Home / Featured / Πανελλαδικές 2012 – από αύριο το μηχανογραφικό – οδηγίες για την συμπλήρωση

Πανελλαδικές 2012 – από αύριο το μηχανογραφικό – οδηγίες για την συμπλήρωση

Δημοσιεύτηκε: 3:51 μμ Ιούνιος 17th, 2012  


esos.gr

Για την εφαρμογή της διαδικασίας όλοι οι υποψήφιοι (οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη)  έχουν κληθεί μέχρι τις 22 Ιουνίου να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτό τον κωδικό ασφάλειας και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων οι υποψήφιοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://exams.minedu.gov.gr  από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 ως και την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 θα επεξεργάζονται και τελικά θα υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση  (https://exams.minedu.gov.gr ), παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες επεξεργασίας και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά, αριθμός εισακτέων και συχνές ερωτήσεις.

Με αυτήν την  καινοτόμο εφαρμογή, οι υποψήφιοι, αφού πάρουν τον κωδικό τους από το Λύκειο, πρέπει να υποβάλουν από 18-6-2012 ως και 5-7-2012 οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε όσους υποψηφίους που για οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειο, τούς δίνεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
 
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις 22 Ιουνίου 2012, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια από τις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να υπαχθούν οριστικά σε μία και μόνο ειδική περίπτωση.
 
Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε κανένα μάθημα, δικαιούνται να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης.  Αν αυτοί οι απόφοιτοι τελικά αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει από τις 15-6-2012 μέχρι και τις 22-6-2012 να προσέλθουν στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.
 
Καθημερινή
Τα συχνότερα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι υποψήφιοι
 

Σχολή πρώτης επιλογής ή σχολή στην πόλη μου; Τα όνειρά τους καλούνται να συμβιβάσουν με τη σημερινή, δύσκολη, οικονομική κατάσταση οι φετινοί υποψήφιοι -συνολικά, περίπου 115.000- που από αύριο έως και την Πέμπτη 5 Ιουλίου θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. «Οι γονείς μου είναι αγχωμένοι. Θα ήθελα να περάσω στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ή Ικάρων» αναφέρει στην «Κ» ο υποψήφιος Κωνσταντίνος Σκούμας, εκφράζοντας την αγωνία παιδιών, και γονιών. Ηδη από πέρυσι, στις αυξομειώσεις στις επιλογές των υποψηφίων (που παρουσιάζει στο γράφημα η «Κ») αποτυπώνεται έντονα ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στις σπουδές των παιδιών. «Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι ένα ακόμη εξεταζόμενο μάθημα των πανελλαδικών. Ομως είναι σίγουρα το ευκολότερο, καθώς ο υποψήφιος αποτυπώνει τις σχολές της αρεσκείας του». Αυτό αναφέρει στην «Κ» ο έμπειρος εκπαιδευτικός-ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης. Και δεν έχει άδικο.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, φτάνει ο υποψήφιος να είναι προσεκτικός ώστε με τον κατάλληλο συνδυασμό επιστημονικών πεδίων να αξιοποιήσει στο έπακρο τους βαθμούς του -η ανακοίνωσή τους θα γίνει το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου- με στόχο να εισαχθεί στη σχολή της αρεσκείας του χωρίς να έχει απώλεια μορίων, η οποία, με λάθος επιλογές, μπορεί να φθάσει έως και το 7%. Ειδικότερα, ορισμένα από τα συχνότερα λάθη -με βάση την εμπειρία του παρελθόντος- που πρέπει να αποφεύγουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, είναι τα ακόλουθα:

– Bασικό κριτήριο για την εισαγωγή είναι τα μόρια και όχι η σειρά προτίμησης που έχει κάθε υποψήφιος για μία σχολή. Για παράδειγμα, ας πάρουμε τη Φιλολογία Αθήνας, που το 2011 είχε βάση στα 17.261 μόρια, και ας υποθέσουμε ότι φέτος η βάση μένει σταθερή. Εάν κάποιος υποψήφιος έχει φέτος 17.300 μόρια και βάλει τη σχολή ως 15η επιλογή και κάποιος άλλος με 17.200 μόρια την έχει 1η επιλογή, στη σχολή θα εισαχθεί ο υποψήφιος με τα 17.300 μόρια.

– Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής ούτε από την πρόβλεψη για τη φετινή πορεία τους.

– O υποψήφιος πρέπει να δηλώσει όσες σχολές επιθυμεί. Δεν χάνει τίποτε. Aντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος δεν δηλώνει πρώτη τη Νομική Αθήνας (18.608 μόρια η βάση πέρυσι), διότι έχει συγκεντρώσει 18.400 μόρια και πιστεύει ότι δεν έχει ελπίδες. Πρόκειται για σοβαρό λάθος.

– Από την άλλη βέβαια, πολλοί από το άγχος να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους δηλώνουν όσες περισσότερες σχολές μπορούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελέγξουν τη σειρά προτίμησης. Χαρακτηριστικά, αν δηλώσουν όλες τις σχολές του 4ου επ. πεδίου θα βρεθούν να έχουν επιλέξει πάνω από 100 σχολές. Σε μία τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να περάσουν σε σχολή την οποία, επί της ουσίας, δεν επιθυμούν.

– Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δύο επιστημονικά πεδία. Για την επιλογή σχολών από τα δύο προεπιλεγμένα πεδία δεν τίθενται περιορισμοί. O υποψήφιος μπορεί να «μπλέξει» τις σχολές των δύο πεδίων. Για παράδειγμα, εάν έχει επιλέξει το 3ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, έχει δικαίωμα να δηλώσει πρώτη μία σχολή από το 3ο πεδίο, δεύτερη μία σχολή από το 4ο και τρίτη μία σχολή από το 3ο.

– Oι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης καλύτερο είναι να επιλέξουν το 1ο και το 5ο πεδίο με την προϋπόθεση ότι έχουν εξετασθεί στο μάθημα Aρχές Oικονομικής Θεωρίας. Oι της θετικής κατεύθυνσης μπορούν να επιλέξουν σχολές από το 2ο, 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Oι της τεχνολογικής κατεύθυνσης, ως καλύτερες επιλογές έχουν τις σχολές του 2ου, 4ου και 5ου πεδίου. Aντίθετα, θα έχουν απώλεια μορίων εάν επιλέξουν το 3ο πεδίο.

– Εάν κάποιος έχει διαφορετικά μόρια σε δύο πεδία (π.χ. για το 1ο και το 2ο πεδίο) και θέλει να δηλώσει σχολή που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία (π.χ. Παιδαγωγικό) αρκεί να τη δηλώσει μία φορά σε ένα από τα δύο πεδία. Για την εισαγωγή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια, με βάση τα μαθήματα κάθε πεδίου. Για παράδειγμα, εάν ο υποψήφιος έχει διαφορετικά μόρια για το 1ο πεδίο (με μαθήματα βαρύτητας τα Αρχαία και την Ιστορία) και το 2ο πεδίο (βαρύτητας τα Μαθηματικά και Φυσική) και θέλει να δηλώσει Παιδαγωγικό, που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία, τότε θα διεκδικήσει μία θέση στο τμήμα αξιοποιώντας τα υψηλότερα μόρια.

Τα μυστικά του ηλεκτρονικού συστήματος

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι υποψήφιοι κατά την υποβολή του μηχανογραφικού, που γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως, όπως συνέβη πέρυσι με τους περίπου 1.030 υποψηφίους που είχαν μεν συμπληρώσει μηχανογραφικό αλλά δεν το είχαν υποβάλει! Συγκεκριμένα, καθώς η υποβολή μηχανογραφικού θα γίνει ηλεκτρονικά, οι υποψήφιοι, με τον προσωπικό κωδικό που έχουν πάρει από το λύκειό τους (δόθηκε παράταση έως τις 22/6), μπορούν να μπουν στη διεύθυνση https://exams.minedu.gov.gr και να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό. Ουσιαστικά μπορούν να φτιάξουν πολλά πρόχειρα μηχανογραφικά και να τα αποθηκεύσουν με διαφορετικό κωδικό. Βέβαια, πέρυσι παρατηρήθηκε ότι υποψήφιοι συμπλήρωσαν πολλά πρόχειρα μηχανογραφικά, χωρίς όμως να τα αποθηκεύσουν -δηλαδή, χωρίς να πάρουν τον σχετικό κωδικό- πριν βγουν από το σύστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τα πρόχειρα μηχανογραφικά. Από την άλλη, παρότι οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώσουν όσα πρόχειρα μηχανογραφικά επιθυμούν, καλό είναι να συμπληρώνουν το πολύ τρία. Αλλιώς χάνονται στον λαβύρινθο των 500 σχολών και Τμημάτων. Οταν πάρουν τους βαθμούς τους, και έως τις 5 Ιουλίου πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό οριστικά.

 
ΟΛΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
 
 
 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...