Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ σχετικά με την άρση τιμωρίας αναπληρωτών που αρνήθηκαν διορισμό

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ σχετικά με την άρση τιμωρίας αναπληρωτών που αρνήθηκαν διορισμό

Δημοσιεύτηκε: 11:55 πμ Ιούλιος 19th, 2012  


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Άρση τιμωρίας αναπληρωτών που αρνήθηκαν διορισμό.

Αυτές τις μέρες καλούνται οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για μια θέση αναπληρωτή ή ωρομίσθιου.
Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο βιώνουν την αβεβαιότητα και την αγωνία για το αν θα δουλέψουν, πού θα δουλέψουν, αν θα τα βγάλουν πέρα.Οι δυσκολίες αυτές τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα πέρυσι έγιναν ακόμα μεγαλύτερες γιατί και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είδαν το μισθό τους να κατρακυλάει από 1200 περίπου € σε 853 €!
Πολλοί απ’ αυτούς, κάτω από την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα της διαμονής μακριά από τον τόπο κατοικίας τους (νοίκι, θέρμανση, μεταφορές κλπ…) αναγκάστηκαν να αρνηθούν το διορισμό τους ως αναπληρωτές.
Ωστόσο, και στη φετινή εγκύκλιο για τις προσλήψεις αναπληρωτών-ωρομισθίων αναφέρεται ότι: «Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».Δηλαδή, σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι ένας εκπαιδευτικός αδυνατεί με τους σημερινούς μισθούς πείνας να τα «βγάλει πέρα», τιμωρείται και από πάνω, αφού το ΥΠΔΒΜΘ του στερεί τη δυνατότητα να αναζητήσει εργασία στην εκπαίδευση έστω και για λίγες ώρες! Ακόμα και αν κληθεί να αναλάβει υπηρεσία μέσα στο Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, οπότε είναι λογικό να έχει αναζητήσει και να έχει βρει αλλού εργασία!
Η διάταξη αυτή είναι άδικη και πρέπει να αρθεί.
Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες για μόνιμους διορισμούς ανέρχονται σε χιλιάδες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Μόνο την περσινή χρονιά προσλήφθηκαν 24 χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί. Πολλοί από αυτούς έχουν μάλιστα προϋπηρεσία πολλών χρόνων, αρκετών δεκάδων μηνών (30, 40 μήνες, κλπ…). Αυτό αποδεικνύει ότι παρά τη χρόνια ύπαρξη κενών, οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Παρά ταύτα, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-πλουτοκρατίας-Τρόικας-Ε.Ε. οι διορισμοί και τη φετινή χρονιά αναμένονται να είναι ελάχιστοι.ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
– Τι μέτρα θα πάρει ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αίτηση  για τη σχολική χρονιά 2012-2013 για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων;
– Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να εξασφαλίζεται και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είναι παντρεμένοι το δικαίωμα της συνυπηρέτησης;
–  Τι μέτρα θα πάρει για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία;
Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Μωραΐτης
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
 
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
 
 
 
 
 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...