Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Τα καλύτερα πανεπιστήμια Ευρώπης και ΗΠΑ

Τα καλύτερα πανεπιστήμια Ευρώπης και ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: 1:35 πμ Ιούλιος 3rd, 2012  


Ξύδα, Ρομίνα, Πάντα, Α., Παπαματθαίου Μάρνυ , Τρίγκα, Νότα

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Ποιες σχολές προτιμούν οι έλληνες υποψήφιοι φοιτητές

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά Πόσο κοστίζουν τα δίδακτρα και η διαβίωση στην πόλη που θα επιλέξετε

Αυστρία

Χώρα με παράδοση στη μουσική, στις καλές τέχνες, αλλά και στην οικονομία και στην ιατρική.

Στη Βιέννη: University of Vienna (https://www.univie.ac.at), στο οποίο έχουν διδάξει κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες κάτοχοι του Βραβείου Νομπέλ. TU Wien, Vienna University of technology (https://www.tuwien.ac.at), για σπουδές τεχνολογίας, Vienna University of Economics and business Administration-Wirtschafts Universitat (https://www.wu-wien.ac.at), για σπουδές στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, University of Veterinary Medicine Vienna (https://www.vu-wien.ac.at), για σπουδές κτηνιατρικής, Academy of Fine Arts Vienna (https://www.akbild.ac.at), για σπουδές καλών τεχνών στη φημισμένη ακαδημία της Βιέννης. Τέλος, στο Universitat for Musik unddarstellende Kunst Wien (https://www.mdw.ac.at) θα σπουδάσετε μουσική. Εκτός Βιέννης πολύ αξιόλογα πανεπιστήμια είναι τα εξής: University of Graz (https://www.kfunigraz.ac.at) για διοίκηση επιχειρήσεων, φυσικές επιστήμες, νομικά, ιατρική, οικονομία. University of Music and Dramatic arts, Graz (https://www.kug.ac.at), για δραματική σχολή και σπουδές στη μουσική. Johannes Kepler University Linz (http: //www.uni-linz.ac.at), για κοινωνιολογία και οικονομικά. University of Salzburg (https://www.sbg.ac.at), για νομικά, φυσικές επιστήμες, ανθρωπολογία και κοινωνιολογία και το περίφημο University of Music and drama TIC kind «Mozarteum» – Salzburg για μουσικές σπουδές.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Να γνωρίζετε τη γλώσσα και να έχετε απολυτήριο Γενικού Λυκείου. Σε κάποια από αυτά θα χρειαστεί να δώσετε εισαγωγικές εξετάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Κάθε φοιτητής πληρώνει περίπου 800 ευρώ για την εγγραφή του ετησίως. Από εκεί και πέρα επιβαρύνεται με τα έξοδα διαβίωσης και τα σχολικά είδη.

Διάρκεια φοίτησης: Διαφέρει ανάλογα με το πτυχίο που θέλετε να αποκτήσετε (Bachelor’s, Doctora, Master).

Πρεσβεία Αυστρίας (λεωφ. Αλεξάνδρας 26, Αθήνα, τηλ. 210 8257.230) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.bmbwk.gv.at/start.asp.

Για σπουδές φιλοσοφικής, ιστορίας, φιλολογίας, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών, κοινωνιολογίας, εφαρμοσμένων επιστημών, ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής, δημόσιας υγείας, φαρμακευτικής, φυσιοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, θετικών και άλλων επιστημών, νομικής, εγκληματολογίας, τέχνης και αρχαιολογίας τα πιο κατάλληλα είναι τα: Université De Liege (https://www.ulg.ac.be), Université catholique de Louvain (https://www.ucl.ac.be) και Université Libre de Bruxelles (https://www.ulb.ac.be). Για ψυχολογία, οικονομικά, θετικές και άλλες επιστήμες το Université de Mons-Hainaut (https://www.umh.ac.be), για βιογενετική και αγρονομία το Faculté universitaire des Sciences agronomiques (https://www.fsagx.ac.be), για οικονομικά και θετικές επιστήμες το Facultes Universitaires Notre-Dame de la Paix-Namur (https://www.fundp.ac.be), για εφαρμοσμένες επιστήμες το Faculté Polytechnique de Mons (https://www.fpms.ac.be) και για πολιτικές επιστήμες και οικονομικά το Facultes Universitaires Catholiques de Mons (https://www.fucam.ac.be). Επίσης το Πανεπιστήμιο Saint Louis στις Βρυξέλλες προσφέρεται για σπουδές φιλοσοφικής, ιστορίας, φιλολογίας, τέχνης και αρχαιολογίας, νομικών-πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Για να φοιτήσετε στα πανεπιστήμια του Βελγίου πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου ή κάποιο άλλο χαρτί που αναγνωρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ή να δώσετε εισαγωγικές εξετάσεις. Για τα πολυτεχνεία οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές. Επικοινωνήστε με το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει για περισσότερες λεπτομέρειες και τυχόν διαφοροποιήσεις. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε και τη γλώσσα.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Γύρω στα 726 ευρώ ετησίως είναι η εγγραφή σας στα πανεπιστήμια του Βελγίου. Το κόστος διαβίωσης αλλάζει ανάλογα με την περιοχή. Υπολογίστε για το σύνολο των εξόδων (πανεπιστήμιο, διδακτικό υλικό, διαμονή, φαγητό, μεταφορά, ασφάλεια, ψυχαγωγία κτλ.) περίπου 8.000 ευρώ ετησίως.

Διάρκεια φοίτησης: Υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί κύκλοι σπουδών τους οποίους μπορείτε να ολοκληρώσετε σε διαφορετικά πανεπιστήμια. Ο πρώτος κύκλος, ο οποίος διαρκεί συνήθως ένα-δύο έτη, σας παρέχει το βασικό πτυχίο DEC. Ο δεύτερος κύκλος το πτυχίο License, το οποίο ισοδυναμεί με τρία έτη σπουδών σε ελληνικό ΑΕΙ. Ο τρίτος κύκλος σάς παρέχει το πτυχίο DES (Master πρακτικής κυρίως κατεύθυνσης που δεν οδηγεί σε Doctora), το DEA (Master που οδηγεί σε Doctora) και το Doctora.

Πληροφορίες: Πρεσβεία Βελγίου (Σέκερη 3, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 210 3600.314) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //www.ciuf.be.
Γαλλία

Με μεγάλη παράδοση στην ιστορία της γνώσης, τα γαλλικά πανεπιστήμια αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές για σπουδές στη νομική, στην ιατρική, στη φιλολογία, στην τέχνη και στα οικονομικά.

Université Pantheon-Sorbonne: Paris Ι (https://www.univ-paris 1.fr), από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης για σπουδές στα οικονομικά. Uninersité Pantheon-Assas: Paris ΙΙ (https://www.u-paris2.fr), φημισμένο για σπουδές στα νομικά. Université IV Montesquieu: Bordeaux (http://montesqui.u-bordeaux.fr.-webmaster.webmaster@montesquieu.u-bordeaux.frThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it), ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές στα νομικά (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου). Université du droit et de la Sante-Lille ΙΙ (https://www.univ-lille2.fr), εξασφαλίζετε πολύ καλές σπουδές στα νομικά και στην ιατρική. Université Paris-Sorbonne: Paris IV (https://www.paris4.sorbonne.fr), αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για σπουδές στην ιστορία, στη λογοτεχνία και στη γλώσσα. Académie de Strasbourg (Université de haute-Alsace: Mulhouse https://www.univ-mulhouse.fr), για σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στα οικονομικά. Université René Descartes: Paris V (https://www.univ-paris5.fr), γνωστό για σπουδές στα νομικά και στην ιατρική. Université Nanterre: Paris Χ (https://www.u-paris10.fr), γνωστό για το οικονομικό τμήμα του. Université Denis Diderot: Paris VII (https://www.sigu7.jussieu.fr), γνωστό για τα τμήματα ιατρικής, ψυχολογίας, χημείας και βιολογίας. Université Paris Dauphine: Paris ΙΧ (http:www.dauphine.fr), ένα από τα πιο σπουδαία για σπουδές στην πληροφορική και στα οικονομικά.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Χρειάζεστε απολυτήριο λυκείου και άριστη γνώση της γαλλικής γλώσσας.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Εξαρτώνται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσετε. Τον φοιτητικό προϋπολογισμό σας βαρύνει και η υποχρεωτική ιατρική ασφάλιση (144 ως 765 ευρώ ετησίως), ανάλογα με την ηλικία σας. Εξαιρείστε όμως αν είστε κάτοχος του εντύπου Ε128 που θα βρείτε στο ΙΚΑ, αν ανήκετε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άλλου Ταμείου ή αν έχετε ιδιωτική ασφάλιση. Και φυσικά πρέπει να πληρώνετε τα βιβλία σας.

Διάρκεια φοίτησης: Για την ολοκλήρωση των σπουδών (Maitrise) απαιτούνται τέσσερα χρόνια

Γαλλικό Ινστιτούτο, Τμήμα Εκπαίδευσης (Σίνα 31, 10680, Αθήνα, τηλ. 210 3624.301-5, 210 3398.600, φαξ 210 3646.873 (http:ifa.gr, e-mail:ifa@ifa.grThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it). Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.france.doplomatie.fr, https://www.education.gouv.fr, https://www.recherche.gouv.fr).

Οι κλάδοι νομικής, ιατρικής, αρχαιολογίας, φιλοσοφικής και μηχανολογίας αποτελούν τις καλύτερες επιλογές σας αν αποφασίσετε να σπουδάσετε στη Γερμανία. Η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει συνήθως να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο μιας πόλης όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλό. Τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος των ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τα γερμανικά πανεπιστήμια αγγίζει τις 7.945.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», τα καλύτερα γερμανικά πανεπιστήμια είναι τα εξής: Potsdam (https://www.uni-postdam.de), κατάλληλο για σπουδές παθογλωσσολογίας – πώς να μάθετε δηλαδή ξανά τη γλώσσα σε κάποιον ύστερα από ατύχημα -, γνωσιολογίας, διατροφολογίας, εβραιολογίας και γεωοικολογίας. Rostock (http:www.uni-rostock.de), για επιστήμες που αφορούν τον περιφερειακό πολιτισμό και το περιβάλλον. Chemnitz (https://www.tu-chemnitz.de), ειδικεύεται σε σπουδές που αφορούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Magdeburg (https://www.uni-magdeburg.de), γνωστό για τη σχολή computervisualistik (οπτικοποίηση με Η/Υ) και το τμήμα ευρωπαϊκών σπουδών. Konstanz (https://www.uni-konsanz.de), ιδανικό για σπουδές στη φυσική, στη βιολογία και στις διοικητικές επιστήμες. GH Siegen (https://www.hrz. uni-siegen.de), για σπουδές Media Research και ΜΜΕ. Bayreuth (https://www.uni-bayreuth.de), προσφέρει σπουδές στις εφαρμοσμένες θετικές επιστήμες και στη μηχανολογία νέων τεχνολογιών. Passau (https://www.uni-passau.de), για σπουδές στις γλωσσικές επιστήμες και στην έρευνα του πολιτιστικού και οικονομικού τομέα των χωρών στις οποίες ομιλούνται.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Ορισμένοι κλάδοι σπουδών στα πανεπιστήμια της Γερμανίας υπόκεινται σε περιορισμούς εγγραφών, ενώ για άλλους κλάδους ισχύει μια διαδικασία καταμερισμού των υποψηφίων ώστε να αξιοποιούνται ομαλά οι θέσεις σπουδών. Για να μπορέσει κάποιος να φοιτήσει στα πανεπιστήμια πρέπει να έχει λάβει μέρος στις πανελλήνιες. Σε όλα τα μαθήματα που δεν υπάγονται στην κατηγορία Numerus Clausus (NC) πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3.200 μόρια. Στην κατηγορία NC ανήκουν οι παρακάτω κλάδοι: Ιατρική, Ψυχολογία, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική, Οικονομία Επιχειρήσεων, Βιολογία, Κτηνιατρική, Νομική και Χημεία Τροφίμων. Οι αιτήσεις γίνονται απευθείας στα πανεπιστήμια ως τις 15/7 για το χειμερινό εξάμηνο και έως τις 25/1 για το θερινό.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Η φοίτηση είναι δωρεάν. Χρειάζεται όμως να καταβάλετε ένα ποσό για τη συνέχιση των σπουδών σας (περίπου 61 ευρώ) ανά εξάμηνο και δύο κοινωνικές προσφορές αντίστοιχου ύψους για τη χρήση της φοιτητικής εστίας και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Τα βιβλία επιβαρύνουν εσάς. Τα έξοδα διατροφής και διαμονής υπολογίζονται γύρω στα 613 ευρώ τον μήνα.

Διάρκεια φοίτησης: Οι βασικές σπουδές για να φθάσετε στο πτυχίο είναι κατά κανόνα τέσσερα εξάμηνα που συχνά ολοκληρώνονται με μια ενδιάμεση «προπτυχιακή εξέταση», ενώ οι κύριες σπουδές ολοκληρώνονται σε τέσσερα-έξι εξάμηνα με τελική εξέταση επαγγελματικής κατάρτισης.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε τηλεφωνικώς στην ειδική υπηρεσία της γερμανικής πρεσβείας, τηλ. 210 7285.242 (γερμανική πρεσβεία: Καραολή και Δημητρίου 3, Αθήνα, 10675, τηλ. 210 7285.111, φαξ 210 7251.205, e-mail:boathens@compulink.grThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it). Επίσης, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 10-12 Αθήνα, 10672, τηλ. 210 3608.111, φαξ 210 3643.518, Πάτρα: 2610 273.446, Χανιά: 28210 41874) και στο γενικό προξενείο (Καρόλου Ντιλ 4Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 236.315). Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.daad.de.

Στην Ελβετία υπάρχουν 12 κρατικά πανεπιστήμια εκ των οποίων τα δύο είναι ομοσπονδιακά τεχνικά ινστιτούτα. Οι γλώσσες διδασκαλίας διαφέρουν, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε πανεπιστήμιο. Υπάρχουν βέβαια και πολλά κολέγια στα οποία τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά, όμως δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστα. Ολα τα πανεπιστήμια έχουν την ίδια βασική δομή μαθημάτων (νομικά, οικονομικά, κοινωνιολογία, φυσικές επιστήμες, φαρμακευτική, καλές τέχνες και μαθηματικά) με κάποιες μικρές διαφορές στα τμήματα. Π.χ. το St. Gallen ειδικεύεται στα οικονομικά, στην κοινωνιολογία και στα νομικά. Το Lucerne στη φιλοσοφία, στα νομικά και στις τέχνες. Το Università della Svizzera Italiana στην αρχιτεκτονική, στην οικονομία και στις επικοινωνίες. Από τα δύο τεχνικά ινστιτούτα Eidgenossische Technische Hochschule Zurich και École Polytechnique federale de Lausanne αποφοιτούν υπερ-ειδικευμένοι τεχνικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και επιστήμονες. Τα 12 πανεπιστήμια και οι γλώσσες στις οποίες γίνεται η διδασκαλία είναι: Γερμανικά και/ή γαλλικά: Université de Fribourg/Universitat Freiburg (https://www.unifr.ch). Μόνο γερμανικά: Universitat Basel (https://www.unibas.ch), Universitat Bern (https://www.unibe.ch), Universitat Luzern (https://www.unilu.ch), Universitat St. Gallen (https://www.unisg.ch), Eidgenossische Technische Hochschule Zurich (https://www.ethz.ch) και Universitat Zurich (https://www.unizh.ch). Μόνο γαλλικά: Université de Génève (https://www.unige.ch), École Polytechnique federale de Lausanne (https://www.epfl.ch), Université de Lausanne (https://www.unil.ch) και Université de Neuchatel (https://www.unine.ch). Ιταλικά: Università della Svizzera Italiana (https://www.unisi.ch).

Για να φοιτήσει κάποιος στην Ελβετία πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζει τη γλώσσα με την οποία διδάσκεται η ύλη στο πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προσκομίσει ένα έγγραφο αναγνωρισμένο από τη χώρα του, που του επιτρέπει την εγγραφή σε τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κάθε πανεπιστήμιο αποφασίζει με ειδική επιτροπή αν ο υποψήφιος φοιτητής πληροί τις προϋποθέσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση (https://www.advd.unibe.ch/imd/vorbildung). Αν το χαρτί που έχετε δεν σας επιτρέπει να εγγραφείτε σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας, μπορείτε να δώσετε εισαγωγικές εξετάσεις στο Fribourg. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται κάθε δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τις πρώτες 10 μέρες του Οκτωβρίου. Υπάρχει και ειδικό τμήμα που σας προετοιμάζει γι’ αυτές τις εξετάσεις· το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι 4.500 ελβετικά φράγκα. Πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.vkhs.ch. Οσοι θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις για να φοιτήσουν στο Τεχνικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή ως τα μέσα Ιανουαρίου για τις εξετάσεις του Φεβρουαρίου και ως το τέλος του Ιουλίου για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.rektorat.ethz.ch/frame/zulassungsstelle/zulassung/aufnahmepruefung-e.html. Επίσης, όσοι θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις για να φοιτήσουν στο Τεχνικό Ινστιτούτο της Λωζάννης θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή ως το τέλος Μαΐου για τις καλοκαιρινές εξετάσεις και ως το τέλος Αυγούστου για τις φθινοπωρινές εξετάσεις. Πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://cmswww.epfl.ch. Το πανεπιστήμιο St. Galles δέχεται περιορισμένο αριθμό ξένων φοιτητών και πρέπει να δώσετε υποχρεωτικά εξετάσεις για να κάνετε αίτηση εγγραφής. Οι εξετάσεις γίνονται συνήθως τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Εξαρτώνται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσετε. Τα δίδακτρα ξεκινούν από 1.000 ελβετικά φράγκα (650 ευρώ) και φτάνουν ως τις 8.000 ετησίως (5.480 ευρώ). Οσο για τα έξοδα διαβίωσης, υπολογίστε από 16.000 (10.960 ευρώ) ως 24.000 ελβετικά φράγκα (16.438 ευρώ) ετησίως, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

Διάρκεια φοίτησης: Οταν ολοκληρώσετε τέσσερα χρόνια σπουδών με επιτυχία, σας παρέχεται το ακαδημαϊκό δίπλωμα «Lizentiat» που είναι περίπου ισόβαθμο με το Master’s degree, Μ.Α. ή Μ.Sc. ή ένα δίπλωμα. Από εκεί και πέρα, αναλόγως με την εξειδίκευση που θα ακολουθήσετε, μπορείτε να αποκτήσετε Doctora ή άλλους τίτλους.

Πληροφορίες: Πρεσβεία Ελβετίας, (Ιασίου 2, Κολωνάκι-Αθήνα, τηλ. 210 7230.364-5, www.eda.admin.ch/athens).
ΗΠΑ

Η Αμερική αποτελεί τη χώρα που «στεγάζει» κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Διαθέτει 3.500 πολιτειακά και ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία οι επιλογές σας είναι… χωρίς όρια, αφού στα περισσότερα από αυτά οι κλάδοι σπουδών είναι αρκετές δωδεκάδες.

Πανεπιστήμιο του Γέιλ στο Κονέκτικατ (https://www.yale.edu), όπου μπορείτε, μεταξύ άλλων, να σπουδάσετε αρχιτεκτονική, γενετική, αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία, χημεία, οικονομικά, μικροβιολογία και κοινωνιολογία. Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στο Νιου Τζέρσι (https://www.princeton.edu), προσφέρεται για μεσαιωνικές σπουδές αλλά και σπουδές ανθρωπολογίας, φιλοσοφίας, φυσικής, χημείας, οικονομικών και της επιστήμης των υπολογιστών. Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη (https://www.harvard.edu), φημίζεται για τις καλύτερες σπουδές στους κλάδους της ιατρικής, της νομικής και των οικονομικών επιστημών. Πανεπιστήμιο του Ντιουκ στη Νότια Καρολίνα (https://www.unc.edu), ιδανικό για σπουδές στην οικονομία, στη χημεία, στη γενετική, στα μαθηματικά και στις πολιτικές επιστήμες. Massachusetts Institute of Technology στη Μασαχουσέτη, κατάλληλο για σπουδές πυρηνικών επιστημών. Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια (https://www.stanford.edu), ιδανικό για σπουδές αεροναυτικής, βιοχημείας, επικοινωνίας, γεωφυσικής, νομικών και μαθηματικών. Πανεπιστήμιο του Μπράουν στο Ρόουντ Αϊλαντ (https://www.brown.edu), προσφέρει καλή κατάρτιση στην οικονομία, στη βιοϊατρική, στην παιδιατρική, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιον από τους κλάδους της βιολογίας και της ιατρικής. California Institute of Technology (https://www.caltech.edu), μεταξύ άλλων μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα βιολογίας, χημείας, φυσικής και γεωλογίας. Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν στο Ιλινόι (https://www.northwestern.edu), με πολύ καλά τμήματα για σπουδές δημοσιογραφίας, νομικής και ιατρικής. Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη, ονομαστό σε ερευνητικό επίπεδο, εξασφαλίζει κάτι παραπάνω από επιτυχημένη καριέρα. Πανεπιστήμιο του UCLA στο Λος Αντζελες (https://www.ucla.edu), φημισμένο στον χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων.

Διάρκεια σπουδών: Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους εκπροσώπους του FulBright, τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ χωρίζονται ως εξής:

1. Στα κολέγια διετούς φοίτησης που προσφέρουν προγράμματα σπουδών και χορηγούν το πτυχίο Assosiate. Πολλά από αυτά προσφέρουν προγράμματα σε τεχνικούς και επαγγελματικούς κλάδους, ενώ άλλα κολέγια έχουν προγράμματα που ισοδυναμούν με τα δύο πρώτα χρόνια των τετραετούς φοίτησης κολεγιών/πανεπιστημίων.

2. Στα κολέγια/πανεπιστήμια τετραετούς φοίτησης που προσφέρουν προγράμματα πτυχίων σπουδών στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και θετικές επιστήμες και χορηγούν πτυχία Bachelor. Πολλά από αυτά τα κολέγια προσφέρουν, επίσης, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και χορηγούν πτυχία Master PhD (διδακτορικό).

3. Στα τεχνολογικά ινστιτούτα και πολυτεχνεία: Είναι μεγάλα ή μικρά πανεπιστήμια και περιλαμβάνουν κυρίως προγράμματα στις θετικές επιστήμες και στη μηχανική. Χορηγούν πτυχία Bachelor, Master και PhD.

4. Στις ιατρικές και νομικές σχολές που ανήκουν σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να ολοκληρώσουν πτυχιακές σπουδές σε προϊατρικές ή προνομικές επιστήμες για να συνεχίσουν σε αυτούς τους κλάδους. Διπλώματα πτυχιακών σπουδών που δίδονται είναι τα Assosiate of Arts (χορηγείται από κολέγια ύστερα από διετή φοίτηση), Assosiate of Sciences (χορηγείται από κολέγια ύστερα από διετή φοίτηση), Bachelor of Arts (χορηγείται από κολέγια/πανεπιστήμια ύστερα από τετραετείς σπουδές στις θετικές επιστήμες), Bachelor of Science (χορηγείται από κολέγια/πανεπιστήμια) ύστερα από τετραετείς σπουδές στις θετικές επιστήμες.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Κάθε κολέγιο έχει τους δικούς του όρους εγγραφής, ενώ για ένα ακαδημαϊκό έτος (εννέα μήνες) το κόστος υπολογίζεται σε 13.210 ευρώ στα πολιτειακά κολέγια και σε 23.480 ευρώ στα ιδιωτικά κολέγια. Οι μεταπτυχιακές σπουδές αναφέρονται σε σπουδές μετά την απόκτηση του πτυχίου από ελληνικό πανεπιστήμιο που οδηγούν σε δίπλωμα Master είτε στο διδακτορικό PhD. Οι φοιτητές που έχουν οικονομική ανάγκη μπορούν να ζητήσουν υποτροφίες.

Πληροφορίες: Fulbright (Βασ. Σοφίας 6, Αθήνα, τηλ. 210 7241.811-2).
Ιταλία

Χώρα με παράδοση στην ιατρική, στην αρχιτεκτονική και στις καλές τέχνες, αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες τον «κλασικό» πόλο έλξης για πολλούς έλληνες φοιτητές.

Università «Luigi Bocconi» στο Μιλάνο (https://www.uni-bocconi.it), για σπουδές νομικής, διοίκησης επιχειρήσεων και οικονομικών. Università degli Studi di Barri (https://www.uniba.it), γνωστό για τη φαρμακευτική σχολή του. Accademia di Belle Arti Firenze (τηλ. 0039-055-215449), επιλέξτε το για σπουδές στην ιστορία της τέχνης. Università degli Studi di Bologna (https://www.unibo.it), με καλή ιατρική σχολή. Instituto di Architettura di Venezia (https://www.iuav.unive.it), κατάλληλο για σπουδές στην αρχιτεκτονική. Università degli Studi di Genova (https://www.unige.it), κατάλληλο για σπουδές στην ιατρική, στη μηχανολογία, στη νομική και στα οικονομικά. Università degli Studi diSalerno (https://www.unisa.it), γνωστό για το φιλολογικό τμήμα του. Università degli Studi di Napoli «Federico ΙΙ» (https://www.unina.it), γνωστό για την ιατρική σχολή του. Università per Stranieri di Perugia (https://www.unistrapg.it), με καλά τμήματα φιλολογίας και γλώσσας. Università degli Studi di Roma «La Sapienza» (https://www.uniroma1.it), διαθέτει μια από τις καλύτερες ιατρικές σχολές.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Απαραίτητα είναι το απολυτήριο γενικού λυκείου και η γνώση της γλώσσας, ενώ σε κάποια πανεπιστήμια πρέπει να δώσετε εισαγωγικές εξετάσεις. Σε όλα τα πανεπιστήμια της Ιταλίας οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες αν θέλετε να σπουδάσετε ιατρική, αρχιτεκτονική, οδοντιατρική, κτηνιατρική ή παιδαγωγικά.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Διαφέρουν από σχολή σε σχολή (206-780 ευρώ). Τα μηνιαία έξοδά σας κυμαίνονται στα 733 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή όπου θα μείνετε.

Διάρκεια φοίτησης: Ο κύκλος σπουδών χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο διαρκεί από δύο ως τρία χρόνια και προσφέρει πανεπιστημιακό δίπλωμα, το δεύτερο από τέσσερα ως έξι χρόνια και προσφέρει πτυχιακό δίπλωμα και το τρίτο, που έχει να κάνει με μεταπτυχιακές σπουδές, προσφέρει diploma di specializzazione (δίπλωμα εξειδίκευσης) και dottorato di ricerca (διδακτορικό) διάρκειας δύο-τριών ετών.

Ιταλικό Ινστιτούτο (Ιωάννου Σούτσου 12, 11474, Αθήνα, τηλ. 210 6438.258, fax: 210 6438.845, e-mail:iic@it.ath.forthnet.grThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.(https://www.somedia.it, e-mail:cbu@somedia.itThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it, https://www.career-bookuniversita.it).

Τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι τα πλέον δημοφιλή στις προτιμήσεις των ελλήνων φοιτητών, αφού τους παρέχουν τη δυνατότητα για σπουδές κάθε είδους σε μια γλώσσα που οι περισσότεροι εξ αυτών γνωρίζουν πολύ καλά.

Στη Μεγάλη Βρετανία σάς περιμένουν περί τα 100 πανεπιστήμια για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Εκτός από το Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, που είναι ιδιωτικό αλλά αναγνωρισμένο, όλα τα άλλα είναι δημόσια. Σύμφωνα με επίσημη αξιολόγηση του «Time», μερικά από τα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια είναι τα εξής: Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (https://www.city.ac.uk), για νομικές και φιλολογικές σπουδές. Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (htpp://www.ox.ac.uk), για τα ίδια τμήματα με το παραπάνω. City University (https://www.city.ac.uk), γνωστό για το οικονομικό και ναυτιλιακό του τμήμα. London School of Economics (https://www.ise.ac.uk), είναι το πιο φημισμένο αγγλικό πανεπιστήμιο για οικονομικές σπουδές καθώς και για σπουδές πολιτικών επιστημών. Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (https://www.lon.ac.uk) για νομικές και οικονομικές σπουδές. Imperial College of Science, Technology and Medecine (https://www.ic.ac.uk), για ιατρικές και τεχνολογικές σπουδές. University College London (https://www.ucl.ac.uk), για ιατρικές σπουδές. University of Warwick (http:www.warwick.ac.uk), η καλύτερη επιλογή για σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων. University of Westminster (http:www.wmin.ac.uk), φημισμένο για σπουδές στα ΜΜΕ. Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (https://www.ed.ac.uk), κορυφαίο για σπουδές στα οικονομικά, στη χημεία και στη βιολογία. Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (http:www.bris.ac.uk), εμπιστευθείτε το για σπουδές κοινωνικών επιστημών. Πανεπιστήμιο του Γιορκ (https://www.york.ac.uk), γνωστό για το φιλολογικό τμήμα του. Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (https://www.gla.ac.uk), με πολύ καλή σχολή ψυχολογίας. Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας Κάρντιφ (https://www.cf.ac.uk), για ναυτιλιακές και επιχειρησιακές σπουδές και για σπουδές στα ΜΜΕ. University of St. Andrews (https://www.st-andrews.ac.uk), στη Σκοτία, για σπουδές βιολογίας, ιστορίας και γενικότερα για κλασικές σπουδές. Royal Holloway (https://www.rhlonc.ac.uk), με σπουδαίο τμήμα θεατρολογίας.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Για να φοιτήσει κανείς σε κάποιο από τα παραπάνω εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να δώσει εξετάσεις για το General Certificate of Education of Advanced Level, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από όλα τα πανεπιστήμια. Αν ο σπουδαστής προέρχεται από χώρα με διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα από το βρετανικό, τότε πολλά από τα πανεπιστήμια τού παρέχουν προκαταρκτικό πανεπιστημιακό έτος (bridging course), ανάλογα με τον κλάδο των σπουδών του. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση εισαγωγής μέσω του κεντρικού φορέα UCAS (Universities and Colleges Admissions System) από 1/9 ως 15/1 κάθε έτους. Εξαίρεση αποτελούν οι ιατρικές σχολές, για τις οποίες η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 15/10. Στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης η προθεσμία λήγει στις 15/10, ενώ πρέπει να υποβάλετε μία επιπλέον αίτηση απευθείας στα δύο πανεπιστήμια προτού στείλετε την αίτηση στο UCAS.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Τα δίδακτρα που θα κληθείτε να καταβάλετε στο πανεπιστήμιο εξαρτώνται από το εκκαθαριστικό του σπουδαστή ή της οικογένειάς του. Μέχρι του ποσού των 1.150 στερλινών ανά έτος η φοίτηση μπορεί να είναι δωρεάν. Για να κανονίσετε το ύψος των διδάκτρων σας πρέπει να καταβάλετε τα εξής δικαιολογητικά: εκκαθαριστικό από την Εφορία, πιστοποιητικό γεννήσεως, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης και μία φωτογραφία του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς σας.

Διάρκεια φοίτησης: Για να αποκτήσετε πτυχίο bachelor’s απαιτούνται σπουδές τριών ή τεσσάρων ετών, εκτός από την ιατρική, την κτηνιατρική και την οδοντιατρική, η διάρκεια των οποίων είναι από πέντε ως έξι χρόνια. Οι πιο γνωστοί τίτλοι για τις πρώτες σας σπουδές είναι ΒΑ (Bachelor of Arts) και BSc (Bachelor of Science), ενώ υπάρχουν και άλλοι τίτλοι ανάλογα με την ειδικότητα. Για κάποιους κύκλους σπουδών τεσσάρων ετών κερδίζετε τον τίτλο ΜΑ (Master of Arts) για τα πανεπιστήμια της Σκοτίας ή MEng (Master of Engineering) για τους μηχανικούς. Σε κάποια προγράμματα τετραετούς φοίτησης μπορείτε για έναν χρόνο να κάνετε πρακτική εξάσκηση στο πανεπιστήμιο.

Βρετανικό Συμβούλιο, Λυκαβηττού 14, 106 73, Κολωνάκι, τηλ. 210 3692.360, φαξ 210 3634.769 (https://www.britishcouncil.gr, https://www.britishcouncil.org/eis, https://www.britishcouncil.gr/education/greinfei.htm). Αξιολόγηση των πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://www.ucas.ac.uk.

Η Ολλανδία έχει πολλά πανεπιστήμια, τεχνικές σχολές, κολέγια και πολυτεχνεία. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια. Το Tilburg University (https://www.tilburguniversity.nl) προσφέρει σπουδές διεθνούς οικονομίας και επιχειρήσεων, νομικής, καθώς και ευρωπαϊκής κουλτούρας (POLIS). Το Maastricht University (www.ces.unimaas.nl) προσφέρει σπουδές τεχνολογίας και επιστημών, διεθνούς οικονομίας, αλλά και προγράμματα για Master καθώς και προγράμματα που σας προετοιμάζουν για ΜΒΑ. Στο Universiteit Nyenrode (Netherlands Business School, https://www.nyenrode.nl) θα σπουδάσετε για να πάρετε το ΙΜΒΑ διοίκησης επιχειρήσεων. Στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ – Universiteit van Amsterdam (www.jur.uva.nl) θα σπουδάσετε διεθνείς σχέσεις, νομική, διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά, ψυχολογία, υγεία, σεξολογία, παιδοψυχολογία, φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες, φιλοσοφικά, βιολογία κ.ά. Για σπουδές Master στην ευρωπαϊκή τέχνη και κουλτούρα και στη νομική, καθώς και για Bachelor διεθνούς οικονομίας και επιχειρήσεων προτιμήστε το University of Groningen (www.let.rug.nl). Το University of Nijmegen (www.pallas.llm.nl) προσφέρει σπουδές σεξολογίας, ανθρωπίνου γένους και κουλτούρας, διεθνούς δικαίου, διοίκησης επιχειρήσεων, δημόσιας διοίκησης και διεθνούς πολιτικής. Για σπουδές μουσικής και χορού το πλέον κατάλληλο είναι το University of Professional Education in Music and Dance (www.hmd.nl), ενώ για σπουδές μηχανικής και Master στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτρονική θα απευθυνθείτε στο University of Twente (www.utwente.nl). Τέλος, για σπουδές στις περιβαλλοντολογικές επιστήμες, στο ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και Master στην αστροφυσική θα απευθυνθείτε στο Utrecht University (www.uu.nl).

Προϋποθέσεις εγγραφής: Οι φοιτητές που θέλουν να προετοιμαστούν για Bachelor και Master πρέπει να γνωρίζουν καλά αγγλικά και να έχουν απολυτήριο λυκείου που να αναγνωρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν για Master, πρέπει να έχουν Bachelor ή κάποιο άλλο ισόβαθμο χαρτί, επαγγελματική εμπειρία και πολύ καλή γνώση αγγλικών (TOEFL με γραπτή βαθμολογία 550).

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ για τα μικρά προγράμματα και φτάνουν ως 89.000 ευρώ για τα Master’s degree προγράμματα. Υπολογίστε και 700-900 ευρώ έξοδα διαβίωσης μηνιαίως.

Διάρκεια φοίτησης: Για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών συνήθως χρειάζονται τέσσερα-πέντε χρόνια.

Πληροφορίες: Πρεσβεία Ολλανδίας (Βασ. Κωνσταντίνου 5-7, Αθήνα, τηλ. 210 7254.925) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.studyin.nl.

το βημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπουδές στο εξωτερικό

Τα καλύτερα Βρετανικά Πανεπιστήμια

Η Βρετανία χάνει τα πρωτεία στην προσέλκυση ευρωπαίων σπουδαστών. Το μερίδιο της διεκδικούν Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Δανία

Αφιέρωμα στα Γερμανικά Ανώτατα Ιδρύματα

Τα καλύτερα πανεπιστήμια Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...