμα «Έρασμος» για το 2013 δεν γνωρίζουν αν όντως θα βρεθούν τελικά σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα Έρασμος δίνει τα τελευταία 25 χρόνια την ευκαιρία σε νέους και νέες από όλη την Ευρώπη να περάσουν ένα τμήμα των σπουδών τους σε κάποιο πανεπιστήμιο μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Περισσότεροι από 30.000 Γερμανοί φοιτητές εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα το έτος 10-11. Όπως ισχυρίζονται βουλευτές διαφορετικών παρατάξεων του ευρωκοινοβουλίου, το πρόγραμμα Έρασμος είναι μία επιτυχία εφάμιλλης αξίας με την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και το ευρώ.

Πηγή:   www.thestival.gr

……………………………………………………………

Κινδυνεύει το πρόγραμμα Erasmus

Ο Επίτροπος Janusz Lewandowski, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο στη συζήτηση της Πέμπτης το πρωί για το τρέχον πρόβλημα με την κάλυψη των πληρωμών για το πρόγραμμα υποτροφιών Erasmus. Η Επιτροπή κατέθεσε την Τρίτη έναν διορθωτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη αυτού και άλλων ελλειμμάτων.

Στη συζήτηση της Δευτέρας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2013, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το τρέχον πρόβλημα με την κάλυψη των πληρωμών για το πρόγραμμα Erasmus θα επαναληφθεί και το 2013 εάν τα κράτη μέλη επιμείνουν στις μεγάλες περικοπές που προτίθενται να κάνουν στο προϋπολογισμό του 2013.

Οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν τις περικοπές που προτείνει το Συμβούλιο και προσπάθησαν να επαναφέρουν το σχέδιο του προϋπολογισμού στα ίδια επίπεδα με αυτά της αρχικής πρότασης της Επιτροπής προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα με την κάλυψη των πληρωμών.

Το πρόγραμμα Erasmus δεν είναι το μόνο που κινδυνεύει. Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης στερούνται επίσης επαρκών πόρων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις που αφορούν τα κονδύλια αυτά για το 2012. Ο διορθωτικός προϋπολογισμός για το 2012 που θα καλύψει τα ελλείμματα αυτά ανέρχεται σε 8,9 δισ. ευρώ.

diorismos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...