Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / ΟΛΜΕ – Βασικά σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου – Οικονομική κρίση. Επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Το παράδειγμα της Αργεντινής

ΟΛΜΕ – Βασικά σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου – Οικονομική κρίση. Επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Το παράδειγμα της Αργεντινής

Δημοσιεύτηκε: 12:06 μμ Ιούνιος 5th, 2012  


Βασικά σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 5/6/2012 στα Γραφεία της ΟΛΜΕ από τους Αργεντίνους εκπαιδευτικούς – συνδικαλιστές: Roberto Baradel, Γεν. Γραμματέα της Ένωσης Εκπ/κών Αργεντινής (SUTEBA), του Gustavo Rollandi, Οργανωτικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Εργαζομένων της Αργεντινής και του Sebastian Rollandi, Συντονιστή Γραμματείας Τύπου της CTA – NAC.

Τα βασικά σημεία της Συνέντευξης ήταν τα εξής:

  • Για εμάς αποτελεί υποχρέωση και τιμή να βρισκόμαστε εδώ και να συμπαραστεκόμαστε στους Αγώνες των Ελλήνων εκπαιδευτικών ενάντια στις πολιτικές του ΔΝΤ και της Τρόϊκας που αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίσαμε και εμείς στη χώρα μας.
  • Θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς βγήκαμε από την κρίση απορρίπτοντας τις πολιτικές του ΔΝΤ και των ΗΠΑ.
  • Το αποτέλεσμα της απόρριψης των πολιτικών του ΔΝΤ ήταν το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της τάξης του 6% το 2005, που ήρθε ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων με επανεθνικοποίηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, της διαχείρισης του νερού που είχε ιδιωτικοποιηθεί τη δεκαετία του 90. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων στον τομέα της εκπαίδευσης οδήγησαν σε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από το 3% του ΑΕΠ στο 6,5% του ΑΕΠ.
  • Παλαιότερα γνωρίζαμε την Ελλάδα μόνον από τις σελίδες των βιβλίων της Ιστορίας, αλλά τώρα πλέον τη γνωρίζουμε και για τους αγώνες των εργαζομένων της και την αξιοπρέπεια που αυτοί δείχνουν. Γνωρίζουμε πλέον ότι η μοίρα της Αργεντινής σχετίζεται με τη μοίρα των λαών που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την κρίση όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Γι’ αυτό το λόγο εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλος ο κόσμος να ακούσει ότι είναι εφικτή μία άλλη πολιτική. Η πολιτική των Λαών και των Εργαζομένων.
  • Συγκεκριμένα, στον τομέα της εκπαίδευσης τη δεκαετία του 90 υπήρξε μια απόπειρα ιδιωτικοποιήσεων με αποκέντρωση της εκπαίδευσης στις περιφερειακές τοπικές κυβερνήσεις, όπου μεταβίβασαν τις ευθύνες λειτουργίας των σχολείων αλλά όχι τους πόρους, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση αυτών των σχολείων. Με τους αγώνες των εργαζομένων όμως η ευθύνη για την εκπαίδευση τελικά ξαναπέρασε στα χέρια της Κεντρικής Κυβέρνησης και η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία έφτασε στο 6,5% του ΑΕΠ. Στόχος του Συνδικάτου είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 10% του ΑΕΠ έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα σ’ ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
  • Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όπως έχει παγκοσμιοποιηθεί το κεφάλαιο έτσι και αυτή η συνέντευξη τύπου θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αρχή για να παγκοσμιοποιηθούν και να συντονιστούν και οι αγώνες των εργαζομένων  ώστε καμία χώρα να μην είναι μόνη της απέναντι σε αυτή την επίθεση.

 

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη, 6/6 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση – Συζήτηση της ΟΛΜΕ στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος), με τη συμμετοχή των παραπάνω συνδικαλιστών, όπως επίσης και με την παρουσία του Γεν. Γραμματέα της CTA κ. Hugo Yasky με θέμα:

«Οικονομική κρίση. Επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Το παράδειγμα της Αργεντινής».

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο …

Σχετικό Άρθρο
 
Περικοπές στην Παιδεία μεγαλύτερες και από την Αργεντινή της κρίσης
Παρουσίαση έρευνας από την ΟΛΜΕ για την κατάσταση των εκπαιδευτικών στην ΕΕ
 
Το Βήμα
 
Τέταρτη είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την Παιδεία, με πρώτες τις τρεις χώρες του ΔΝΤ Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία. Όπως ανέφεραν, όμως, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με την παρουσία εκπροσώπων των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών και εκπαιδευτικών σωματείων της Αργεντινής, η χώρα μας έρχεται πρώτη στην ΕΕ σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών.

Στις δαπάνες για την Παιδεία πρώτη σε περικοπές πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται η Λετονία με 55% μείωση, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.

Στη χώρα μας δίνεται αυτή την στιγμή για την Παιδεία μόλις το 2,6% του ΑEΠ (και βάση των αρχών του Μνημονίου ως το 2015 προβλέπεται περαιτέρω μείωση μέχρι το 2,2%). Στην Αργεντινή που είχε περάσει κι αυτή στο παρελθόν την μεγάλη οικονομική της περιπέτεια, την περίοδο του ΔΝΤ στη χώρα το ποσοστό του ΑEΠ για την Παιδεία ήταν 3%, ενώ σήμερα είναι 6%.
Στην Αργεντινή σήμερα ο βασικός μισθός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει ανέλθει (σε αντιστοιχία) περίπου στα 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται στα 600 ευρώ.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών, με 30% περικοπές μισθών. Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις εκπαιδευτικών, η Ελλάδα είναι 2η πανευρωπαϊκά με 20% περικοπές και ακολουθεί η Ουγγαρία 30% περικοπές.
Σε συγχωνεύσεις σχολείων η χώρα μας είναι πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται Ουγγαρία και Ιταλία.
Παρουσιάστηκαν ακόμη τα συμπεράσματα έρευνας σε 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – οι οποίες αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της ΕΕ και 14 χώρες εκτός ΕΕ.
Η έρευνα έγινε από την ETUCE από τις 17 Φεβρουαρίου εως 23 Μαρτίου 2012. Όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές:
Βουλγαρία: «Οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πολύ συχνά δεν πληρώνεται. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει».
Ισπανία: «Κατάργηση των «έξτρα αμοιβών» και μείωση του μισθού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας».
Ουγγαρία: «Κατάργηση των μηνιαίων υποτροφιών, περικοπές στις πρόσθετες παροχές (κουπόνια για γεύματα, κουπόνι διακοπών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, οικονομική στήριξη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας των εκπαιδευτικών)».
Δημοκρατία της Τσεχίας: «Τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές (κουπόνια φαγητού, λοιπές παροχές) μειώθηκαν από το 2% στο 1%».
Ιρλανδία: «Καταργήθηκε το επίδομα διαχείρισης».
Πολωνία: «Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν περικοπές σε μπόνους».
Μαυροβούνιο: «Τα επιδόματα, όπως πχ επίδομα για γεύμα φορολογούνται και περιλαμβάνονται στο συνολικό ποσό των μισθών».
Ελλάδα: «Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 356 € 100% περικοπή, επίδομα διδακτικής προετοιμασίας 105 € περικοπή 100%, επίδομα γάμου 35 € 100% περικοπή, επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές 45 – 75 € 100% περικοπή, αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 195 € 100% περικοπή».
Ηνωμένο Βασίλειο: «Γενική μείωση των συμβατικών παροχών δεν καθορίζεται από το νόμο. Πολλά στοιχεία όμως της αμοιβής των εκπαιδευτικών είναι στη διακριτική ευχέρεια των σχολείων, έτσι η πίεση στους προϋπολογισμούς των σχολείων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αμοιβές των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων».

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...