Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Oι σπουδές στην Ευρώπη – Τα ΑΕΙ Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας

Oι σπουδές στην Ευρώπη – Τα ΑΕΙ Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας

Δημοσιεύτηκε: 11:55 πμ Ιούλιος 22nd, 2012  


ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχολές με υψηλό κύρος και επιστημονική κατάρτιση

Έθνος Παιδεία

H Mεγάλη Βρετανία είναι σίγουρα η υπερδύναμη των πανεπιστημίων στην Ευρώπη γι΄ αυτό και κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν στη χώρα αυτή για σπουδές. Από φέτος όμως τα πράγματα δυσκολεύουν λόγω της τεράστιας αύξησης των διδάκτρων, απόφαση η οποία απογοήτευσε ακόμη και τους ίδιους τους Βρετανούς οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να αναζητούν τρόπους να σπουδάσουν σε άλλη χώρα!

Ηδη ο αριθμός των αιτήσεων για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία έχει μειωθεί και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της αύξησης των διδάκτρων, τα οποία από τις 3.795 λίρες θα φτάσουν τον Σεπτέμβριο έως και 9.000 λίρες τον χρόνο! Αυτή η απίστευτη αύξηση των διδάκτρων βέβαια ευνόησε τα πανεπιστήμια της Ουαλίας, της Β. Ιρλανδίας και της Σκωτίας, τα οποία δεν έκαναν αυξήσεις στα δίδακτρα και έτσι έγιναν περιζήτητα τόσο από άλλους Ευρωπαίους σπουδαστές όσο και από τους Αγγλους.

Σχολές με υψηλό κύρος και επιστημονική κατάρτιση

Οσον αφορά τους Ελληνες οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είχαν κάνει εδώ και πολλά χρόνια τη Μεγάλη Βρετανία δεύτερη πατρίδα τους για σπουδές αλλά και στη συνέχεια για εργασία φαίνεται ότι τώρα το σκέφτονται με δεδομένη και τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Φυσικά το κύρος των σπουδών στα πανεπιστήμια της Βρετανίας είναι αξεπέραστο και για τους Ελληνες η χώρα αυτή είναι «βολική» για σπουδές τόσο λόγω της μικρής απόστασης όσο και της γλώσσας την οποία τα ελληνόπουλα ξεκινούν να μαθαίνουν από το δημοτικό. Κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες ελληνόπουλα μετακόμιζαν εκεί για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές αλλά πολύ συχνά έμεναν εκεί και για εργασία. Φέτος βέβαια αυτό δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει αλλά σίγουρα η αύξηση στα δίδακτρα θα προκαλέσει προβλήματα σε πολλές οικογένειες που σκέφτονταν να στείλουν τα παιδιά τους στη Βρετανία και πιθανόν αρκετοί να προτιμήσουν κάποια άλλη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το «ΕΘΝΟΣ -ΠΑΙΔΕΙΑ», όπως κάθε χρόνο σας παρουσιάζει σήμερα έναν κατάλογο με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια και τις σπουδές που προσφέρουν για όσους τελικά αποφασίσουν να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή.

Πτυχιακές σπουδές

Σχολές με υψηλό κύρος και επιστημονική κατάρτιση

Οι πτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας είναι τριετείς, και σε αυτά της Σκοτίας τετραετείς. Οι κλάδοι της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών. Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ – Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc – Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng – Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ – Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ – Βachelor of Μedicine (Ιατρική).

 

Αίτηση-Εισαγωγή
Οι αιτήσεις για πτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com ). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Για τα πανεπιστήμια του Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Όσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές.

Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο Λύκειο καθώς και το personal statement. Το personal statement (ας την πούμε «προσωπική δήλωση») είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν.

Οι Έλληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του Λυκείου (που περιλαμβάνει πανελλήνιες εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της δέσμης.

Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.

Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Advanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.

Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.

Μεταπτυχιακές σπουδές
Τίτλοι σπουδών

Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:

  • Ρostgraduate Diploma / Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλά επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.
  • Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15-20.000 λέξεων. Οι κυριότερες διακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws)
  • Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.
  • Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα 3 έως 5 συνήθως ετών. Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.

Αίτηση-Εισαγωγή
Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων.

Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές το μήνα από το British Council.

Κόστος σπουδών και διαβίωσης

Για πτυχιακά προγράμματα:

  • Αγγλία έως και £9,000 / έτος
  • Σκωτία £1,820 / έτος
  • Ουαλία £3,465 / έτος
  • Βόρεια Ιρλανδία £3,465 / έτος

Οι φοιτητές από την Ε.Ε μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση.

Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.

Για μεταπτυχιακά προγράμματα: Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3,900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο.

Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ το χρόνο.

Κόστος ζωής: Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Όπως είναι αναμενόμενο για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.200-1.400 ευρώ το μήνα.

Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές δηλαδή κοντά 900-1200 ευρώ το μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

 

Υποψήφιοι φοιτητές
Πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής από το British Council

Από το British Council μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήμια. Λειτουργεί δε εξειδικευμένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τμήματος και πανεπιστημίου ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου. Σημειώστε ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους το Σεπτέμβριο του 2012. Απευθυνθείτε στο τμήμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άμεση εξυπηρέτηση. Για ραντεβού με Εκπαιδευτικό σύμβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία). Επίσης κάθε Τετάρτη στις 1200 το British Council διοργανώνει σεμινάρια για τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες κατάθεσης της αίτησης εγγραφής, τα δίδακτρα το κόστος ζωής κλπ. https://www.britishcouncil.org/gr/greece-education-information-sessions.htm

Για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικό πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο, θα προτείναμε να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο με πρακτικές συμβουλές για την φοιτητική ζωή στη Βρετανία. Τρόποι μετακίνησης, διαμονή και φοιτητικές εστίες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έξοδα διαβίωσης, αγορές, ιατρική περίθαλψη κλπ και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές δυσκολίες των πρώτων ημερών στο πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210 3692333 η επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα www.britishcouncil.org/gr/greece-education-pre-departure-seminars

Στο British Council θα επικυρώσετε και θα μεταφράσετε τα εκπαιδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή σας σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία) η επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα

Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός Ε.Ε, θα χρειαστούν φοιτητική visa. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Βρετανική Πρεσβεία τηλέφωνο 210 7272600.

 

ΤΑ 50 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ
ΧΩΡΑ EYΡΩΠH ΚΟΣΜΟΣ
1 1 2 University of CAMBRIDGE
2 2 4 University College London (UCL)
3 3 5 IMPERIAL College London
4 4 5 University of OXFORD
5 5 20 University of EDINBURG
6 6 23 KING’S College London
7 8 26 University of MANCHESTER
8 10 28 University of BRISTOL
9 18 58 University of WARWICK
10 22 66 University of BIRMINGHAM
11 23 67 London School of Economics and Political Science (LSE)
12 26 70 University of YORK
13 30 79 University of Glasgow
14 31 82 University of SHEFFIELD
15 33 87 University of ST ANDREWS
16 35 91 University of NOTTINGHAM
17 38 95 University of SOUTHAMPTON
18 40 99 University of LEEDS
19 43 103 DURHAM University
20 53 129 University of ABERDEEN
21 55 135 CARCIFF University
22 57 137 University of Liverpool
23 59 144 University of BATH
24 64 158 NEWCASTLE University
25 66 162 LANCASTER University
26 67 164 QEEN MARY University of London
27 69 166 University of SUSSEX
28 81 191 University of READING
29 83 196 University of LEICESTER
30 86 201 Queen’s University of BELFAST
31 96 215 University of DUNDEE
32 102 229 LOUGHBOROUGH University
33 104 234 School of Oriental and African Studies (SOAS)
34 107 249 University of SURREY
35 110 254 University of STRATHCLYDE
36 114 266 University of EXETER
37 119 273 University of ESSEX
38 126 287 ASTON University
39 133 302 University of EAST ANGLIA
40 138 316 ROYAL HOLLOWAY University of London
41 139 318 BRUNEL University
42 159 357 SWANSEA University
43 160 361 GOLDSMITHS University of London
44 165 374 Heriot-Watt University
45 168 383 University of BRADFORD
46 169 386 ABERYSTWYTH University
47 171 394 BANGOR University
48 175 401 CITY University London
49 175 401 The OPEN University
50 175 401 University of HULL

 

Ψηλά οι μετοχές για την ενδεκάδα του Λονδίνου

Ο κατάλογος με τα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με το γνωστό «Πανεπιστήμιο του Λονδίνου».

Είναι ομοσπονδιακού χαρακτήρα η οργάνωσή του και διαθέτει την… καλύτερη 11άδα αυτοδιοικούμενων πανεπιστημιακών κολεγίων και σχολών, συνεχίζεται με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του Λονδίνου, απλώνεται στα φημισμένα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ και της υπόλοιπης αγγλικής επαρχίας και ολοκληρώνεται με την αναφορά στις πανεπιστημιακές μονάδες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας.

Ψηλά οι μετοχές για την ενδεκάδα του Λονδίνου

Στο δισέλιδο αυτό παρουσιάζουμε τα 11 πανεπιστήμια του ευρύτερου πανεπιστημιακού οργανισμού του Λονδίνου που αντικειμενικά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση ανάμεσα στους Ελληνες υποψήφιους φοιτητές. Για την πλήρη λίστα των κολεγίων και των ινστιτούτων του πανεπιστημίου του Λονδίνου, μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lon.ac.uk/colleges.htm

 

1. UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL)

www.ucl.ac.uk

Τo UCL είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο (1826) κολέγιο του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Όλες οι αξιολογήσεις, είτε οι επίσημες κρατικές είτε αυτές του βρετανικού Τύπου, επιβεβαιώνουν διαχρονικά τα υψηλά ποιοτικά στάνταρντς διδασκαλίας και έρευνας για κάθε του ακαδημαϊκό τμήμα.

Παρέχει σχεδόν το πλήρες φάσμα των σπουδαστικών αντικειμένων και αποτελεί μία ασφαλέστατη επιλογή ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Φυσιολογικά λοιπόν έχει και απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής (admission). Το ένα τρίτο των φοιτητών του προέρχεται από 130 χώρες του κόσμου. Η πλήρης λίστα των τμημάτων του UCL μπορεί να βρεθεί στο www.ucl.ac.uk/UCL-Ιnfo/Lists/units.html

Ψηλά οι μετοχές για την ενδεκάδα του Λονδίνου

 

2. ΙMPERIAL COLLEGE OF SCIENCE, ΤECHNOLOGY AND ΜEDICINE

www.ic.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1907 και μετρά ήδη 14 νομπελίστες επιστήμονες. Θεωρείται από εκείνα τα βρετανικά πανεπιστήμια που μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα ομόλογά τους αμερικανικά στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας και της ιατρικής. Μαθηματικά, Μηχανολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ιατρική και κάθε κλάδος προηγμένων τεχνολογικών σπουδών στο Ιμπίριαλ, θεωρείται κορυφαίος.

Ψηλά οι μετοχές για την ενδεκάδα του Λονδίνου

Μολονότι σε αρκετούς τομείς είναι ανώτερο ακόμη και από την Οξφόρδη ή το Κέιμπριτζ, έχει λιγότερο απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής, επιλέγοντας να αξιολογήσει τον φοιτητή από την ποιότητα της έρευνάς του κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί και όχι τόσο κρίνοντάς τον από τα τυπικά κριτήρια εισαγωγής. Οι ασκήσεις περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων δεν είναι η μόνη βραδινή διασκέδαση για τους φοιτητές του Imperial. Το πανεπιστήμιο διαθέτει το μεγαλύτερο φοιτητικό κλαμπ του Λονδίνου, φθηνά ποτά και πολλές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε το www.imperial.ac.uk/options και το www.imperial.ac.uk/pgoptions για την πλήρη λίστα των τμημάτων και των ακαδημαϊκών προγραμμάτων που προσφέρει αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο.

3. LONDON SCHOOL OF ΕCONOMICS AND ΡOLITICAL SCIENCE (LSΕ)

www.lse.ac.uk

Ενα από τα διασημότερα, παγκοσμίως, κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Στο alumni club του LSΕ στοιχίζονται πρωθυπουργοί, περίοπτοι ακαδημαϊκοί, υπουργοί, διπλωμάτες, υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ψηλά οι μετοχές για την ενδεκάδα του Λονδίνου

Ιδρύθηκε (1895) για να εξυπηρετήσει τo βρετανικό imperium εξοπλίζοντας με τεχνογνωσία τα ανά τον κόσμο στελέχη της αυτοκρατορίας. Σήμερα είναι το πανεπιστήμιο που έχει κατεξοχήν συμβάλει στην ανανέωση της βρετανικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, γεγονός που εντείνει τον, ούτως ή άλλως, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Από τους 6.500 φοιτητές του, οι 3.500 προέρχονται από 144 χώρες του κόσμου, ενώ περίπου οι μισοί φοιτητές παρακολουθούν μεταπτυχιακά.

Όλες του οι σχολές είναι εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, αλλά τα Οικονομικά, οι Διεθνείς Σχέσεις και η Νομική βρίσκονται στην απόλυτη κορυφή. Ο πλήρης κατάλογος των πτυχιακών τμημάτων και προγραμμάτων βρίσκεται στο www.lse.ac.uk/undergraduate ενώ ο αντίστοιχος των μεταπτυχιακών στο www.lse.ac.uk/graduate.

Ψηλά οι μετοχές για την ενδεκάδα του Λονδίνου

4. QUEEN ΜARY, UNIVERSITY OF LONDON

www.qmul.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1885 και διακρίνεται στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και τα Οικονομικά, τη Νομική και την Ιατρική. Επιπλέον προσφέρει εκτεταμένα προγράμματα φιλολογικών σπουδών με διασημότερα αυτά της λατινοαμερικανικής /ισπανόφωνης και της γερμανικής λογοτεχνίας. Γενικά, μία ποιοτικά ασφαλής επιλογή.

5. ΚING’S COLLEGE LONDON

www.kcl.ac.uk

Τo Κing’s ιδρύθηκε το 1829 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πολύ καλά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το οποίο μάλιστα κατατάσσεται μεταξύ των 5 πρώτων όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα.

Ψηλά οι μετοχές για την ενδεκάδα του Λονδίνου

Η πρόσφατη συγχώνευσή του με δύο ακόμη λονδρέζικα ιατρικά ινστιτούτα, το καθιστά το δυνατότερο ίσως πανεπιστήμιο στην Ιατρική, την Οδοντιατρική (εκεί είναι Νο1) καθώς και τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας.

Πολύ καλό όνομα στον τομέα των πολιτικών επιστημών έχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τον τίτλο War Studies.

Γενικότερα το Κing’s έχει άριστο όνομα στις σπουδές διεθνών σχέσεων. Μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kcl.ac.uk/prospective/index.html και επιλέξτε αναλόγως Undergraduate ή Ρostgraduate Study για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αντίστοιχα.

6. ΒIRKBECK COLLEGE

www.birkbeck.ac.uk

Το Μπίρκμπεκ (1823) είναι το διασημότερο βρετανικό πανεπιστήμιο για ανθρώπους που ξεκινούν σπουδές ή επιστρέφουν στα θρανία σε ηλικία μεγαλύτερη της συνηθισμένης (mature students) και οι οποίοι είναι συνήθως και εργαζόμενοι.

Ετσι τα περισσότερα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα είναι προγραμματισμένα απόγευμα και σχεδιασμένα για part-time σπουδές, χωρίς ωστόσο να λείπει και η δυνατότητα για full time παρακολούθηση.

Οι σχολές των Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών σχέσεων, της Φιλοσοφίας αλλά και των Οικονομικών παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ζήτηση.

7. GOLDSMITHS COLLEGE

www.goldsmiths.ac.uk

Τα 14 τμήματα του παραδοσιακού (1891) αυτού κολεγίου του πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαζί με τα μικρότερα ερευνητικά κέντρα και συνεργαζόμενα ινστιτούτα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πολύ καλού ακαδημαϊκού προφίλ. Το έγκυρο ένθετο των Τimes για την ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζει το Γκόλντσμιθς ως τον ανερχόμενο αστέρα στην έρευνα. Οι σχολές Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, καθώς και αυτές της Μουσικής και του Αrt & Design είναι από τις καλύτερες στη Βρετανία.

8. SCHOOL OF ΟRIENTAL AND ΑFRICAN STUDIES (SΟΑS)

www.soas.ac.uk

Η SΟΑS (1916) αποτελεί το κορυφαίο βρετανικό σχολείο στις αφρικανικές και ανατολικές σπουδές. Τι είναι αυτό; Πολύ απλά, ειδικότητες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (Ανθρωπολογία – Κοινωνιολογία, Αρχαιολογία, Οικονομικά, Ιστορία, Νομική, Μουσική, Πολιτικές Επιστήμες, Θρησκειολογία και Γεωγραφία) διδάσκονται προσαρμοσμένες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα πολιτικά συστήματα των ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Υπάρχουν επίσης 5 τμήματα Γλώσσας και Πολιτισμού της Αφρικής, της Ανατολικής Ασίας, της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, στο πλαίσιο των οποίων διδάσκονται 40 ξένες γλώσσες.

Αν και οι ειδικότητες της SΟΑS ηχούν ίσως εξεζητημένες στους Έλληνες φοιτητές, τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά γνωστικά πεδία έχουν υψηλά ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης τόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο βεβαίως και στις χώρες (του αναπτυσσόμενου συνήθως κόσμου) πάνω στις οποίες οι φοιτητές εστιάζουν την έρευνά τους.

9. LONDON ΒUSINESS SCHOOL

www.lbs.ac.uk ή www.london.edu

Είναι η προσανατολισμένη στις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, σχολή του πανεπιστημίου του Λονδίνου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα business schools του κόσμου. Συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση τόσο στη διδασκαλία όσο και την έρευνα.

Τα προσφερόμενα ΜΒΑ’s προικοδοτούν τους κατόχους τους πτυχίο με τεράστια απήχηση στην αγορά εργασίας. Πρόσφατη κατάταξη των Financial Τimes για τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων όλου του κόσμου βρίσκει το LΒS στην 9η θέση. Μια κορυφαία επιλογή.

10. SCHOOL OF SLAVONIC AND ΕAST ΕUROPEAN STUDIES (SSΕΕS)

www.ssees.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1915 αλλά από το 1999 αποτελεί τμήμα του UCL. Ο ραγδαίος ρυθμός και η ουσία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, και τα Βαλκάνια καθιστά υψηλής ζήτησης την εξειδικευμένη γνώση που προσφέρει η σχολή στους φοιτητές της.

11. ROYAL ΗOLLOWAY

www.rhul.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1886.Τα τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών Σπουδών, Γεωγραφίας, Μουσικής, καθώς και αυτά της Βιολογίας, Πληροφορικής, Γεωλογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ψυχολογίας θεωρούνται τα καλύτερά του.

 

H επαρχία των κολοσσών Cambridge-Oxford

Αυτά τα δύο πανεπιστήμια είναι γνωστά μέχρι την… άκρη του κόσμου. Μιλάμε φυσικά για τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Ποτέ δεν έχουν λείψει από τις λίστες των κορυφαίων ιδρυμάτων του πλανήτη. Εχουν ζωή σχεδόν δύο αιώνων και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να έχουν για πολλά πολλά ακόμη έτη ή και αιώνες! Έχουν σπουδαία φήμη, υψηλό επίπεδο σπουδών και κύρος στην αγορά εργασίας που δύσκολα μπορούν να καταρριφθούν. Δίπλα τους όμως στην αγγλική επαρχία, λειτουργεί πλήθος δημοσίων πανεπιστημίων με κύρος και απήχηση τα οποία επίσης βρίσκονται ψηλά στις σχετικές λίστες με τα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου.

12. UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

www.cam.ac.uk

O κορυφαίος βρετανικός πανεπιστημιακός κολοσσός που από την εποχή του Ιsaac Νewton έχει διατηρήσει μακρά παράδοση ακαδημαικής τελειότητας στον κλάδο των Μαθηματικών και της Αστρονομίας παραμένοντας και σήμερα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ευρωπαική ήπειρος στους τομείς αυτούς και όχι μόνο. Δεν υπάρχει ακαδημαικός κλάδος στο Κέϊμπριτζ που να υστερεί. Σκοπός του πανεπιστημίου είναι η προσέλκυση των καλύτερων φοιτητών απ’ όλα τα μέρη του κόσμου έτσι ώστε να βελτιώνει διαρκώς τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου. Ήδη είναι μια ανάσα κάτω από την ύψιστη κορυφή που λέγεται Χάρβαρντ. Τα 35 κολέγια του Κέιμπριτζ βρίσκονται στο site www.cam.ac.uk/cambuniv/colleges.html

Η πλήρης λίστα με τα προπτυχιακά στο www.cam.ac.uk/cambuniv/undergrad/ και τα μεταπτυχιακά στο www.admin.cam.ac.uk/offices/gradstud/app-grad.html.

13. UNIVERSITY OF ΟXFORD

www.ox.ac.uk

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου. Η πόλη της Οξφόρδης εμφανίζεται ιστορικά το 1167 και το πρώτο τμήμα του πανεπιστημίου ιδρύεται κάπου 40 χρόνια αργότερα. Το πτυχίο της Οξφόρδης έχει παγκόσμιο κύρος και ανοίγει ακόμη και τις πιο δύσκολες πόρτες στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Το πανεπιστήμιο διατηρεί αναλλοίωτη την κολεγιακή του δομή που ήταν κάποτε διαδεδομένη και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όλοι οι φοιτητές ανήκουν σε κάποιο από τα 40 κολέγια που συναπαρτίζουν το πανεπιστήμιο. Η πλήρης λίστα των κολεγίων απ’ όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε και τα ακαδημαϊκά πεδία, στα οποία κυρίως εστιάζουν, βρίσκεται στο www.ox.ac.uk/colleges

Η Οξφόρδη κατέχει, εναλλασσόμενη με το Cambridge, την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις του βρετανικού Τύπου.. Τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.admissions.ox.ac.uk/courses, ενώ τα μεταπτυχιακά στο www.admin.ox.ac.uk/gao/

14. ΥORK UNIVERSITY

www.york.ac.uk

Τo δεύτερο, μαζί με το Warwick, επαρχιακό πανεπιστήμιο που κερδίζει ραγδαία έδαφος στο βρετανικό ακαδημαϊκό τοπίο παρά τη σχετικά πρόσφατη ιστορία του (1962).

Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο πανεπιστήμια αποτελούν από κοινού το αντίπαλον δέος στα παραδοσιακά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, γεγονός που στον βρετανικό Τύπο έχει κωδικοποιηθεί στη λέξη Υorwick (Υork+Warwick) έναντι του Οxbridge (Οxford + Cambridge). Μπείτε στη σελίδα www.york.ac.uk/np/deptindex.htm όπου βρίσκονται τα 28 τμήματα του πανεπιστημίου και επιλέγοντας αναλόγως, πληροφορηθείτε για τις διαδικασίες αιτήσεων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.

15. ΤHE UNIVERSITY OF WARWICK

www.warwick.ac.uk

Μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 1964, αποτελεί ένα από τα πραγματικά κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, υπόδειγμα δυναμισμού, ποιότητας και πρωτοπορίας. Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Ιστορία διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ξεχωρίζουν οι κλάδοι της Μοριακής Βιολογίας, των Υπολογιστών, της Κατασκευαστικής Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.

Το Γουόρικ κατατάσσεται τέταρτο μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημιακών ερευνητικών ιδρυμάτων βάσει της κρατικής έκθεσης Αποτίμησης της Ποιότητας Έρευνας, ενώ 14 τμήματά του έχουν μέχρι σήμερα βαθμολογηθεί με άριστα από το Συμβούλιο Χρηματοδότησης Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Προπτυχιακά, στη διεύθυνση: www.warwick.ac.uk/undergrad. Μεταπτυχιακά: www.warwick.ac.uk/postgrad/

16. UNIVERSITY OF ΝOTTINGHAM

www.nottingham.ac.uk

Διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια μια θέση ανάμεσα στα πολύ καλά ιδρύματα της Βρετανίας. Αν και θεωρείται κυρίως ως προορισμός για μεταπτυχιακές σπουδές, τα προπτυχιακά του προγράμματα είναι επίσης πολύ καλής ποιότητας. Για πληροφορίες, αιτήσεις και προσπέκτους σχετικά με τις προπτυχιακές σπουδές επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.nottingham.ac.uk/undergraduate.phtml. Για μεταπτυχιακά το www.nottingham.ac.uk/postgraduate.phtml

17. UNIVERSITY OF ΒRISTOL

www.bristol.ac.uk

Η παραδοσιακή εναλλακτική πρόταση των Βρετανών της επαρχίας απέναντι στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ για προπτυχιακές σπουδές. Το κλίμα στο Βristol έχει περιγραφεί ως ακαδημαϊκά πολύ δυνατό. Το πανεπιστήμιο διατηρεί εξαιρετικά υψηλά στάνταρντ διδασκαλίας τόσο στις κλασικές όσο και στις θετικές επιστήμες και οι απόφοιτοί του αντιμετωπίζουν ελάχιστες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου στο www.bris.ac.uk/Faculties/deptsbyfac.html

18. UNIVERSITY OF ΜANCHESTER, ΙNSTITUTE OF SCIENCE AND ΤECHNOLOGY (UΜΙSΤ)

www.umist.ac.uk

Το UΜΙSΤ είναι προϊόν της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1824 με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε ειδικευμένους εργάτες. Είναι ένα από τα διασημότερα ακόμη και εκτός συνόρων πολυτεχνεία που παρέχει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς της Μηχανολογίας/Μηχανικής, της Φυσικής Επιστήμης και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η λίστα με τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκεται στο www.umist.ac.uk/ugrad και η αντίστοιχη των μεταπτυχιακών στο www.umist.ac.uk/pgrad

19. LANCASTER UNIVERSITY

www.lancs.ac.uk

Συγκαταλέγεται εδώ και μια πενταετία στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Ιστορία, Εφαρμοσμένες Κοινωνικές Επιστήμες, Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντολογία, Γεωγραφία και Αγγλική Φιλολογία είναι τα δυνατότερά του σημεία.

20. UNIVERSITY OF SUSSEX

www.sussex.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1961 και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα συνδυαστικά προγράμματα σπουδών. Προσφέρονται οι ακόλουθοι κλάδοι σπουδών: Πληροφορική, Μηχανολογική & Πληροφορική Τεχνολογία, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

21. UNIVERSITY OF DURHAM

www.durham.ac.uk

Ενα από τα πολύ αξιόπιστα πανεπιστήμια της Βρετανίας το οπoίο διατηρεί το παραδοσιακό κολεγιακό σύστημα οργάνωσης. Ιστορία, Νομική, Ανθρωπολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Χημεία, Γεωγραφία και Γεωλογία διακρίνονται για το άριστο επίπεδο σπουδών σύμφωνα με τις επίσημες αξιολογήσεις. Το Ντέραμ παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας. Προπτυχιακά στο www.dur.ac.uk/undergrad και μεταπτυχιακά στο www.dur.ac.uk/postgrad

22. UNIVERSITY OF READING

www.reading.ac.uk

Ιδρύθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1926 και έκτοτε έχει αναπτύξει ένα κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο χαρακτήρα με έμφαση στην έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Το 22% των φοιτητών του προέρχεται από 112 χώρες του κόσμου. Διαθέτει 5 σχολές Γεωργίας & Τροφίμων, Επικοινωνιακών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών, Αστικών & Περιφερειακών Σπουδών και Φυσικών Επιστημών.

23. UNIVERSITY OF ΜANCHESTER

www.man.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1851 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά συγκροτήματα της Βρετανίας που προτιμάται από τους Βρετανούς μαθητές περισσότερο από κάθε άλλο για προπτυχιακές σπουδές. Εξαιρετικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός (υπάρχουν 9.000 pcs στο campus), υψηλή και ισόρροπα κατανεμημένη ποιότητα σε κάθε τομέα σπουδών, η τρίτη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο και βεβαίως η ποδοσφαιρική ομάδα της Μanchester United, καθιστούν το πανεπιστήμιο και την πόλη πόλο έλξης για χιλιάδες φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Βρείτε όλα τα προπτυχιακά προγράμματα του Μάντσεστερ στο www.man.ac.uk/study/ugrad και τα μεταπτυχιακά στο www.man.ac.uk/study/pgrad

24. UNIVERSITY OF ΒIRMINGHAM

www.birmingham.ac.uk

Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1900 και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων στις θεωρητικές επιστήμες, τις Επιχειρήσεις, τη Μηχανολογία, τη Νομική, την Ιατρική και τις Κοινωνικές Επιστήμες διατηρώντας ιδιαίτερα ποιοτικά στάνταρντ στη διδασκαλία.

Από τους 20.000 φοιτητές του οι 3.000 προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Κοινωνιολογία, Καλές Τέχνες, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά αλλά και Γερμανική, Γαλλική Φιλολογία και Μηχανολογία είναι τα δυνατότερα προγράμματά του.

25. UNIVERSITY OF ΒATH

www.bath.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1966 και εκτείνεται σε μια καταπράσινη περιοχή 600 στρεμμάτων στην κορυφή ενός λόφου τρία χιλιόμετρα έξω από τη γεωργιανή πόλη του Βath. Το τμήμα της Μηχανικής Μηχανολογίας θεωρείται κορυφαίο, ενώ η Φαρμακευτική, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και οι σπουδές Δημόσιας Διοίκησης συμπληρώνουν τα ατού του πανεπιστημίου που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης.

26. UNIVERSITY OF LEICESTER

www.le.ac.uk

Από τα 11 τμήματά του τα 7 βαθμολογήθηκαν με άριστα από τη βρετανική Διεύθυνση Ελέγχου Διδακτικής Ποιότητας για το 2000. Επιπλέον, η Κρατική Έκθεση για την Ποιότητα της Έρευνας βαθμολόγησε ψηλά τα 28 από τα 40 προγράμματα σπουδών. Το κορυφαίο του τμήμα είναι αυτό των σπουδών στη Φυσική και την Αστρονομία, το οποίο συνεργάζεται στενά με τη ΝΑΣΑ. Για τον πλήρη κατάλογο με τα προπτυχιακά προγράμματα μπείτε στο www.le.ac.uk/admissions/ugprospectus03/ και επιλέξτε Degree Courses. Για τα μεταπτυχιακά μπείτε στο www.le.ac.uk/graduateoffice/pgprospectus/courses.html

27. UNIVERSITY OF ΕSSEX

www.essex.ac.uk

Το Εssex απέκτησε την πανεπιστημιακή του οντότητα το 1965 και κατέχει μόνιμη θέση στα πολύ καλά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο για τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας όσο και για τη διδασκαλία. Η ακαδημαϊκή ισχύς του είναι ισόρροπα κατανεμημένη στο σύνολο των σχολών του, αλλά ιδιαίτερα σε αυτές των Κοινωνικών Επιστημών και δη τα Οικονομικά. Το Κόλτσεστερ, η πόλη δηλαδή στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο δεν θα ενθουσιάσει. Ωστόσο σε κάθε βρετανική πόλη μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες ασχολίες.

28. CRANFIELD UNIVERSITY

www.cranfield.ac.uk

Το Κράνφιλντ απολαμβάνει διεθνούς φήμης για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ΜΒΑ και DΒΑ (Μάστερ και Διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αντίστοιχα). Επιπλέον ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την έρευνα της μηχανικής, των εφαρμοσμένων επιστημών, των ιατρικών και βιοϊατρικών επιστημών, της διοίκησης σε σχέση με τη βιομηχανία, το εμπόριο, την άμυνα, το περιβάλλον και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι κλάδοι της Μηχανικής Μηχανολογίας και Διοίκησης βαθμολογήθηκαν με άριστα από τη βρετανική κυβέρνηση. Προσφάτως οι κλάδοι της Γεωπονικής και της τεχνολογίας κατασκευών και υλικών έλαβαν επίσης θετικές αξιολογήσεις.

29. UNIVERSITY OF ΕXETER

www.ex.ac.uk

Το πανεπιστήμιο του Έξετερ, που έχει ιστορία 145 χρόνων αναγνωρίζεται κυρίως για τη σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου, τις Λογοτεχνικές σπουδές και τη Γεωγραφία. Αξιόλογοι είναι επίσης οι κλάδοι Οικονομικών, Ισλαμικών πολιτικών επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

30. ΤEESSIDE UNIVERSITY

www.tees.ac.uk

Το Τισάιντ είναι ένα νέο πανεπιστήμιο (1992) με καλή παράδοση δεσμών με τη βιομηχανία και το εμπόριο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακαδημαϊκά προγράμματα εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της αγοράς. Το management είναι η δημοφιλέστερη ειδικότητα.

31. UNIVERSITY OF LUTON

www.luton.ac.uk

Ένα μοντέρνο πανεπιστήμιο (1993) που υποδέχεται φοιτητές από 100 διαφορετικές χώρες. Πρόσφατη έρευνα των Τimes, κατέτασσε το Λούτον πολύ ψηλά στα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης αποφοίτων. Οι σπουδές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη Διαφήμιση και το Μάρκετινγκ παρουσιάζουν την υψηλότερη ζήτηση.

32. UNIVERSITY OF LINCOLN

www.lincoln.ac.uk

Από το έτος ίδρυσής (1861), το προφίλ του ιδρύματος έχει υποστεί πολλές αλλαγές έως ότου λάβει τη σημερινή πανεπιστημιακή του υπόσταση (1992). Διαθέτει αξιόλογα τμήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης, ενώ εστιάζει κυρίως στα πεδία του αρχιτεκτονικού σχεδίου, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και στις γλώσσες την εγκληματολογία, την κοινωνική ανθρωπολογία και τις πολιτικές επιστήμες.

 

33. UNIVERSITY OF SALFORD

www.salford.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1967 και αποτελείται από τις σχολές θεωρητικών επιστημών, ΜΜΕ & Κοινωνικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων & Ιnformatics, Υγείας, Μηχανολογίας και Περιβάλλοντος. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα τμήματα των επιστημών Υγείας συγκεντρώνουν τους περισσότερους φοιτητές.

34. UNIVERSITY OF CENTRAL ΕNGLAND IN ΒIRMINGHAM

www.uce.ac.uk

Πρώην πολυτεχνείο που έγινε πανεπιστήμιο το 1992. Αποτελείται από 9 σχολές, Καλών Τεχνών & Σχεδίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντολογίας, Πληροφορικής, Μηχανολογίας & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών και Μουσικής.

35. STAFFORDSHIRE UNIVERSITY

www.staffs.ac.uk

Τo πανεπιστήμιο του Στάφορντσερ είναι ένα ανερχόμενο ίδρυμα 8 σχολών μεταξύ των οποίων οι εξής: Καλών Τεχνών & Σχεδίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων (που είναι και η πλέον προτιμώμενη), Πληροφορικής, Μηχανολογίας/Μηχανικής, Εξελιγμένης Τεχνολογίας, Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών επιστημών.

36. SHEFFIELD ΗALLAM UNIVERSITY

www.shu.ac.uk

Οι περισσότερες λίστες του βρετανικού τύπου κατατάσσουν το Sheffield Ηallam στα 10 πρώτα από τα νέα βρετανικά πανεπιστήμια, τα πρώην πολυτέκνικς δηλαδή που απέκτησαν πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Σε αντίθεση με το Sheffield University, το Xάλαμ εστιάζει στη επαγγελματική εκπαίδευση με στόχο να εξασφαλίσει άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του.

37. ΒATH SPA UNIVERSITY COLLEGE

www.bathspa.ac.uk

Με παράδοση 100 χρόνων, το πανεπιστήμιο απέκτησε τη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του ’80. Όλες οι σχολές προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα με τον τομέα των business να είναι ο πλέον ζητούμενος.

38. ΑNGLIA ΡOLYTECHNIC UNIVERSITY (ΑΡU)

www.apu.ac.uk

Το ΑΡU έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό πανεπιστήμιο που συνεργάζεται στενά με τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Οι Κοινωνικές Επιστήμες, η Νοσηλευτική και η Φυσιολογία είναι οι κύριοι τομείς που εστιάζει το ενδιαφέρον του.

39. ΒRADFORD UNIVERSITY

www.bradford.ac.uk

Το πανεπιστήμιο δίνει έμφαση στις θετικές επιστήμες και ειδικότερα στη Φαρμακευτική, Οπτομετρική, Βιοϊατρική και ιδιαίτερα στη Μηχανολογία (χημική, πολιτική, ηλεκτρονική /ηλεκτρολογική & μηχανική /κατασκευαστική) στην οποία βάσει προσφάτων αξιολογήσεων κατέχει πολύ καλή θέση. Είναι ιδιαίτερα φιλικό στο admission των ενήλικων φοιτητών.

40. LIVERPOOL JOHN ΜOORES UNIVERSITY

www.livjm.ac.uk

Αν και έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1823), είναι ένα μοντέρνο ίδρυμα που έχει αναπτύξει σχετικά καλό όνομα για τα προγράμματα Φαρμακευτικής, Xημείας και τις Αmerican studies. Στη γενική μηχανολογία και τις αθλητικές επιστήμες, βαθμολογήθηκε με άριστα για την ποιότητα της Έρευνας.

41. UNIVERSITY OF ΕAST ΑNGLIA

www.uea.ac.uk

Το campus βρίσκεται σε μία όμορφη και ήρεμη τοποθεσία 15 χιλιόμετρα από το Νόριτς, γεγονός που ευνοεί τις σπουδές Δημιουργικής Γραφής, για τις οποίες το πανεπιστήμιο είναι περισσότερο γνωστό. Οι αναπτυξιακές και οι περιβαλλοντικές σπουδές, καθώς και η Ιστορία της Τέχνης και οι λεγόμενες Αmerican Studies είναι τα υπόλοιπα δυνατά σημεία του κουλτουριάρικου αυτού πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1963.

42. ΑSTON UNIVERSITY

www.aston.ac.uk

Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται εκτενώς με την αγορά δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να εργαστούν για ένα χρόνο στη βιομηχανία ή στο εμπόριο ως τμήμα των σπουδών τους. Αν και τα πιο δυνατά του σημεία είναι τα τεχνολογικά προγράμματα, τόσο η Διοίκηση Επιχειρήσεων όσο και οι Φιλολογίες έχουν καλό όνομα.

43. WOLVERHAMPTON UNIVERSITY

www.wolverhampton.ac.uk

Το μεγαλύτερό του τμήμα είναι αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Απέκτησε την πανεπιστημιακή του οντότητα το 1992 και διαθέτει 11 σχολές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, Υπολογιστών & Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Μηχανολογίας & Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης και Υγείας.

44. ΜANCHESTER ΜETROPOLITAN UNIVERSITY

www.mmu.ac.uk

Απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1992 και προτιμάται κυρίως για τα τμήματα Αρχιτεκτονικής, Μηχανολογίας, Νομικής, Βιβλιοθηκονομίας, Βιομηχανίας Τροφίμων και Μεταλλουργίας,. Ένα πανεπιστήμιο με μεγάλο αριθμό φοιτητών και 400 προσφερόμενα προγράμματα σε 70 ακαδημαϊκούς τομείς.

45. UNIVERSITY OF LEEDS

www.leeds.ac.uk

Τα προγράμματα σπουδών στη Μηχανολογία (μία από τις μεγαλύτερες σχολές στη Βρετανία.), τους Υπολογιστές, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Λογιστική, τα Οικονομικά και τη Νομική είναι τα πλέον ζητούμενα, ενώ αυξανόμενη απήχηση έχουν οι σπουδές στη στις Διεθνείς Σχέσεις, τα Μedia και την Περιβαλλοντική Ανάπτυξη. Από τους 24.000 σπουδαστές, οι 4.500 παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα.. Τo Leeds θεωρείται η πόλη με την εντονότερη φοιτητική ζωή στην Αγγλία.

46. UNIVERSITY OF ΚEELE

www.keele.ac.uk

Λειτουργεί ως πανεπιστήμιο από το 1962 και αποτελεί ένα πρωτοποριακό ίδρυμα υπό την έννοια ότι προσπάθησε και εν μέρει πέτυχε να σπάσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αrts και Sciences. Έτσι οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 40 βασικών επιστημονικών πεδίων και να συμπληρώσουν τη βασική τους κατεύθυνση με κάποιες από τις 400 συνολικά διατιθέμενες επιλογές. Οι τομείς Μηχανολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας, καθώς και η νέα Ιατρική Σχολή που από κοινού με το πανεπιστήμιο του Μanchester λειτούργησε φέτος στο Κιλ, είναι οι πλέον δυνατοί. Ένας στους τρεις φοιτητές παρακολουθεί μεταπτυχιακά.

47. ΤHE UNIVERSITY OF WEST ΕNGLAND, ΒRISTOL

www.uwe.ac.uk

Αναγνωρίστηκε ως πανεπιστήμιο το 1992. Στην πρόσφατη αξιολόγηση ποιοτικής διδασκαλίας, το πανεπιστήμιο έλαβε υψηλή βαθμολογία σε αρκετούς κλάδους σπουδών. Βusiness, Μanagement, Πληροφορική, Νομική και Αγγλική Φιλολογία είναι τα πιο δυνατά του τμήματα.

48. ΝOTTINGHAM ΤRENT UNIVERSITY

www.ntu.ac.uk

Ένα από τα πολυπληθέστερα, νέα πανεπιστήμια (1992) . Τα πιο γνωστά του τμήματα είναι αυτά των Δημιουργικών Τεχνών (Creative Arts), η Νομική Σχολή και τα προγράμματα Ενδυματικού Σχεδίου. Επίσης το πανεπιστήμιο έχει μία καλή σχολή Δημοσιογραφίας που αξιοποιεί τα παλιά στούντιο του ΒΒC.

49. LEEDS ΜETROPOLITAN UNIVERSITY

www.lmu.ac.uk

Η έμφαση δίδεται στα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς τα περισσότερα τμήματα επικεντρώνονται σε εξειδικεύσεις που δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία ως εργαζόμενοι. Ωστόσο το LΜU, θεωρείται επίσης δυνατό στα προγράμματα Θεατρικών Σπουδών, Κινηματογραφικών Εφέ, Τουριστικών Σπουδών, Αθλητικού Μanagement καθώς και στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας.

50. UNIVERSITY OF ΚENT AT CANTERBURY

www.kent.ac.uk

Το πανεπιστήμιο είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρισμένο για την ακαδημαϊκή αρτιότητα στη διδασκαλία και την έρευνα, κυρίως στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Σε αυτό τον τομέα επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον των περίπου 2.500 ξένων φοιτητών που αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού. Το Κάντερμπερι αποτελεί μία έξοχη βρετανική επαρχία ιδανική για μελέτη και έρευνα.

51. COVENTRY UNIVERSITY

www.coventry.ac.uk

Η πορεία του πανεπιστημίου ξεκινά με την ίδρυση του Coventry School of Design. Τo σημερινό ίδρυμα προέκυψε το 1970 από συγχώνευση κολεγίων. Πολιτικές επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις είναι ο καλύτερος τομέας σπουδών του μαζί βεβαίως με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει η Σχολή Ντιζάιν. Τα περισσότερα προγράμματά του είναι προσανατολισμένα στην επαγγελματική εκπαίδευση.

52. SOUTHAMPTON UNIVERSITY

www.soton.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1952 και οι τομείς που ξεχωρίζουν είναι αυτοί της Νομικής, της Ηλεκτρικής Μηχανολογίας και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η Σχολή Καλών Τεχνών διατηρεί παράρτημα και στη Βαρκελώνη για όσους σπουδάζουν Σχέδιο και Μόδα. Οικονομικά και Ναυτικό Δίκαιο έχουν επίσης καλό όνομα.

53. UNIVERSITY OF ΒRIGHTON

www.brighton.ac.uk

Πανεπιστήμιο (από το 1992) που δίνει έμφαση στα προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Φαρμακολογία και τη Φαρμακευτική και σημειώνει τις καλύτερές του επιδόσεις στην Ιστορία της Τέχνης και το Σχέδιο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ικανοποιητικά ποσοστά απορρόφησης των φοιτητών του στην αγορά εργασίας.

54. SHEFFIELD UNIVERSITY

www.shef.ac.uk

Αρχιτεκτονική, Αγγλική Λογοτεχνία, οι σπουδές στα πεδία των Μηχανολόγων Μηχανικών, και η Κοινωνιολογία είναι τα καλύτερα τμήματα ενός στο σύνολό του σοβαρού πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1879.

Ιδιαίτερα η Σχολή Μηχανολογίας του Sheffield είναι μια από τις πιο σεβαστές της χώρας.

Το 60% των τμημάτων βαθμολογήθηκαν με άριστα για τα ερευνητικά τους προγράμματα ενώ αρίστευσαν και οι 21 από τους 35 επιστημονικούς τομείς στην αξιολόγηση της ποιότητας διδασκαλίας.

55. SUNDERLAND UNIVERSITY

www.sunderland.ac.uk

Πρώην πολυτέκνικ που εστιάζει κυρίως στις σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων και στις Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το design στα κεραμικά και γυάλινα υλικά είναι ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα στις σχολές αυτές. Έλαβε τις υψηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις των σπουδών Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας, Φυσιολογίας και Βιολογικών Επιστημών.

56. UNIVERSITY OF CENTRAL LANCASHIRE

www.uclan.ac.uk

Το πανεπιστήμιο του Σέντραλ Λάνκασερ έχει παράδοση 170 χρόνων και παρέχει ακαδημαϊκή διδασκαλία σε ένα φροντισμένο και φιλόξενο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα καλύτερά του προγράμματα είναι αυτά της Δημοσιογραφίας, των Αmerican Studies και της Φιλολογικής Σχολής.

57. SURREY UNIVERSITY

www.surrey.ac.uk

Στα 36 χρόνια της λειτουργίας του, το πανεπιστήμιο του Surrey διαγράφει διαρκώς ανοδική πορεία. Τα τμήματα Μηχανολογίας και οι τεχνολογικής κατεύθυνσης σπουδές είναι οι πλέον ζητούμενες. Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν από το εξαιρετικά εύχρηστο site του δυναμικού πανεπιστημίου να αντλήσουν πληροφορίες για προπτυχιακές σπουδές στο link www.surrey.ac.uk/undergraduate και για μεταπτυχιακές στο www.surrey.ac.uk/postgraduate.

58. DE ΜONTFORT UNIVERSITY

www.dmu.ac.uk

Οι Πολιτικές Επιστήμες χαρακτηρίζονται από πολύ καλό επίπεδο σπουδών, ενώ το πανεπιστήμιο είναι επίσης δυνατό στη Νομική. Τα τμήματα του είναι χωρισμένα στο Λέστερ, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολυπολιτισμική πόλη και στο Μπρέντφορντ, όπου η ζωή των φοιτητών περιορίζεται κυρίως στις δραστηριότητες του campus.

59. UNIVERSITY OF ΗERTFORDSHIRE

www.herts.ac.uk

Αεροναυπηγική Μηχανική και Πληροφορική, Φαρμακολογία και Φαρμακευτική είναι τα κατ’ εξοχήν δυνατά σημεία αυτού του πρώην πολυτέκνικ που έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη βρετανική βιομηχανία γεγονός που ευνοεί την επαγγελματική απορρόφηση των φοιτητών του.

60. UNIVERSITY OF ΝORTHUMBRIA AT ΝEWCASTLE

www.unn.ac.uk

Διαθέτει 7 σχολές (Τεχνών & Σχεδίου, Επιστήμης & Τεχνολογίας, Υγείας, Κοινωνικής Εργασίας & Εκπαίδευσης, Μηχανολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Κοινωνικών Επιστημών). Η εκπαίδευση στο design ρούχων θεωρείται το δυνατό του σημείο. Ωστόσο και οι σπουδές στις επιστήμες Υγείας καθώς και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και η Νομική έχουν καλό όνομα.

61. UNIVERSITY OF ΗULL

www.hull.ac.uk

Ιστορία, Χημεία, είναι οι κορυφαίοι τομείς ενός πανεπιστημίου που παρουσιάζει ισορροπία ποιότητας τόσο στις κλασικές όσο και στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Η εύκολη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, η φιλική του ατμόσφαιρα, οι τοπικές ανέσεις (καταστήματα, τράπεζες, εστιατόρια, εκκλησίες) και η κοντινή εξοχή του Εast Reading στο Γιόρκσερ προστίθεται στα συν του πανεπιστημίου.

62. UNIVERSITY OF ΗUDDERSFIELD

www.hud.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1841 και διακρίνεται για τα προγράμματα σπουδών στη Μηχανολογία, τα Μedia και τη Μουσική. Το 70% των αποφοίτων αποκαθίσταται επαγγελματικά σε διάστημα ενός εξαμήνου από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

63. ΟXFORD ΒROOKES UNIVERSITY

www.brookes.ac.uk

Το Όξφορντ Μπρουκς διακρίνεται για τα πρωτότυπα προγράμματα σπουδών που προσφέρει. Για παράδειγμα ένα φοιτητής που σπουδάζει Τουριστικές Επιχειρήσεις μπορεί να συνδυάσει το πτυχίο του με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Οι απόφοιτοί του έχουν αρκετά καλά ποσοστά απορρόφησης. Απέκτησε πανεπιστημιακή υπόσταση το 1992.

64. ΒOURNEMOUTH UNIVERSITY

www.bournemouth.ac.uk

Απέκτησε την πανεπιστημιακή του υπόσταση το 1992 και το καλύτερό του τμήμα θεωρείται αυτό του Αrt & Design.

65. UNIVERSITY OF GLOUCESTERSHIRE

www.chelt.ac.uk

Eίναι το νεότερο πανεπιστήμιο της Βρετανίας με έτος ίδρυσης το 2001. Προέκυψε από τη συγχώνευση δύο κολεγίων ανώτερης εκπαίδευσης. Προσφέρει προγράμματα σπουδών σε μία σειρά γνωστικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων Σχέδιο, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

66. LOUGHBOROUGH UNIVERSITY

www.lboro.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1966 και ενδείκνυται κυρίως για σπουδές Πολιτικής Μηχανολογίας, Περιβαλλοντολογίας, Εργονομίας, Βιβλιοθηκονομίας.

67. UNIVERSITY OF ΡORTSMOUTH

www.port.ac.uk

Εφηρμοσμένα Μαθηματικά, Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πολιτικές Επιστήμες / Διεθνείς Σχέσεις, και οι μηχανολογικές σχολές αποτελούν τα πλέον διακεκριμένα τμήματα του πανεπιστημίου που συμπληρώνει φέτος 137 χρόνια ζωής.

68. UNIVERSITY OF ΡLYMOUTH

www.plym.ac.uk

Περιβαλλοντολογικές Σπουδές, Ψυχολογία, Ιστορία Τέχνης και Αρχιτεκτονικής είναι οι υψηλότερα αξιολογηθέντες τομείς του πανεπιστημίου που αριθμεί 20.000 φοιτητές.

69. UNIVERSITY OF DERBY

www.derby.ac.uk

Σχολές Νομικής, Πληροφορικής και Επιστημών Υγείας και Design and Technology είναι αυτές που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν περισσότερο τους Έλληνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα προσφέρονται και part-time για τους εργαζόμενους.

70. ΝEWCASTLE UNIVERSITY

www.ncl.ac.uk

Αν και απομονωμένο στο βορρά της Αγγλίας, το συγκεκριμένο ίδρυμα συγκεντρώνει φοιτητές από 100 χώρες του κόσμου. Μαγνήτης είναι κυρίως οι Σχολές Ιατρικής και Φυσικών Επιστημών.

 

Περιζήτητα τα ιδρύματα σε Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία

Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία φέτος έχουν την τιμητική τους. Οι αιτήσεις, που δέχτηκαν για καινούργιους φοιτητές αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω της αύξησης των διδάκτρων σε αυτά της Βρετανίας. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στα πρώτα 20 των κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες.

ΣΚΟΤΙΑ

82. THE UNIVERSITY OF EDINBURGH

www.ed.ac.uk

Καταφέρνει να συνδυάζει άριστα κλασικά πεδία σπουδών όπως η Νομική και η Ιστορία με νέα αντικείμενα όπως η πληροφορική και η στατιστική αλλά και η ιατρική και η Βιοτεχνολογία. Σίγουρα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ όμορφη πόλη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους φοιτητές. Όσο για τα δίδακτρα κυμαίνονται κοντά στις 13.000 στερλίνες.

83. THE UNIVERSITY OF GLASGOW

www. Glasgow.ac.uk

Το ίδρυμα αυτό είναι από τα παλιότερα (1451) με καλό όνομα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν και οι θετικές σχολές είναι πολυπληθείς οι κλασικές σπουδές αποτελούν δυνατό σημείο.

84. THE UNIVERSITY OG ST ANDREWS

www.st-andrews.ac.uk

Είναι το γηραιότερο πανεπιστήμιο της Σκοτίας (1411) και διατηρεί εδώ και 6 αιώνες την ακαδημαϊκή του αρτιότητα. Από τα 19 τμήματά του τα 9 βαθμολογήθηκαν με άριστα και τα 8 ως εξαιρετικά ικανοποιητικά. Χωρίς να υστερεί στις θετικές επιστήμες, οι κλασικές έχουν διεθνή φήμη.

85. UNIVERSITY OF ABERDEEN

www.abdn.ac.uk

Ενα επίσης απο τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας στο οποίο ιδιαίτερα καλή σ’ φήμης απολαμβάνουν οι τομείς της φαρμακολογίας , της Βιοϊατρικής, της κοινωνιολογίας, της νομικής και της ιστορίας.

86. UNIVERSITY OF DUNDEE

www.dundee.ac.uk

Ιατρική, μοριακή Βιολογία, βιοχημεία και ψυχολογία είναι μερικά από τα καλύτερα προγράμματα. Η ιατρική έρευνα στους τομείς του καρκίνου και του διαβήτη είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.

87. STRATHCLEDE UNIVERSITY

www.strath.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1964. Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερων της Ευρώπης , ενώ οι οικονομικές σπουδές που παρέχει θεωρούνται από τις καλύτερες στη Βρετανία .

88. HERIOT-WATT UNIVERSITY

www.hw.ac.uk

Η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821 όταν ιδρύθηκε με το όνομα του Heriot και του watt του εφευρέτη της ατμοηλεκτρικής. Οι τομείς Εφηρμοσμένων μαθηματικών, Ορυκτού πλούτου και στατιστικής είναι οι καλύτεροί του.

89. THE UNIVERSITY OF PAISLEY

www.paisley.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Το ένα τέταρτο των φοιτητών επιλέγουν σπουδές στη διοίκηση των επιχειρήσεων .

90. THE UNIVERSITY OF STIRLING

www.striling.ac.uk

Κοινωνικές επιστήμες, περιβαλλοντικές σπουδές και μια καλή business school αποτελούν τα δυνατά του σημεία.

91. GLASGOW CALEDONIAN UNIVERSITY

www.gcal.ac.uk

92. NAPIER UNIVERSITY

www.napier.ac.uk

Τα προσφερόμενα μαθήματα στους τομείς του business και management είναι πρωτοποριακά και ανανεώνονται συνεχώς.

93. ROBERT GORDON UNIVERSITY

www.rgu.ac.uk

Έχει καλό όνομα στα τμήματα σχεδίου και τεχνών, αρχιτεκτονικής και διοίκησης επιχειρήσεων.
ΟΥΑΛΙΑ

94. BANGOR UNIVERSITY

www.bangor.ac.uk

Χημεία, Ωκεανολογία (η μεγαλύτερη του είδους) Δασοκομία, και Δασολογία αποτελούν τα δημοφιλέστερα προγράμματα

95. THE UNIVERSITY OF CARDIFF

www.cardiff.ac.uk

Από τα πιο αξιόλογα βρετανικά πανεπιστήμια βάσει κυβερνητικών αξιολογήσεων. Τα δυναμικότερα τμήματα είναι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Δημοσιογραφίας και Νομικής.

96. SWANSEA UNIVERSITY

www.swan.ac.uk

Μπορεί να περηφανεύεται τόσο για τις σχολές ξένων γλωσσών όσο και για τη Νομική του με συνδυαστικές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

97. THE UNIVERSITY OF WALES ABERYSTWYTH

www.aber.ac.uk

Βιολογία, Βιβλιοθηκονομία και Διαχείριση Ηλεκτρονικών Δεδομένων, αλλά και οι γεωλογικές επιστήμες είναι το φόρτε του

98.UNIVERSITY OF WALES, LAMPETER

wwwlamp.ac.uk

Τα προγράμματα αφορούν τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών.
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

99. QUEEN΄S UNIVERSITY OF BALFAST

Www.gub.ac.uk

Τα σημαντικότερα προγράμματά του εντοπίζονται στους κλάδους της Ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και της Ψυχολογίας.

100. UNIVERSITY OF ULSTER

www.ulest.ac.uk

Θεωρητικές Επιστήμες και Σχέδιο είναι οι πλέον προτιμώμενες σχολές του μεγαλύτερου σε μέγεθος πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας.

 

Εναλλακτικές επιλογές με πιο προσιτά δίδακτρα

Πανεπιστήμια όπως το City, to Μiddlesex, το Brunel, το Kingston, είναι πιο προσιτά από άποψη διδάκτρων στις ελληνικές οικογένειες και μπορούν να δώσουν ισχυρά ΜΒΑ Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάνατζμεντ αλλά και Μηχανολογίας.. Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά του «κεντρικού» Λονδίνου τόσο στη φήμη οσο και στο περιεχόμενο των σπουδών τους.

CITY UNIVERSITY

www.city.ac.uk

Επωφελούμενο της τοποθεσίας του στο κεντρικό Λονδίνο, συνδέει άμεσα την αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας με τα ακαδημαϊκά του προγράμματα, γεγονός ωφέλιμο για τις εμπειρίες των φοιτητών. Οι βασικοί τομείς σπουδών εντοπίζονται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μηχανολογία, Ιnformatics, Νομική, Μαθηματικά & Στατιστική καθώς και στις σπουδές Επικοινωνίας.

Όλοι οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στη νέα τεχνολογία και σε δωρεάν μαθήματα γλωσσών. Από το σύνολο των 8.300 φοιτητών του, οι 3.500 παρακολουθούν μεταπτυχιακά, ενώ ο ένας στους έξι δεν είναι Βρετανός. Το City είναι από τις καλύτερες επιλογές για ΜΒΑ, Νομική και Δημοσιογραφία. Ιδρύθηκε το 1894.

ΒRUNEL UNIVERSITY

www.brunel.ac.uk

Από το 1966 που έλαβε τη σημερινή του μορφή, έως σήμερα, το Μπρουνέλ αναπτύσσει σταθερά το μέγεθός του και βελτιώνει το όνομά του. Επιλέγεται συνήθως για τους κλάδους της Διοίκησης Επιχειρήσεων, των Οικονομικών, της Μηχανολογίας, των Γεωλογικών Σπουδών και του Βιομηχανικού Σχεδίου. Φοιτούν 13.000 σπουδαστές.

ΜIDDLESEX UNIVERSITY

www.mdx.ac.uk

Τo Mιντλσεξ -και αυτό πρώην πολυτέκνικ- είναι ένα από πολυπληθέστερα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Οι δυνατότεροί του τομείς εντοπίζονται στις σπουδές business και management αλλά και στην Ιστορία Τέχνης. Είναι ένα πανεπιστήμιο ιδιαίτερα φιλικό σε ενήλικες που θέλουν να ξεκινήσουν σπουδές ή να επιστρέψουν στα θρανία και η δομή των προγραμμάτων του επιτρέπει την επιλογή αντικειμένων που ανταποκρίνονται στην επαγγελματική προϋπηρεσία των φοιτητών του.

ΚINGSTON UNIVERSITY

www.kingston.ac.uk

Αναγνωρίσθηκε ως πανεπιστήμιο το 1992. Ως κολέγιο όμως λειτουργεί από το 1899. Αποτελείται από τις σχολές Επιχειρήσεων, Θετικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών & Επιστημών Υγείας. Εχει φιλικό admission και καλά ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας. Το επίπεδο διδασκαλίας έχει αποτιμηθεί πολύ θετικά έως ενθουσιωδώς τόσο από βρετανικές εφημερίδες όσο και από τις επίσημες βρετανικές αξιολογήσεις.

LONDON METROPOLITAN UNIVERSITY

www.londonmet.ac.uk

Το πανεπιστήμιο προέκυψε από τη συγχώνευση του Guildhall με το University of North London. Δημιουργήθηκε έτσι το δεύτερο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο του Λονδίνου με 30.000 φοιτητές. Το Γκίλντχολ επιλεγόταν κυρίως για τις σχολές των θεωρητικών επιστημών, για επιχειρηματικές και εμπορικές σπουδές αλλά και για τη Νομική του. Πολλά προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των φοιτητών και παρέχονται συνδυαστικά αντικείμενα σπουδών. Το ευέλικτο σύστημα λειτουργίας του πανεπιστημίου επιτρέπει στους φοιτητές να προσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους

UNIVERSITY OF WESTMINSTER

www.wmin.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1838 και εδώ και δέκα χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε πανεπιστήμιο παρουσιάζοντας τα δυνατότερά του σημεία στις φιλολογικές σπουδές (διδάσκονται περίπου 28 γλώσσες), στα Μedia και τις Διεθνείς Σχέσεις, χωρίς ωστόσο να υστερεί και στους τομείς της μηχανολογίας και των θετικών επιστημών.

UNIVERSITY OF GREENWICH

www.gre.ac.uk

Άλλο ένα πρώην πολυτέκνικ που όμως αξιολογείται ψηλά στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδίου καθώς και στο management κατασκευών. Επιπλέον, στεγάζει το Ίδρυμα Φυσικών Πόρων το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο κέντρο για την έρευνα στην αγροκαλλιέργεια και την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

……………………………………………………………………………..

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤH ΓΑΛΛΙΑ

Τα κάστρα γνώσης στην Πόλη του Φωτός

Η Γαλλία είναι η τέταρτη χώρα υποδοχής φοιτητών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Λειτουργούν στη Γαλλία δύο τύπου Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κατά πρώτον, τα κλασικά «ΑΕΙ» και, κατά δεύτερον, τα «Grandes Ecoles», τα οποία όμως έχουν πιο αυστηρά κριτήρια πρόσβασης και μεγάλο κύρος. Υπολογίζονται σε πάνω από 2.000 οι έλληνες που σπουδάζουν στη Γαλλία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.

1oς κύκλος: Διαρκεί τρία χρόνια και χορηγεί το Δίπλωμα Licence.

Τα κάστρα γνώσης στην Πόλη του Φωτός

2ος κύκλος: Ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μaster 1, που αντιστοιχεί στο πτυχίο και Μaster 2). Οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίο) μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.

3ος κύκλος: Η διδακτορική διατριβή (Doctorat) διαρκεί 3 έτη.

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες σε ποικίλους τομείς (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτονική, Μηχανική κ.λπ.) και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως πενταετή.

 

Προπτυχιακές σπουδές
Τα πανεπιστήμια κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου «Baccalaureat». Κατά συνέπεια, οι Έλληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalaureat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.

Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη.

 

Μεταπτυχιακές σπουδές
Οι αιτήσεις γίνονται κατευθείαν στα πανεπιστήμια.

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής είναι οι εξής:

1. Πτυχίο ΑΕΙ με αναλυτική βαθμολογία.

2. Επάρκεια στη γνώση της γαλλικής γλώσσας. Συνήθως ζητείται γνώση των Γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς ή DALF ή TCF.

3. Προσωπική επιστολή, όπου πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά: γιατί ο υποψήφιος επέλεξε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, πώς πιστεύει ότι θα τον ωφελήσει, προπτυχιακές εργασίες, διπλωματική εργασία, αναλυτική αναφορά στην πρακτική άσκηση, βιογραφικό σημείωμα.

Δίδακτρα
Στη Γαλλία, το κόστος εγγραφής στα πανεπιστήμια (από 180 ευρώ έως 600 ευρώ) είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, εφόσον το κράτος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πραγματικού κόστους των σπουδών (από 6.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ ετησίως ανά φοιτητή). Το κόστος εγγραφής στα ιδιωτικά ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.

Κόστος ζωής: Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 900 ευρώ για Γρενόμπλ, Λιλ, Μπορντό και άλλες επαρχιακές πόλεις. Οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν, όπως και οι Γάλλοι φοιτητές, να επωφελούνται από τα επιδόματα στέγης.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653. E-mail: athenes@campusfrance.org.

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2 Α. Τ.Θ. 18103. Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-821231. E-mail: thessalonique@campusfrance.org.

Ιστοσελίδα στα Ελληνικά με on-line κατάλογο των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, των υποτροφιών και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία: www.grece.campusfrance.org

ΡARIS Ι ΡANTHEON – SORBONNE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ, ΠΑΡΙΣΙ Ι – ΠΑΝΘΕΟΝ.

www.unit-paris1.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ευρωπαϊκές Σπουδές, Διεθνείς Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παρέχει υψηλότατου επιπέδου σπουδές κυρίως στους τομείς Δικαίου, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

PARIS ΙΙΙ – SORBONNE ΝOUVELLE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙ ΙΙΙ.

www.univ-paris3.fr

? Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γλωσσολογία, Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική Λογοτεχνία, η Γαλλική ως ξένη γλώσσα. Σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας αλλά και άλλων τεσσάρων γλωσσών σε υψηλό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Διδακτική.

PARIS ΙV – PARIS SORBONNE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙ ΙV

www.paris4.sorbonne.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γαλλική Φιλολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία. Προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε ένα ευρύτατο φάσμα αντικειμένων, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, την Αιγυπτιολογία, μέχρι τη Γλωσσολογία, την Κοινωνιολογία, τη Φιλοσοφία και τη μελέτη των περισσότερων σύγχρονων γλωσσών και πολιτισμών.

UNIVERSITE NANTERRE PARIS X

www.u-paris10.fr

Πρόκειται για το κατεξοχήν Οικονομικό Πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, που δίνει στην αγορά δυνατά πτυχία και ισχυρούς μεταπτυχιακούς τίτλους γύρω από χρηματοοικονομικές σπουδές και μάνατζμεντ.

UNIVERSITE DENIS DIDEROT PARIS VII

www.sigu7.jussieu.fr

Κυψέλη σύγχρονων σπουδών γύρω από τις επιστήμες υγείας. Ιατρική, Βιολογία, Χημεία, Ψυχολογία και Ψυχιατρική βρίσκουν εδώ το κέντρο της έρευνας και της επιστημονικής αναζήτησης.

UNIVERSITE PARIS DAUPHINE PARIS IX

www.dauphine.fr

Στην κορυφαία θέση των γνωστικών αντικειμένων βρίσκεται η Πληροφορική. Η ανάπτυξη των σπουδών γύρω από τις νέες τεχνολογίες είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια, γι αυτό το συγκεκριμένο ίδρυμα δέχεται συνεχώς δημόσιους επαίνους και έπαθλα από τις επιτροπές αξιολογήσεων.

ECOLE NORMALE SUPERIEURE – PARIS (1794)

www.ens.fr

Κατόπιν ειδικών εξετάσεων ένας αριθμός ξένων σπουδαστών γίνεται αποδεκτός σ’ αυτό το δημοφιλές πανεπιστήμιο της Γαλλίας που έχει να επιδείξει πολλούς διάσημους αποφοίτους. Για τους ξένους φοιτητές προβλέπονται πέντε κατατακτήριες εξετάσεις για το πρώτο έτος σπουδών. Επίσης υπάρχουν δύο κατατακτήριες εξετάσεις για το δεύτερο και το τρίτο έτος σπουδών στα πεδία των Φυσικών Επιστημών (για τέσσερις θέσεις) και μία εξέταση για το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα ΕΝS-Εurορe (15 θέσεις) που απευθύνεται σε φοιτητές μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής, βιολογίας, γεωλογικών σπουδών κ.λπ.

ECOLE ΡOLYTECHNIQUE (1794)

www.polytechnique.fr

Ιδρύθηκε για να καταρτίζει στρατιωτικούς μηχανικούς. Αν και ακόμη λειτουργεί υπό την εποπτεία του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, ο ρόλος της σχολής έχει αλλάξει.

Σήμερα πλέον οι απόφοιτοι γίνονται ερευνητές, υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, μηχανικοί με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ειδίκευσης, καθώς και διευθυντικά στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η εισαγωγή στην Εcole Ρolytechnique, γίνεται με εξαιρετικά αυστηρές εξετάσεις.

UNIVERSITE RENE DESCARTES PARIS V

www.univ-paris5.fr

Φημίζεται για το υψηλό επίπεδο σύγχρονων νομικών σπουδών ιδιαίτερα γύρω από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και την αρτιότητα του ερευνητικού του προγράμματος στη Βιοϊατρική.

ΕCOLE ΝATIONALE SUPERIEURE DES ΒEAUX-ARTS ΡARIS (ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΠΑΡΙΣΙ)

www.ensba.fr

Εκτός από την αίτηση και τις εξετάσεις, η διαδικασία εισαγωγής προϋποθέτει την υποβολή ντοσιέ με 20 πρωτότυπες εικαστικές εργασίες.

Διάρκεια σπουδών: 5 έτη. Πτυχίο: Diplome National Superieur d’ expression plastique. e-mail για αιτήσεις αλλοδαπών: mathilde.ferrer@ensba.fr

 

 

ECOLE ΝATIONALE SUPERIEURE DES ARTS DECORATIFS – ΡARIS (ΕΝSΑD) – ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΠΑΡΙΣΙ (1767)

www.ensad.fr

e-mail για αιτήσεις: admissiοn@.ensad.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διακοσμητικό σχέδιο. Ενδυματολογικό σχέδιο, εικόνα και επικοινωνίες, multimedia, γραφικά, σκηνογραφία, βιομηχανικό σχέδιο, διαφημιστική αφίσα. Διάρκεια σπουδών: 4 έτη.

ECOLES CENTRALES (1829)

www.ecp.fr

Η πρώτη Grand Εcole ιδρύθηκε στο Παρίσι για να καταρτίζει μηχανικούς για τη βιομηχανία. Πέραν του Παρισιού, υπάρχουν Εcoles Centrales επίσης στη Λιλ, τη Λιόν και τη Ναντ. Σήμερα, στις Εcoles Centrales, δημοφιλέστερες κατευθύνσεις είναι: Πληροφορική, Συστήματα Ελέγχου, Ηλεκτρονική, Μηχανολογία.

………………………………………………………………..

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤHΝ ΙΤΑΛΙΑ

Πόλος έλξης για τους Έλληνες τα 25 ιταλικά πανεπιστήμια

H χώρα αυτή μπορεί να είναι πολύ υπερήφανη για το γεγονός ότι διαθέτει το αρχαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Πρόκειται βέβαια για το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το οποίο ιδρύθηκε το 1088 και ακόμη και σήμερα διατηρεί τη φήμη του και είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Φυσικά η Ιταλία διαθέτει πολλά ακόμη ιδιωτικά και κρατικά ΑΕΙ (75 συνολικά), τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες για σπουδές σε διάφορες επιστήμες

Προπτυχιακές σπουδές

Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Για να σπουδάσει κάποιος στα ΑΕΙ της Ιταλίας αρκεί να έχει ένα έγκυρο τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να περάσει επιτυχώς ενδεχόμενες εισαγωγικές εξετάσεις (όπου αυτό προβλέπεται) στη σχολή της επιλογής του.

Πόλος έλξης για τους Έλληνες τα 25 ιταλικά πανεπιστήμια

Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να λάβει μέρος σε εξετάσεις επάρκειας της ιταλικής γλώσσας που γίνονται από το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Tο κόστος εγγραφής σε κάποιο ιταλικό κρατικό πανεπιστήμιο κυμαίνεται από 800 έως 1.200 ευρώ.

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα έξοδα εγγραφής και πολύ περισσότερο τα δίδακτρα είναι πολύ περισσότερα, αλλά λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου και αναλόγως καθορίζεται το ύψος των διδάκτρων.

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο: (Τενέδου 27, Κυψέλη, τηλ. 210/8665186) δέχεται το κοινό από 14 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, καθημερινά στις 12.30.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: (οδός Φλέμιγκ 1, τηλ. 2310/886000)

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πόλος έλξης για τους Έλληνες τα 25 ιταλικά πανεπιστήμια

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

www.iuav.it

Ιδρύθηκε το 1926, προσφέρει μόνον μεταπτυχιακές σπουδές (υψηλότατου επιπέδου) και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη σχολή Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, ύστερα από αυτή της Ρώμης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις τομείς μεταπτυχιακών σπουδών: Αρχιτεκτονική, Σχέδιο & Τέχνες, Αστικός & Περιφερειακός σχεδιασμός.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

www.iue.it

Ιδρύθηκε το 1976 από τα μέλη της τότε ΕΟΚ με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε υποψήφιους διδάκτορες στον τομέα των Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Φυσικά, τα προγράμματα σπουδών και τα πεδία έρευνας έχουν σαφή προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές της. Υπάρχουν τέσσερα τμήματα σπουδών: Οικονομικά, Ιστορία & Πολιτισμός, Νομική, Πολιτικές & Κοινωνικές Επιστήμες. e-mail για πληροφορίες: applyres@iue.it

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΠΟΚΟΝΙ – ΜΙΛΑΝΟ

www.uni_bocconi.it

Ιδρύθηκε το 1902 και είναι το πρώτο ιταλικό πανεπιστήμιο που απένειμε πτυχίο στις Οικονομικές Σπουδές. Αναγνωρίζεται ως το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ιταλίας για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών και διατηρεί επαφές με όλα τα μεγάλα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου. Επίσης, αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη προσήλωσή του στην έρευνα καθώς και οι στενές του σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα της Ιταλίας. Ανεπιφύλακτα, μία από τις καλύτερες επιλογές για ΜΒΑ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

e-mail: undergraduate.services@uni-bocconi.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ

www.unibo.it

Πρόκειται για το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1088 και εξακολουθεί να διατηρεί τη φήμη και το κύρος του. Διακρίνεται για το επίπεδο σπουδών στους τομείς Νομικών σπουδών, Γλωσσολογίας & Σημειολογίας, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και στα τμήματα Φυσικής και Χημείας. Κυρίως, ωστόσο, διακρίνεται για το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών στους τομείς του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου και των Νομικών σπουδών.

Site για αλλοδαπούς φοιτητές:

www2.unibo.it/infostud/matricol/studstra/default_engl.htm

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΡΕΝΤΟ

www.unitn.it

Ενα από τα καλύτερα ιταλικά πανεπιστήμια στους τομείς των Οικονομικών και Νομικών Σπουδών. Διακρίνεται για τις ιδιαίτερα ελκυστικές προοπτικές μεταπτυχιακής έρευνας στους τομείς Περιβαλλοντολογίας, Διοίκησης, Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ε-commerce, Οικονομικής Ανάπτυξης Βαλκανίων.

e-mail: studenti@gelso.unitn.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΚΟΝΑ

www.unian.it

Από το πλήθος των τμημάτων και ειδικοτήτων του πανεπιστημίου, ξεχωρίζουν οι σπουδές θετικής κατεύθυνσης. Στις ιταλικές και διεθνείς αξιολογήσεις, σημειώνονται ιδιαίτερα ως αξιόλογες οι σπουδές στα Μαθηματικά-Φυσική-Χημεία, στην Ιατρική και τη Μηχανολογία.

e-mail: releste@niasun.unian.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΙΕΝΑ

www.unisi.it

Στον τομέα της Οικονομίας & Διοίκησης διακρίνεται το Τμήμα Τραπεζικών Σπουδών, ενώ στον τομέα των Φιλολογικών Σπουδών, ξεχωρίζουν για το επίπεδό τους οι σπουδές Γλωσσολογίας στο διάσημο Centro Linguistico.

e-mail: uffdidattica@unisi.it

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΡΙΝΟ

www.polito.it

Μια απ’ τις πιο φημισμένες ειδικεύσεις στον τομέα της Αρχιτεκτονικής (σε μεταπτυχιακό επίπεδο) λέγεται Οικία – Πολιτεία (Casa – Citta), ενώ στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς του Βιομηχανικού Σχεδίου, των Γραφικών & Εικονικού Σχεδίου καθώς και της Δομικής & Γεωτεχνικής Μηχανικής.

e-mail: f1@archi.polito.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΝΤΟΒΑ

www.unipd.it

Ιδρύθηκε το 1222. Η παρουσία του Γαλιλαίου στην Πάντοβα (1592-1610) σφράγισε όχι μόνο την πόλη αλλά και τον προσανατολισμό των σπουδών του Πανεπιστημίου. Ετσι, ανάμεσα στις 13 ειδικότητες των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, ξεχωρίζουν η Αστρονομία, η Μηχανική, η Φυσική, η Ιατρική και η Φιλοσοφία.

e-mail: orienta@unipd.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ

www.unipg.it

Πανεπιστήμιο με 11 προσφερόμενους τομείς ειδικοτήτων που, ωστόσο, διακρίνεται ιδιαίτερα για τις επιδόσεις του στις Φυσικομαθηματικές Σπουδές. Το τμήμα Φυσικής έχει το δικό του site: www.fisica.unipg.it/webphysics/.

e-mail: brunel@unipg.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΡΜΑ

www.unipr.it

Πανεπιστήμιο με πολύ καλές επιδόσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές. Η Ιστορία, η Ιστορία της Τέχνης, η Κλασική & Μεσαιωνική Φιλολογία, η Αρχαιολογία, αλλά και η Μουσικολογία και η Θεατρολογία είναι τομείς που αν επιλεγούν από τον υποψήφιο φοιτητή θα τον ανταμείψουν.

e-mail: info@adsuparma.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΕΡΑΡΑ

www.unife.it

Καλός προορισμός για μεταπτυχιακές σπουδές ο τομέας Βιολογίας και Ιατρικής, με τις ειδικότητες βιοϊατρικής και πρωτοποριακών θεραπειών, Εμβρυολογίας, Ωτολογίας, Ανθρώπινης Διατροφής να ξεχωρίζουν.

e-mail επικοινωνίας για σπουδές Ιατρικής-Βιολογίας: ntg@dus.unife.it

e-mail επικοινωνίας για σπουδές Μηχανικής: ssimani@inq.unife.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΙΖΑ

www.unipi.it

Οι σπουδές σε Ιατρική, Αρχιτεκτονική, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες το κατατάσσουν στην πρώτη δεκάδα της Ιταλίας. Ωστόσο, αυτό που διακρίνεται διεθνώς είναι το Φυσικομαθηματικό του τμήμα και ειδικά οι μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά. Πληροφορίες για αιτήσεις και εγγραφές στα μεταπτυχιακά προγράμματα στο www.unipi.it/dottorati/

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

www.unifi.it

Σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας λειτουργεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 70.000 φοιτητές. Φημίζεται κυρίως για τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική, την Ιστορία της Τέχνης, τις Καλές Τέχνες, στην Ιταλική Γλώσσα & Φιλολογία, καθώς και στις Κοινωνικές Επιστήμες.

e-mail: figlinestud@adm.unifi.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΒΙΑ

www.unipv.it

Ξεχωρίζουν τα προγράμματα στις Τέχνες, τις Κοινωνικές Επιστήμες και στην Πληροφορική. Το Πανεπιστήμιο μετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, ειδικά στους τομείς Computer Science και Systems Εngineering.

e-mail: infomat@dimat.unipav.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΡΜΠΙΝΟ

www.uniurb.it

Τα μεγάλα του ατού είναι τα τμήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ενώ έμφαση δίνεται επίσης στις σπουδές Νομικών Επιστημών, Φιλολογίας & Γλωσσολογίας, Ιστορίας της Τέχνης. e-mail: orientamento@uniurb.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΕΝΟΒΑΣ

www.unige.it

Θεωρείται καλός προορισμός για σπουδές σε τομείς της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, Ιnformatics, Computer Science, Ιntelligent Αutomation & Soft Computing.Το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

e-mail: info@unige.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΝΤΕΝΑ & ΕΜΙΛΙΑ

www.unimo.it

Θεωρείται σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για δυο διαφορετικούς τομείς σπουδών:Α) Φιλολογία & Φιλοσοφία (www.lettere.unimo.it) e-mail: segretaria.lettere@unimo.it Β) Επιστήμες Επικοινωνίας (www.cei.unimo.it)

e-mail: cinzia@unimo.it, dimarzo.giovanna@unimo.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΑΠΟΛΙ «PARTHENOPE»

www.uninav.it

…Σπεσιαλιτέ των «Παρτενοπέι» είναι οι σπουδές στη Στατιστική και στις Ναυτικές Επιστήμες. Τα διπλώματα στους δυο αυτούς τομείς έχουν απήχηση στις ναυτιλιακές ιταλικές εταιρείες και διεκδικούν με αξιώσεις τα τελευταία χρόνια και τη διεθνή αναγνώριση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΡΙΕΣΤΕ

www.univ.trieste.it

Ποικιλία σπουδών στις θετικές επιστήμες προσφέρει το συγκεκριμένο ίδρυμα. Ξεχωρίζουν τα τμήματα Φυσικής και Χημείας, Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής αλλά το μοναδικό στο είδος του δίπλωμα είναι αυτό της υποθαλάσσιας Γεωλογίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΝΤΙΝΕ

www.uniud.it

Το δίπλωμα Χειρουργικής Ιατρικής είναι από τα πιο διαφημισμένα του ιδρύματος, που παρέχει επίσης σύγχρονες σπουδές στα Μαθηματικά και την Πληροφορική.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΙΛΑΝΟΥ

www.polimi.it

Το μεγάλο τμήμα είναι η Αρχιτεκτονική και η φήμη της επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος 1999/2000 οι αποφοιτήσαντες με Laurea από τη σχολή αυτή αντιπροσώπευαν το 27% του συνόλου των αποφοίτων Αρχιτεκτονικής σε όλη την Ιταλία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ LA SAPIENZA

www.uniroma1.it

Ιδρύθηκε το 1303, διαθέτει 14 σχολές και φιλοξενεί 175.000 φοιτητές. Πολλοί το ονομάζουν τεράστιο και χαοτικό, όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι το μεγάλο πανεπιστήμιο της Ρώμης. Εδώ, αξίζει κανείς να διεκδικήσει μια θέση στην καλύτερη Αρχιτεκτονική Σχολή της Ιταλίας τόσο για προπτυχιακές όσο και για τις υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές. Επίσης διακρίνεται το επίπεδο των αποφοίτων από τα τμήματα Καλών Τεχνών, του τμήματος Θεάματος-Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και Ψηφιακών Θεαμάτων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ ΤOR VERGATA

www2.uniroma2.it

Ειδικεύεται πρωτίστως στις Θετικές Επιστήμες, ενώ ακολουθούν οι Οικονομικές και Φιλολογικές σπουδές. Τα Τμήματα Φυσικής & Χημείας (www.roma2.infn.it) είναι οι πλέον ισχυροί τομείς του και ειδικότερα αυτός της Αστροφυσικής.

e-mail: ChianaΤorVergata@uniroma2.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ ROMA ΤRE

www.uniroma3.it

Καίτοι ιδρύθηκε μόλις το 1992, κατάφερε να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις των ιταλικών πανεπιστημίων, οφείλοντας τη φήμη του κυρίως στις σπουδές Αρχιτεκτονικής και Φιλολογίας – Φιλοσοφίας. Το Τμήμα Πληροφορικής & Αυτοματισμού, επίσης, ήδη παρουσιάζει σημαντικές διακρίσεις για τα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων του.

e-mail: accoglie@uniroma3.it

……………………………………………………………………….

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤH ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Eκπαιδευτική όαση χωρίς καταβολή διδάκτρων

Το θετικό με τις σπουδές στα δημόσια ΑΕΙ της Γερμανίας είναι ότι δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μάλιστα για μας, καθώς η χώρα μας βιώνει οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις ελληνικές οικογένειες σε μεγάλο βαθμό.

Στη Γερμανία λειτουργούν 315 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες καλών τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhochschulen). Εδώ παρουσιάζονται ιδρύματα μόνον της πρώτης κατηγορίας (πανεπιστήμια).

Eκπαιδευτική όαση χωρίς καταβολή διδάκτρων

Τα περισσότερα ιδρύματα δημιουργούν υπό θαυμάσιες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας και οι αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι. Και, φυσικά, διαθέτει πανεπιστήμια φημισμένα όπως αυτά της Χαϊδελβέργης, της Λειψίας κ.ά., που συνδυάζουν την παράδοση -καθώς τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί με ονόματα όπως ο Νίτσε, ο Γκαίτε ή ο Βάγκνερ- με το κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο πνεύμα στις επιστημονικές τάσεις της εποχής μας.

Πληροφορίες
Πληροφορίες δίνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι Αθήνα 10675, τηλ.: 210-7285111, 210-7285242 και από το άψογο στην εξυπηρέτηση Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ.: 210-3608111, -15.

Επίσης από το: Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης Βασιλίσσης Όλγας 66, τηλ.: 2310-889610

Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τηλ.: 2310-997556.

Παρουσίαση

Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1386)

www.uni-heidelberg.de

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας είναι ένα κοσμοπολίτικο, φιλελεύθερο και ανοιχτό στις επιστημολογικές τάσεις ίδρυμα, το οποίο απολαμβάνει παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Η Φιλοσοφική Σχολή έχει κατατμηθεί σε πέντε τμήματα, ενώ οι οικονομικές επιστήμες έχουν αυτονομηθεί. Κάθε του τμήμα αποτελεί μία εγγυημένη για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιλογή, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Πανεπιστήμιο Κολωνίας (1388)

www.uni-Κoeln.de

Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, με περίπου 55.000 φοιτητές. Διατηρεί πολύ καλή φήμη σε όλο τον κόσμο και επιλέγεται από μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών. Καλλιεργεί στενή συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Ρennsylvania State και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά και με το δικό μας Αριστοτέλειο. Οι τομείς Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών προσφέρουν ένα μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα με τον τίτλο Εuropean Μanager.

Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1409)

www.uni-leipzig.de

Ένα από τα αρχαιότερα και διασημότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Νίτσε, Γκαίτε και Βάγκνερ. Η Λειψία είναι πόλη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εκδοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που αφήνει τη σφραγίδα του στους κλάδους σπουδών του πανεπιστημίου, το οποίο έχει ενσωματώσει στα τμήματά του νέα πρωτοποριακά προγράμματα στη Διοίκηση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Σύστημα, τις Δημόσιες Σχέσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης «Friedrich-Αlexander» (1743)

www.uni-erlangen.de

Διακρίνεται για τον συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας και καλύπτει το σύνολο σχεδόν των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Μολονότι διαθέτει μακρά παράδοση στην κλασική παιδεία, δεν υστερεί στους τομείς των κοινωνικών και των θετικών/τεχνολογικών επιστημών.

Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ (1907)

www.uni-mannheim.de

Έχει μακρά και αξιοζήλευτη παράδοση στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες, οι οποίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των φοιτητών. Τα προγράμματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων απολαμβάνουν πολύ καλή φήμη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό καθώς και το πρόγραμμα ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Επιστήμη θεωρούνται πρωτοποριακά και τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων τους είναι υψηλά.

Πανεπιστήμιο Μπάμπεργκ «Οtto-Friedrich» (1647)

www.uni-bamberg.de

Η έμφαση στις καλές τέχνες, τις κοινωνικές επιστήμες και ιδιαιτέρως στα οικονομικά αποτελούν τα δυνατά σημεία του πανεπιστημίου. Στους τομείς αυτούς προσφέρονται σύγχρονα προγράμματα σπουδών, από τη Θεολογία έως τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Πανεπιστήμιο Βρέμης (1971)

www.uni-bremen.de

Τις τελευταίες δεκαετίες η όμορφη πόλη της Βρέμης έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό και επιστημονικό κέντρο. Το πανεπιστήμιο φημίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους τομείς της τεχνολογίας, περιβαλλοντικής έρευνας, την πληροφορική, τις θετικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας.

Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ «Αlbert-Ludwigs» (1457)

www.uni-freiburg.de

Ο κλάδος της Ιατρικής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χάρη στις εκτεταμένες κλινικές και πειραματικές έρευνές του. Το Φράιμπουργκ, βάσει στατιστικών, είναι η πόλη που οι περισσότεροι Γερμανοί θα ήθελαν να ζουν, χάρη στον ιδανικό αριθμητικά πληθυσμό και την πλούσια πολιτιστική ζωή.

Πανεπιστήμιο Κονστάντσας (1966)

www.uni-konstanz.de

Τα μεγαλύτερα και δυνατότερα προγράμματα σπουδών του είναι αυτά των Πολιτικών Επιστημών και της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι ένα πανεπιστήμιο-campus, με σύγχρονες εγκαταστάσεις στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στα σύνορα με την Ελβετία και την Αυστρία.

Πολυτεχνείο Μονάχου (1868)

www.tu-muenchen.de

Πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των τεχνολογικών εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι το ίδρυμα που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταμόρφωση της Βαυαρίας από αγροτική επαρχία σε βιομηχανική περιοχή. Το κεντρικό κτίριο εδρεύει στην καρδιά του Μονάχου, ενώ η Γεωργική Σχολή και η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων είναι εγκαταστημένες σε απόσταση 30 χλμ. από το Μόναχο.

Έθνος Παιδεία

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αφιέρωμα σπουδές στις Η.Π.Α. – Όλη η πληροφόρηση


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων