Home / Αγγλικά / Ιδιωτική εκπαίδευση / Μάθε, παιδί μου, γράμματα… πιο φθηνά

Μάθε, παιδί μου, γράμματα… πιο φθηνά

Δημοσιεύτηκε: 6:52 πμ Σεπτέμβριος 24th, 2012  


Μειώσεις στα δίδακτρα φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών καταγράφονται επιτέλους με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η δειγματοληψία προέρχεται από τα στοιχεία τιμών τιμοκαταλόγου που αποστέλλονται από τα ίδια τα φροντιστήρια και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (https:// app.gge.gov.gr/). Στην επεξεργασία των στοιχείων δεν έχουν συμπεριληφθεί τυχόν οριζόντιες εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές σε κοινωνικές ομάδες (άνεργους, πολύτεκνους κ.λπ).

1. Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης:

Σύμφωνα με δειγματοληψία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς διαπιστώθηκαν αρκετές μειώσεις στις τιμές των φροντιστηρίων της μέσης εκπαίδευσης σε σύγκριση με πέρυσι, που φτάνουν μέχρι και το -48%. Συγκεκριμένα, στο 68% του δείγματος καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρσι, στο 27% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 5% καταγράφηκαν κάποιες μικρές ανατιμήσεις.

Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -11,2%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

2. Φροντιστήρια ξένων γλωσσών:

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπου καταγράφηκαν μειώσεις στις τιμές των διδάκτρων των αγγλικών που αγγίζουν το -43%.

Συγκεκριμένα, στο 31% του δείγματος καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρσι, στο 66% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 3% καταγράφηκαν μικρές ανατιμήσεις. Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -2,8%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται και εδώ στις πρώτες τάξεις, ενώ σε ακόμα μικρότερες τάξεις μάλιστα (π.χ. νηπιακές) υπάρχουν προσφορές ακόμα και δωρεάν.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι περισσότερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στα λεγόμενα συνοικιακά φροντιστήρια σε αντίθεση με επώνυμες αλυσίδες φροντιστηρίων, στις οποίες οι τιμές τιμοκαταλόγου παρέμειναν αμετάβλητες.

Για το θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι μειώσεις διδάκτρων που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε φροντιστήρια απεικονίζουν την προσαρμογή που κάνουν οι Έλληνες πολίτες στις συναλλαγές τους, ώστε αυτές να κινούνται στα επίπεδα που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Οι μειώσεις στα φροντιστήρια ακολούθησαν εκείνες που είχαν καταγραφεί προ ημερών στα σχολικά είδη. Είναι ανάγκη να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα επιχειρηματία και στον Έλληνα καταναλωτή».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

……………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εμπόριο Μαθημάτων

Το Βήμα

Σε πρώτη ανάγνωση είναι μια ευχάριστη είδηση. Καταγράφονται σημαντικές μειώσεις διδάκτρων σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Το ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι γονείς θα πρέπει να χαρούν. Ορισμένοι θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι: έκαναν παζάρια, πίεσαν τους ιδιοκτήτες και πέτυχαν χαμηλότερες τιμές. Τις έριξαν στα μισά. Το λέει η γραμματεία Εμπορίου: μειώσεις μέχρι και 48% σε σύγκριση με πέρυσι. Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -11,2%.
Η χαρά ετούτη είναι η χαρά του ραγιά που ζήτησε και πέτυχε λιγότερους ραβδισμούς. Δεν βλέπουν τη συνολική εικόνα, ότι τα παιδιά τους πάνε κάθε απόγευμα για μάθημα, περίπου 15 ώρες την εβδομάδα, για να μάθουν επί πληρωμή αυτά που θα έπρεπε να διδαχτούν δωρεάν στο σχολείο τους.
Υπάρχει μια χυδαιότητα στην παραπαιδεία και η νέα πολιτική στις χρεώσεις την απεικονίζει. Ο έμπορος γνώσεων δεν κοστολογεί τις υπηρεσίες του αλλά κοιτάει την τσέπη του γονιού. Πόσα αντέχει να πληρώσει προκειμένου να μάθει το παιδί του μια γλώσσα ή να μπει στο πανεπιστήμιο; Η τιμή διαμορφώνεται από το πόσα περισσότερα μπορεί να δώσει ο πελάτης. Να τον ξεζουμίσουν. Το ίδιο γίνεται και στα ιδιαίτερα (τα αφορολόγητα) με την πλειονότητα των διδασκόντων να μην δίνει τιμή από το τηλέφωνο: περιμένει πρώτα να δει το σπίτι και κατόπιν ανακοινώνει τη χρέωση ανά ώρα, από 20 ως 50 ευρώ_ αναλόγως τα τετραγωνικά και τη γειτονιά.
Τα έξοδα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα είναι εξωφρενικά.: οι δαπάνες των νοικοκυριών για μαθήματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο ξεπερνούν το 1,459 δισ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ.
Η ιδέα του φροντιστηρίου απαξιώνει στο μυαλό των παιδιών την αξία του σχολείου. Πέρα από τα νούμερα, πέρα ας πούμε από τα 645 εκατ. ευρώ πάνε σε ξένες γλώσσες για όλες τις βαθμίδες δημιουργείται η εντύπωση ότι το σχολείο είναι μια παιδική χαρά, η ώρα των αγγλικών είναι η ώρα του χαβαλέ γιατί το απόγευμα αναλαμβάνει ο αληθινός δάσκαλος, ο επί χρήμασι. Γιατί ο μαθητής να μην προκόβει με τα μέσα που παρέχει το κράτος ή -ακόμη χειρότερα- το πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο;
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για εξωσχολικούς δασκάλους που είναι φωστήρες, που έχουν ειδική εκπαίδευση, περισσότερη αγάπη για το αντικείμενο, αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Πρόκειται όμως για πτυχιούχους των ίδιων σχολών. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους. Οι μεν ανακυκλώνουν την απαξίωση που υφίστανται από τους μαθητές του σχολείου, οι δε ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιουργούν οι μαθητές του φροντιστηρίου.
Κανένας γονιός δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τη μόρφωση του παιδιού του προκειμένου να ανατραπεί το νοσηρό εκπαιδευτικό σύστημα. Και το κράτος ασφαλώς συντηρεί την κατάσταση: δεν συμφέρει να κλείσουν 2.300 επιχειρήσεις και να καταργηθεί μια υγιής οικονομική δραστηριότητα. Κινείται χρήμα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Τι κι αν γίνεται σε βάρος των παιδιών που έχουν πιο φορτωμένο πρόγραμμα από οποιονδήποτε εργαζόμενο στον δυτικό κόσμο;
Η παραπαιδεία εμφανίζεται ως ο σωτήρας αλλά στην πραγματικότητα είναι καταστροφέας της εκπαίδευσης. Μαζί με άλλους παράγοντες, δεν αντιλέγουμε αλλά, καταστροφέας και μάλιστα πανάκριβος. Κι όμως σε περίοδο κρίσης αντί οι γονείς να αυξάνουν τις απαιτήσεις από τον καθηγητή του σχολείου απλά προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές του εκγυμναστή.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...