Home / Featured / Ειδικά Μαθήματα – Ξένες Γλώσσες – Που θα κυμανθούν οι βάσεις στα ξενόγλωσσα τμήματα Αθήνας

Ειδικά Μαθήματα – Ξένες Γλώσσες – Που θα κυμανθούν οι βάσεις στα ξενόγλωσσα τμήματα Αθήνας

Δημοσιεύτηκε: 12:44 μμ Ιούλιος 5th, 2012  


EΘΝΟΣ 5/7/2012
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Βατερλό στα ειδικά μαθήματα

Χαμηλώνει ο πήχης για την εισαγωγή σε σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Γραφιστικής και στα ξενόγλωσσα τμήματα, καθώς οι επιδόσεις είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Λιγότεροι οι αριστούχοι, περισσότερα τα γραππτά κάτω από τη βάση

Βατερλό στα ειδικά μαθήματα

Αισθητή πτώση των βάσεων στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και στα ξενόγλωσσα τμήματα δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών για τα ειδικά μαθήματα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν φέτος στα ειδικά μαθήματα έφτασαν τους 20.258 από 20.925 πέρυσι. Τα ποσοστά των αριστούχων μειώθηκαν σημαντικά, καθώς το ποσοστό ανήλθε για φέτος σε 3,8% από 7,1% πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη βαθμολογική βάση έφτασαν τους 6.673 (32,9%) από 5.451 (26,9%) την περσινή χρονιά. Αναλυτικά:

  • Στο Ελεύθερο σχέδιο έχει μειωθεί φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν από 15 και πάνω (37,71% το 2012 από 39,26% το 2011).
  • Στο Γραμμικό σχέδιο μειώθηκαν οι υποψήφιοι που έγραψαν από 15 και πάνω, φτάνοντας το 52,84% το 2012, ενώ το 2011 είχαν «αγγίξει» το 59,26%.
    Βατερλό στα ειδικά μαθήματα

 

  • Στα Αγγλικά μειώθηκε φέτος το ποσοστό όσων έγραψαν από 15 έως 20 σε 10,44% σε σχέση με 25,07% πέρυσι.
  • Στα Γαλλικά μειώθηκε αισθητά το ποσοστό όσων έγραψαν από 15 έως 20 για το 2012 (14,24%), ενώ το αντίστοιχο του 2011 ήταν 36,64%.
  • Αντίθετα, στην Ιταλική γλώσσα παρατηρείται αύξηση των αντίστοιχων ποσοστών: 64,60% για το 2012 από 52,31% για το 2011, αν και οι υποψήφιοι που προσήλθαν είναι λιγότεροι συγκριτικά με πέρυσι.

Οι αισθητά χειρότερες βαθμολογίες των υποψηφίων σε σχέση με το 2011 οδηγούν τις βάσεις εισαγωγής προς τα κάτω σε αρκετά τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ τα οποία απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα. Ειδικότερα, στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών προβλέπεται πτώση των βάσεων, η οποία θα ξεκινήσει από τα 250 μόρια και μπορεί φτάσεις έως και τα 700 σε περιφερειακά ιδρύματα.

Αντίστοιχη προβλέπεται η εικόνα και για τα περιζήτητα τμήματα Γραφιστικής και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Στη Σχολή Γραφιστικής Αθήνας η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 16.000 μόρια, ενώ 17.000 μόρια, περίπου, θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων.

Πτωτική τροχιά θα έχουν οι βάσεις και στα ξενόγλωσσα τμήματα της επαρχίας, ενώ στις σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων θα υποχωρήσουν αλλά σε μικρότερο βαθμό. Λίγο κάτω από τα 19.900 θα διαμορφωθεί η βάση στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας, ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα πέσει κάτω από τα 20.400 μόρια.

Η βάση στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας θα κινηθεί στο όριο των 10.000 μορίων, ενώ στη Σχολή Γερμανικής Γλώσσας θα πέσει λίγο κάτω από τα 16.000.

Στα τμήματα Μουσικών Σπουδών, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, η πτώση των βάσεων -όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών- θα κυμανθεί από 300 έως 500 μόρια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Eθνος

…………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στατιστικά στοιχεία Πανελλαδικών 2012 για τα Ειδικά Μαθήματα

…………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα γραπτά τους αρκεί να πληρώσουν 50 – 80 ευρώ το ΚΥΣΠΕ
Τεράστιος ήταν και φέτος ο αριθμός των γραπτών στις πανελλαδικές εξετάσεις τα οποία πέρασαν από τη διαδικασία της αναβαθμολόγησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.075 γραπτά (ποσοστό 6,60%). Το 2011 είχαν αναβαθμολογηθεί 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%).

Το ποσοστό αυτό θεωρείται υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι στις εξετάσεις προσήλθαν 84.837 υποψήφιοι. Οι αναβαθμολογήσεις, πάντως, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στους υποψηφίους καθώς πολλοί αμφιβάλλουν για το αν ήταν δίκαιη ή όχι η τελική βαθμολογία τους. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού χιλιάδες υποψήφιοι επιθυμούν να δουν τα γραπτά τους.

Οι ενδιαφερόμενοι πάντως θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν τα γραπτά στα χέρια τους αρκεί να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν από 50 έως και 80 ευρώ ανάλογα με το πόσα γραπτά τους επιθυμούν να δουν.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι διευθυντές των σχολείων καθορίζουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι υποψήφιοι με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και του δελτίου εξεταζομένου θα μπορούν να βλέπουν τα αποκόμματα των τετραδίων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων προκειμένου να λαμβάνουν γνώση της αναλυτικής βαθμολογίας που έλαβαν κατά τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του στη Δ/νση ή στο Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε., όπου υπάγεται το σχολείο, στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκε στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο παρουσία του γονέα του ή του κηδεμόνα του εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ή διαδικασία είναι ο υποψήφιος και ο γονέας του ή ο κηδεμόνας του εφόσον παρευρίσκεται, να παραδώσουν στον αρμόδιο υπάλληλο την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους και το κινητό τους τηλέφωνο.

Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του γραπτού του δοκιμίου και να κρατήσει, εάν επιθυμεί, σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις του.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού (φωτογραφία με κινητό, βιντεοσκόπηση κλπ.), καθώς και η παραλαβή από τον υποψήφιο της φωτοτυπίας του γραπτού δοκιμίου ή μέρους του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίδειξης είναι παρών ο αρμόδιος υπάλληλος ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση της όλης διαδικασίας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επίδειξης των φωτοτυπιών των γραπτών δοκιμίων, συντάσσεται πρακτικό και καταστρέφονται οι φωτοτυπίες των γραπτών δοκιμίων.

Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δεύτερης βαθμολόγησης αποσφραγίζεται από τη γραμματεία ο βαθμός του α΄ βαθμολογητή και α) εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μικρότερη ή ίση των 12 μονάδων παραδίδει τα γραπτά στο ειδικό συνεργείο ελέγχου, το οποίο προχωρά σε οπτικό έλεγχο των βαθμολογιών του α΄ και του β΄ βαθμολογητή, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία της αναλυτικής βαθμολογίας και του συνολικού βαθμού που έβαλαν οι δύο βαθμολογητές ανάμεσα στο στέλεχος και στο απόκομμα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο των αθροισμάτων. Στην εξαιρετική περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ των βαθμολογιών στελέχους και αποκόμματος, καλείται αναλόγως ο α΄ ή β΄ βαθμολογητής για να την αποκαταστήσει. Στη συνέχεια ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε καλύπτονται με μαύρα αυτοκόλλητα οι βαθμοί του α΄ και β΄ βαθμολογητή και το γραπτό παραδίδεται στον γ΄ βαθμολογητή . Αφού ο γ΄ βαθμ/τής βαθμολογήσει με μαύρο στυλό και με την ίδια διαδικασία του β΄ βαθμ/τή, η γραμματεία αποσφραγίζει τους βαθμούς του α΄ και β΄ βαθμολογητή και παραδίδει το γραπτό στο ειδικό συνεργείο ελέγχου, το οποίο προχωρά σε οπτικό έλεγχο της βαθμολογίας του α΄, β΄ και γ΄ βαθμολογητή, προκειμένου να διαπιστωθεί, ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία της αναλυτικής βαθμολογίας και του συνολικού βαθμού που έβαλαν οι τρεις βαθμολογητές ανάμεσα στο στέλεχος και στο απόκομμα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο των αθροισμάτων. Στην εξαιρετική περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ στελέχους και αποκόμματος, καλείται ο α΄, β΄ή γ΄ βαθμ/τής για να την αποκαταστήσει.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ethnos.gr

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...