Home / Featured / Οι εκτιμήσεις βάσεων για όλες τις σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα!

Οι εκτιμήσεις βάσεων για όλες τις σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα!

Δημοσιεύτηκε: 7:37 πμ Ιούλιος 8th, 2012  


Μεγάλο ρίσκο η πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής ειδικότερα στα τμήματα με ειδικό ή ειδικά μαθήματα. Και αυτό οφείλεται, κυρίως, στον μεγάλο άγνωστο χ που δεν είναι άλλος από τις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αποτυπώνεται στα μηχανογραφικά τους δελτία, δηλαδή τη ζήτηση που έχει κάθε τμήμα. Αυτός είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας της κίνησης των βάσεων εισαγωγής. Και αν στην πλειονότητα των άλλων τμημάτων η ζήτηση μπορεί ως ένα βαθμό να βασιστεί στα περσινά δεδομένα, αυτό δεν ισχύει για τα τμήματα με ειδικό μάθημα.

www.cleverclass.gr

Εμπειρικά και ερευνητικά προκύπτει ότι σε πολλά από τα τμήματα «ειδικών αποστολών» τα δεδομένα ως προς τις προτιμήσεις διαφοροποιούνται δραστικά από τη μια χρονιά στην άλλη με αποτέλεσμα το ασανσέρ των βάσεων να ακολουθεί μια απρόβλεπτη, τρελή πορεία που σε ορισμένα τμήματα οδηγεί σε ανεβοκατέβασμα από τη μια χρονιά στην άλλη δύο μέχρι και τρεις χιλιάδες μόρια.

Αναλαμβάνουμε το ρίσκο και με σεβασμό στην αγωνία των 0.258 υποψηφίων που εξετάστηκαν στα ειδικά μαθήματα και των οικογενειών τους τονίζουμε ότι η βαθμολογική αποτύπωση των βάσεων πρέπει να διαβαστεί όχι με αυστηρά αριθμητικά δεδομένα, αλλά κυρίως ως αποτύπωση των τάσεων της κίνησης των βάσεων.

ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Οι λιγότεροι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στο Ελεύθερο σχέδιο κατά 91 και στο Γραμμικό κατά 113 σε συνδυασμό με τις χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με το 2011διαμορφώνουν τάσεις αισθητής πτώσης των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Οι αριστούχοι στο Ελεύθερο σχέδιο μειώθηκαν κατά 60 (104 έναντι 164 το 2011) και στο Γραμμικό κατά 128 . Στην καθοδική πορεία συμβάλλουν και οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων της Τεχνολογικής στα υπόλοιπα έξι μαθήματα. Η πτωτική πορεία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και θα κυμανθεί από 200 τουλάχιστον μόρια μέχρι 450 και μεγαλύτερη στα περιφερειακά από 450 έως 800 μόρια. Αντίστοιχες τάσεις διαμορφώνονται και στα περιζήτητα Τ.Ε.Ι. Γραφιστικής Αθήνας και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Περισσότεροι κατά 233 ήταν φέτος οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στα Αγγλικά. Αυτό σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της Θωρητικής και όσων διεκδικούν τμήματα του 5ου πεδίου στα υπόλοιπα έξι μαθήματα διαμορφώνει ανοδικές τάσεις που όμως αναχαιτίζονται από τις χειρότερες επιδόσεις στο μάθημα των Αγγλικών. Εδώ, λοιπόν, ο ρόλος του άγνωστου Χ, δηλαδή των προτιμήσεων των υποψηφίων θα είναι καθοριστικός. Με δεδομένο ότι οι αριστούχοι στα Αγγλικά είναι φέτος λιγότεροι κατά 286 συγκριτικά με το 2011, αριθμός πολύ μεγάλος και οι οι υποψήφιοι με βαθμολογία από 15 έως 17,9 είναι λιγότεροι κατά 1.382 – πολύ εντυπωσιακή μείωση- μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι βάσεις στα δύο τμήματα Αγγλικής Γλώσσας θα είναι χαμηλότερες συγκριτικά με το 2011.Δεν μπορεί η πτώση να είναι μεγάλη εξαιτίας των καλών επιδόσεων στα υπόλοιπα μαθήματα και της αυξημένης ζήτησης των συγκεκριμένων τμημάτων.

ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ

Η σημαντική μείωση των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν στα Γαλλικά σε συνδυασμό με τις πολύ χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με το 2011 προιδεάζουν για μεγάλη πτώση των βάσεω εισαγωγής που δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί λόγω των καλών επιδόσεων στα υπόλοιπα μαθήματα. Φέτος συμμετείχαν 163 λιγότεροι υποψήφιοι στα Γαλλικά και ο αριθμός των αριστούχων είναι μειωμένος κατά 43, Λιγότεροι κατά 251, αριθμός πολύ μεγάλος, είναι και οι υποψήφιοι που έγραψαν από 15 έως 17,9.

ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τα Γεμανικά. Λιγότεροι κατά 154 οι υποψήφιοι φέτος. Λιγότεροι κατά 40 οι αριστούχοι και εντυπωσιακά λιγότεροι κατά 185 οι υποψήφιοι με βαθμολογία από 15 έως 17,9. Πόσο, όμως οι πτωτικές τάσεις θα αναχαιτιστούν από τις καλές ειδόσεις στα υπόλοιπα μθήματα; Δύσκολη η απάντηση.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Λιγότεροι κατά 76 και 84 οι υποψήφιοι στα Ιταλικά και στα Ισπανικά. Λιγότεροι και οι αριστούχοι συγκριτικά μςε το 2011.

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ

Λιγότεροι και στα Μουσικά μθήματα κατά 110 οι υποψήφιοι φέτος. Λιγότεροι οριακά οι αριστούχου στην Αρμονία και κατά 28 στον Έλγχο μουσικών ακουστικών ικανοτήτων. Στην κλίμακα 15 – 17,9 η μείωση είναι 59 και 74 αντίστοιχα. Αυτά τα δεδομένα δείχουν πτωτική πορεία των βάσεων εισαγωγής που σε ένα – δύο τμήματα να είναι και απρόβλεπτα μεγάλη.

KANTE ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

 σε docx

 σε doc

πηγή

www.cleverclass.gr

σχετικό άρθρο

Ειδικά Μαθήματα – Ξένες Γλώσσες – Που θα κυμανθούν οι βάσεις στα ξενόγλωσσα τμήματα Αθήνας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...