Home / Εργασία στο Εξωτερικό / Εργασία στη Γαλλία, χρήσιμες πληροφορίες

Εργασία στη Γαλλία, χρήσιμες πληροφορίες

Δημοσιεύτηκε: 2:59 μμ Ιούλιος 16th, 2012  


dictyo.gr

Εργασία στη Γαλλία

Στη χώρα των τρικολόρ στρέφονται αρκετοί Έλληνες που αναζητούν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα στις αγορές του εξωτερικού. Δεν είναι μόνο το μποέμ ύφος και η καλές συνθήκες διαβίωσης που κάνουν τη Γαλλία ιδανικό προορισμό για χιλιάδες συμπατριώτες μας. Ο απαράβατος – άγραφος – κανόνας της άρτιας γνώσης της γλώσσας, έχει αποτελέσει τροχοπέδη για πολλούς και έχει γίνει σύμμαχος στην αναζήτηση ορισμένων.

Είναι θαρρείς βασική προϋπόθεση για να εργαστείς στη χώρα η άψογη γνώση γαλλικών. Μπορεί σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις η γνώση αγγλικών να αρκεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το ίδιο και στη Γαλλία. Αλλά ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα με τη σειρά.

Οι Έλληνες ως υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ουσιαστικά ως το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ε.Ε., να ταξιδεύουν σε άλλο κράτος μέλος και να απολαμβάνουν μέχρι και τρεις μήνες το άνευ όρων δικαίωμα διαμονής που έχει κάθε πολίτης της Ε.Ε., ανεξάρτητα από το σκοπό της παραμονής τους σε άλλο κράτος μέλοΓια την είσοδό ενός Έλληνα στη Γαλλία απαιτείται μόνο ένα έγκυρο διαβατήριο ή ένα δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Οι πολίτες της Ε.Ε. δεν χρειάζονται άδεια παραμονής. Λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό για το δικαίωμα παραμονής τους και για τρείς μήνες διατηρούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας.

Εκτός από τους τρεις πρώτους μήνες το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας συνδέεται με συγκεκριμένους σκοπούς παραμονής πριν από την απόκτηση του δικαιώματος μόνιμης παραμονής. Για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους πολίτες της Ε.Ε. ισχύουν ειδικές προϋποθέσεις. Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας μόνο όταν διαθέτουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη υγείας και επαρκείς οικονομικούς πόρους . Οι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να επαρκούν, ώστε να μην είναι αναγκαία η παροχή ενός κοινωνικού επιδόματος.

Συμπέρασμα: Οι Έλληνες δεν χρειάζονται άδεια εργασίας, όταν θέλουν να εργαστούν στη Γάλλια. Επίσης, για το χρονικό διάστημα της ουσιαστικής αναζήτησης εργασίας (3 μήνες) έχουν το δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

Όπως κάθε Γάλλος πολίτης, μπορούν με έγκυρο διαβατήριο και ένα μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας να επισκεφθούν την υπηρεσία δήλωσης κατοικίας της πόλης της επιλογής τους, να συμπληρώσουν μία αίτηση και να αποκτήσουν έτσι την πρώτη τους κατοικία . Αυτή η κατοικία είναι επίσης η φορολογική τους έδρα.

Με τη βεβαίωση δήλωσης κατοικίας από την αρμόδια υπηρεσία και το διαβατήριό τους μπορούν να δηλώσουν στον οργανισμό απασχόλησης της πόλης τους ότι αναζητούν εργασία. Αν υπάρχει κατάλληλη διαθέσιμη θέση εργασίας μπορούν να την αποδεχτούν αμέσως.

Οι μισθοί, τα διαδεδομένα επαγγέλματα και η κρίση στη Γαλλία

Η βιομηχανία ελέω οικονομικής κρίσης είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, Μετά από έντεκα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, ο τομέας των κατασκευών έχασε την αυξητική του τάση. Συνοπτικά οι τομείς οι τομείς που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση είναι οι εξής:

Ø Κατασκευές

Ø Ξενοδοχεία & εστίαση

Ø Μηχανολογία – μεταλλουργία

Ø Μεταποιητικές βιομηχανίες

Ø Τραπεζικός και ασφαλιστικός κλάδος

Ø Λιανικό εμπόριο

Στην αντίπερα όχθη τα δέκα 10 επαγγέλματα που προηγούνται των προβλέψεων ως οι κλάδοι των επόμενων ετών εξής είναι οι εξής:

Ø Νηπιαγωγοί

Ø Προγραμματιστές

Ø Νοσηλευτικό προσωπικό

Ø Φυσιοθεραπευτές

Ø Φροντιστές

Ø Τμήματα διαφημίσεων και δημόσιων σχέσεων

Ø Αρχιτέκτονες

ΤΙΡ ! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές όσον αφορά τη Γαλλία ανέρχονται στο ποσό των 1,365.00 ευρώ

Πως μπορώ πριν αναχωρήσω για τη Γαλλία να βρώ μια θέση απασχόλησης. Παρακάτω ενημερωθείτε για ορισμένους από τους πιο γνωστούς γαλλικούς ιστότοπους που θα κάνουν την αναζήτηση πιο εύκολη

 

www.pole-emploi.fr/accueil/
www.indeed.fr/
www.optioncarriere.com/
www.aidemploi.com/
fr.jobrapido.com/
www.simplyhired.fr/
emploi.trovit.fr/
emploi.renego.fr/

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Χιλιάδες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu Η αυξημένη ανεργία οδηγεί όλο και περισσότερους στην αναζήτηση μια ...