Home / Ιταλικά / Εκθέσεις, πολιτιστικά / Εκατόν δώδεκα Ιταλοί εικαστικοί για την Ελλάδα

Εκατόν δώδεκα Ιταλοί εικαστικοί για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: 8:07 μμ Οκτώβριος 24th, 2012  


 

Εντυπωσιακή η συστράτευση υπέρ της χώρας μας στην έκθεση «Είμαστε όλοι Ελληνες»

Εκατόν δώδεκα έργα Ιταλών εικαστικών παρουσιάζονται στην έκθεση «Siamo tutti Greci – Είμαστε όλοι Έλληνες» που από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς). Τα έργα δώρισαν στο Μουσείο Μπενάκη οι καλλιτέχνες σαν μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης της Ιταλίας προς την Ελλάδα.

«Η πρωτοβουλία ανήκει στον εικαστικό Renzogallo και στη σύζυγό του, Dea Bedin, διευθύντρια του πολιτιστικού φορέα ArcoDiRab Project με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά», μας λέει η Τζούλια Δημακοπούλουτου Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης που έπαιξε διαμεσολαβητικό ρόλο στην έκθεση. Οι Ιταλοί διοργανωτές απευθύνθηκαν στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης για την οργανωτική υποστήριξη το οποίο με τη σειρά του πρότεινε το Μουσείο Μπενάκη ως αποδέκτη της δωρεάς και της οικονομικής υποστήριξης που θέλησε να προσφέρει ο χώρος του πολιτισμού της γειτονικής χώρας.«Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στο γνωστό ποίημα του ΄Αγγλου ποιητή και φλογερού φιλέλληνα Πέρσυ Σέλλεϊ, στενού φίλου του λόρδου Μπάιρον. Ο τίτλος έχει ακουστεί σε διάφορες γλώσσες μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες που γίνονται ανά την Ευρώπη. Καιρός ήταν να ακουστεί και στα ιταλικά. ΄Οπως έχει πει ο ίδιος ο Renzogallo, η προσφορά της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο δεν αποτιμάται σε χρήμα. Εξ’ ου και η κίνηση αυτή είναι μια πολιτική πράξη. Διότι αν η τέχνη δεν είναι πολιτική και κριτική είναι απλά διακόσμηση», αναφέρει η κυρία Δημακοπούλου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας επίσης, στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικοί ιταλοί καλλιτέχνες, έργα των οποίων συναντά σήμερα κανείς σε μεγάλα Μουσεία εκτός Ελλάδας όπως το ΜΟΜΑ ή το Πομπιντού. Τα έργα θα διατεθούν μάλλον σε ελκυστικές τιμές αν αναλογιστεί κανείς την αξία των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο.
Λόγω του ενδιαφέροντος για τα έργα των Ιταλών καλλιτεχνών που προσφέρθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη θα διοργανωθεί σιωπηρή δημοπρασία κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Η έκθεση ανοίγει για το κοινό στις 20.00 και η σιωπηρή δημοπρασία λήγει στις 21.30. Μετά το τέλος της σιωπηρής δημοπρασίας και έως το κλείσιμο της έκθεσης (11 Νοεμβρίου 2012) τα έργα θα διατίθενται προς 400 ευρώ το καθένα όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Στην έκθεση συμμετέχουν καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες από όλη την Ιταλική επικράτεια. Μερικοί επέλεξαν κάποιο προϋπάρχον έργο τους που να ανταποκρίνεται στον συμβολικό τίτλο «Siamo tutti greci», ενώ άλλοι προτίμησαν να δημιουργήσουν ένα νέο έργο ειδικά για την συγκεκριμένη έκθεση.
«Siamo tutti Greci – Είμαστε όλοι Έλληνες»
Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς)
25 Οκτωβρίου – 11 Νοεμβρίου 2012
To Βήμα

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση για μεταπτυχιακά επιστρέφει στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση για μεταπτυχιακά επιστρέφει στην Ελλάδα Η QS – ...