Όταν το παιδί ξέρει ξένες γλώσσες

Δημοσιεύτηκε: 9:27 πμ Ιούνιος 2nd, 2012  


Η πολυγλωσσία είναι ένα εφόδιο που αναμφισβήτητα δίνει προβάδισμα στην αγορά εργασίας. Όλοι γνωρίζουν την ανάγκη των ξένων γλωσσών, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους. Γενικά, στην επικοινωνία, στο διαδίκτυο, στις ταμπέλες, στο σχολείο, στις μάρκες, στις σπουδές, όλοι και παντού επικοινωνούν μέσω της ελληνικής, μα και κάποιας ξένης γλώσσας.

Σχετικά, είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμο, το αποτέλεσμα της έρευνας του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ που λέει ότι η γνώση μιας ή δύο ξένων γλωσσών δίνει «ώθηση στη δύναμη του μυαλού». Με λίγα λόγια, η γνώση ξένων γλωσσών σίγουρα κάνει τον άνθρωπο πιο έξυπνο.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν σε 48 εθελοντές, εκ των οποίων οι 23 ήταν δίγλωσσοι, αποδείχτηκε πως οι δεύτεροι είναι πιο αποδοτικοί όταν υπήρχε θόρυβος σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι πολύγλωσσοι μπορούσαν να επεξεργαστούν καλύτερα ήχους όταν υπήρχε στο χώρο θόρυβος από άλλες συζητήσεις. Και τούτο συμβαίνει γιατί τα νευρικά κύτταρα και τα εγκεφαλικά, να μην «ταράζονται» καθώς ακούνε πολλαπλούς ήχους, αλλά αντίθετα, να μπορούν να προσηλώνονται. Κατά συνέπεια, οι πολύγλωσσοι –παιδιά και ενήλικες- βρήκαν τρόπο να αποτρέψουν ένα αίτιο της επίκτητης δυσλεξίας.

Συμπερασματικά, αν το μέλλον φαίνεται αβέβαιο στον εργασιακό τομέα αφήνουμε την γκρίνια και πιάνουμε τα βιβλία ξένων γλωσσών, για να αποφύγουμε όχι μόνο την ανεργία αλλά και το χαμηλό διανοητικό επίπεδο.

Οι καλύτερες μέθοδοι εύκολης μάθησης της Ξένης Γλώσσας είναι ο βιωματικός και ο διαδραστικός. Με αυτούς τους δύο τρόπους, τα παιδιά αποφεύγουν την παθητικότητα, «κάνουν για να μάθουν». Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους, μαθαίνουν να ζουν, να εκτιμούν και να δραστηριοποιούνται με παιδιά διαφορετικής γλώσσας και εξοικιώνονται με τους ¨άλλους¨ στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

«Ή Μrs Μαριάννα διδάσκει με περίεργο τρόπο. χορεύουνε στην τάξη με τη δασκάλα, ενώ κάνουν μάθημα! Άραγε, θα μάθουν τελικά αγγλικά;» έλεγε η Βίκυ καθώς περίμενε να πάρει το γιο της, έξω από το φροντιστήριο. «Διάβασα, ότι όταν παίζουν αυτό που διδάσκονται, το μαθαίνουν εύκολα –όπως μάθανε τα ελληνικά», απαντά η Κική που ασχολείται αρκετά με το διαδίκτυο.

Πράγματι. Αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας διαφέρουν πολύ από τις κλασσικές. Μέσα όμως από τη διαδραστικότητα, οι μαθητές μπορούν να εμπλουτίσουν την γνώση της ξένης γλώσσας ¨σαν να ζουν στην ξένη χώρα¨ και να μάθουν εκφράσεις, συντομεύσεις προφορικών λέξεων και το αυθεντικό γλωσσικό υλικό, καθώς ακούνε και μιλάνε με τους δασκάλους ή τους συμμαθητές.

Γονείς, δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να μάθει ξένες γλώσσες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι γίνεται πιο έξυπνο και εκπαιδευτικά αποδεκτό ότι έχει περισσότερα προσόντα για δουλειά ως ενήλικας.

Υπογράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη
Σύμβουλος παιδιού Παν/μίου Λονδίνου
Εξειδικευμένη στη Δυσλεξία
mlag15@otenet.gr

zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι ξένες γλώσσες κάνουν το μυαλό «ξυράφι»

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η εκμάθηση τουλάχιστον μίας ακόμη γλώσσας πέραν της μητρικής ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις νοητικές ικανότητές μας.

Ως παιδιά μπορεί να γκρινιάζαμε, μεγαλώνοντας ωστόσο συνειδητοποιήσαμε πως οι ξένες γλώσσες είναι «παράθυρο» στον κόσμο: διευρύνουν τους ορίζοντές μας, μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με άτομα απ’ όλον τον πλανήτη, αλλά και να γνωρίζουμε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, χωρίς μεσάζοντες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν του Ιλινόις μάς δίνουν πλέον ένα ακόμα κίνητρο, καθώς υποστηρίζουν πως, όταν μαθαίνουμε μια δεύτερη γλώσσα εκτός της μητρικής, βελτιώνουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις νοητικές μας ικανότητες.

Η καθηγήτρια Νίνα Κράουτς και η ομάδα της, σε σχετική μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, επισήμαναν ότι η γνώση περισσότερων γλωσσών από μία επιδρά και μάλιστα καθοριστικά στον εγκέφαλο και μεταβάλλει τον τρόπο που το νευρικό σύστημα αντιδρά στους ήχους.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις 48 υγιών εθελοντών (23 από αυτούς μιλούσαν δύο γλώσσες) σε διάφορα ηχητικά ερεθίσματα. Για να συμβεί αυτό, είχαν προηγουμένως τοποθετήσει ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους, ώστε να καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν ενδεικτικά: Όταν στο εργαστήριο επικρατούσαν συνθήκες απόλυτης ησυχίας, και οι δύο ομάδες -εκείνοι, δηλαδή, που μιλούσαν μόνο αγγλικά, αλλά και όσοι γνώριζαν μία δεύτερη γλώσσα- εμφάνιζαν παρόμοιες αντιδράσεις στους ήχους που «έσπαγαν» τη σιωπή.

Τα πράγματα ωστόσο ήταν διαφορετικά όταν -σκοπίμως- το εργαστήριο πλημμύριζε από πολλούς και διαφορετικούς θορύβους. Σε αυτή την περίπτωση οι γλωσσομαθείς επεξεργάζονταν τους ήχους πολύ καλύτερα, ενώ μπορούσαν να εστιάσουν στη φωνή κάθε ομιλητή, αλλά και να απομονώσουν τις «άχρηστες» παρεμβολές. Η παραπάνω διαφορά στις επιδόσεις των δύο ομάδων ήταν ορατή και στην καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων τους, καθώς στην ομάδα των γλωσσομαθών παρατηρήθηκε μεγαλύτερη κινητικότητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η δρ Κράους, όσοι γνωρίζουν μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα διαθέτουν πιο ευέλικτο και αποδοτικό ακουστικό σύστημα, αφού έχουν τη δυνατότητα να εστιάζουν αυτόματα στα ηχητικά ερεθίσματα και να τα επεξεργάζονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, η ερευνήτρια Βιορίκα Μαριάν συμπληρώνει πως «οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να λύνουν σταυρόλεξα ώστε να διατηρούν το μυαλό τους κοφτερό. Πλέον, διαπιστώνουμε ότι παρόμοια πλεονεκτήματα προκύπτουν και από τη γνώση και τη συχνή χρήση μίας δεύτερης γλώσσας».

Η παραπάνω έρευνα έρχεται να επισφραγίσει προηγούμενες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η γνώση επιπλέον γλωσσών αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εκπαίδευση του εγκεφάλου, συμβάλλει στη βελτίωση ικανοτήτων όπως η προσοχή και η μνήμη, ενώ είναι και όπλο για την καταπολέμηση της άνοιας.

metrogreece.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...