Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / Ποιος θα ζητήσει συγνώμη από τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων;

Ποιος θα ζητήσει συγνώμη από τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων;

Δημοσιεύτηκε: 8:52 πμ Ιούνιος 4th, 2012  


Στην περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν διαγωνίζονται μόνον οι υποψήφιοι. Δίνει εξετάσεις το εκπαιδευτικό σύστημα, το υπουργείο Παιδείας που έχει την ευθύνη της οργάνωσης των εξετάσεων, αλλά και οι καθηγητές (Πανεπιστημίου και Μέσης Εκπαίδευσης) που επιλέγουν τα θέματα.

Αν μέχρι τώρα όλοι αυτοί οι παράγοντες τα “κουτσοκατάφερναν” και περνούσαν τη βάση του δέκα, φέτος “ξέφυγαν”.

Κατρακύλησαν στο μηδέν της κλίμακας με άριστα το είκοσι. Ούτε το όνομά τους, δηλαδή, δεν κατάφεραν να γράψουν σωστά στο “τετράδιο” των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2012, που με κόπο, ακόμη και αυτό εξασφαλίσθηκε την τελευταία στιγμή.

Η ψυχραιμία που συνιστούν στους υποψήφιους , απεδείχθη γράμμα κενό για εκπαιδευτικούς, που “θόλωσαν” μόλις πήραν την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που, σε δραματικούς τόνους, αγνόησε ότι αυτή την περίοδο προέχει η ηρεμία κι έβγαλε τα “τύμπανα του πολέμου”.

Η πρώτη, βιαστική αντίδραση του υπουργείου την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ήταν αποτέλεσμα πανικού : Ακυρώνεται η βαθμολόγηση του επίμαχου Γ4 (με όλους τους συνειρμούς που μπορεί να επιφέρει το συγκεκριμένο ερώτημα), και οι 7 μονάδες του κατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα.

Οι εξεταστές, δηλαδή , δεν είχαν καν την ψυχραιμία να περιμένουν τους βαθμολογητές να κάνουν την πρώτη πρόχειρη βαθμολόγηση των γραπτών, να δουν πως συμπεριφέρθηκαν οι μαθητές και να ενεργήσουν , απαραιτήτως με περίσκεψη, στη συνέχεια.

Κάποιος-μαθαίνω- μέσα στην Επιτροπή έβγαλε το ….συμπέρασμα ότι μόνον δυο-τρεις υποψήφιοι συνολικά, θα είχαν προσεγγίσει το θέμα. Αλλά ακόμη και αν ήταν έτσι, δεν σκέφθηκαν ότι θα αδικούσαν έστω αυτά τα λίγα παιδιά, που η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τα χαρακτήριζε “ταλέντα της Φυσικής ”;

Πώς καταδίκαζαν, όμως, και τα υπόλοιπα παιδιά που με το δίκιο τους θα θόλωσαν μόλις αντίκρισαν το συγκεκριμένο ερώτημα, πανικοβλήθηκαν και δεν πρόλαβαν να ασχοληθούν ούτε με το επίμαχο ούτε με τα υπόλοιπα;

Κανένας δεν σκέφθηκε πριν σταλεί το θέμα στους μαθητές, να το λύσει και να δει αν μπορούσε ; Υποτίθεται ότι πριν δοθούν τα θέματα λύνονται όλες οι ασκήσεις και απαντώνται όλες οι ερωτήσεις. Μήπως , αυτή τη φορά δεν έγινε κάτι τέτοιο; Κι αν δεν έγινε γιατί δεν έγινε ;

Θα ζητήσει κάποιος εξηγήσεις για όλα αυτά; Θα διαταχθεί κάποια έρευνα, έστω και τύποις, μόνο και μόνο για να υπάρξει κάποια κάθαρση;

Κι αφού το κακό έγινε, βγήκε δηλαδή η πρώτη οδηγία για ακύρωση, κι άρχισαν να καταφθάνουν τα μηνύματα απ´τα βαθμολογικά κέντρα, απ´τους υποψήφιους, απ´τους γονείς, ακόμη και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι πολλοί έλυσαν την επίμαχη άσκηση, γιατί δεν συνήλθε αμέσως το ίδιο βράδυ η Επιτροπή για να μελετήσει αυτό το θέμα και να ακυρώσει πάραυτα την ακύρωση , αλλά περίμενε να πάει Δευτέρα για να πράξει το αυτονόητο;

Στο μεταξύ τα παιδιά, με μαύρη καρδιά και πεσμένο ηθικό, συνέχιζαν να διαβάζουν και να διαγωνίζονται σε άλλα δύσκολα μαθήματα.

Ποιος θα απαντήσει εν τέλει σ´αυτούς τους έφηβους, που , ούτως ή άλλως, φαίνονται καταδικασμένοι απ´την πορεία του τόπου;

Ποιος θα πληρώσει για τα τσαλακωμένα όνειρα και τις ελπίδες αυτών των παιδιών, για μια στάλα ικανοποίησης, παίρνοντας έναν καλό βαθμό σε εξετάσεις που μπορεί να είναι σκληρές, αλλά δεν θα έπρεπε να περιέχουν λάθη ή ελλείψεις ;

Ποιος θα αναλάβει το κόστος της αποτυχίας ενός παιδιού που μόχθησε πάνω απ´τα βιβλία για να μπει σε κάποια Σχολή, έστω και υποβαθμισμένη και υποτιμημένη ;

Απ´ ό,τι, μέχρι στιγμής φαίνεται κανένας δεν πρόκειται να απαντήσει στα ερωτήματα , πολύ δε περισσότερο να αναλάβει κάποιο κόστος για όλο αυτό το “μπάχαλο” που δείχνει ξεκάθαρα την κατάσταση που βρίσκεται γενικότερα αυτός ο τόπος.

Γιατί με όλα αυτά δεν θέλω να πω ότι είναι απλή δουλειά να επιλέγεις θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ερωτήματα και θέματα που πρέπει να είναι εντός της εξεταστέας ύλης, να μην υπάρχουν σε κανένα “λυσάρι” ή σε κανένα φροντιστηριακό βοήθημα. Να είναι πρωτότυπα, έξυπνα, κλιμακούμενης δυσκολίας, ικανά να αναδείξουν τους διαβασμένους και τους αδιάβαστους.

Γιατί απλά δεν έχει δημιουργηθεί μια Τράπεζα ερωτήσεων, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες και το έργο της επιλογής να γίνεται πιο αντικειμενικά και , εν τέλει, πιο εύκολα.

Τα παιδιά που διαγωνίζονται αυτές τις μέρες και ποθούν να μπουν σε μια Σχολή -ως ύστατη ελπίδα επαγγελματικής επιβίωσης- στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από τη μεσαία τάξη και κάτω. Φυσικά δεν ευθύνονται ούτε για τα προβλήματα των εξεταστών , ούτε για τις δυσκολίες τους. Είναι παιδιά που δεν έχουν την οικονομική άνεση να παρακάμψουν το “Γολγοθά” των Πανελλαδικών που δημιούργησε η ανευθυνοϋπεύθυνη Πολιτεία, η οποία δεν κατάφερε χρόνια τώρα να αλλάξει τη διαδικασία. Υπουργοί και κόντρα υπουργοί διαγκωνίστηκαν χρόνια τώρα, κάνοντας σχέδια επί χάρτου  να αντικαταστήσουν το ισχύον σύστημα που, κατά κοινή ομολογία, τα έχει “φάει τα ψωμιά του”. Αλλά απέτυχαν. Και τ´άφησαν έτσι να “σέρνεται” και να τυλίγεται ως θηλιά στο λαιμό νέων ανθρώπων, στραγγαλίζοντας τα όνειρα και τους πόθους τους…

Μπορεί , φέτος, λένε κάποιοι, αν δεν άλλαζε η σύνθεση του υπουργείου Παιδείας την τελευταία στιγμή, να μην είχαμε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά πάλι δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος.

Άλλωστε ο υπουργός-πολύ περισσότερο όταν είναι υπηρεσιακός και άσχετος με το αντικείμενο- δεν επιλέγει θέματα και δεν κατευθύνει διαδικασίες.

Αν όμως οι μηχανισμοί είναι “κουτσοί” , αν όλο το σύστημα Εκπαίδευσης χωλαίνει κι αν ετούτο το οικοδόμημα που λέγεται Παιδεία, μπάζει από παντού, οι πιο αθώοι, αυτοί που σίγουρα δεν φταίνε, είναι οι υποψήφιοι που “κολυμπούν” στο χάος ενός κράτους που δεν μπορεί πλέον να κρατήσει ούτε τα προσχήματα…

aixmi.gr

…………………………………………

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχει χρονιά που στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να μην υπήρχαν γκάφες ή λάθη…

Η φετινή χρονιά με τις αντικρουόμενες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της Φυσικής θα μείνει στην ιστορία των Πανελλαδικών ως το μάθημα που ξεσήκωσε το μεγαλύτερο σάλο.

Στο … «τοπ 10» των Πανελλαδικών θα μείνει σίγουρα και το μάθημα της έκθεσης το 1985 με τις λέξεις «αρωγή» και «ευδοκίμηση» που ελάχιστοι υποψήφιοι, εκτός τρίτης δέσμης, κατάλαβαν τι ζητούσε το θέμα.

Δύο χρόνια μετά, το 1987, ξεσπάει νέα θύελλα με το μάθημα της Φυσικής , καθώς ένα προς εξέταση θέμα ήταν παρόμοιο με άσκηση του βιβλίου η λύση της οποίας ήταν λανθασμένη.

Το 1989 ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων καταγγέλλει την Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων για λανθασμένο τρόπο διατύπωσης θέματος της Κοινωνιολογίας, λάθος που οδήγησε στην αποτυχία πάνω από το 85% των υποψηφίων.

Ένα ακόμα «επεισόδιο» σημειώθηκε με την κοινωνιολογία το 1992 με την ΟΛΜΕ να ζητά ακύρωση της εξέτασης του μαθήματος.

Στην ιστορία πέρασε το 1993 με το μάθημα της Φυσικής , καθώς η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ζήτησε ακύρωσης της εξέτασης του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ για ασάφειες στη Φυσική γίνεται λόγος και το 1998.

Το 2001 η Κεντρική Επιτροπή κάνει το λάθος στα αρχαία ελληνικά να επιλέξει θέμα που είχαν βάλει οι φροντιστές στις εξετάσεις προσομοιώσεις ανοίγοντας ατελείωτους κύκλους συζητήσεων για την επιλογή αυτή.

Στα Μαθηματικά του 2003 , η Μαθηματική Εταιρία έκανε λόγο για λάθος επιλογή ενώ πάλι στη Φυσική το 2003 η Κεντρική Επιτροπή λόγω λάθους αποφάσισε την ακύρωση ερωτήματος.

Το 2005 λόγω της δυσκολίας των θεμάτων κάποιοι καθηγητές δεν βαθμολογούν γραπτά ενώ η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την επιλογή των θεμάτων. Το 2006 η Ένωση Βιολόγων κάνει λόγο για λανθασμένη διατύπωση.

Γκάφα ολκής του υπουργείου Παιδείας είχαμε και το 2007 με ανακοίνωση λάθος βάσεων, κάτι που προκάλεσε σάλο στους υποψηφίους.

https://www.tro-ma-ktiko.blogspot.com

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...