Home / Γερμανικά / Άλλα άρθρα / Ομιλείτε γερμανικά;

Ομιλείτε γερμανικά;

Δημοσιεύτηκε: 3:18 μμ Σεπτέμβριος 10th, 2012  


Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες από τη νότια Ευρώπη εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εντατικά μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Τα ηνία στα χέρια Ισπανών, Ελλήνων και Πορτογάλων.

Κοντεύει τρεις το μεσημέρι στο Αμβούργο. Οι εγγραφές για τα μαθήματα γερμανικών στο Volkshochschule (VHS) της γερμανικής πόλης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι, σε σειρά προτεραιότητας, περιμένουν στην αίθουσα υποδοχής.

«Σχεδόν ένα χρόνο τώρα, η ζήτηση για τα μαθήματα γερμανικών είναι πολύ μεγάλη. Κατά μέσο όρο έρχονται 100 άνθρωποι ημερησίως, τους οποίους συμβουλεύουμε και κατατάσσουμε σε τμήματα», επισημαίνει η Άννα Νέβες, εργαζόμενη στο VHS του Αμβούργου.

Σε σύγκριση με το 2010 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως των 30% στον αριθμό των μαθητών, ενώ η πλειοψηφία αυτών προέρχεται κυρίως από χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Σύμφωνα με τη Νέβες «μεγάλος αριθμός ισπανόφωνων, προερχόμενος είτε από την Ισπανία, είτε από τη Νότια Αμερική έρχονται εδώ για να μάθουν γερμανικά».

Επισημαίνει ακόμη ότι περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν είναι οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι που επιθυμούν να εγγραφούν σε εντατικά τμήματα εκμάθησης γλώσσας.

Η στατιστική υπηρεσία του Αμβούργου επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις της Νέβες: Μία κατακόρυφη αύξηση των αλλοδαπών μαθητών στα τμήματα εκμάθησης γερμανικής γλώσσας σημειώθηκε το 2011.

Μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 600 μαθητές στους 2.200 που ήταν εγγεγραμμένοι το 2010, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Ισπανοί.

Περισσότεροι οι Ισπανοί, ακολουθούν Πορτογάλοι και Έλληνες

Η κρίση έφερε στη Γερμανία την Ισπανίδα Σουζάνα Μίλαν Προλ. Με σπουδές στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων, ήρθε στο Αμβούργο με σκοπό να μάθει γερμανικά.

«Οι νέοι στην Ισπανία αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν δουλειές. Γνωρίζω πολλούς μηχανικούς οι οποίοι καθαρίζουν εστιατόρια», σημειώνει. Τον πρώτο καιρό στο Αμβούργο εργάστηκε και η ίδια σε συνεργείο καθαρισμού, ενώ τώρα δουλεύει ως σερβιτόρα. «Νοικιάζω ένα μικρό δωμάτιο στο σπίτι μίας οικογένειας εδώ, δεν είναι όμως Γερμανοί, αλλά Έλληνες», συμπληρώνει γελώντας.

Ο 27χρονος Χουάν Γκομέζ, εκπαιδευόμενος μάγειρας από την Ισπανία, άφησε κι αυτός πριν μερικούς μήνες την πατρίδα του για να έρθει στη Γερμανία. «Φυσικά βρίσκομαι εδώ εξαιτίας της κρίσης, αλλά παράλληλα νιώθω την ανάγκη να ανακαλύψω την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων χωρών».

Σε ουρές αναμονής οι μαθητές

Τα εντατικά τμήματα γερμανικών, διάρκειας 6 εβδομάδων, στο VHS σημείωσαν στο μεταξύ τόσο μεγάλη ζήτηση, ώστε οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τη διάρκειά αναμονής στους ενδιαφερόμενους μέχρι και δύο μήνες. Επιπλέον οι νεοαφιχθείς μετανάστες πρέπει να διαθέτουν το κουράγιο και τη θέληση να διαβάσουν εξίσου εντατικά, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 16ωρων ανά εβδομάδα μαθημάτων.

Πηγή: Deutsche Welle

…………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Ισπανοί σπεύδουν να μάθουν γερμανικά

Όλα και περισσότεροι Ισπανοί μεταναστεύουν προς στη Γερμανία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τους. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι η αύξηση της ζήτησης για μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.

Τεράστιες ουρές σχηματίζουν επίδοξοι σπουδαστές έξω από φροντιστήριο γερμανικής γλώσσας στη Βαλένθια της Ισπανίας. 

real.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια Το ελληνικό ...