Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ξάνθη: Παιδιά από την Κορέα μέχρι την Λατινική Αμερική στην 6η Παγκόσμια Μπιενάλε Παιδικής Ζωγραφικής

Ξάνθη: Παιδιά από την Κορέα μέχρι την Λατινική Αμερική στην 6η Παγκόσμια Μπιενάλε Παιδικής Ζωγραφικής

Δημοσιεύτηκε: 7:04 πμ Ιούνιος 23rd, 2012  


Παιδιά από την Ελλάδα, την Ινδία, την Κορέα την Ρωσία, την Τουρκία, από χώρες της Λατινικής Αμερικής θα κληθούν να αποτυπώσουν στο χαρτί ή στον καμβά τις εικόνες που δημιουργεί στο μυαλό και στην ψυχή τους η πολιτιστική κληρονομιά. 

Οι ζωγραφιές θα συμμετάσχουν στην 6η Παγκόσμια Μπιενάλε Παιδικής Ζωγραφικής, την οποία διοργανώνει, όπως και τις πέντε προηγούμενες, η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης και το Μουσείο Οικουμένη, με έδρα την Συδινή της Ξάνθης.

Η πρόεδρος της Ακαδημίας και του Μουσείου Παιδικής Τέχνης Λίτα Μαυρογένη, δήλωσε ότι αρχική σκέψη ήταν να οριστεί ως θέμα τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, αλλά λόγω της συγκυρίας για τη χώρα μας επιλέχθηκε τελικά «Η προβολή και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Όπως επισήμανε, στόχος είναι τα παιδιά, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, να «αναμετρηθούν» με την κληρονομιά, τα μνημεία και τα στοιχεία του πολιτισμού που οδηγούν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο μπροστά.

Στην Μπιενάλε μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών και σύμφωνα με τη προκήρυξη του διαγωνισμού, πρέπει να υποβάλλουν πρωτότυπα έργα, φιλοτεχνημένα χωρίς παρεμβάσεις των μεγάλων. Θα δοθούν βραβεία σε έργα που θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και παιδοψυχολόγων. Δεν θα γίνουν δεκτές ομαδικές εργασίες. Η προθεσμία υποβολής των έργων είναι η 30η Ιουνίου για τη χώρα μας και η 31η Οκτωβρίου για τους μαθητές εκτός Ελλάδας. Η έκθεση με τα έργα της 6ης Μπιενάλε αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2013.

Προκειμένου οι μαθητές της Ξάνθης να έχουν ερεθίσματα για την πολιτιστική κληρονομιά και την ελληνική παράδοση, η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, διοργανώνουν εκδήλωση στις 9 Ιουνίου, στο κλειστό στάδιο «Φίλιππος Αμοιρίδης» στην Ξάνθη. Οι διοργανωτές υπόσχονται πλούσιο πρόγραμμα με χορωδίες και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και η κ. Μαυρογένη υπογράμμισε ότι θα συμμετάσχουν 900 άτομα, μέλη πάνω από 20 συλλόγων.

Τα μέλη της Ακαδημίας και του Μουσείου Παιδικής Τέχνης αγωνίζονται, δουλεύοντας εθελοντικά, να κρατήσουν στην Ξάνθη τον θεσμό της Παγκόσμιας Μπιενάλε Παιδικής Ζωγραφικής. Η κ. Μαυρογένη σημείωσε ότι εδώ και 12 χρόνια ο θεσμός έχει μεγάλη απήχηση και αγαπήθηκε πάρα πολύ από τις πιο «απίθανες» χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην 5η Μπιενάλε συμμετείχαν, μαζί με περίπου 12.000 Ελληνόπουλα, 161.712 μαθητές από 580 φορείς και 139 χώρες.

Στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης «Οικουμένη», στην Συδινή της Ξάνθης, που ιδρύθηκε το 2008, φιλοξενούνται 30.000 επιλεγμένα έργα από τις συμμετοχές στις Μπιενάλε.     Παράλληλα, υλοποιούνται 40 εκπαιδευτικά προγράμματα, με θέμα, μεταξύ άλλων, την ιστορία της τέχνης, τη ζωγραφική παρέα με τους μεγάλους δημιουργούς και το θεατρικό παιχνίδι.

Οι μαθητές της Ακαδημίας συμμετέχουν σε διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής σε όλο τον κόσμο, ενώ σε μια περίοδο που το ταμείο είναι μείον για τους πολίτες και τους φορείς δεν μένει ανεπηρέαστο το Μουσείο, το οποίο, όπως επισήμανε η κ. Μαυρογένη έχει να λάβει χρηματοδότηση από το 2007.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη μιζέρια και ότι πρέπει να «επενδύσουμε» στους νέους, που αποτελούν «το χλωρό χορτάρι της ελπίδας».

Αγγελιοφόρος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...