Home / Μαθησιακές δυσκολίες / Αλλα άρθρα Μαθησιακής Δυσκολίας / Καινοτομία στα παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Καινοτομία στα παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Δημοσιεύτηκε: 6:15 πμ Αύγουστος 4th, 2012  


 

Ονομάζεται itIsArt. Το όραμά τους: να σχεδιάσουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του μέλλοντος για ένα ειδικό κοινό, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Για χάρη τους, επινόησαν μια σπέσιαλ σειρά από διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που βασίζονται στη τεχνολογία της ανίχνευσης κίνησης, ώστε το παιδί να παρακολουθείται συνεχώς εξ αποστάσεως από το γιατρό του, αλλά και να καλλιεργεί τις ικανότητές του.

Η εταιρεία συστάθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά από τους Πέτρο Γεωργιακάκη (Phd στο ΠΑΠΕΙ), Μιχάλη Μπολουδάκη (MsC στο ΠΑΠΕΙ) και Ιωάννη Αράπογλου (MsC στο ΠΑΠΕΙ) 2 μεταπτυχιακούς φοιτητές κι έναν διδακτορικό, υπό τον συντονισμό του μέντορά – καθηγητή Συμεών Ρετάλη.

Τα παιχνίδια αυτά απευθύνονται κυρίως σε παιδιά με Δυσπραξία, μια διαταραχή της περιοχής της ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων, την οποία εμφανίζει περίπου το 6% των παιδιών.
Τα 3 παιχνίδια τα οποία έχουν δημιουργήσει δοκιμάζονται ΗΔΗ σε ειδικά θεραπευτικά κέντρα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες: το κέντρο Ανάπλασης Παιδιού στον Πειραιά και το πρότυπο κέντρο λογοθεραπείας ΑΛΜΑ σην Θεσσαλονίκη.

Συνέντευξη στην ομάδα του ITisART

Μπορείτε να μας περιγράψετε την ιδέα σας;

Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε πολύ-αισθητηριακά διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που βασίζονται στη τεχνολογία της ανίχνευσης κίνησης από την κάμερα βάθους της πλατφόρμας MS Kinect (motion detection games). Χάρη σε αυτά τα παιχνίδια, τα παιδιά με δυσκολίες μπορού να καλλιεργήσουν τις νοητικές τους δυνατότητες, να οργανώσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο και να αποκτήσουν τις βιωματικές εμπειρίες ώστε η σχολική τους επίδοση και η κοινωνική τους συμπεριφορά να φτάσει στα προβλεπόμενα επίπεδα σύμφωνα με τους δείκτες των νοητικών ικανοτήτων τους.

Μέχρι τώρα όταν κάποιο από τα παιδιά αυτά πήγαινε σε έναν γιατρό, η μόνη άσκηση την οποία μπορούσε να κάνει ήταν να στέκεται μπροστά σε έναν καθρέφτη και κρατώντας ένα χρωματιστό παιχνίδι να το κινεί πάνω-κάτω. Εμείς σκεφτήκαμε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια κίνηση μέσα σε ένα τεχνητό περιβάλλον, χωρίς τη χρήση του παιχνιδιού, βασιζόμενοι στην τεχνολογία ανίχνευσης την κίνησης.

Ταυτόχρονα, ειδικό tracking system, ανιχνεύει τα λάθη του παιδιού, ώστε ο ασθενής να παρακολουθείται χωρίς να βρίσκεται κάποιος συνέχεια δίπλα του.

Πιστεύετε ότι τα παιχνίδια θα μπορούσαν κάποια στιγμά να εφαρμοστούν σε σχολεία και αν ναι κατά πόσο είναι αυτό εφικτό στο άμεσο μέλλον;

Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολύ κουβέντα. Η αλήθεια είναι ότι ο τομέας αυτός πάσχει στην Ελλάδα. Παρεδείγματος χάρη, ο Μιχάλης είναι ο κατασκευαστής ενός προγράμματος που ονομάζεται comicLab και είναι το πιο επιτυχημένο προϊόν που έχει η εταιρία μας μέχρι στιγμής. Μέσα απο αυτό το πράγραμμα τα παιδιά μπορούσαν να γράψουν ιστορίες με μορφή κόμικ. Πολλά παιδιά είχαν δυσκολία στο να εκφραστούν γραπτώς, όταν όμως τους ζητούνταν να εξιστορίσουν αυτά που ήθελαν να πουν σε μορφή κόμικ, βλέπαμε ότι είχαν να πουν πολλά.

Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να περάσουμε το λογισμικό από το υπουργείο και να γίνει αποδεκτό στα σχολεία. Στο εξωτερικό αντίθετα υπήρχε άμεση ανταπόκριση γιατί αναγνώριζαν αμέσως τη χρησιμότητα που προϊόντος.

Απ΄ ότι έχω καταλάβει οι εφαρμογές σας δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν στο Δημόσιο. Σε τι χώρους εφαρμόζονται;

Όταν φτιάξαμε την εταιρία δεν είχαμε ως στόχο να μας γνωρίσει η Ελλάδα. Απευθυνόμασταν κυρίως στο εξωτερικό. Σκεφτόμαστε και φτιάχνουμε προϊόντα που πάνε παντού, γεγονός στο οποίο βοηθάει και ο χώρος που κινούμαστε. Χώρες όπως η Αμερική ή η Αγγλία είναι πολύ μπροστά στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ξέρουν τον ακριβή αριθμό των παιδιών και διαθέτουν συγκεκριμένο budget.

Απ όλα τα προγράμματα που έχετε δημιουργήσει, ποιο βλέπετε ότι έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην αγορά;

Έχουν ήδη δημιουργηθεί 3 παιχνίδια τα οποία δοκιμάζονται σε ειδικά θεραπευτικά κέντρα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Για την ολοκλήρωση των παιχνιδιών, μέχρι τελικά να κυκλοφορήσουν στην αγορά, υπάρχει και θα υπάρξει συνεργασία επιστημόνων από διαφορετικούς τομείς: εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ειδικής αγωγής, ιατρικής και τεχνολογιών πληροφορικής και ηλεκτρονικής μάθησης. Ως ιδέα αυτή έχει κάνει την διαφορά.
Αλλά το προϊόν που έχει πουλήσει περισσότερο, είναι το comicLab, καθώς κυκλοφορεί περισσότερα χρόνια στην αγορά.

Πόσο υψηλό είναι το budget ενός τέτοιου πραγράμματος;

Είναι πάρα πολύ υψηλό.για να φτάσει κανείς στο σημείο να έχει έναν αριθμό 15-20 παιχνιδιών χρειάζεται πολλή δουλειά. Γιατί δεν είναι μόνο το πρόγραμμα το ίδιο, χρειάζεται και το κατάλληλο marketing, χρειάζεται τμήμα Πωλήσεων, χρειάζεται να φτιάξουμε κάποια papers για να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας… Τώρα είμαστε σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης για να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Τι θα προτείνατε με βάση την δική σας εμπειρία στον χώρο, σε νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους;

Θα θέλαμε να πούμε στον κόσμο που έχει ιδέες να μην σταματήσει να τις υλοποιεί, απλώς να ανοίξει τους ορίζοντές του. Να μην σταθεί μονο στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί οι οποίες ψάχνουν για νέες ιδεές.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουν, είναι το business plan που θα παρουσιάσουν. Στο εξωτερικό, το πρώτο πράγμα που μας ζητούσαν ήταν αυτό, ζητούσαν να τους πούμε που θα βρισκόταν η ιδέα μας σε 5 χρόνια, ενώ εμείς σκεφτόμασταν τι θα κάνουμε τον επόμενο μηνα. Οι ιδέες χάνονται πολύ γρήγορα, το μυστικό βρίσκεται στο σχεδιασμό.

Παλαιότερες διακρίσεις: H ομάδα έλαβε την 3η θέση στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας για την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και έχει λάβει αξιόλογες διακρίσεις, όπως την 3η θέση στον διαγωνισμό Microsoft Imagine Cup το 2007 ή τον Cyprus Entrepreneurship Competition to 2009.

ITisART. (Interactive Technologies for ART & Education) (https://www.itisart.com.gr/): H εταιρία ιδρύθηκε πριν από 3,5 χρόνια και έχει έδρα στον Πειραιά. Είναι ένας απο τους 54 επίσημους αντιπρόσωπους της Moodle (ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου). Έχει συνεργαστεί με πολλές μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft, Intel, Oracle Smart Technologies κ.α.

πηγή: tvkosmos.gr/news.pathfinder.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μένουμε Σπίτι και Επιμορφωνόμαστε

Μένουμε Σπίτι και Επιμορφωνόμαστε Δωρεάν Παρακολούθηση Elearning 150 Ωρών Η αλλαγή που ...