Home / Featured / Έρευνα της ETUCE για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση από το 2008 έως σήμερα

Έρευνα της ETUCE για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση από το 2008 έως σήμερα

Δημοσιεύτηκε: 12:42 μμ Ιούνιος 5th, 2012  


 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ETUCE
 (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών,  τμήμα της EDUCATION INTERNATIONAL)
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ (2012)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
 
55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και που αντιπροσωπεύουν 26  χώρες της ΕΕ και 14 χώρες εκτός ΕΕ, απάντησαν σε έρευνα της ETUCE μεταξύ 17 Φεβρουαρίου και 23 Μαρτίου 2012 με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2008 μέχρι σήμερα».
Μπορείτε να δείτε το σχετικό αρχείο της Έρευνας … 
 
ΟΛΜΕ
 
Σχετικό Άρθρο
 
Περικοπές στην Παιδεία μεγαλύτερες και από την Αργεντινή της κρίσης
Παρουσίαση έρευνας από την ΟΛΜΕ για την κατάσταση των εκπαιδευτικών στην ΕΕ
 
Το Βήμα
 
Τέταρτη είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την Παιδεία, με πρώτες τις τρεις χώρες του ΔΝΤ Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία. Όπως ανέφεραν, όμως, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με την παρουσία εκπροσώπων των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών και εκπαιδευτικών σωματείων της Αργεντινής, η χώρα μας έρχεται πρώτη στην ΕΕ σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών.

Στις δαπάνες για την Παιδεία πρώτη σε περικοπές πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται η Λετονία με 55% μείωση, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.
Στη χώρα μας δίνεται αυτή την στιγμή για την Παιδεία μόλις το 2,6% του ΑEΠ (και βάση των αρχών του Μνημονίου ως το 2015 προβλέπεται περαιτέρω μείωση μέχρι το 2,2%). Στην Αργεντινή που είχε περάσει κι αυτή στο παρελθόν την μεγάλη οικονομική της περιπέτεια, την περίοδο του ΔΝΤ στη χώρα το ποσοστό του ΑEΠ για την Παιδεία ήταν 3%, ενώ σήμερα είναι 6%.
Στην Αργεντινή σήμερα ο βασικός μισθός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει ανέλθει (σε αντιστοιχία) περίπου στα 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται στα 600 ευρώ.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών, με 30% περικοπές μισθών. Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις εκπαιδευτικών, η Ελλάδα είναι 2η πανευρωπαϊκά με 20% περικοπές και ακολουθεί η Ουγγαρία 30% περικοπές.
Σε συγχωνεύσεις σχολείων η χώρα μας είναι πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται Ουγγαρία και Ιταλία.
Παρουσιάστηκαν ακόμη τα συμπεράσματα έρευνας σε 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – οι οποίες αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της ΕΕ και 14 χώρες εκτός ΕΕ.
Η έρευνα έγινε από την ETUCE από τις 17 Φεβρουαρίου εως 23 Μαρτίου 2012. Όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές:
Βουλγαρία: «Οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πολύ συχνά δεν πληρώνεται. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει».
Ισπανία: «Κατάργηση των «έξτρα αμοιβών» και μείωση του μισθού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας».
Ουγγαρία: «Κατάργηση των μηνιαίων υποτροφιών, περικοπές στις πρόσθετες παροχές (κουπόνια για γεύματα, κουπόνι διακοπών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, οικονομική στήριξη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας των εκπαιδευτικών)».
Δημοκρατία της Τσεχίας: «Τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές (κουπόνια φαγητού, λοιπές παροχές) μειώθηκαν από το 2% στο 1%».
Ιρλανδία: «Καταργήθηκε το επίδομα διαχείρισης».
Πολωνία: «Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν περικοπές σε μπόνους».
Μαυροβούνιο: «Τα επιδόματα, όπως πχ επίδομα για γεύμα φορολογούνται και περιλαμβάνονται στο συνολικό ποσό των μισθών».
Ελλάδα: «Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 356 € 100% περικοπή, επίδομα διδακτικής προετοιμασίας 105 € περικοπή 100%, επίδομα γάμου 35 € 100% περικοπή, επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές 45 – 75 € 100% περικοπή, αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 195 € 100% περικοπή».
Ηνωμένο Βασίλειο: «Γενική μείωση των συμβατικών παροχών δεν καθορίζεται από το νόμο. Πολλά στοιχεία όμως της αμοιβής των εκπαιδευτικών είναι στη διακριτική ευχέρεια των σχολείων, έτσι η πίεση στους προϋπολογισμούς των σχολείων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αμοιβές των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων».
 
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΥΓΗ

Φωτιά και τσεκούρι έριξε στην εκπαίδευση του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών η οικονομική κρίση, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE). Ειδικά στις χώρες που εφαρμόζονται οι συνταγές του ΔΝΤ, οι περικοπές στη χρηματοδότηση φτάνουν μέχρι και 55%, ενώ η Ελλάδα έρχεται πρώτη στο πετσόκομμα των μισθών των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ETUCE, που παρουσίασε χθες η ΟΛΜΕ, η εκπαίδευση έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών που αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της Ε.Ε. και 14 χώρες εκτός ΕΕ. Η έρευνα των ευρωπαϊκών συνδικάτων εκπαίδευσης καταδεικνύει ότι οι μεγαλύτερες περικοπές έχουν γίνει σε χώρες που έχει επέμβει το ΔΝΤ. Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Λετονία με 55%, ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Ρουμανία με 50% και στη συνέχεια έρχονται η Ουγγαρία με 27,5% και η Ελλάδα, όπου μέχρι στιγμής η εκπαίδευση έχει χάσει το 20% της χρηματοδότησής της. Συνολικά έχουν γίνει περικοπές σε 22 χώρες, ενώ σε 25 έχουν προωθηθεί «μεταρρυθμίσεις» που στην ουσία αποτελούν προσαρμογές στις απαιτήσεις των πιστωτών.

Αν η Λετονία κατέχει τα σκήπτρα στις περικοπές των κονδυλίων που αφορούν συνολικά στην εκπαίδευση, η Ελλάδα παίρνει τα πρωτεία στις μισθολογικές περικοπές. Από το 2008, οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους που φτάνουν το 30%. Ακολουθούν η Ρουμανία με 25%, η Ιρλανδία με 18%, η Κύπρος με 13%, η Πορτογαλία με 7,5%, η Ισπανία με 7% και η Κροατία με 6%. Αντίστοιχο ψαλίδι έχουν υποστεί και οι συντάξεις, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με πρώτη την Ουγγαρία. Αναλυτικότερα, οι μεγαλύτερες περικοπές έγιναν στην Ουγγαρία (30%) και ακολουθούν Ελλάδα και Λιθουανία με 20%. Η έρευνα της ETUCE καταδεικνύει ότι η κάμψη της δημόσιας χρηματοδότησης γιγαντώνει τον ιδιωτικό τομέα και καταγράφει αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων σε 14 χώρες.

Κρίση και νεοφιλελεύθερες συνταγές χτυπούν την εκπαίδευση με τρία δηλητηριώδη αέρια που είτε πέφτουν μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Αυτά τα τρία αέρια είναι: Απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Και στα τρία η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, σε 16 χώρες έχουν γίνει απολύσεις, σε 23 συγχωνεύσεις και σε 22 καταργήσεις σχολείων. Μέσα σε μία τετραετία έχουν χάσει τη δουλειά τους 120.000 εκπαιδευτικοί στη Ρουμανία, 90.000 στη Ρωσία, 15.000 στην Ισπανία, 14.500 στην Ουγγαρία και πάει λέγοντας. Στην Ελλάδα οι απολύσεις εκφράζονται με τη μη ανανέωση συμβάσεων χιλιάδων αναπληρωτών και μάλιστα την ώρα που η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε παραιτήσεις-συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών.

Η πρώην υπουργός Παιδείας, που έμεινε εκτός Βουλής, μπορεί πάντως να δηλώνει περήφανη διότι κατάφερε να σημειώσει πανευρωπαϊκό ρεκόρ επιβάλλοντας τον μεγαλύτερο αριθμό συγχωνεύσεων. Η περυσινή επιχείρηση απέδωσε 1.933 συγχωνεύσεις, όταν στην Ουγγαρία από το 2008 έχουν γίνει 1.200, στην Ιταλία 750, στην Ολλανδία 403 και στη Μολδαβία 378.

Η χώρα μας, παρά τις ιδιαιτερότητες (μεγάλη νησιωτική περιοχή καθώς και ορεινά και απομακρυσμένα σχολεία), έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις καταργήσεις σχολείων. Πρώτη εδώ με διαφορά έρχεται η Τουρκία με 15.961 καταργήσεις σχολείων και ακολουθούν η Ουκρανία και η Ισπανία με 1.500 και η Ελλάδα με 1.053.

Ένα ακόμα σημείο που φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα της ETUCE είναι ότι κρίση και νεοφιλελεύθερες συνταγές απαξιώνουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Σε 15 χώρες εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους, σε 5 εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να εργαστούν στο εξωτερικό και σε 9 εγκαταλείπουν τη χώρα για να εργαστούν σε άλλα επαγγέλματα.

Τέλος, η έρευνα καταγράφει μια καθολική αντίσταση των εκπαιδευτικών στη θυματοποίηση της εκπαίδευσης και στη μισθολογική απαξίωση του κόσμου της.

 

Συμπαράσταση από την Αργεντινή

Την ανάγκη να παγκοσμιοποιηθούν και να συντονιστούν οι αγώνες των εργαζομένων, ώστε καμία χώρα να μην είναι μόνη της απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχεται, τόνισαν συνδικαλιστές από την Αργεντινή που είναι φιλοξενούμενοι της ΟΛΜΕ. Πρόκειται για τους Roberto Baradel, γενικό γραμματέα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Αργεντινής, Gustavo Rollandi, οργανωτικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Εργαζομένων, και Sebastian Rollandi.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι «εμείς βγήκαμε από την κρίση απορρίπτοντας τις πολιτικές του ΔΝΤ και των ΗΠΑ» και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους μαχόμενους Έλληνες εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστές ανέφεραν ότι η απόρριψη των πολιτικών του ΔΝΤ οδήγησε σε βιώσιμη ανάπτυξη με μοχλό την επανεθνικοποίηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης νερού. Επιπλέον, οι κατακτήσεις των εργαζομένων στον τομέα της εκπαίδευσης οδήγησαν σε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από το 3% του ΑΕΠ στο 6,5% του ΑΕΠ.

Σήμερα, στις 7 μ.μ., οι παραπάνω συνδικαλιστές μαζί με τον Hugo Yasky, γενικό γραμματέα των συνδικάτων της Αργεντινής, θα μιλήσουν με θέμα «Οικονομική κρίση. Επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Το παράδειγμα της Αργεντινής». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της ΓΣΕ.Ε. (Πατησίων 69 και Αινιάνος).

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...