ΙΡΛΕΝ & Μαθησιακές Δυσκολίες

Δημοσιεύτηκε: 8:05 μμ Αύγουστος 5th, 2012  


ΙΡΛΕΝ & Μαθησιακές Δυσκολίες

Το σύνδρομο Ίρλεν παρουσιάζει την ίδια σχεδόν εικόνα με ένα άτομο που έχει δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες. Πολλές φορές έχει γίνει λάθος διάγνωση από ειδικούς ή τα παιδιά αυτά που είχαν το σύνδρομο μαζί με κάποια άλλη διαταραχή ακολούθησαν θεραπευτικά προγράμματα που δεν είχαν απόδοση λόγω του γεγονότος ότι αψηφήστηκε το αντιληπτικό αυτό πρόβλημά τους.

Πως εξηγείται:

Οι μαθητές που έχουν το σύνδρομο έχουν ευαισθησία σε συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός με αποτέλεσμα ο εκάστοτε εγκέφαλος να υπερφορτίζεται μέχρι στο σημείο που δεν μπορεί πια να επεξεργαστεί σωστά την πληροφορία που βλέπει. Λόγω του γεγονότος ότι τα κείμενα που ο μαθητής μελετάει αποτελούνται από λευκό φόντο και μαύρα γράμματα, οι σελίδες συγκεντρώνουν όλη την ακτινοβολία. Ανάλογα λοιπόν με τη σοβαρότητα του προβλήματος ο μαθητής έπειτα από κάποια ώρα διαβάσματος αρχίζει να αντιλαμβάνεται το υλικό που διαβάζει παραμορφωμένο.(βλ. παραμορφώσεις). Είναι λοιπόν επόμενο και φυσικό εύκολα ο μαθητής να δώσει την εικόνα ενός μαθητή που δεν μπορεί να μάθει τα γράμματα (να μπερδεύει το θ με το δ ή το φ με το β κ. ο .κ) ή να μπερδεύει γράμματα με αριθμούς (το 3 με το ε ή το 6 με το 9).Στην περίπτωση των μαθητών με το σύνδρομο Ίρλεν δεν υφίσταται πρόβλημα στην αποκωδικοποίηση των παραπάνω συμβόλων, όπως οι δυσλεξικοί μαθητές, αλλά ο μαθητής απλά δεν μπορεί να δει αυτά τα σύμβολα. Παρατηρείται διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα την ώρα της ανάγνωσης ή της γραφής.
……………………………………………………..

Τι είναι & τα συμπτώματά του

 

Το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ είναι ένα αντιληπτικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες του ανθρώπου. Επηρεάζει τη σωστή καταγραφή της οπτικής πληροφορίας στον εγκέφαλο, αυτού δηλαδή που βλέπουμε. Την μάθηση, την απόδοση για άτομα με δυσκολία στην ανάγνωση, την ηρεμία κάτω από έντονα φώτα ή φώτα φθορίου. Στους καλούς αναγνώστες μπορεί να περιορίσει το χρόνο που διαβάζουν με άνεση και κατανόηση. Οφείλεται στην ανικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργαστεί ορισμένες ακτινοβολίες του φυσικού φωτός με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του ατόμου που πάσχει να φορτίζει παραπάνω εγκεφαλικά κέντρα από έναν φυσιολογικό. Το σύνδρομο Ίρλεν δεν ανιχνεύεται με σταθμισμένα τεστ, οπτικούς ή ιατρικούς ελέγχους.

Αποτέλεσμα : Οι οπτικές πληροφορίες καταγράφονται και επεξεργάζονται λάθος στον εγκέφαλο και σε αυτό ευθύνεται το φως.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Ίρλεν σχετίζονται με την εγκεφαλική υπερφόρτωση που προκαλεί. Στα άτομα που πάσχουν από αυτό, διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία του οργανισμού τους αφού οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν στρες.

Χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες :

1. Την ώρα του διαβάσματος :

  • Κουράζονται εύκολα και γρήγορα.
  • Μισοκλείνουν τα μάτια τους.
  • Μετακινούνται πιο κοντά ή πιο μακριά από τη σελίδα.
  • Χάνουν συχνά το σημείο τους την ώρα του διαβάσματος.
  • Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποιο στυλό ή σημειωτή για να διαβάσουν.
  • Κάνουν επιπόλαια λάθη.
  • Έχουν πρόβλημα να καταλάβουν ή να θυμηθούν αυτά που διαβάζουν.
  • Διαβάζουν λάθος τις λέξεις.
  • Τα μάτια τους τσούζουν, πονάνε, καίνε ή κοκκινίζουν.
  • Τρίβουν συχνά τα μάτια τους, τα αισθάνονται ξερά .
  • Ανοιγοκλείνουν συνεχώς τα μάτια τους ή τα γουρλώνουν.
  • Αλληθωρίζουν ή συνοφρυώνονται.
  • Κάνουν συχνά διαλλείματα την ώρα του διαβάσματος.
  • Προτιμούν να διαβάζουν με χαμηλωμένα φώτα ή ποτέ δεν μπορούν να βρουν τον κατάλληλο φωτισμό για να διαβάζουν.

2. Ευαισθησία στο φως

Ενοχλήσεις από τα φώτα φθορίου, τα έντονα φώτα, τα λαμπερά αντικείμενα, το φως του ηλίου, ή την νυχτερινή οδήγηση.

3. Φτωχή απόδοση – ικανότητες

Φτωχή πρόοδος στην ανάγνωση, βαθμοί που δεν αντιπροσωπεύουν την προσπάθεια και τις γνώσεις τους, οι βαθμοί στα διαγωνίσματά τους είναι χαμηλότεροι από όσο περιμένουν, αποφεύγουν το διάβασμα, ή δεν διαβάζουν για ευχαρίστηση.

4. Αναγνωστικές Δυσκολίες

Προβλήματα με την ευκρίνεια ή με την σταθερότητα της τυπωμένης σελίδας (γράμματα) ή το άσπρο υπόβαθρο επηρεάζει την ανάγνωση των λέξεων , των αριθμών ή των μουσικών νότων. Φτωχή ταχύτητα, ακρίβεια, κατανόηση, και ευχαρίστηση.

5. Φτωχή προσοχή και συγκέντρωση.

Εύκολα αποσπάται η προσοχή τους και έχουν προβλήματα να ξεκινήσουν μια άσκηση, να μείνουν σε μια άσκηση, δείχνουν ότι κουράζονται εύκολά και γρήγορα, νιώθουν ανησυχία ή νευρικότητα.

6. Πονοκέφαλοι και Φυσικά Συμπτώματα

Πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, ή ημικρανίες, οι οποίες δεν έχουν κάποια ιατρική αιτία, από το διάβασμα, τις ασκήσεις για το σπίτι, ή άλλες αντιληπτικές δραστηριότητες.

7. Κούραση ή μη άνεση

Νιώθουν ότι εξαντλούνται (σπαταλούν περισσότερη ενέργεια), κουράζονται, ή νιώθουν νύστα, όταν διαβάζουν – μελετούν ή κάνουν αντιληπτικές δραστηριότητες.

8. Φτωχή Αντίληψη Βάθους

Ανικανότητα να υπολογίσουν με ακρίβεια τις αποστάσεις, τις αναλογίες του χώρου. Δυσκολία με τις κυλιόμενες σκάλες, σκαλοπάτια, σε αθλήματα που παίζονται με μπάλα, ή την οδήγηση.

Για να δείτε περισσότερα video κάνετε κλικ εδώ

…………………………………………………………………

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μένουμε Σπίτι και Επιμορφωνόμαστε

Μένουμε Σπίτι και Επιμορφωνόμαστε Δωρεάν Παρακολούθηση Elearning 150 Ωρών Η αλλαγή που ...