Home / Featured / Έχουν ζητηθεί για τη νέα χρονιά 10.000 αναπληρωτές (ανανέωση άρθρου)

Έχουν ζητηθεί για τη νέα χρονιά 10.000 αναπληρωτές (ανανέωση άρθρου)

Δημοσιεύτηκε: 2:46 μμ Ιούλιος 10th, 2012  


Εθιμοτυπική και «χωρίς ειδήσεις» ήταν η πρώτη συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με το συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων ΑΕΙ, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στο υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος άκουσε τις προτάσεις των πρυτάνεων, παρέλαβε το ψήφισμα με τις αλλαγές που ζητούν στο νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τους ευχαρίστησε για την συνομιλία, ενώ τους είπε ότι θα τους ενημερώσει εγκαίρως για τις σκέψεις και τις αποφάσεις του.

Ακόμη συζητήθηκε το θέμα των φοιτητικών εστιών των ΑΕΙ καθώς κάποιες εστίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Για το θέμα αποφασίσθηκε σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμώνων. Πάντως τις εστίες διαχειρίζεται ακόμη ο Οργανισμός που αντικατέστησε το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ενώ δεν έχουν περάσει στα «χέρια» των διοικήσεων των Πανεπιστημίων όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αντίθετα, είχε η συνάντηση που της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας, για θέματα συντονισμού της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητηθεί εφέτος 14.000 πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για την επόμενη σχολική χρονιά, που αντιστοιχεί σε 9 με 10.000 άτομα. Επίσης έχουν προβλεφθεί οι προσλήψεις 1.065 μονίμων εκπαιδευτικών με τους 800, περίπου, από αυτούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Για το θέμα ωστόσο θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των επομένων ημερών. Αυστηρά θα ελεγχθεί και εφέτος η διαδικασία αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, ενώ πρόβλημα έλλειψης σε διδακτικό προσωπικό εμφανίζεται σε τρεις περιοχές της χώρας, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.
Κατά τα άλλα έχει αρχίσει η διανομή των βιβλίων στα σχολεία της χώρας ώστε να μην έχουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον «εφιάλτη» της περυσινής, ενώ οι αποστολές θα ολοκληρωθούν, σε όλες τις βαθμίδες της χώρας, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
 
……………………………………………………………
 
 

……………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Tα Νέα

Αναμένεται το πράσινο φως για τις προσλήψεις από το υπουργείο Οικονομικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

 
Την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών για τουλάχιστον 14.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναμένει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την εγκύκλιο για τις προσλήψεις του επόμενου σχολικού έτους.
Χθες, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης που συναντήθηκαν με τον νέο υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο εξέφρασαν προβληματισμό για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς οι διαδικασίες των προσλήψεων και των άλλων υπηρεσιακών μεταβολών στους εκπαιδευτικούς έχουν καθυστερήσει λόγω των εκλογών. Ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε ότι οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη και επισπεύδονται, ώστε το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, να ανακοινωθεί η φετινή εγκύκλιος υποβολής αιτήσεων για ένταξη στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών. Είπε επίσης ότι άρχισε η διανομή των βιβλίων και οι αποστολές αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η έγκριση πιστώσεων για την πρόσληψη 14.000-15.000 αναπληρωτών (αριθμός περιορισμένος ήδη, καθώς πέρυσι είχαν τοποθετηθεί συνολικά περίπου 22.000), οι οποίοι θα αναλάβουν και φέτος το κύριο βάρος της διδακτικής διαδικασίας λόγω του αυστηρά περιορισμένου αριθμού των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών, στα πλαίσια του Μνημονίου. Πέρυσι οι προσλήψεις μονίμων ήταν μόλις 546 και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες – αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πολλών δεκαετιών -, ενώ φέτος δεν αναμένονται περισσότερες. Ο αριθμός των μονίμων ενδέχεται να αντιστοιχεί σε μία πρόσληψη για κάθε πέντε – ή περισσότερες – αποχωρήσεις με σύνταξη και να ανακοινωθεί περί τα τέλη του Ιουλίου. Και φέτος, οι όποιοι διορισμοί θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών
Εξάλλου οι αιτήσεις για αποσπάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που πλησίασαν φέτος τις 7.000, θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα στο αρμόδιο συμβούλιο και θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις αποσπάσεων της Δευτεροβάθμιας. Η διαδικασία των αποσπάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η δεύτερη φάση προς τα τέλη Αυγούστου. Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, φέτος δεν θα εγκριθούν νέες εκπαιδευτικές άδειες καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια και θα εγκρίνονται μόνο άδειες άνευ αποδοχών για ολοκλήρωση σπουδών.
 
Οι πρυτάνεις. Ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε χθες συναντήσεις γνωριμίας και με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς. Οι πρυτάνεις κατέθεσαν τις γνωστές προτάσεις τους για αλλαγές στον νέο νόμο-πλαίσιο, οι οποίες θα μελετηθούν, επιφυλάχθηκαν για το σχέδιο του «Καλλικράτη» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με συγχωνεύσεις δεκάδων τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων και εξέφρασαν αντιρρήσεις σε ενδεχόμενες μειώσεις του ειδικού μισθολογίου.
Σήμερα, εξάλλου, οι πρόεδροι των ΤΕΙ οργανώνουν έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν τα έντονα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων.
 
………………………………………………………….
 
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
 
Συνάντηση με τους περιφερειακούς διευθυντές είχε χθες ο υπουργός Παιδείας. Στο τραπέζι αποσπάσεις, μεταθέσεις και διορισμοί. Αβεβαιότητα για τον τελικό αριθμό των αναπληρωτών
Την αγωνία τους σχετικά με την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξέφρασαν χτες στον υπουργό Παιδείας οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, καθώς ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί θέματα που αφορούν στους διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία αλλά και οι αποσπάσεις.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί η εγκύκλιος για την υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών, καθώς είναι θέμα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης, αφού οι πιστώσεις χορηγούνται από το υπουργείο Οικονομικών.
Πάντως, όσον αφορά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς έχουν ζητηθεί 14.000 άτομα, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση. Πέρυσι είχαν προσληφθεί συνολικά περίπου 22.000 δάσκαλοι και καθηγητές.
 
Οσο για τους μόνιμους διορισμούς η κατάσταση δεν αναμένεται να είναι καλύτερη φέτος, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι και πάλι ψαλιδισμένοι. Πέρυσι ο αριθμός των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών ήταν ο μικρότερος, που έχει γίνει ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες (από το 1950!), αφού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν 133 εκπαιδευτικοί και στη δευτεροβάθμια 413.
 
Και φέτος οι διορισμοί θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ, την περασμένη εβδομάδα, ο Α΄ κύκλος των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ προγραμματίζεται για το τέλος Ιουλίου και ο Β΄ κύκλος για το τέλος Αυγούστου.
 
Οι αποσπάσεις σε φορείς, πανεπιστήμια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κ.λπ. θα προηγηθούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 25 Ιουλίου.
 
Χτες ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και στη συνέχεια με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Οι διευθυντές εκπαίδευσης εξέφρασαν την αγωνία τους τόσο για το θέμα των προσλήψεων όσο και για την έγκαιρη αποστολή των βιβλίων στα σχολεία, για τα οποία πάντως υπάρχει διαβεβαίωση από τον νέο οργανισμό (ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), που θα εκδώσει και θα διανείμει τα σχολικά βιβλία, ότι θα είναι στην ώρα τους στα σχολεία.
 
 
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ΕΘΝΟΣ
………………………………………………….
 
Σχετικό άρθρο
alfavita

Εθιμοτυπική και «χωρίς ειδήσεις» ήταν η πρώτη συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με το συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων ΑΕΙ. Ο κ. Αρβανιτόπουλος άκουσε τις προτάσεις των πρυτάνεων, παρέλαβε το ψήφισμα με τις αλλαγές που ζητούν στο νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τους ευχαρίστησε για την συνομιλία, ενώ τους είπε ότι θα τους ενημερώσει εγκαίρως για τις σκέψεις και τις αποφάσεις του.

Ακόμη συζητήθηκε το θέμα των φοιτητικών εστιών των ΑΕΙ καθώς κάποιες εστίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πάντως τις εστίες διαχειρίζεται ακόμη ο Οργανισμός που αντικατέστησε το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ενώ δεν έχουν περάσει στα «χέρια» των διοικήσεων των Πανεπιστημίων όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αντίθετα, είχε η συνάντηση που της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας, για θέματα συντονισμού της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, έχουν ζητηθεί εφέτος 14.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για την επόμενη σχολική χρονιά, αριθμός που από το υπουργείο Παιδείας κρίνεται ως «ανελαστικός». Για το θέμα ωστόσο θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των επομένων ημερών.
 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό εμφανίζονται σε τρεις περιοχές της χώρας, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.
 
alfavita.gr
 
………………………………………………………..
 
ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΟ esos.gr
 

esos.gr
Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών συνολικά 14.800 ανθρωπομήνες για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για το επόμενο σχολικό έτος 2012-13.

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν οι πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στη σημερινή δίωρη συνάντηση με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο ζητά από το υπουργείο Οικονομικών πιστώσεις για να πληρωθούν 14.800 μήνες και αν υποθέσουμε ότι θα προσληφθούν αναπληρωτές με πλήρες ωράριο και διαιρέσουμε τις 14,800 ανθρωπομήνες με τους 9 μήνες προκύπτει ότι αφορά 1600 αναπληρωτές.
 
Βέβαια το υπουργείο ποτέ δεν προσλαμβάνει αναπληρωτές για εννέα μήνες . Ετσι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι το σύνολο των αναπληρωτών που θα προσληφθούν δεν θα ξεπεράσουν τους 5 με 6.000.
 
……………………………………………….
 
Σχετική ενημέρωση
Δ.Μπράτης
 

Μπράτης Δημήτρης
Αιρετός του ΚΥΣΠΕ
d.mpratis@gmail.com
https://www.mpratis.gr
τηλ. 6974750402 – 2103312790
2103442884
fax: 2103246893

Αθήνα, 10  Ιουλίου 2012

Σχετικά με τον αριθμό των μόνιμων διορισμών , των προσλήψεων αναπληρωτών και των  αποσπάσεων στην Π.Ε. 
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,
Με αφορμή ερωτήματά σας, σας  ενημερώνω για τα εξής :
1. Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών. Η εγκύκλιος για την υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών αναμένεται να εκδοθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Κανείς δε γνωρίζει ακόμη τον αριθμό των μόνιμων προσλήψεων στην εκπαίδευση ούτε των αναπληρωτών αφού, μέχρι στιγμής, καμιά προεργασία δεν έχει γίνει από πλευράς Υπουργείου Παιδείας γι΄ αυτό το θέμα. Ο αριθμός των προσλήψεων είναι θέμα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης, αφού οι πιστώσεις χορηγούνται από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι προσλήφθηκαν 133 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην Π.Ε. και 11.648 αναπληρωτές (εκ των οποίων 2.000 περίπου μειωμένου ωραρίου).
  2. Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και σε φορείς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ (5-7-2012) ο Α΄ κύκλος των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ προγραμματίζεται για το τέλος Ιουλίου και ο Β΄ κύκλος για το τέλος Αυγούστου. Οι αποσπάσεις σε φορείς, Πανεπιστήμια , Δ/νσεις Π.Ε. κλπ  θα προηγηθούν  και να αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 25 Ιουλίου. Υπενθυμίζω ότι οι αποσπάσεις αυτές δε γίνονται από το ΚΥΣΠΕ αλλά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς, δυστυχώς,  τη μοριοδότηση που ισχύει για τις άλλες αποσπάσεις παρά το γεγονός ότι στην αρμόδια επιτροπή είχαμε ζητήσει τη μοριοδότησή τους . Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ  , κατά την εκτίμησή μου , θα κυμανθούν στα ίδια, περίπου, επίπεδα με τα περσινά ( πέρυσι εγκρίθηκαν και στους δύο κύκλους 5.000 αποσπάσεις σε σύνολο 6.800 αιτήσεων). 
Δημήτρης Μπράτης

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...