«ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΦΙΣΑ Ή ΒΙΝΤΕΟ!» – από την Τετάρτη 25 Ιουλίου έως την Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 13.00
Ο Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Αφίσας ή βίντεο για την εκστρατεία του «Δικτύου κατά της Βίας στο σχολείο» για το σχολικό έτος 2012- 2013, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το «Δίκτυο κατά της βίας στο Σχολείο», με τίτλο «ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ – ΣΥΜΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ολοκληρώθηκε!
Οι συμμετοχές των 95 σχολείων ήταν όλες αξιόλογες! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους καθηγητές τους! Τα έργα θα πλαισιώσουν τις δράσεις του «Δικτύου» και θα αποτελέσουν την εκστρατεία προώθησης του μηνύματος κατά της βίας στο σχολείο για το σχολικό έτος 2012-2013.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελείτο από εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές, που όριζε η Προκήρυξη του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργίας Αφίσας ή βίντεο, επέλεξε κατά πλειοψηφία, ως καλύτερες, τις συμμετοχές των εξής σχολείων:
-
Προσχολική ηλικία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση ( Αφίσα ): Συνολικά συμμετείχαν 28 σχολεία 1. 9o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ 2. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΓΙΩΝ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ, 3. 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 4. 7/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 5. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
-
Προσχολική ηλικία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση ( Βίντεο ): Συνολικά συμμετείχαν 26 σχολεία 1. 4ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ 2. 5ο 12/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 3. 1ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 4. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 5. 5o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
-
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ( Αφίσα ) : Συνολικά συμμετείχαν 21 σχολεία 1. 1ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ 2. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ 3. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ 4. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ «ΠΑΛΛΑΔΙΟ» ( ΓΥΜΝΑΣΙΟ), ΑΘΗΝΑ 5. 10o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
-
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ( Βίντεο ) : Συνολικά συμμετείχαν 20 σχολεία 1. 5ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ 2. 1ο ΓΕΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 3. 3ο ΓΕΛ ΔΡΑΜΑΣ 4. ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ 5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ» ΘΕΣ/ΚHΜπορείτε λοιπόν να ψηφίσετε την καλύτερη αφίσα και το καλύτερο video στο facebook της Γ.Γ.Ν.Γ. (https://www.facebook.com/ggneasgenias), από τη Τετάρτη 25/ 07/ 2012 έως και Τετάρτη 08/08/2012 έως τις 13.00 κάνοντας «Like» στα αναρτημένα έργα (ο αριθμός των ημερών ψηφοφορίας, που αναφέρονται στη Προκήρυξη, επεκτάθηκε λόγω καλοκαιριού).
Προσοχή: Όσα «Like» καταχωρηθούν μετά τη λήξη της ψηφοφορίας δε θα προσμετρηθούν και δε θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού!
www.kidsweb.gr
………………………………………………………………..
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
πηγή Σχολικό Δίκτυο, Χαμόγελο του Παιδιού
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Ιουλίου 2012
«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
16.262 μαθητές από 6 Ευρωπαϊκά κράτη σε έρευνα
Παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων
Πρωτοβουλία συγκρότησης Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό
Ενέργειες για Καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με συνέπεια και έχοντας αναλάβει τον συντονισμό του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό» αναπτύσσει δράσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε σχέση με το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στόχος η καταγραφή του φαινομένου, η αφύπνιση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για το φαινόμενο και τις διαστάσεις που έχει λάβει και κυρίως η άμεση παρέμβαση στη σχολική κοινότητα.
1. Με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου της Ακρόπολης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε Ευρωπαϊκή Συνάντηση με τίτλο: «Χτίζοντας ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια το Σχολικό Εκφοβισμό». Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η εξέλιξη του έργου «Ευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό» καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Daphne III. Με τη συμμετοχή τους μας τίμησαν εκπρόσωποι επιστημονικών και θεσμικών φορέων με κοινό στόχο να εφαρμόσουμε την επιστημονική θεώρηση του φαινομένου στην πράξη.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.262 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 6 ευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία). Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οδηγούμαστε στο να συμπεράνουμε πως η αντίληψη των παιδιών αναφορικά με το φαινόμενο του Bullying είναι καλή καθώς επίσης ότι τα παιδιά θύματα βιώνουν το φαινόμενο κατά κύριο λόγο μέσα στα σχολεία συνηθέστερα με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού.
Άξιο να αναφερθεί είναι και το γεγονός ότι οι μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τη φύση και τα χαρακτηριστικά του bullying καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής του από τους καθηγητές μέσα στο σχολείο. Κάτι που αποδεικνύει πόσο καθοριστική είναι η ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κάθε ενέργεια αφορά στο φαινόμενο.
2. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό. Στην πρωτοβουλία μας έχουν ήδη συστρατευθεί 17 ευρωπαϊκοί οργανισμοί από 12 χώρες μέλη που καλύπτουν το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού: Ιταλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Λετονία, Βουλγαρία, Εσθονία, Μάλτα, Λιθουανία, Σουηδία, Ρουμανία με την χώρα μας να έχει το συντονισμό του εγχειρήματος. Στόχος η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής και την επεξεργασία/διάδοση των επιτυχημένων πρακτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.
3. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε σε Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Στη συνάντηση που αποτέλεσε πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκου βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Γιαννόπουλος εκπροσωπώντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και ο διεθνούς φήμης Σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας, κ. Νταν Όλβεους. Η εκδήλωση αποτέλεσε και την αφορμή για την έναρξη συνεργασίας μεταξύ του οργανισμού μας και του Καθηγητή κ. Όλβεους.
Από την πλευρά του, ο κ. Όλβεους παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταπολέμησης του ενδοσχολικού εκφοβισμού (Olweus Bullying Prevention Programme), που διαμορφώθηκε κατόπιν 35 χρόνων έρευνάς του σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η Ελλάδα είναι 4η μεταξύ 41 χωρών παγκοσμίως σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.
Βασιζόμενος στην αναφορά ότι το 17% των μαθητών εκφοβίζονται συχνά από συμμαθητές τους ενώ σχεδόν το 40% έχει εμπλακεί ενεργά ή παθητικά σε περιστατικά με «εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη, αρνητική συμπεριφορά», ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε σε πραγματικές ιστορίες με παιδιά θύτες και θύματα. Επιπλέον, παρουσίασε τις δράσεις του οργανισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένης της πανευρωπαϊκής καμπάνιας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό και του You Smile, της νέας δράσης που θα απευθύνεται στους μαθητές, δίνοντας τους τα «εργαλεία» για να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν μέσα από site, web radio και web tv.
Καθοριστική στη συνάντηση ήταν η συμμετοχή των 50 μαθητών και εκπαιδευτικών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους παρουσίασαν το πρόβλημα όπως καθημερινά το βιώνουν και πρότειναν λύσεις.