Home / Τούρκικα / Άλλα Άρθα / Χουριέτ: Οι Έλληνες μαθαίνουν τουρκικά παρακολουθώντας τηλεοπτικές σειρές

Χουριέτ: Οι Έλληνες μαθαίνουν τουρκικά παρακολουθώντας τηλεοπτικές σειρές

Δημοσιεύτηκε: 8:19 μμ Σεπτέμβριος 15th, 2012  


Αύξηση του ενδιαφέροντος για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας «βλέπει» η εφημερίδα «Χουριέτ», λόγω των τηλεοπτικών σειρών της γείτονος που μεταδίδονται σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα μάλιστα με ανταπόκριση για τη «Χουριέτ» από την Αθήνα, «ιδιαίτερα το ελληνικό κοινό, έχει μάθει αρκετές τουρκικές λέξεις».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία που έχουν στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό οι τουρκικές σειρές, καθώς, «οι Έλληνες γενικά λένε ότι δεν διακρίνουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο λαών».

ΕΡΤ

………………………………………………………………….

Θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ οι τουρκικές σειρές στην Ελληνική τηλέοραση

«Οι Έλληνες μαθαίνουν τουρκικά, παρακολουθώντας τουρκικές τηλεοπτικές σειρές» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, η οποία υποστηρίζει ότι παρότι τα τούρκικα σήριαλ έχουν άσχημες κριτικές οι Ελληνες μαθαίνουν έτσι τα τουρκικά!

«Οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που μεταδίδονται στο εξωτερικό, ενώ πολλές φορές δέχονται άσχημες κριτικές ή ακόμα και επικρίσεις, αυξάνουν και το ενδιαφέρον των λαών για την τουρκική γλώσσα και τον τουρκικό πολιτισμό.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό κοινό, όσοι παρακολουθούν τις σειρές μας, έχουν μάθει μια σειρά από τουρκικές λέξεις, μέσα από τις σειρές «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής», «Μοιραίος έρωτας», «Sila», «Asi», όπως το «γεια σας», «τι κάνετε;», «εντάξει» και άλλα.

Οι Έλληνες αγαπούν ιδιαίτερα τον «Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή», όπως και τους ηθοποιούς της σειράς. Υποστηρίζουν δε, ότι δεν παρατηρούν και μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις συνήθειες του τουρκικού λαού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τους θυμίζει στιγμές οικογενειακής ζωής, της δικής τους κοινωνίας.

Συγκεκριμένα η Κωνσταντίνα, ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου το Σύνταγμα, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia, όπως το αναπαράγει η τουρκική εφημερίδα :

«Πιστεύω ότι όλοι οι Τούρκοι ηθοποιοί είναι πολύ ταλαντούχοι. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να επισκεφθώ ποτέ την Τουρκία, αλλά θα το ήθελα πολύ».

iefimerida

………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καλοκαίρι 2012: Eσείς μιλάτε τουρκικά;

Tου Δημητρη Ρηγοπουλου

Καθημερινή

Μία από τις πρώτες εικόνες στην παραλία της Χίου ήταν μια μεγάλη επιγραφή στην τουρκική γλώσσα: «Yunan Restorant ve Taverna» (Ελληνικό εστιατόριο και ταβέρνα). Ενας φίλος παρατήρησε ότι η λέξη εστιατόριο δεν είχε αποδοθεί σωστά, αλλά προφανώς το θέμα δεν ήταν η ορθογραφία. Τις επόμενες ημέρες στο νησί μού δόθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσω περισσότερο τις γνώσεις μου στα τουρκικά. Ετσι, έξω από ένα κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων στα Μεστά της Χίου αντιπαραβάλαμε τις ελληνικές και τουρκικές ονομασίες ποτών και μεζέδων. Γελάσαμε με τις ομοιότητες. Παρακάτω, στη βιτρίνα ενός μικρού ξενοδοχείου προσέξαμε με ενδιαφέρον ότι δίπλα στις σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών φιγουράριζε και η σημαία της γείτονος.

Η πρώτη, αυθόρμητη σκέψη είναι το μέγεθος της μεταβολής που έχει συντελεστεί σε ψυχολογικό επίπεδο, πρωτίστως. Για να βλέπουμε σήμερα μια μεγάλη τουρκική επιγραφή σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στο παραλιακό μέτωπο της Χίου, αναλογίζεται κανείς πόσα έχουν αλλάξει.

Ανάλογες πρωτοβουλίες πριν από 5 ή 10 χρόνια θα φάνταζαν αδιανόητες.

Οταν, όμως, μιλάς με τους ντόπιους παίρνεις όλες τις απαντήσεις. Φέτος η Χίος και η Μυτιλήνη έχουν δεχθεί σημαντικό αριθμό Τούρκων τουριστών, που επωφελούμενοι των διευκολύνσεων στο θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας σπεύδουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Ενα σεβαστό ποσοστό είναι ιδιοκτήτες σκαφών, οπότε μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα για την οικονομική τους επιφάνεια.

«Ξαφνικά», χωρίς να το συνειδητοποιούμε προβάλλει από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μια αναδυόμενη, δυναμική αγορά έτοιμη να ξοδέψει για να ζήσει την εμπειρία του «ελληνικού καλοκαιριού». Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η Τουρκία την τελευταία δεκαετία έχει επιτρέψει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης των μεγάλων αστικών κέντρων. Ευτυχώς η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη (εκεί ζουν κυρίως οι εύποροι της Τουρκίας και τα πιο δυναμικά κομμάτια της μεσαίας τάξης) βρίσκονται γεωγραφικά πολύ κοντά στην Ελλάδα για να αγνοήσουμε τον δυναμισμό τους. Οσοι υποστήριζαν ότι η πρόοδος της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας δικαιώνονται.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Έκδοση αποτελεσμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, Εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2019

Έκδοση αποτελεσμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, Εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2019 Από το ...