Home / Τούρκικα / Άλλα Άρθα / Μαθήματα Ελληνικών και Τουρκικών από ΜΚΟ

Μαθήματα Ελληνικών και Τουρκικών από ΜΚΟ

Δημοσιεύτηκε: 11:47 πμ Ιούλιος 20th, 2012  


Έθνος
ΑΠΟ ΜΚΟ
Μαθήματα Ελληνικών και Τουρκικών
Παράλληλα μαθήματα Τουρκικών για Ελληνες και Ελληνικών για Τούρκους θα παρακολουθήσουν δωρεάν στη Θεσσαλονίκη δεκάδες άτομα των δύο χωρών που θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα της νεοσύστατης ΜΚΟ «ΔΙΑΛΟΓΟΣ – Δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».Παράλληλα μαθήματα Τουρκικών για Ελληνες και Ελληνικών για Τούρκους θα παρακολουθήσουν δωρεάν στη Θεσσαλονίκη δεκάδες άτομα των δύο χωρών που θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα της νεοσύστατης ΜΚΟ «ΔΙΑΛΟΓΟΣ – Δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία». Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία ανθρώπων και πολιτισμών με «όχημα» τη γλώσσα, για την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις.Τα μαθήματα θα γίνουν από τις 8 έως τις 18 Αυγούστου με την εθελοντική προσφορά έμπειρων καθηγητών ελληνικής και τουρκικής γλώσσας και μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 άτομα από την Ελλάδα και 30 από την Τουρκία. Μετά τη διδασκαλία οι μαθητές των δύο γλωσσικών ομάδων θα χωρίζονται σε ζευγάρια ή μεικτές ομάδες εργασίας, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μιλώντας στο μισό της συνάντησης στα Ελληνικά και στο άλλο μισό στα Τουρκικά.Επικοινωνία
«Η έλλειψη επαφών μεταξύ των πληθυσμών των δύο χωρών κάνει την επικοινωνία ανάμεσά μας πιο δύσκολη και τα τείχη των προκαταλήψεων πιο ψηλά. Η εκμάθηση της γλώσσας του άλλου, η ανάπτυξη προσωπικών επαφών με τα μέλη της άλλης εθνότητας που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα και η έρευνα των αντιλήψεων που έχει σχηματίσει κάθε ομάδα για την άλλη μέσα από τις εμπειρίες της, το σχολείο, την οικογένεια, τους φίλους, τον στρατό, τον Τύπο, τη λογοτεχνία, την τηλεόραση κ.λπ. μπορούν να βοηθήσουν στο γκρέμισμα των προκαταλήψεων και στην ανάπτυξη μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού, ευθύνης και ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα του άλλου», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Ελληνικής, Μιχάλης Καβουριάρης. Ανάλογο πρόγραμμα είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά από το Ικαριακό Κέντρο, το 2009, στη Σάμο, ενώ στους στόχους των ανθρώπων της ΜΚΟ είναι η επέκτασή του και στην Τουρκία. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν, με μόνη επιβάρυνση το κόστος εγγραφής (40 ευρώ/άτομο), με το οποίο θα καλυφθούν βασικές ανάγκες και διοικητικά έξοδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θεσσαλονίκη: Αλληλογνωριμία Ελλήνων και Τούρκων, γκρεμίζοντας τις προκαταλήψεις μέσα από μαθήματα ελληνικών-τουρκικών

Δωρεάν παράλληλα μαθήματα ελληνικών-τουρκικών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη Θεσσαλονίκη ,από τις 8 έως τις 18 Αυγούστου, Τούρκοι και Έλληνες στο πλαίσιο προγράμματος της νεοσύστατης μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία» με την υποστήριξη του Ικαριακού Κέντρου.

«Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από την Ελλάδα και την Τουρκία και, έχοντας ως εργαλείο επικοινωνίας τη γλώσσα, να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και μέσα από τη προσωπική επαφή να ξεπεράσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η δράση βασίζεται σε εθελοντική προσφορά γι αυτό και έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε έμπειρους καθηγητές τουρκικών ή ελληνικών, εφόσον το επιθυμούν, να βοηθήσουν εθελοντικά στην οργάνωση αυτού του προγράμματος» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής ελληνικής, Μιχάλης Καβουριάρης.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στα μαθήματα 10 άτομα από την Ελλάδα και 30 από τη Τουρκία. Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά (εκτός Κυριακής ) 16.00 -19.00 στο ξενοδοχείο Ολύμπια, το οποίο έχει παραχωρήσει αίθουσες γι αυτό το σκοπό. Θα δημιουργηθούν τάξεις για Τούρκους που μαθαίνουν ελληνικά και για Έλληνες που μαθαίνουν τουρκικά, ανάλογα με το επίπεδο των σπουδαστών. Μετά τα μαθήματα οι μαθητές των δύο γλωσσικών ομάδων θα χωρίζονται σε ζευγάρια (ένας τουρκόφωνος – ένας ελληνόφωνος) ή σε ομάδες εργασίας (τουρκόφωνοι και ελληνόφωνοι μαζί) και θα συζητούν για απλά ή πιο πολύπλοκα θέματα που τους ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας στο μισό της συνάντησης ελληνικά και στο άλλο μισό τουρκικά. Στα πλαίσια των μαθημάτων θα οργανωθούν προβολές κινηματογραφικών ταινιών, συζητήσεις και διαλέξεις με ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και καλλιτέχνες από τις δύο χώρες και από την Κύπρο.

«Η έλλειψη επαφών μεταξύ των πληθυσμών των δύο χωρών κάνει την επικοινωνία ανάμεσά μας πιο δύσκολη και τα τείχη των προκαταλήψεων πιο ψηλά. Η εκμάθηση της γλώσσας του άλλου, η ανάπτυξη προσωπικών επαφών με τα μέλη της άλλης εθνότητας που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα και η έρευνα των αντιλήψεων που έχει σχηματίσει κάθε ομάδα για την άλλη μέσα από τις εμπειρίες της ,το σχολείο, την οικογένεια, τους φίλους, τον στρατό, τον Τύπο, την λογοτεχνία, την τηλεόραση κλπ μπορούν να βοηθήσουν στο γκρέμισμα των προκαταλήψεων και στην ανάπτυξη μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού, ευθύνης και ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα του «άλλου». Το πρόγραμμα των παράλληλων μαθημάτων έρχεται να συμβάλλει, στo μέτρo του δυνατού, στην ανάπτυξη των τριών παραμέτρων: την εκμάθηση της γλώσσας, την ανάπτυξη προσωπικών επαφών, την έρευνα των αντιλήψεων και προκαταλήψεων του «άλλου» για «εμάς», που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τα βιώματα του» προσθέτει ο κ Καβουριάρης.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα μαθήματα είχαν διοργανωθεί για πρώτη φορά από το Ικαριακό Κέντρο, το 2009 στη Σάμο. Η επιτυχία εκείνων των μαθημάτων έδωσε στους διοργανωτές τους την ιδέα της συνέχισής τους αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

«Θα θέλαμε να τα συνεχίσουμε μελλοντικά και σε μία άλλη μορφή, δηλαδή να τα διοργανώνουμε μια χρονιά στη Τουρκία και μία χρονιά στην Ελλάδα ή να γίνονται μία εβδομάδα στην Τουρκία και μία στην Ελλάδα , ώστε να δίνεται στους μετέχοντες η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά ο ένας τη χώρα του άλλου» λέει ο κ Καβουριάρης

Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν με μόνη επιβάρυνση είναι το κόστος εγγραφής (40 ευρώ/άτομο) με το οποίο θα καλυφθούν βασικές ανάγκες και διοικητικά έξοδα (αναλώσιμα, μέρος εισιτηρίων καθηγητών και εθελοντών κλπ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στο τηλέφωνο 2275061140 ή να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο στη διεύθυνση https://www.ikariancentre.com/?page_id=5072&lang=el

Αγγέλα Φωτοπούλου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Έκδοση αποτελεσμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, Εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2019

Έκδοση αποτελεσμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, Εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2019 Από το ...