Home / Featured / Επιδημία… ασθενειών σε εκπαιδευτικούς

Επιδημία… ασθενειών σε εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 9:06 μμ Αύγουστος 5th, 2012  


Επιδημία… ασθενειών σε εκπαιδευτικούς.

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης τέθηκαν οι φετινές μεταθέσεις -και μάλιστα συγκεκριμένων ειδικοτήτων- που έγιναν με τις προϋποθέσεις της ειδικής κατηγορίας, σύμφωνα με τις οποίες οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί πάσχουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους από ανίατες ασθένειες ή είναι πολύτεκνοι.

Ο αριθμός των 339 φετινών μεταθέσεων με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της ειδικής κατηγορίας που προβλέπει η νομοθεσία, σε σύνολο 2.380 μεταθέσεων που αποφασίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο, έχει προκαλέσει την αντίδραση εκπαιδευτικών οι οποίοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν και μιλούν για «αδιαφανείς διαδικασίες». Η υπόθεση ερευνάται από τη δικαιοσύνη, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης δικηγόρος, σύζυγος εκπαιδευτικού, με την οποία ζητεί να εξεταστούν ένας προς ένας οι φάκελοι που έχουν καταθέσει στις αιτήσεις τους όσοι μετατέθηκαν με την ειδική κατηγορία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι προϋποθέσεις των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι μετατέθηκαν εκεί που επιθυμούσαν, καθώς από τον νόμο προηγούνται, προέκυψαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κατατέθηκαν οι σχετικές αιτήσεις. «Άραγε αυτοί ανακάλυψαν τον Νοέμβριο του 2011, όταν δηλαδή υποβλήθηκαν οι αιτήσεις μετάθεσης, ότι ανήκουν σε μία εκ των κατηγοριών αυτών που δεν ανήκαν πριν από δύο μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε τοποθετήθηκαν ή μετατέθηκαν, ή μήπως ενέσκηψε στους κλάδους επιδημία τέτοιων ασθενειών το ίδιο διάστημα;», διερωτάται στη μηνυτήρια αναφορά του προς τον εισαγγελέα ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φωτίου. Ο ίδιος κινήθηκε επειδή, όπως είπε, παρατηρεί επί χρόνια την εκπαιδευτικό σύζυγό του να διδάσκει σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς ποτέ να φτάσει να τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη και θεωρεί πως πρόκειται για αδικία.

Προτίμηση στις «κλειστές» ειδικότητες

Αυτό που κυρίως προξενεί εντύπωση είναι ότι μεταξύ των 339 μεταθέσεων πολλές είναι στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών οι οποίες για σχολεία μεγάλων πόλεων έχουν κλείσει σε θέσεις και δεν πρόκειται να ανοίξουν τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την κατάσταση των εκπαιδευτικών και όπως επισημαίνει στη μήνυσή του ο κ. Φωτίου, από τις φετινές μεταθέσεις για τους καθηγητές της Γαλλικής Γλώσσας, από τους 21 που μετατέθηκαν σε όλη την Ελλάδα οι 18 ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες. Επίσης για τους καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας, από τους 25 που μετατέθηκαν φέτος τοποθετήθηκαν με τα κριτήρια της ειδικής κατηγορίας οι 12, ενώ για την επίσης «κλειστή» ειδικότητα των καθηγητών Φυσικής Αγωγής στις 88 φετινές μεταθέσεις οι 41 έγιναν με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των 339 μετατιθεμένων εκπαιδευτικών των ειδικών κατηγοριών δεν αφορούν το σύνολο των καθηγητών που υπηρετούν στη μέση εκπαίδευση. Είναι ενδεικτικό πως και πέρσι, στο σύνολο των 1.243 μεταθέσεων, άλλοι 80 εκπαιδευτικοί, διαφορετικοί από τους φετινούς, είχαν τοποθετηθεί με τα ειδικά κριτήρια ως ασθενείς ή συγγενείς ασθενών ή πολύτεκνοι. Στις περσινές μεταθέσεις η «επιδημία» ασθενειών αφορούσε άλλες ειδικότητες και συγκεκριμένα των Φιλολόγων, καθώς παρατηρήθηκαν 30 μετακινήσεις με τα ειδικά κριτήρια, έντεκα Φυσικών και δέκα Μαθηματικών, ειδικότητες οι οποίες επίσης είναι «κλειστές» σε θέσεις. Στις δύο περσινές μεταθέσεις συγκεκριμένης ειδικότητας, η μία ήταν ειδικής κατηγορίας.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας εκπαιδευτικός για να ενταχθεί στις ειδικές κατηγορίες, εκτός των πολυτέκνων ανήλικων παιδιών, είναι αυστηρές. Σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να πάσχει ο ίδιος ή μέλη της οικογένειάς του από βαρύτατες ασθένειες, μεταξύ των οποίων μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων, λευχαιμία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, μεταστατικό καρκίνο και νόσο του Crohn. Εκπαιδευτικοί έλεγαν πως πολλοί απ’ όσους μετατέθηκαν πράγματι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, ωστόσο αμφέβαλλαν για τους υπόλοιπους. «Πρόκειται για ασθένειες που δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας άνω του 67%, οπότε γεννάται η απορία στις περιπτώσεις που πάσχοντες είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τη δυνατότητά τους να διδάξουν», αναφέρει ο δικηγόρος που κατέθεσε τη μήνυση.

Στελέχη των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάντως, που κρίνουν τις περιπτώσεις στο στάδιο της τοποθέτησης εντός νομών, υπογράμμιζαν πως οι διαδικασίες είναι διαφανείς, καθώς περνούν από υπηρεσιακά συμβούλια. «Εμείς βλέπουμε τις ιατρικές βεβαιώσεις από τις δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές και ασφαλώς δεν μπορούμε να τις αμφισβητήσουμε», υπογράμμισαν μιλώντας στη «ΜτΚ». Τόνισαν πάντως πως επειδή οι συγκεκριμένες θέσεις δεν έχουν κενά για την κάλυψή τους, οι καθηγητές των ειδικών κατηγοριών οι οποίοι τοποθετούνται εκεί που επιθυμούν «παραμένουν σε διάθεση και χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες γραφείου, είτε καλύπτουν ορισμένες ώρες».

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ Ενημερώθηκαν τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης

Για την υπόθεση του κύματος μεταθέσεων με τα κριτήρια της ειδικής κατηγορίας ενημερώθηκαν, παράλληλα με τη μήνυση, οι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης με επιστολές που έστειλε ο δικηγόρος, ο οποίος κίνησε τη διαδικασία για να ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη.

Αναφέρει μάλιστα το προσωπικό του πρόβλημα, επισημαίνοντας πως η σύζυγός του τα τελευταία χρόνια υπηρετεί από την Κρήτη, στον Άγιο Ευστράτιο και στην Ερεσό Λέσβου. «Διαπιστώνω τελευταία ότι ο μόνος τρόπος να μετατεθούμε είναι να αποκτήσουμε… μεταστατικό καρκίνο, καθόσον δεν περισσεύουν θέσεις για άλλους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζει πως οι καθηγητές που τοποθετούνται με τα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών συνήθως είναι νέοι στο επάγγελμα. «Αντί να μας εξωθήσουν σε παραίτηση, αυτοί που οχυρωμένοι πίσω από το άβατο της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων θεωρούν ότι είναι ασφαλείς και ανέγγιχτοι, τουλάχιστον ας χάσουν τον ύπνο τους διότι παρήλθαν οι εποχές της άνωθεν κάλυψης», καταλήγει στην επιστολή του.

Η μηνυτήρια αναφορά που παρέλαβε η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Φωτεινή Κρεονίδου αναμένεται να διαβιβαστεί στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Του Κώστα Καντούρη


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...