Home / Featured / «Κλείδωσαν» μηχανογραφικά μετά την υποβολή πλαστών δελτίων

«Κλείδωσαν» μηχανογραφικά μετά την υποβολή πλαστών δελτίων

Δημοσιεύτηκε: 12:27 μμ Ιούλιος 7th, 2012  


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε γονείς που υπέβαλαν ψευδή μηχανογραφικά δελτία συμμαθητών των παιδιών τους. Φόβοι για ύπαρξη και άλλων παρόμοιων περιστατικών

Το υπουργείο Παιδείας αναζητεί λύση, καθώς ανακύπτουν νομικά ζητήματα

Με το μέλλον μαθητών επιχείρησαν να παίξουν ενήλικοι στην Αττική. Τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις πλαστής δήλωσης μηχανογραφικών δελτίων έχει εξιχνιάσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ταυτοποίησε τα «ίχνη» των δραστών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ήδη δικογραφία.

Πρόκειται, λένε οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί, για γονείς που θέλησαν να… παίξουν με μηχανογραφικά συμμαθητών των παιδιών τους, αφού το διάτρητο σύστημα των κωδικών του υπουργείου Παιδείας τούς επέτρεψε να γνωρίζουν τους κωδικούς.

Υψηλόβαθμοι της Δίωξης εκφράζουν φόβους μήπως ακολουθήσει τσουνάμι καταγγελιών, αφού σε πολλές περιπτώσεις κωδικός ασφαλείας -ύστερα και από σύσταση του σχολείου- ήταν ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του κάθε παιδιού.

Πριν από λίγες μέρες, στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δύο 18χρονοι κατήγγειλαν ότι δεν μπορούσαν να υποβάλουν μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, γιατί άγνωστα άτομα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους, είχαν ήδη υποβάλει πλαστά μηχανογραφικά δελτία, με αποτέλεσμα οι κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα να «κλειδωθούν».

Ακολούθησε σχετική αλληλογραφία με το υπουργείο Παιδείας και στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής έρευνας προέκυψαν, ύστερα από ψηφιακή ανάλυση, ως κάτοχοι των ηλεκτρονικών ιχνών οι δύο εμπλεκόμενοι, οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν 50χρονο και έναν 55χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία και απάτη με υπολογιστή.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά «υποβολή πλαστών δηλώσεων μηχανογραφικών δελτίων συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα κίνητρα των γονιών που επέλεξαν να καταθέσουν ψευδή μηχανογραφικά σε βάρος των μαθητών. Για πλάκα ή με δόλο, το αποτέλεσμα της πράξης τους, που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον των παιδιών, τελικά προλήφθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακύπτουν νομικά ζητήματα

Για το θέμα ενημερώθηκε επίσημα από την Ελληνική Αστυνομία το υπουργείο Παιδείας χθες. Οπως τόνισαν στο «Εθνος» στελέχη του υπουργείου, για την υπόθεση αυτή οι υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί από προχθές, αλλά δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν κατά πόσο οι καταγγελίες, που είχαν πάρει από τους μαθητές, ήταν αληθινές. Ως εκ τούτου, το υπουργείο περίμενε την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, προκειμένου να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς ανακύπτουν και νομικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Έθνος

Σχετικό άρθρο

Υπουργείο Παιδείας – Κατέθεσαν πλαστά μηχανογραφικά χρησιμοποιώντας κωδικούς άλλων – Ανησυχία για την έκταση του φαινομένου


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...