Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Το ψηφιακό βιβλίο κερδίζει αναγνώστες και εντυπώσεις

Το ψηφιακό βιβλίο κερδίζει αναγνώστες και εντυπώσεις

Δημοσιεύτηκε: 8:10 πμ Αύγουστος 16th, 2012  


Του Δημητρη Pηγοπουλου
Για την αγορά του βιβλίου στον αγγλοσαξονικό κόσμο αυτές είναι ημέρες που γράφουν ιστορία. Δύο χρόνια μετά την εισαγωγή του Kindle στην Μεγάλη Βρετανία, του δημοφιλούς e-reader της Amazon, οι πωλήσεις των e-books στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεπεράσει πλέον τις πωλήσεις έντυπων βιβλίων: από την αρχή του 2012 μέχρι σήμερα, σε κάθε 100 έντυπα βιβλία που πωλήθηκαν από την ιστοσελίδα αντιστοιχούν 114 πωλήσεις και downloads e-books.
Οι μετρήσεις δεν αφορούν μόνο βιβλία που εκδόθηκαν και στις δύο μορφές, έντυπη και ψηφιακή, αλλά στο σύνολο των πωλήσεων, τεκμηριώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το προβάδισμα των e-books.
H αγορά των συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) εμφανίστηκε ορμητική εξαρχής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2010 η Αmazon ανακοίνωνε ότι οι πωλήσεις των ψηφιακών της βιβλίων ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις αντίστοιχες των βιβλίων με σκληρό εξώφυλλο. Για κάθε 100 βιβλία με σκληρό εξώφυλλο η Amazon πουλούσε από την ιστοσελίδα της 143 ψηφιακά βιβλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού, το Kindle δείχνει να φέρνει μια πραγματική αναγέννηση στον κόσμο του βιβλίου, καθώς οι χρήστες του e-reader αγοράζουν πλέον τετραπλάσια βιβλία σε σχέση με το παρελθόν. «Σε γενικές γραμμές έχει εμφανιστεί ένα κύμα αγάπης προς την ανάγνωση, και μια αναγέννηση ως αποτέλεσμα της κυκλοφορίας του Kindle», τόνισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ταυτόχρονα νέους δρόμους φαίνεται πως έχει ανοίξει το Kindle Direct Publishing, μια υπηρεσία της Amazon που επιτρέπει σε πρωτοεμφανιζόμενους (αλλά όχι μόνο) συγγραφείς να «εκδώσουν» απευθείας το βιβλίο τους σε ψηφιακή μορφή και να «συναντήσουν» έτσι μέσω της Amazon και του Κindle ένα τεράστιο αναγνωστικό κοινό χωρίς άλλους «διαμεσολαβητές». Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις από τους δέκα συγγραφείς βιβλίων για Kindle με τις περισσότερες πωλήσεις (Nick Spalding, Katia Lief, Kerry Wilkinson) έχουν εκδώσει τα βιβλία τους με αυτόν τον τρόπο.
Τα εντυπωσιακά νούμερα δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ότι η «μάχη» ανάμεσα στα έντυπα και τα ψηφιακά βιβλία έχει τελεσίδικα κριθεί. Σκεφθείτε ότι στις παραπάνω έρευνες οι συγκρίσεις γίνονται ανάμεσα σε παραγγελίες στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, επομένως οι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο της τεχνολογίας. Οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούν να πουλάνε εκατομμύρια τίτλους κάθε χρόνο και τα βιβλία αυτά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε έντυπη μορφή.
Χλιαρή ελληνική υποδοχή
Πάντως κανείς δεν αμφισβητεί την επανάσταση του ψηφιακού βιβλίου. Αν βρεθείς στο μετρό του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκη συνειδητοποιείς τον βαθμό διείσδυσης του ηλεκτρονικού βιβλίου. Ως προς την Ελλάδα η «επανάσταση» του Κindle πέρασε και δεν ακούμπησε. Κυριολεκτικά. Αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών διέθεσαν στο παρελθόν παρόμοιες συσκευές, αλλά τουλάχιστον στην περιοχή του Συντάγματος όπου κάναμε μια μικρή έρευνα η περιορισμένη ζήτηση τις εκτόπισε από τις προθήκες των καταστημάτων. Οι λόγοι είναι βασικά δύο: το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφιακών βιβλίων διατίθεται στα αγγλικά και η εμφάνιση πιο «σύνθετων» ταμπλετών που είναι αρκετά δημοφιλείς στην ελληνική αγορά.
edunea.gr
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...