Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Τι είπε ο υπουργός για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές και την υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τι είπε ο υπουργός για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές και την υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 9:40 πμ Σεπτέμβριος 15th, 2012  


esos.gr

«Πρέπει να δούμε ότι για διακόσιες τριάντα χιλιάδες περίπου φοιτητές και σπουδαστές, μοιράζονται 2.350.000 συγγράμματα τα οποία στοιχίζουν 55 εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτό το οποίο εμείς κοιτάζουμε να κάνουμε είναι να εξορθολογίσουμε όλο αυτό το θεσμό των συγγραμμάτων, ούτως ώστε ο Έλληνας φορολογούμενος να έχει πραγματικά δωρεάν παιδεία».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στην ερώτηση του Βουλευτή Ν. Σερρών του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή κ. Αρτέμιου Ματθαιόπουλου, σχετικά με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές και την υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τώρα τις λειτουργικές δαπάνες ο κ. υπουργός είπε: «Για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί 147.865.000 ευρώ. Για τα ΤΕΙ έχουν προϋπολογιστεί 48.727.000 ευρώ. Για τη σίτιση των σπουδαστών και των φοιτητών το 2010 δαπανήθηκαν περίπου 45.700.000 ευρώ, το 2011 δαπανήθηκαν 44.000.000 ευρώ. Φέτος έχουμε ανέβει στα 51.000.000 ευρώ, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η κοινωνική ανάγκη και η πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί».

 

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ο χώρος της παιδείας και ιδίως η τριτοβάθμια εκπαίδευση υφίστανται μία διαρκή υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική πολιτεία επέδειξε εγκληματική αδιαφορία απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα που την αφορούν, καθώς μοναδική της μέριμνα υπήρξε η διατήρηση κομματικών συμφερόντων μέσω ελεγχόμενων φοιτητικών παρατάξεων και η διαιώνιση σχέσεων αδιαφάνειας με τα ανώτατα διοικητικά όργανα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική παιδεία τα είχαμε συζητήσει και στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και είναι πάρα πολλά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, όμως, έρχεται μία πληροφορία, την οποία ζητούμε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε, ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει να προβεί στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων προς τους σπουδαστές.
Πριν απ’ αυτό, όμως, θα ήθελα να σας πω ότι όλες οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των δυόμισι μηνών που είστε στην εξουσία έχουν δώσει δείγματα γραφής, τα οποία μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι ενδεχομένως να θέλετε να στρέψετε την παιδεία προς τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό το λέω, γιατί συνεχώς υποβαθμίζετε το ρόλο της παιδείας.
Είχαμε αναφέρει την υποβάθμιση σε επίπεδο παρεχόμενης γνώσης, σε κτήρια, σε υλικοτεχνικές υποδομές, στη χρηματοδότηση προσωπικού και ασφάλειας, έτσι ώστε σιγά-σιγά να μιλάμε σήμερα για μία παιδεία υπό πλήρη κατάρρευση, τη στιγμή που υπάρχει μία γενικότερη οικονομική ύφεση. Αυτή η ύφεση έχει έρθει ως αποτέλεσμα της πολιτικής του μνημονίου, στην οποία συναινέσατε και εσείς και τα άλλα δύο κόμματα.
Επομένως, υπό το γενικότερο πλαίσιο αυτής της ύφεσης έρχεστε σήμερα να μας πείτε ότι θα καταργήσετε ένα αγαθό, για το οποίο ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τις εισφορές του. Επειδή δεν απαντάτε σε εμένα ως Βουλευτή, αλλά στον ελληνικό λαό που αγωνιά για τον ίδιο και για το μέλλον των παιδιών του, θα θέλαμε να δώσετε μία σαφή διευκρινιστική απάντηση, εάν επιβεβαιώνετε αυτήν την πληροφορία και αν ναι, για ποιους λόγους προβαίνετε σε ένα τόσο προκλητικό μέτρο.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Το λόγο έχει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου, όπως κατέστη σαφές και από τις προγραμματικές μας δηλώσεις, ο στόχος μας ήταν και παραμένει η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της δημόσιας παιδείας. Γι’ αυτό προχωράμε σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν το στόχο, γιατί πιστεύω και η Κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν μπορεί να έρθει η οριστική ανάκαμψη της χώρας, εάν δεν έχουμε προηγουμένως την αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Όσον αφορά το σκέλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο αναφερθήκατε, θα ήθελα να σας πω ότι η μοναδική μας μέριμνα είναι να αναβαθμίσουμε και να ισχυροποιήσουμε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Και αυτό το κάνουμε μέσα από μία σειρά πολιτικών.
Κατ’ αρχήν, πριν από έναν περίπου μήνα, φέραμε ρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εφαρμογή του νόμου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και όσον αφορά το διοικητικό τους σκέλος. Το προηγούμενο διάστημα στείλαμε εγκύκλιο με έναν οδικό χάρτη, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν στην εκλογή των συμβουλίων και έτσι να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος και κατά το σκέλος που αφορά τη διοίκηση των συμβουλίων στα πανεπιστήμια. Ήδη, τα Ιδρύματα σιγά-σιγά έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το ζήτημα που αναφέρατε και εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι δηλαδή μέσα από μία σειρά διαδικασιών είχαμε τον εκφυλισμό της πολιτικής συμμετοχής των φοιτητών σε μία διαδικασία συναλλαγής, αυτό θεραπεύτηκε από το νόμο και αυτό το γνωρίζετε.
Ως προς το δεύτερο σκέλος που αφορά την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των Ιδρυμάτων, αυτό έχει να κάνει με τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων ήταν τελείως στρεβλό και φθάσαμε σήμερα μια χώρα 11 εκατομμυρίων να έχει 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και περίπου 485 Τμήματα.
Αυτό δεν λογοδοτεί και δεν λογοδοτούσε ούτε σε ακαδημαϊκά ούτε σε αναπτυξιακά κριτήρια. Γνωρίζουμε όλοι πώς έγινε. Περίπου κάθε χωριό έχει Τμήμα ΤΕΙ και κάθε πόλη τμήμα ΑΕΙ. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Πρέπει να την εξορθολογήσουμε.
Γι’ αυτό, λοιπόν, έχω στείλει ήδη προς τον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή που του ζητώ να περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η πρόταση που κάνουμε για τον πρόεδρο της ΑΔΙΠ, προκειμένου η ΑΔΙΠ να προχωρήσει σε αυτό το οποίο έχουμε προαναγγείλει, δηλαδή τη μελέτη για τη θέσπιση κριτηρίων ακαδημαϊκών, αναπτυξιακών, οικονομικών, κοινωνικών, ούτως ώστε να αρχίσουμε το διάλογο για τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Το ζήτημα που μας απασχολεί, επίσης, είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας δεινής οικονομικής κρίσης, αντιλαμβανόμεθα, όπως όλοι ότι αυτή η κρίση έχει πλήξει κυρίως τους νέους και τις νέες, τους εκπαιδευτικούς και επίσης, την ελληνική οικογένεια που πρέπει να σηκώσει το βάρος των σπουδών των παιδιών της.
Εξοικονομώντας πόρους μέσα από τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, μπορέσαμε χθες να εξαγγείλουμε την αύξηση των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών δωρεάν σίτισης από 57.000 σε 70.000 και επίσης την αύξηση των κλινών των εστιών κατά 700. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί εύκολα να πει κανείς ότι αυτό δεν αρκεί. Πράγματι, αλλά η πολιτεία έστω και σε αυτή τη δεινή κρίση, έστω και σε αυτή τη δοκιμασία που περνάμε, προσπαθεί να συνδράμει τις οικογένειες και τους σπουδαστές, καθώς και τους εκπαιδευτικούς, ούτως ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.
Το λέω αυτό, γιατί και οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιτελούν ένα λειτούργημα κρίσιμο για την πορεία του έθνους και της κοινωνίας μας και το κάνουν με πενιχρά μέσα. Έχουν υποστεί περικοπές μισθών και πρέπει και η πολιτεία να τους στηρίξει. Και αυτό κάνουμε μέσα στα πλαίσια του δυνατού. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Ήδη για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους αναπληρωτές που υπηρετούν μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους, μεριμνήσαμε ώστε να υπάρχει δωρεάν σίτιση. Κοιτάζουμε και μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να τους συνδράμουν στο έργο τους μέσα σ’ αυτή την κρίση και μέσα σ’ αυτή την οικονομική δυσπραγία που όλοι περνάμε.
Άρα, η δική μας μέριμνα είναι να θωρακίσουμε τη δημόσια παιδεία ώστε να μην υποστεί τις συνέπειες αυτής της κρίσης και αυτό το δημόσιο αγαθό που λέγεται παιδεία και γνώση να μείνει στο απυρόβλητο, να μην υποβαθμιστεί.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού.)
Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο συνάδελφος κ. Ματθαιόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινώ από την τελευταία τοποθέτησή σας, σχετικά με την οικονομική ύφεση. Είχαμε συζητήσει στο νομοσχέδιο που προτείνατε στη Βουλή, σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα εγώ ο ίδιος σας είχα ρωτήσει –το θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτό- εάν το Υπουργείο Οικονομικών σας δίνει τις εγγυήσεις του ότι πράγματι η εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν θα επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και μου είχατε απαντήσει ότι «πράγματι, ναι, το Υπουργείο Οικονομικών είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση, θα δώσει κάποιες εγγυήσεις, ψηφίστε το νομοσχέδιο γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά».
Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, όλα τα ερωτήματα Βουλευτών πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Οικονομικών. Οποιοδήποτε ερώτημα θέτουμε πάντοτε παίρνουμε την ίδια απάντηση. Δεν έχουμε κονδύλια για το ένα, δεν έχουμε κονδύλια για το άλλο. Για την παιδεία συγκεκριμένα έρχεστε και μου λέτε σαν Υπουργός ότι δεν μπορούμε να βρούμε χρήματα. Είναι σαν να ομολογείτε ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση των κονδυλίων.
Ξαναρωτάω: Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν πληρώνει φόρους για να έχει το δημόσιο δωρεάν αγαθό της παιδείας; Η απάντηση είναι ναι. Πώς γίνεται η διαχείριση των χρημάτων και πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Ουδείς γνωρίζει. Επομένως, την επόμενη ερώτηση καλά θα ήταν να την καταθέσω στον Υπουργό Οικονομικών.
Εις ό,τι αφορά, όμως, τις χρηματοδοτήσεις και τα κονδύλια, θα ήθελα να σας πω, μιας και είστε πανεπιστημιακός, αν δεν κάνω λάθος, ότι το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ λεπτό. Το Υπουργείο Πολιτισμού πριν περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, αν δεν κάνω λάθος, ξόδεψε ένα εκατομμύριο ευρώ από την τσέπη του ελληνικού λαού για να φτιάξει η κ. Κιτσοπούλου ένα πορνογράφημα και γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα του «δημιουργήματος». Τα αντίστοιχα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, τα οποία διεξάγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο, προβαίνουν σε αντίστοιχες πράξεις, φτιάχνουν «δημιουργήματα» από άτομα τα οποία είναι αμφιβόλου ψυχικής ισορροπίας και ηθικής υπόστασης.
Και μιλάμε για λεφτά εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί δεν κάνετε περικοπές στα λεφτά αυτά, για να τα επενδύσετε στα Πανεπιστήμια; Το ερώτημα αυτό είναι εύλογο.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι δεν είναι μόνο η χρηματική διαχείριση. Είναι ο τρόπος, με τον οποίον αντιμετωπίζετε τα πράγματα. Το νομοσχέδιο που φέρατε στη Βουλή πριν από ενάμισι μήνα, το οποίο συζητήσαμε και υπερψηφίστηκε –εμείς το καταψηφίσαμε για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές- δεν προέβλεπε τίποτε το ουσιαστικό για την παιδεία. Και να σας πω κάτι; Πράγματι, φέρατε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θωρακίζει, για παράδειγμα, τους Πρυτάνεις και τους Αντιπρυτάνεις, τα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων. Θέλετε να σας πω τι έγινε την αμέσως επομένη του νομοσχεδίου; Ο κ. Μυλόπουλος του κυρίου ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψε για μία τουαλέτα τριάντα χιλιάδες ευρώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ο Μυλόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι; Εντάξει, θα το δούμε.

Από όπου και αν είναι, δεν έχει σημασία. Εγώ δεν θέτω κομματικά. Το θέμα, όμως, είναι πρακτικό: Τριάντα χιλιάδες ευρώ για μία τουαλέτα τη στιγμή που στο ίδιο Πανεπιστήμιο –στο Αριστοτέλειο συγκεκριμένα- όλα τα εργαστήρια έχουν κλείσει γιατί οι Πρυτάνεις δεν έχουν πληρώσει τη ΔΕΗ. Δεν είχαν λεφτά για να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά είχαν τριάντα χιλιάδες ευρώ για τον κ. Μυλόπουλο, για τον οποίον, αν εσείς δεν θέλετε να σκεφθείτε σοβαρά αυτά που σας λέω, μπορεί ο κ. Μυλόπουλος να έχει όλη την πολυτέλεια και το χρόνο πάνω στην τουαλέτα του να σκεφθεί τα όσα συζητήσαμε.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι συγχέετε ορισμένα πράγματα. Εμείς τον περασμένο μήνα φέραμε ορισμένες ρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 4009, ο οποίος είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο οποίος είχε ψηφιστεί…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αντιταχθεί εναντίον του όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Σας παρακαλώ. Αν θέλετε, να υποβάλετε ερώτηση.
Αυτός ο νόμος είχε ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής. Συνεπώς, όταν κάνετε κριτική για τις ρυθμίσεις που φέραμε τον προηγούμενο μήνα, να έχετε πλήρη επίγνωση του τι φέραμε τον προηγούμενο μήνα.
Λέτε ότι δεν κάνουμε κάτι σημαντικό για την παιδεία. Το προηγούμενο νομοσχέδιο αφορούσε ρυθμίσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος και κάποιες αλλαγές στο νόμο, οι οποίες, κατά την άποψή μας, ήταν αναγκαίες. Ένα το κρατούμενο.
Όσον αφορά τώρα τις αλλαγές στην παιδεία: Έχουμε εξαγγείλει την αξιολόγηση, η οποία ήδη είναι σε διαδικασία. Υπάρχει μία Επιτροπή, η οποία θα καταθέσει πόρισμα. Και υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο για τους εκπαιδευτικούς, γιατί θέλουμε τη συμμετοχή τους. Και μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος εν συνόλω -δομών, διαδικασιών και εκπαιδευτικών- κάτι το οποίο είχε να γίνει αρκετές δεκαετίες. Επίσης, θα φέρουμε το νομοσχέδιο για το Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο μέσα στο φθινόπωρο, καθώς και μια σειρά από άλλες αλλαγές, που αφορούν τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Άρα, μην εξαντλείτε τη θέαση των πραγμάτων στις ρυθμίσεις του περασμένου μηνός. Οι αλλαγές, για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, θα γίνουν.
Όσον αφορά το θέμα των δαπανών, όσον αφορά το θέμα της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος να σας πω ότι εμείς έχουμε δεσμευθεί ως πολιτική ηγεσία ότι θα υπάρχει έλεγχος και για το τελευταίο ευρώ.
Αναφερθήκατε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνα που διεξάγει ο Εισαγγελέας και αναμένουμε τα πορίσματα. Εμείς δεν μπορούμε ούτε να παρέμβουμε ούτε να προδικάσουμε τον έλεγχο της δικαιοσύνης. Αλλά έλεγχος υπάρχει. Και θα υπάρξει μέχρι το τελευταίο ευρώ.

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να υπάρξει και τιμωρία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Εάν υπάρξει αδίκημα και στοιχειοθετηθεί αδίκημα, βεβαίως θα υπάρξει και τιμωρία.
Όσον αφορά τώρα τις λειτουργικές δαπάνες: Για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί 147.865.000 ευρώ. Για τα ΤΕΙ έχουν προϋπολογιστεί 48.727.000 ευρώ. Για τη σίτιση των σπουδαστών και των φοιτητών το 2010 δαπανήθηκαν περίπου 45.700.000 ευρώ, το 2011 δαπανήθηκαν 44.000.000 ευρώ. Φέτος έχουμε ανέβει στα 51.000.000 ευρώ, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η κοινωνική ανάγκη και η πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί.
Στο θέμα των συγγραμμάτων, γιατί δεν θέλω να το αφήσω αναπάντητο: Πρέπει να πω ότι, παρ’ ό, τι η εφαρμογή του «ΕΥΔΟΞΟΣ» περιόρισε στη σπατάλη, το κόστος παραμένει υψηλό.

Πρέπει να δούμε ότι για διακόσιες τριάντα χιλιάδες περίπου φοιτητές και σπουδαστές, μοιράζονται 2.350.000 συγγράμματα τα οποία στοιχίζουν 55 εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτό το οποίο εμείς κοιτάζουμε να κάνουμε είναι να εξορθολογίσουμε όλο αυτό το θεσμό των συγγραμμάτων, ούτως ώστε ο Έλληνας φορολογούμενος να έχει πραγματικά δωρεάν παιδεία.

Ευχαριστώ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...