Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Υψηλό το τίμημα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου

Υψηλό το τίμημα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου

Δημοσιεύτηκε: 4:03 μμ Μάιος 28th, 2012  


Κύπρος

Στοιχεία από την Ευρωπαία Επίτροπο, Ανδρούλλα Βασιλείου

Λεμεσός: Η ανεργία των νέων κοστίζει στην ΕΕ περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως, ενώ το μέσο κόστος ανά μαθητή που εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο, μπορεί να ανέλθει σε ποσό άνω τους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε το πρωί η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Αντρούλλα Βασιλείου, χαιρετίζοντας το Παγκύπριο Συνέδριο υπό τον τίτλο »Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Εκπαιδευτική προτεραιότητα της Στρατηγικής Ευρώπης 2020», που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Στην ομιλία της, η κ. Βασιλείου ανέφερε πως κάθε χρόνο, άνω του 14% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών στην ΕΕ τελειώνουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση τους στο επίπεδο της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ακόμη και σε χαμηλότερο επίπεδο, ένα γεγονός που »έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή τους, καθώς ένας στους επτά νέους αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ανεργίας ή επισφαλούς απασχόλησης, φτώχειας και ανεπαρκούς υγείας και εξάρτησης από τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας για όλη του τη ζωή».

Τόνισε, παράλληλα, πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό, σε μια περίοδο όπου »η ανεργία των νέων κοστίζει στην ΕΕ περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, το μέσο κόστος ανά μαθητή που εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο μπορεί να ανέλθει σε ποσό άνω τους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και υπέδειξε πως η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι πολύ πιο φθηνή από τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης, γι αυτό η ΕΕ όρισε ως στόχο τη μείωση αυτή μέχρι το 2020 σε κάτω από το 10%, δηλαδή 2 εκατομμύρια λιγότεροι μαθητές που να εγκαταλείπουν το σχολείο.

»Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και μολονότι έχει εκτελεστεί σημαντικό έργο και έχουν επιτευχθεί μεταρρυθμίσεις μέχρι σήμερα, η πρόοδος εξακολουθεί να είναι αργή σε πολλές χώρες, γι αυτό τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για να επιτύχουν το στόχο της ΕΕ», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Αναφερόμενη στην περίπτωση της Κύπρου, η κ. Βασιλείου, δήλωσε πως οι επιδόσεις στην προσπάθεια μείωσης της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι καλύτερες από το μέσο όρο της ΕΕ και επικρότησε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ιδίως για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά από μετανάστες γονείς και το πρόγραμμα »Ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας».

Εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι »η Κύπρος είναι, από την άποψη αυτή, η κατάλληλη χώρα για να οδηγήσει τον πολιτικό διάλογο σχετικά με το θέμα αυτό, κατά την προσεχή Προεδρία της», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 10% του ποσοστού πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

»Θα ήθελα να ενθαρρύνω την Κύπρο να συνεχίσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της, ιδίως τις προσπάθειες της να εκσυγχρονίσει τα προγράμματα σπουδών, να αναβαθμίσει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και να αναπτύξει ένα σύγχρονο σύστημα μαθητείας», είπε η κ. Βασιλείου και υπέδειξε πως ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι να υπάρχει ένα ζωντανό και ενδιαφέρον σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Επεσήμανε ακόμη το ζωτικό ρόλο των εκπαιδευτικών αλλά και των ίδιων των γονέων για την επίτευξη του στόχου αυτού και υπέδειξε πως για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη αποδοτικών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, επένδυση επαρκών πόρων στις πολιτικές αυτές και αξιολόγηση και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων τους.

Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις συστάσεις της προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της στρατηγικής »Ευρώπη 2020» και τόνισε ότι »η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου θα είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θα εστιάσουμε την προσοχή μας».

»Αν δεν επιλύσουμε το πρόβλημα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, θα αντιμετωπίσουμε αργότερα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, πράγμα που θα κοστίσει τελικά, σε εμάς και τα παιδιά μας, πολύ περισσότερο», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ανέφερε πως η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στη στρατηγική »Ευρώπη 2020» για μείωση του ποσοστού των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση, είναι ύψιστης σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και σημείωσε πως το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στην Κύπρο, έχει μειωθεί από 17,3% το 2003, σε 11,8% το 2011.

Διαβεβαιώνοντας ότι »προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μέσα από την επιστημονική διερεύνηση και ανάλυση των αιτιών, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων στρατηγικών, την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων και τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των δεδομένων», ο κ. Δημοσθένους είπε πως, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Υπουργείο έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης, παρέμβασης και αντιστάθμισης και έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις κατά τον τελευταίο χρόνο.

Ως μια από τις σημαντικότερες πολιτικές που εφαρμόζονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, συνέχισε, είναι το συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο »Πρόγραμμα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας», το οποίο έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης των σχολείων.

Η αξιολόγηση του προγράμματος, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 1.584 παιδιά από 8 Γυμνάσια και 17 Δημοτικά σχολεία, έχει δείξει, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, ότι η λειτουργία των σχολικών μονάδων εντός των ΖΕΠ έγινε σταδιακά αποδεκτή από την κοινότητα και οδήγησε στη μείωση της σχολικής διαρροής, της βίας και παραβατικότητας, των φαινομένων περιθωριοποίησης μαθητών, την αύξηση του ποσοστού συνεχούς φοίτησης των μαθητών και την προώθηση ποικίλων θεμάτων και δραστηριοτήτων που ενδιέφεραν τα παιδιά.

Ανέφερε, επίσης, ότι »η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης των πολιτών και η επίτευξη του στόχου για μείωση της εγκατάλειψης του σχολείου, θα θέσει τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερία και, ταυτόχρονα, θα συμβάλει βραχυπρόθεσμα στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

»Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να διατηρηθούν οι νέοι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, αφού η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου συνεπάγεται χαμένες ευκαιρίες για τους νέους αλλά και απώλεια κοινωνικού και οικονομικού δυναμικού για κάθε κράτος μέλος, αλλά και για το σύνολο της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος σε έκθεση που ετοιμάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων για τα Οικονομικά και την Εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως οι εκτιμήσεις σε τέσσερα σενάρια για την Κύπρο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές σε ό,τι αφορά στα οφέλη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, καθώς στο πιο συντηρητικό σενάριο, εκτιμάται ότι η επόμενη γενιά θα έχει στη ζωή της συνολικά 49 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα, ενώ, σε άλλο σενάριο, προβλέπεται η αύξηση του ακαθάριστου προϊόντος κατά 1770% ή 323 δισεκατομμύρια περισσότερα, εάν η Κύπρος φτάσει τις σημερινές επιδόσεις εκπαίδευσης της Φιλανδίας.

»Ακόμη και εάν οι υπολογισμοί των οικονομολόγων της εκπαίδευσης ξαφνιάζουν ή ξενίζουν, βέβαιο είναι ότι η εκπαίδευση αποκτά ξανά κεντρική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, με τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου να αποτελεί ύψιστη εκπαιδευτική προτεραιότητα, για το καλό των ίδιων των ατόμων, της κοινωνίας και της οικονομίας», κατέληξε στην ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας.

Φιλελεύθερος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...