Home / Featured / Πιο χαμηλά ο πήχης για Πολυτεχνείο και «καθηγητικές» σχολές

Πιο χαμηλά ο πήχης για Πολυτεχνείο και «καθηγητικές» σχολές

Δημοσιεύτηκε: 5:21 μμ Αύγουστος 19th, 2012  


Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις

ΕΘΝΟΣ

Πιο χαμηλά ο πήχης για Πολυτεχνείο και «καθηγητικές» σχολές

Η «βουτιά» στις φυσικομαθηματικές αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 μόρια, στα δημοφιλή πολυτεχνικά θα κυμανθεί μεταξύ 250-500, ενώ ιστορικό χαμηλό θα καταγράψουν αρκετά περιφερειακά ιδρύματα

«Βουτιά» των βάσεων σε περισσότερες από 30 «καθηγητικές» σχολές και πολυτεχνικά τμήματα δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, λίγες ημέρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πάνω από 30 τμήματα, πολλά από τα οποία απαιτούν άριστες βαθμολογίες, θα διαγράψουν καθοδική τροχιά εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων των υποψηφίων στις αντίστοιχες κατευθύνσεις. Αναφορικά με τον χρόνο ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής, το υπουργείο Παιδείας τον προσδιορίζει για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (27-31) με πιθανότερη ημέρα τη Δευτέρα 27/8.

Κατά τα λοιπά, λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που προσβλέπουν στην εισαγωγή σε φυσικομαθηματικές σχολές και πολυτεχνικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πέρυσι, οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών εισήχθησαν στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με 1.885 μόρια, όταν η βάση της γενικής κατηγορίας είχε διαμορφωθεί στα 17.261 μόρια

Η πτώση των βάσεων αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 600 μόρια σε κάποιες περιπτώσεις (φυσικομαθηματικές), ενώ για τα πολυτεχνικά τμήματα που προσελκύουν χιλιάδες υποψηφίους -κυρίως αριστούχους- θα κυμανθεί μεταξύ 250 έως 500 μόρια.

Αναλυτικά, για το Μαθηματικό τμήμα της Αθήνας, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν από 15.150 έως 15.350 όταν πέρυσι η βάση είχε διαμορφωθεί στα 15.769. Λίγο ψηλότερα ?κοντά στα 16.350? θα φτάσει η βάση για το Φυσικό Αθήνας, ενώ στο Χημικό οι «πύλες» του τμήματος θα ανοίξουν με 16.250-16.450 μόρια.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, θα διαμορφωθούν οι βάσεις σε αρκετά περιφερειακά ιδρύματα, δίνοντας ελπίδες εισαγωγής σε υποψηφίους που συγκέντρωσαν μέτριες βαθμολογίες. Ενδεικτικά, στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών η βάση εισαγωγής θα κυμανθεί μεταξύ 13.500-13.700 όταν το 2011 είχε φτάσει τα 14.129 μόρια. Περίπου 13.700 μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι για το Φυσικό Πάτρας, ενώ για τη σχολή Χημείας η βάση θα κινηθεί στο όριο των 15.000 μορίων.

Σημαντική πτώση για τα δεδομένα των σχολών προβλέπεται και για τις πολυτεχνικές οι οποίες συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες αριστούχους, καθώς τα επαγγέλματα των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων «αντέχουν» περισσότερο στην αγορά εργασίας, ενώ οι απόφοιτοι έχουν και την προοπτική να εργαστούν σε χώρες του εξωτερικού.

Στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που αποτελεί όνειρο για χιλιάδες υποψηφίους, θα σημειωθεί πτώση έως 250 μόρια. Ετσι η βάση θα κυμανθεί μεταξύ 18.250-18.450 από 18.483 πέρυσι. Για το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώ­σει κοντά στα 18.500 μόρια αν θέλουν να ελπίζουν.

Στο Αριστοτέλειο
Αρκετά χαμηλότερα θα διαμορφωθεί η βάση στη σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ (16.050-16.250), ενώ πάνω από 18.000 μόρια «απαιτούνται» για το τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών θα πέσει κάτω από τα 16.000 μόρια (16.270 πέρυσι), ενώ η σχολή Χημικών Μηχανικών θα κινηθεί από 16.000 έως 16.200.

Πιο ευνοημένοι είναι όσοι προσβλέπουν σε πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας, καθώς οι βάσεις εισαγωγής θα είναι σαφώς χαμηλότερες από τις αντίστοιχες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών θα πρέπει να αναμένουν τη βάση εισαγωγής να ανεβαίνει λίγο πάνω από τα 17.000 μόρια. Περίπου 15.600 θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στο Χημικών Μηχανικών Πάτρας.

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ…

Σε άνοδο οι βάσεις που οδηγούν στο Δημόσιο

Ανοδο των βάσεων σε δεκάδες σχολές οι οποίες είτε οδηγούν στο Δημόσιο είτε έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να αναμένουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλα­δικών. Η αβεβαιότητα που υπάρχει στους περισσό­τερους επαγγελματικούς κλάδους στην αγορά εργασίας ωθεί ολοένα και περισσότερους νέους να επιλέξουν τμήματα που οδηγούν άμεσα στο Δημό­σιο. Πρόκειται βέβαια για ελάχιστα τμήματα και περιορισμένο αριθμό εισακτέων, παράγοντες που δυσκολεύουν περαιτέρω τις προσπάθειες των υποψη­φίων.

Στο επίκεντρο βρίσκο­νται Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές, με τις βάσεις να παίρνουν την… ανιούσα. Ειδικά για τις Αστυνομικές σχολές, η άνοδος είναι πιθανό να φτάσει σε κάποιες περιπτώ­σεις τα 900 μόρια. Για παράδειγμα, η βάση στη Σχολή Αστυφυλάκων, που είναι προσιτή για ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων (πέρυσι 13.633), δεν απο­κλείε­ται να φτάσει έως τα 14.700. Σημαντική άνοδος θα καταγραφεί και στη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομίας) με τη βάση να σκαρφαλώνει κοντά στα 17.300 μόρια από 16.869 την περσινή χρονιά.

Ακόμη πιο ψηλά συγκριτικά με το 2011 θα βρεθούν οι Στρατιωτικές σχολές που προσφέρουν ελάχιστες θέσεις εισακτέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βάση στο τμήμα Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης μπορεί να ξεπεράσει τα 19.300 μόρια, δηλαδή θα είναι υψηλότερη από την Ιατρική σχολή της Αθήνας. Στο όριο των 19.000 μορίων θα κινηθεί η βάση εισαγωγής στο τμήμα Ικάρων – Μηχανικών, ενώ για τη σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Σώματα οι υποψήφιοι θα χρειαστούν από 17.450-17.650. Ανοδος των βάσεων, όμως, θα παρατηρηθεί και σε σχολές με γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Μία από αυτές είναι η σχολή Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο, η οποία επιλέγεται ως πρώτη προτίμηση από χιλιάδες υποψηφίους. Φέτος, η βάση θα ξεπεράσει σίγουρα τα 18.000 μόρια φτάνοντας έως και τα 18.230.

ΕΥΝΟΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Σε δημοφιλή τμήματα με βαθμολογία πολύ κάτω από τη βάση

Με βαθμούς κάτω από τη βάση αναμένεται να ανοίξουν και φέτος τις «πύλες» αρκετών πανεπιστημιακών τμημάτων υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.).

Πέρυσι, για πρώτη φορά, το υπουργείο Παιδείας είχε δώσει πρόσθετο αριθμό θέσεων στους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να παρατηρηθεί το φαινόμενο της εισαγωγής φοιτητών σε πρωτοκλασάτα τμήματα με βαθμούς κάτω από τα 10.000 μόρια.

Το περσινό φαινόμενο δεν αποκλείεται να διογκωθεί φέτος, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει αυξήσει τις θέσεις που αναλογούν στις ειδικές κατηγορίες κατά 4.084 συγκριτικά με πέρυσι.

Για να δούμε τις αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν την περσινή χρονιά μεταξύ των υποψηφίων που διεκδίκησαν θέσεις της γενικής σειράς με αυτούς των ειδικών κατηγοριών αρκεί να θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών εισήχθησαν με 1.885 μόρια όταν η βάση της γενικής κατηγορίας είχε διαμορφωθεί στα 17.261 μόρια. Στο τμήμα Μαθηματικών Αθήνας από 15.769 μόρια (γενική σειρά) η βάση στις ειδικές κατηγορίες κατρακύλησε στα 2.664.

Μόλις 3.752 μόρια χρειάστηκαν οι υποψήφιοι για το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, 14.803 μόρια (18.868 γενική σειρά) για τη Νομική, ενώ για το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 7.258 από 21.715 για τη γενική σειρά.

Βάση εισαγωγής
Αναφορικά με τη διεκδίκηση των θέσεων, οι εισαγόμενοι των ειδικών κατηγοριών κρίνονται αρχικά με το σύνολο των μορίων της βαθμολογίας τους για τις θέσεις της γενικής σειράς κάθε σχολής ή τμήματος που δήλωσαν στις προτιμήσεις του μηχανογραφικού δελτίου τους και, εφόσον δεν εισάγονταν με τη γενική σειρά, στη συνέχεια κρίνονται για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης που δήλωσαν ότι εμπίπτουν.

Πρόκειται για επιπλέον αριθμό θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μεταξύ των συνυποψηφίων της ίδιας κατηγορίας όπου ανήκουν, διαμορφώνοντας τη δική τους βάση εισαγωγής, με τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...