Συνεχίζεται…
Έκθεση: «Εμπόριον, πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο»
27/04/2012 – 30/09/2012
Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μας φέρνει κοντά στην ιστορία και την από αρχαιολογικής πλευράς κατάσταση της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) και την μετέπειτα εξέλιξή της στη ρωμαϊκή εποχή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η έκθεση φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου και καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα σημάδια που άφησε ο ελληνικός πνευματικός πολιτισμός στο δυτικό άκρος της Μεσογείου.Σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας-Εμπόριον, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, την Ι΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων «Ορφεύς».
…………………………………………………………..
Κινηματογραφικές προβολές 9/2012
Κινηματογραφική προβολή: «Ξημέρωμα στη Μέση Αμερική»
10/09/2012
Ο μεξικανικός πολιτισμός γεννήθηκε εδώ και πάνω από 3.00 χρόνια. Όπως όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, και ο μεσοαμερικανικός ήρθε αντιμέτωπος με την πρόκληση των φυσικών δυνάμεων και θεοποίησε τα στοιχεία της φύσης. Γεννήθηκαν λοιπόν οι καλλιτεχνικές εκφράσεις ενός μυστηριώδους πνευματικού πολιτισμού που γνωρίζουμε με το όνομα Ολμέκα, ο οποίος είναι ένας από τους θεμελιώδεις πνευματικούς πολιτισμούς της Μέσης Αμερικής. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά των ολμέκα άφησε άσβεστα ίχνη σε όλους του προϊσπανικούς λαούς. Μεταξύ των υπέροχων έργων της τέχνης των ολμέκα ξεχωρίζουν οι μνημειακών διαστάσεων κεφαλές που άφησαν έκπληκτη την αρχαιολογική και καλλιτεχνική κοινότητα.
…………………………………………………………….
Κινηματογραφική προβολή: «Τοπίο με πυραμίδες»
17/09/2012
Κατά την κλασική εποχή, στα μεσοαμερικανικά εδάφη δημιουργήθηκαν πολλά τελετουργικά κέντρα και πόλεις που, στην ακμή της ανάπτυξής τους, διαμόρφωσαν ένα εντυπωσιακό τοπίο με πυραμίδες. Οι πόλεις που σχεδιάστηκαν με βάση τον πνευματικό πολιτισμό των τεοτιχουακάνα, σαποτέκα και μάγια, ήταν το επίκεντρο της θρησκείας, της γνώσης, της εξουσίας και του εμπορίου.
Οι μάγια έφτασαν στο ζεντίθ της μεσοαμερικανικής επιστήμης και τέχνης. Ανακάλυψαν το μηδέν κι εφήρμοσαν τις μαθηματικές τους γνώσεις στην επεξεργασία ενός ημερολογίου εκπληκτικής ακρίβειας. Η καλλιτεχνική ιδιοφυία των μάγια εκφράστηκε στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, την αγγειοπλαστική και την πολεοδομία τους.
……………………………………………………………
Κινηματογραφική προβολή: «Ζωντανή κληρονομιά»
17/09/2012