Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 10:51 πμ Ιούνιος 10th, 2012  


 

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει το στίγμα της και στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2008 έως σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα.

Η ΟΛΜΕ στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2008 μέχρι σήμερα» στην οποία συμμετείχαν 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών που αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της Ε.Ε. και 14 εκτός Ε.Ε.

Ούτε η χώρα μας έχει μένει, βέβαια, αλώβητη από την οικονομική κρίση, αφού στις περικοπές των δαπανών για την παιδεία από το 2008 έως σήμερα -σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών- η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 20%. «Πρωταθλητής» στις περικοπές είναι η Λετονία με μείωση 55%, ακολουθεί η Ρουμανία με 50% και η Ουγγαρία με 27,5%. Στην Ελλάδα, πάντως, δεν έχουν γίνει απολύσεις όπως παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες, αλλά καταγράφεται η μεγαλύτερη περικοπή μισθών (30%). Ακολουθούν Ρουμανία με 25% και Ιρλανδία με 18% μείωση.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη μεταξύ 17 Φεβρουαρίου και 23 Μαρτίου του 2012 δείχνουν ότι:

  • Σε 22 χώρες έχουν περιοριστεί οι δαπάνες
  • Οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν «ψαλιδιστεί» σε 12 χώρες, σε 19 έχουν «παγώσει», σε 9 έχουν περικοπεί οι συντάξεις και σε 16 διάφορα επιδόματα
  • Έχουν αυξηθεί οι ώρες διδασκαλίας σε 12 χώρες
  • Έχουν γίνει απολύσεις σε 16 χώρες, σε 23 καταγράφηκαν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και σε 22 καταργήσεις σχολείων

Οι προσλήψεις και η παραμονή των εκπαιδευτικών στο επάγγελμα

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων από διάφορες χώρες, φαίνεται πως οι προσλήψεις έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ το επάγγελμα του εκπαιδευτικού -εξαιτίας και των χαμηλών απολαβών- δεν είναι ελκυστικό πλέον σε πολλούς νέους.

Ειδικότερα, η εικόνα σε 5 χώρες, όπως τη μετέφεραν ομοσπονδίες, είναι η εξής:

  • Βέλγιο: Στα πρώτα πέντε χρόνια της διδασκαλίας το 40% των εκπαιδευτικών εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
  • Γαλλία: Είναι δύσκολο να υπάρξουν προσλήψεις δεδομένου ότι η αρχική εκπαίδευση καταργήθηκε. Επιπλέον, στις δύο αποχωρήσεις έχουμε μία πρόσληψη.
  • Ελλάδα: Ο ετήσιος αριθμός προσλήψεων έχει μειωθεί κατά 88% από το 2008.
  • Ουγγαρία: Υπάρχει δυσκολία στην προσέλκυση εκπαιδευτικών ως αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου αμοιβών, της αυξανόμενης βίας και της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας.
  • Ισπανία: Μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε ορισμένες περιοχές (Μούρθια, Βαλένθια κ.α.) παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει, και έμειναν άνεργοι.

Εθνος Παιδεία 10/6/2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας άνεμος ιδιωτικοποιήσεων και περικοπών σαρώνει την εκπαίδευση

Έρευνα της ETUCE για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση από το 2008 έως σήμερα

ΟΛΜΕ – Βασικά σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου – Οικονομική κρίση. Επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Το παράδειγμα της Αργεντινής

Μελέτη στοιχείων για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς (από την ΟΛΜΕ)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...