Home / Featured / Με ποιο τρόπο προσδιορίζονται τα κενά και οι υπεραριθμίες

Με ποιο τρόπο προσδιορίζονται τα κενά και οι υπεραριθμίες

Δημοσιεύτηκε: 6:34 πμ Ιούλιος 9th, 2012  


Με ποιο τρόπο προσδιορίζονται τα κενά και οι υπεραριθμίες

Με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις των ΠΥΣΔΕ σχετικά με τα κενά και τα πλεονάσματα, θα θέλαμε να αναδείξουμε ορισμένα σημεία που αναφέρονται ρητά στους ισχύοντες νόμους και υπουργικές εγκυκλίους και αφορούν στον προγραμματισμό πλήρωσης θέσεων των σχολικών μονάδων (νόμος 3848, άρθρο 7).

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο και στο αυτό άρθρο ο «προσδιορισμός κενών θέσεων, των λειτουργικών αναγκών και των τυχόν υπεραριθμιών με σκοπό το διορισμό μόνιμων ή την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων […] καθώς και τις μεταθέσεις, τις μετατάξεις και τις αποστάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών γίνεται μέσω της διαδικασίας που ορίζεται στις επόμενες παραγράφους» (παρ. 1).

Τι ορίζει ο νομοθέτης στις επόμενες παραγράφους;

(Παρ. 2) «Σε κάθε σχολική μονάδα με ευθύνη του διευθυντή της καταγράφονται […] η τυχόν δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών, η δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων με δεύτερη ανάθεση […]».

(Παρ. 3) «Στο επίπεδο της διεύθυνσης εκπαίδευσης τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου ελέγχονται και οριστικοποιούνται με ευθύνη του διευθυντή της».

(Παρ. 5) «Ο προσδιορισμός των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των παραγράφων 2 και 3».

(Παρ 9) «Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων».

Ποιο ΦΕΚ ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την παράγραφο 2 και συγκεκριμένα για τη δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων με δεύτερη ανάθεση;

Στο ΦΕΚ 654 Β’ 7-3-2012 αναφέρει ρητά: «Τροποποιούμε – συμπληρώνουμε την υπ’ αρίθμ. 118842/Γ2/17-9-2008 (ΦΕΚ Β’ 1984. σελίδα 286440 υπουργική απόφαση όσον αφορά στη Σημείωση 1 ως ακολούθως:

1.    Με τα μαθήματα πρώτης (Α) ανάθεσης οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, ενώ με τα μαθήματα δεύτερης (Β) ανάθεσης συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ή καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Όταν ένας εκπαιδευτικός διδάσκει μαθήματα δεύτερης ανάθεσης, είτε από τη βασική του ειδικότητα είτε από τη δεύτερη ειδικότητα που του έχει αποδοθεί, οι ώρες των μαθημάτων δεύτερης ανάθεσης δε πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των δέκα (10) διδακτικών ωρών».

Συμπληρωματικά, στην υπουργική απόφαση αρ. πρωτ. 32413/Δ2/23-03-2012, «Υπολογισμός κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13» αναφέρει σχετικά με τη συμπλήρωση του Πίνακα Β’:

«Στη στήλη 8 του πίνακα Β’ θα αναφερθεί η εκτίμηση του οικείου ΠΥΣΔΕ για ελλείμματα ή πλεονάσματα, η οποία πέραν των αναφερόμενων στη στήλη 7α/7β, θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη:

α. Τις δυνατότητες διδασκαλίας με δεύτερη ανάθεση και δεύτερη ειδικότητα […] ΦΕΚ 654 Β’ 07-03-2012 […]».

Συμπεράσματα:

1. Με καμιά άλλη διαδικασία και μέθοδο, όπως αναφέρουν ρητά οι προαναφερθέντες νόμοι, δεν μπορεί να υπολογιστούν τα κενά που θα προκύψουν, βάσει των οποίων θα γίνουν διορισμοί μόνιμων, προσλήψεις αναπληρωτών, μεταθέσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών.

2.Ένας εκπαιδευτικός με πλήρες διδακτικό ωράριο (21 ώρες), δεν μπορεί να βγει υπεράριθμος, εάν βάσει παλαιότητας καλύπτει στο ωρολόγιο πρόγραμμα 11 ώρες με μαθήματα πρώτης ανάθεσης.

Ας αναφερθούμε όμως και σε μια λεπτομέρεια και ας επιχειρήσουμε να την αναδείξουμε. Τι γίνεται στην περίπτωση που για μια χρονιά προκύψει ένα οργανικό κενό, συμπληρωθεί με βάσει τα μαθήματα πρώτης ανάθεσης και την επόμενη χρονιά υπάρξει μείωση τμημάτων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βγει ένας συνάδελφος υπεράριθμος; Τότε με βάση τους παραπάνω νόμους, οι παλαιότεροι συνάδελφοι καλύπτουν το διδακτικό τους ωράριο με μαθήματα πρώτης και δεύτερης ανάθεσης και ο εκπαιδευτικός που τοποθετήθηκε τελευταίος, εφόσον δεν έχει πλέον διδακτικές ώρες, (και ας δικαιούται μαθήματα πρώτης ανάθεσης) καταγράφεται ως υπεράριθμος. Σε αντίθετη περίπτωση καταργείται η παλαιότητα στο σχολείο και οι μεταγενέστερα τοποθετημένοι σε μια σχολική μονάδα καταλαμβάνουν τη θέση των παλαιότερων. Γεγονός που σε κανένα νόμο και σε καμία υπουργική απόφαση δεν αναφέρεται.

Τέλος, όσοι μετέχουν στα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι με μια απόφαση που έρχεται σε αντίφαση με τους προαναφερόμενους νόμους και μέσα σε μια κατάσταση ευρύτερων αλλαγών που δυστυχώς προωθούνται στο δημόσιο, μπορεί να γίνουν άθελα τους υπαίτιοι ακόμη και μιας απολύσεως.

Σκεφτείτε την περίπτωση, να δοθεί κάποιο πλασματικό κενό για να μετατεθεί ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος ήταν μεν μακριά αλλά είχε οργανική θέση. Τότε υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

α) να τεθεί στη διάθεση

β) να εκτοπίσει κάποιο συνάδελφο του, όπου εκνόμως δεν είχαν υπολογιστεί τα μαθήματα 2ης ανάθεσης (10 ώρες) με τα οποία συμπλήρωνε το ωράριο του.

Και στις δύο περιπτώσεις, ενώ δημιουργείται κενό στην περιοχή από την οποία φεύγει ο εκπαιδευτικός, στην περιοχή μετάθεσης ένας εκ των δύο εκπαιδευτικών αποκτά πρόβλημα.

Ναι σήμερα ο νόμος καλύπτει την οργανική θέση του εκπαιδευτικού. Αύριο όμως; Δε θέλω να φοβίσω κανένα, αλλά ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας τηρήσουμε το νόμο.

Σε μια περίοδο κρίσης το μόνο που μπορεί να οριστεί ως σημείο αναφοράς και να μας κρατήσει ενωμένους είναι ο νόμος. Ας τον σεβαστούμε επιτέλους!!!

Δημήτρης Σακατζής

Εκπαιδευτικός ΠΕ1810

ΕΠΑΛ Τυνράβου

Χατζημιχάλη 6, Λάρισα

Τηλ. 6974325155

sakatzis@sch.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...