Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση με επιπτώσεις στα σχολεία

Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση με επιπτώσεις στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 6:54 πμ Σεπτέμβριος 24th, 2012  


Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα διαβίωσης των νεοδιοριζόμενων και ελαστικά απασχολούμενων εκπαιδευτικών.

Τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι νεοδιοριζόμενοι και οι ελαστικά απασχολούμενοι εκπαιδευτικοί αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ. Οι βουλευτές του Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης καλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις και να διατεθούν κονδύλια προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

«Οι όροι διαβίωσης των εκπαιδευτικών, που αναγκάζονται να νοικιάσουν σπίτι για να υπηρετήσουν στο σχολείο διορισμού τους και ιδιαίτερα των νέων (από άποψη ημερομηνίας διορισμού) εκπαιδευτικών, των αναπληρωτών και των ωρομισθίων έχουν τραγικά επιδεινωθεί.

Ειδικά για όσους τοποθετούνται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, οι μισθοί πείνας και η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική τους κατάσταση θέτουν προβλήματα στη δυνατότητα ενοικίασης σπιτιού, θέρμανσης, σίτισης και μετακίνησής τους. Ως συνέπεια, υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και μη αποδοχής ανάληψης υπηρεσίας από εκπαιδευτικούς ενώ εντείνονται οι σκέψεις για παραιτήσεις ή άδειες άνευ αποδοχών, όπως διαπιστώνουν εκπαιδευτικοί φορείς.

Τα φαινόμενα αυτά, που αναμένεται να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις, δυναμιτίζουν περαιτέρω τη στελέχωση των σχολείων και φέρνουν νέους φραγμούς στη μόρφωση, με θύματα τους μαθητές πριν απ’ όλα των λαϊκών στρωμάτων και των ακριτικών περιοχών. Οδηγούν ταυτόχρονα τους εκπαιδευτικούς στην απόγνωση και στην εξαθλίωση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεσης και απόσπασης, αν δεν συμπληρώσουν δύο έτη υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο που τοποθετήθηκαν αρχικά. Η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με το δραματικό περιορισμό των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, στερεί τη δυνατότητα από χιλιάδες εκπαιδευτικούς να έρθουν πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Τέλος, η διαφορετική μοριοδότηση όσων διορίστηκαν το 2010 (διπλασιασμός των μορίων για την τρίτη και τέταρτη χρονιά παραμονής στο σχολείο που διορίστηκαν), σε σχέση με αυτούς που διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια (2008, 2009), δημιουργεί πολλές αδικίες. Ουσιαστικά, κάποιος με λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας μπορεί να αποκτήσει περισσότερα μόρια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

— Αν πρόκειται να πάρει μέτρα για τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους από και προς τον τόπο κατοικίας τους με ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, πλοία κλπ. (π.χ. δωρεάν κάρτα για ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα μεταφορικά μέσα).

— Αν προτίθεται να διαθέσει κονδύλια, από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να νοικιαστούν ξενοδοχεία ή καταλύματα για τη στέγασή τους.

— Αν πρόκειται να παράσχει επίδομα θέρμανσης σε όλους τους νέους εκπαιδευτικούς, τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές.

— Αν, ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, προτίθεται να παράσχει το επίδομα παραμεθορίου και στους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  20-27 Σεπτεμβρίου: Τα μέτρα για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

— Αν θα δοθεί το δικαίωμα μετάθεσης – απόσπασης από το πρώτο κιόλας έτος σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

— Αν θα επεκταθεί η ρύθμιση για διπλασιασμό της μοριοδότησης σε όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης

Στο μεταξύ, τη δέσμευση ότι θα αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των νέων εκπαιδευτικών απέσπασε από πλευράς του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης κατά την κινητοποίηση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ και νέοι εκπαιδευτικοί με παράσταση διαμαρτυρίας ανέδειξαν τα προβλήματα της στέγασης, σίτισης και μετακίνησης των νέων εκπαιδευτικών που βρίσκονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και καλούνται να επιβιώσουν με μισθούς των 600 ευρώ… Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής δεσμεύτηκε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών που έχουν πρόβλημα είτε μέσω των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης είτε με τη μεσολάβηση για εξεύρεση και παραχώρηση διαθέσιμων χώρων (ξενώνων, ξενοδοχείων από Σεπτέμβρη μέχρι Μάη κλπ.). Επίσης να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα σίτισης χαμηλόμισθων εκπαιδευτικών και να παρέμβει για παροχή έκπτωσης στους εκπαιδευτικούς.

Ριζοσπάστης


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Το υπουργείο Παιδείας με τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν -και μάλλον βρίσκονται λίγο ...