Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / Ποιες χώρες διαλέγουν οι νέοι για τις σπουδές τους;

Ποιες χώρες διαλέγουν οι νέοι για τις σπουδές τους;

Δημοσιεύτηκε: 5:48 μμ Αύγουστος 24th, 2012  


Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Αναστάση

Δεν ενδείκνυνται όλες οι χώρες της Ευρωπαίκής Ένωσης για σπουδές. Οι φοιτητές προτιμούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν μια κάπως μεγαλύτερη σταθερότητα.

Όπως παρατηρούμε και στο StudyPortals, οργανισμός χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή πλατφόρμα, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να βρουν και να συγκρίνουν όλες τις επιλογές για τη φοίτησή τους.

Μεγάλος αριθμός φοιτητών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, επιθυμούν να σπουδάσουν σε πιο «σταθερά» κράτη της Ε.Ε, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Πανεπιστήμια της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης, επιβεβαιώνουν αυτή την τάση καθώς οι αιτήσεις από τις οικονομικά πληγείσες χώρες της Ε.Ε έχουν αυξηθεί από 33% έως και 100% μέσα σε έναν χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν και μια σχέση μεταξύ της οικονομικής προοπτικής των φοιτητών στο σπίτι, καθώς και την πρόθεσή τους για μελέτη, και τελικά εργασία, σε πιο λειτουργικές οικονομίες. Ο συσχετισμός αυτός παρατηρείται, συγκρίνοντας το δείκτη ποσοστού ανεργίας με τον αριθμό των φοιτητών που αναζητούν διεθνείς σπουδές.

Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό λόγω του διεθνούς χαρακτήρα που αποκτούν και των διευρυμένων γνώσεων. Ειδικότερα, ο αριθμός των Μaster που διδάσκονται στα Αγγλικά, στην ηπειρωτική Ευρώπη, έχει αυξηθεί από περίπου 560 το 2002 σε πάνω από 5.500 το 2012.

Την πρωτιά κατέχουν οι Βορειοδυτικές χώρες με μεγάλες διαφορές: Η Ολλανδία προσφέρει 1.104 Bachelors και Masters που διδάσκονται στα Αγγλικά, ενώ ακολουθούν η Γερμανία με 890 και η Σουηδία με 745. Σε χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Ιταλία με 327, η Πορτογαλία με 111 και η Ελλάδα με 126. Παράλληλα με 476 προγράμματα, η Ισπανία είναι η μόνη χώρα του Νότου, που φαίνεται να διεθνοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το μέλλον μονάχα θα δείξει αν οι εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης είναι εποικοδομητικές για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση, αν και οπως ειναι αναμενόμενο η αφροκρεμα των σπουδαστων θα παραμεινουν στην χωρα φοιτησης τους. Βέβαια, εάν οι νέοι του εξωτερικού που θα αποκτήσουν ευρωπιϊκές γνώσεις θελήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κάποια στιγμή, τότε θα αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας τους.

https://www.infospoudes.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Αποτελέσματα ελέγχου αιτήσεων υποψήφιων φοιτητών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ελέγχου αιτήσεων για εισαγωγή στα Προγράμματα Σπουδών και ...