Home / Χωρίς κατηγορία / Έρευνα: Πολλοί Γερμανοί μαθητές, δε διακρίνουν τη δημοκρατία από τη δικτατορία

Έρευνα: Πολλοί Γερμανοί μαθητές, δε διακρίνουν τη δημοκρατία από τη δικτατορία

Δημοσιεύτηκε: 3:26 μμ Ιούλιος 8th, 2012  


ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών μαθητών δεν παρατηρεί σημαντικές διαφορές μεταξύ της δικτατορίας της ναζιστικής Γερμανίας και της δημοκρατικής Γερμανίας, σύμφωνα με μελέτη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Από τους 7.500 μαθητές που ρωτήθηκαν, λιγότεροι από τους μισούς πιστεύουν χωρίς αμφιβολία ότι η ναζιστική Γερμανία ήταν μια δικτατορία. Σε ότι αφορά την κομουνιστική πρώην Ανατολική Γερμανία, είναι λιγότεροι από ένας στους τρεις. Η δημοκρατία είναι επίσης μια έννοια χωρίς σαφή προσδιορισμό, καθώς λιγότεροι από ένας στους δυο μαθητές κρίνουν ότι η πρώην Δυτική Γερμανία ήταν μια δημοκρατία. Το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 60% για την ενοποιημένη Γερμανία μετά το 1990.

«Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικές και ιστορικές γνώσεις πολλών μαθητών είναι περιορισμένες», αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους. Πολλοί μαθητές, προσθέτουν, «δεν έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τη δημοκρατία από τη δικτατορία».
Περίπου το 40% των μαθητών πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, της Ανατολικής, της Δυτικής Γερμανίας και τη ενωμένης πλέον Γερμανίας. «Αυτή η ομάδα των μαθητών πιστεύει ότι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες εκπροσωπούνται ισότιμα και στα τέσσερα συστήματα», δηλώνουν με ανησυχία οι ερευνητές.
Οι ίδιοι προσπάθησαν να αξιολογήσουν την επίδραση των σχολικών εκδρομών σε τόπους μνήμης, χωρίς όμως να μπορέσουν να βρουν σε αυτές θετικά αποτελέσματα, συχνά λόγω της «έλλειψης δυνατότητας συσχετισμού των διαθέσιμων πληροφοριών για τις ιστορικές τοποθεσίες».
Η μελέτη διεξήχθη στα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και σε δύο ανατολικά κρατίδια, τη Θουριγγία και τη Σαξονία-Άνχαλτ. Ερωτήθηκαν μαθητές της 9ης και της 10ης τάξης, ηλικίας 14 και 15 ετών.
Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, και τα χειρότερα στη (δυτική) Ρηνανία. Στα πορίσματά τους, οι ερευνητές συστήνουν να προταθούν επειγόντως στα γερμανικά σχολεία μαθήματα «προσανατολισμένα γύρω από τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

paideia-news.com

………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μετεξεταστέοι στην πολιτική ιστορία

Οι μισοί μαθητές στη Γερμανία έχουν θετική άποψη για τον Χίτλερ!

Ερευνα – σοκ στα σχολεία της Γερμανίας αποκαλύπτει ότι οι μισοί μαθητές δεν γνωρίζουν ότι ο Χίτλερ ήταν δικτάτορας ενώ το ένα τρίτο πιστεύει πως υπήρξε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Αργοπορημένη νίκη των δικτατοριών;» βασίστηκε στις απαντήσεις περίπου 7.400 μαθητών, ηλικίας 14-15 χρόνων και πραγματοποιήθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Πολλοί γερμανοί μαθητές αδυνατούν να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας και σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κατηγοριοποιήσουν τον εθνικοσοσιαλισμό ως δικτατορία. Ενας στους 10 μαθητές έχει θετική εικόνα για τον Χίτλερ και ένας στους τέσσερις έχει ουδέτερη άποψη. Τα ποσοστά αυτά εμφανίζονται πιο αυξημένα (12,7% – 15,6%) στα παιδιά τούρκων και κούρδων μεταναστών ενώ το 17,8% των μαθητών με γονείς από τη Μέση Ανατολή αντιλαμβάνονται θετικά το φαινόμενο του εθνικοσοσιαλισμού.
Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων νιώθουν αβεβαιότητα για το κατά πόσον η κομμουνιστική πρώην Ανατολική Γερμανία (ΛΔΓ) αποτελούσε ολοκληρωτικό καθεστώς και μόλις οι μισοί χαρακτηρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δημοκρατία. Το 40% των μαθητών δεν είναι σίγουροι ότι η τωρινή γερμανική κυβέρνηση είναι δημοκρατική και ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζει ότι πραγματοποιούνται ελεύθερες εκλογές στη χώρα τους.
Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι συγγραφείς της έρευνας διακρίνουν έντονες γεωγραφικές διαφορές καθώς τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας και τα χειρότερα στη (Δυτική) Ρηνανία. Ενας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τις απόψεις των παιδιών είναι η καταγωγή των γονιών τους. Μαθητές με γονείς γεννημένους στη ΛΔΓ αντιμετωπίζουν πιο θετικά την κομμουνιστική πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ μεγαλύτερη άγνοια για τον εθνικοσοσιαλισμό διακρίνεται σε παιδιά όπου τουλάχιστον ο ένας γονιός είναι μετανάστης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημιουργήσει έντονη δυσφορία στη Γερμανία, με τον Κλάους Σρέντερ, έναν από τους τέσσερις συγγραφείς της έρευνας, να χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «σοκαριστικά» και να καλεί για επανεξέταση του τρόπου διδασκαλίας της σύγχρονης ιστορίας στα σχολεία.
ΤΑ ΝΕΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μετάταξη εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο της Αθμιας και από κλάδο της Βθμιας σε κλάδο της Αθμιας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για τη μετάταξη εκπαιδευτικών από κλάδο ...