Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Στόχοι γονέων…. παιδεύουσι τέκνα!

Στόχοι γονέων…. παιδεύουσι τέκνα!

Δημοσιεύτηκε: 5:11 μμ Αύγουστος 29th, 2012  


Σημαντικός παράγοντας επιρροής στην διαμόρφωση στόχων είναι οι γονείς. Είναι εκείνοι που έχουν προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον του παιδιού τους και συχνά επενδύουν σε αυτά και αναμένουν ότι μέσα από τις επιδόσεις του στο σχολείο θα ανταμειφθούν για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν. Εκτός από την χαρά και την ικανοποίηση που λαμβάνουν όμως αισθάνονται ότι τα έχουν καταφέρει καλά και στον γονεϊκό τους ρόλο. Είναι επίσης εμμέσως ένας τρόπος να πραγματοποιήσουν τα παιδιά τους όλα όσα δεν κατάφεραν ή δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι ίδιοι λόγω κακοτυχίας.

Είναι ακόμη οι σύγχρονες συνθήκες ζωής που δημιουργούν πίεση στους γονείς και εκείνοι με τη σειρά τους απαιτούν από τα παιδιά τους να είναι καλοί μαθητές, καλά παιδιά κ.τ.λ. Οι απαιτήσεις όμως των γονιών, του σχολείου ή και της κοινωνίας καθώς και η δυσκολία των παιδιών να προσαρμοστούν σε αναρίθμητες δύσκολες καταστάσεις όπως ασθένεια, το διαζύγιο των γονέων, το θάνατο αγαπημένων προσώπων χωρίς ουσιαστική στήριξη οδηγούν συχνά στην εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και στην εκδήλωση παιδικού άγχους.

Το παιδί που βρίσκεται κάτω από συνθήκες άγχους καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη του. Συχνά ανησυχεί υπερβολικά και χωρίς λόγο για την επίδοση του στο σχολείο και τις σχέσεις του με τους άλλους. Επίσης, είναι ευαίσθητο σε οποιαδήποτε κριτική, δεν έχει αυτοπεποίθηση και υποτιμά συνεχώς τον εαυτό του. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί λόγω νευρικότητας, αδυνατεί να μελετήσει τα μαθήματα του και αποφεύγει το σχολείο και τα παιχνίδια με τους φίλους του.

Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να συνειδητοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδιών τους και να τα αποδεχθούν. Να παραμερίσουν τις προσδοκίες εκείνες που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από τη ματαίωση των δικών τους ονείρων και σχεδίων και να κατανοήσουν ότι τα παιδιά δεν είναι η συνέχεια της δικής τους ζωής αλλά η αρχή της δικής τους. Γι” αυτό το λόγο ας προτρέψουν τα παιδιά με την αρχή του καινούριου έτους να θέσουν τους δικούς τους στόχους με βάση τα δικά τους θέλω και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της ηλικίας τους.

Πηγή: Το χαμόγελο του Παιδιού (https://www.hamogelo.gr/140-1/820/Stoxoi-goneon-poideyoysi-tekna)

kidsweb.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...