Home / Featured / Αύξηση ωραρίου διδασκαλίας. Αλήθεια ή ψέμα ;

Αύξηση ωραρίου διδασκαλίας. Αλήθεια ή ψέμα ;

Δημοσιεύτηκε: 7:21 πμ Ιούλιος 21st, 2012  


Τα πιο κάτω ειπώθηκαν απο τον Υπουργό την Τρίτη ή Τετάρτη αν δεν κάνουμε λάθος και δόθηκαν στη δημοσιότητα απο μέλη της ΔΟΕ.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Είπε ότι δεν βλέπει θέμα αύξησης ωραρίου των εκπαιδευτικών ενώ για τη θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών σε αντιστοιχία με αυτό των δασκάλων, δεν απάντησε. Για την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, τη δυνατότητα συνυπηρέτησης των αναπληρωτών και την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για τους αναπληρωτές και μετά το 2010 είπε ότι θα δώσει απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης στους αναπληρωτές είπε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και θα το εξετάσει. Δεν τοποθετήθηκε στο ζήτημα της διετούς παραμονής στην οργανική θέση.

Τρεις μέρες αρκότερα και ενώ ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν δεν θα πλήττουν τους εκπαιδευτικούς: Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που θα περικοπούν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας θα εξοικονομηθούν από περιστολή δαπανών των υπηρεσιών του και δε θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο. (ΔΟΕ συνάντηση με κ. Αρβανιτόπουλο)

Τι άλλαξε και σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα εφημερίδουν που διατυμπανίζουν ότι αποφασίστηκε η αύξηση του ωραρίου;

Στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Αυτό αφορά σε περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Το σχέδιο βρίσκεται ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας τουλάχιστον για ένα χρόνο ενώ είχε ενισχυθεί και από σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ τον περασμένο Αύγουστο η οποία είχε παραδοθεί στην Άννα Διαμαντοπούλου.

Η πρόταση έλεγε να εξελιχθεί το διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια στις 22 ώρες και στην πρωτοβάθμια στις 25 ώρες.

Πηγή: εφημερίδα Έθνος

Τα συμπεράσματα μάς είναι τα εξής:

1. Ή το Υπουργείο απέκρυψε την πρόθεσή του για αύξηση ωραρίου για να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Όμως σε λίγες μέρες συναντάται και με την ΟΛΜΕ οπότε αναμένουμε να δούμε τι θα πει ο Υπουργός.

2. Ή οι εφημερίδες ελλείψη θεμάτων πάνε να δημιουργήσουν θέμα για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να δώσει μια απάντηση άμεσα στα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν λέμε ότι είναι αβάσιμα γιατί πραγματικά οι συνταξιοδοτήσεις φέτος είναι χιλίαδες και οι προσλήψεις μηδαμινές. Οπότε ο γρίφος που καλείται να λύσει το Υπουργείο είναι δύσκολος.
Ας μη ξεχνάμε και το εξής:

Όταν του επισημάναμε ότι οι 1000 περίπου διορισμοί συνεπάγονται και 5000 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης –με βάση την λογική του 1 προς 5- και του ζητήσαμε να μας πει συγκεκριμένα πως θα καλυφθούν τα 4000 κενά που προκύπτουν, δεν απάντησε.

Περιμένουμε απο το Υπουργείο μια απάντηση εντός της ημέρας. Και όσο για το ωράριο των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα που είναι δήθεν μικρό συγκριτικά με άλλες χώρες έχουμε να πούμε ότι εκεί οι μισθοί είναι 1500-1800 ευρώ για 22 ώρες και εδώ είναι 650 για 21 ώρες.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

paideia-ergasia.gr

……………………………………………………….

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤASK FORCE ΕΔΩ

«Τώρα, ο επόμενος υπουργός Παιδείας που θα αναλάβει μετά τις εκλογές θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα, υλοποιώντας αυτά που συμφώνησε η κυρία Διαμαντοπούλου, τα οποία αναμένεται να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία βρίσκεται ήδη «στα κάγκελα» εξαιτίας των δραματικών περικοπών στις αμοιβές της και της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου»

Πρόταση «βόμβα» με εντολή ΟΟΣΑ! – Επέκταση του ωραρίου εκπαιδευτικών

πηγή

…………………………………………………………

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ 150.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Αύξηση ωρων διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς
Στην εφαρμογή σχεδίου περιορισμού προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών που βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στα συρτάρια προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων. Πρόταση για διδακτικό ωράριο στις 22 ώρες στη δευτεροβάθμια και 25 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Στην αναμόρφωση του ωραρίου, δηλαδή την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των περίπου 150.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.
Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας εδώ και έναν χρόνο. Τόσο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή του Παπαδήμου είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο, το οποίο μάλιστα είχε ενισχυθεί και από σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ τον Αύγουστο του 2011, η οποία είχε παραδοθεί στην Αννα Διαμαντοπούλου.
Στη μελέτη του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα τονίζεται μεταξύ άλλων πως «οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης» και ότι «το κόστος ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλό. Και αυτό εξαιτίας κυρίως της αναλογίας μαθητών – εκπαιδευτικών, αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4, όταν στην Ελλάδα (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) είναι 10,1 μαθητές ανά δάσκαλο».
Για τους λόγους αυτούς ο ΟΟΣΑ είχε κάνει και συγκεκριμένη πρόταση: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την εβδομαδιαία υποχρεωτική διδασκαλία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ώρες για να φτάσει τον μέσο όρο του ΟΑΣΑ. Οι αλλαγές θα πρέπει να εστιάζουν στην αύξηση του ωραρίου των πιο έμπειρων και πιο καλά προετοιμασμένων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Συγκεκριμένα, η πρόταση έλεγε να εξελιχθεί το διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια στις 22 ώρες και στην πρωτοβάθμια στις 25 ώρες την εβδομάδα. Η απόφαση αυτή θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και βέβαια μηδενικές προσλήψεις σε μόνιμους και αναπληρωτές δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς. Κι αυτό γιατί, αν υποθέσουμε ότι οι περίπου 80.000 καθηγητές θα επιβαρυνθούν με δύο ή τρεις ώρες παραπάνω, τότε θα είναι σαν να καλύπτουν τη δουλειά 8-10.000 συναδέλφων τους. Τα πρώτα βήματα βέβαια προς την κατεύθυνση της μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν ήδη γίνει.
Πέρυσι προσελήφθησαν μόνο 600 άτομα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μόνιμες θέσεις, ενώ το 2010 είχαν προσληφθεί 3.000. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν την αύξηση του ωραρίου τους αιτία πολέμου καθώς όπως λένε η εργασία τους θα επιβαρυνθεί σοβαρά και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας καθώς και η εκπαιδευτική διαδικασία όσον αφορά τους μαθητές.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

…………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αθήνας

Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξετάζει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, σε μια κίνηση που θα μειώσει δραστικά τις προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Το σχέδιο αύξησης των ωρών εργασίας δασκάλων και καθηγητών υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας από τον Αύγουστο του 2011.Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, το Σάββατο, σχετική έκθεση είχε στα χέρια της η τότε υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και σύμφωνα με αυτήν οι Έλληνες καθηγητές δουλεύουν λιγότερες ώρες σε σχέση με Ευρωπαίους συναδέλφους τους.Η πρόταση έλεγε να εξελιχθεί το διδακτικό ωράριο στις 22 ώρες για όλους τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σήμερα ο πρωτοδιόριστος καθηγητής έχει 21 ώρες διδισκαλίας, ενώ με τα χρόνια οι ώρες μειώνονται) και στις 25 ώρες για τους εκαπιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.Σύμφωνα με υπόθεση της εφημερίδας, αν οι 80.000 περίπου καθηγητές επιβαρυνθούν με δύο ή τρεις ώρες παραπάνω τότε θα κάνουν τη δουλειά 8.000-10.000 συναδέλφων τους.Ήδη οι προσλήψεις στους εκπαιδευτικούς έχουν μειωθεί δραστικά, καθώς περύσι προσλήφθηκαν 600 άτομα, ενώ το 2010 είχαν προσλήφθεί 3.000.

Newsroom ΔΟΛ

…………………………………………………………….

Νέες περικοπές στο Υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε από την Πάτρα ο Υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος – Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι διδακτικές ώρες

Ο Υπουργός εγκαινιάσε νωρίτερα τις εγκαταστάσεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Περιβόλα

Νέες περικοπές στο εκπαιδευτικό σύστημα προανήγγειλε νωρίτερα από την Πάτρα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε το κτίριο του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Περιβόλα. Ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι έχει ξεκάθαρο σχέδιο για τον περιορισμό των οικονομικών στο Υπουργείο του, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι«οι όποιες περικοπές να μην επηρεάσουν την Παιδεία».

Παράλληλα, ο Υπουργός δήλωσε πως δεν φοβάται ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών από Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντας τους καθηγητές καιτους δασκάλους συμμάχους και συνοδοιπόρους του Υπουργείου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ωστόσο, ο κ. Αρβανιτόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μελλοντική αύξηση των διδακτικών ωρών από Σεπτέμβρη, που αποσκοπεί στον περιορισμό των προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών.

Όπως είπε το σχέδιο αυτό μελετάται μεν από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Κατά τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του ΕΑΠ ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε τα εξής:

«Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε φάση επαναχάραξης των στρατηγικών του προτεραιοτήτων για την επόμενη φάση της ανάπτυξής του. Θα ήθελα να εξάρω την καλή διαχείριση η οποία έχει επιτρέψει να μειωθεί η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών τα τελευταία δύο χρόνια κατά 22 % αλλά και να αποφασίσουμε από κοινού τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το ΕΑΠ κατά 50%».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, συνόδευε ο Υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν οι τοπικοί φορείς καθώς και πλήθος κόσμου.

BEST


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...